Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jazda bez uprawnień motocyklem 125ccm 5km od domu

Eraken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie mam u mnie tylko trochę dalej gimbaze ;f

Wiesz, ja rozumiem, można być z bogatej rodziny, ale wydawanie 7k na motor jest dla mnie dość bezsensowne, jeśli tak to mogę określić. Jakby to był Twój pojazd do wszystkiego, jesteś pełnoletni i masz go zamiast auta to spoko, ale na ten czas nie polecam Ci wydawać tyle pieniędzy. Sam jeździłem na wielu motorach, wierz lub nie. Ale moim zdaniem ruszyć sobie na crossie na pełnym gazie na łące, albo na drodze polnej to jest prawie pewna gleba xD oczywiście zależy od zrywności. Ale możesz wtedy potrenowac naprawdę ciekawe rzeczy + crossem możesz na ulice i w "pole", a scigaczem raczej średnio drugi wariant. Przejedz się polecam dt125, ale jeśli znajdziesz ją w niskiej cenie. Gdybym był na Twoim miejscu kupilbym coś max za 3,5-4k, choć dla mnie to i tak za duży budżet i na tym się wyszaleć. Teraz mnie wysmiejesz ale powiem Ci, że Ci się jazda może dość szybko znudzić. Mieć ciągle jeden i ten sam motor to nie najprzyjemniejsze. Lepiej kupować tanio i ciągle zmieniać, reperowac, to jest coś.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zgaduje, że masz +15 lat, a mimo tego nie umiesz czytać ze zrozumieniem przynajmniej na poziomie podstawówki. Napisałem, żeby nie spinać się o to, że na to wsiadam. Moi rodzice mają wyobraźnie - po prostu wiedzą, że nie wsiadam pierwszy raz na motocykl i nie będę odkręcał. Skąd wiesz, że nie znam przepisów? Nie wiem, znasz mnie w realu i rozmawiałeś ze mną o przepisach drogowych, czy jak ? Kolejny, co ocenia z góry a nawet mnie nie zna.

@UP

Nie będę chodził na piechtę nawet 2km od domu na autobus. Mam zero kondycji, a przejście 500m wprawia mnie w zadyszkę. Jak mam przyjść do szkoły niczym po wyjściu z basenu to nie, dziękuje :D

skoro jesteś tłusty i bez kondycji, to tym bardziej zapierdalaj pieszo.

Opublikowano

@xDeStRuCtx

Wyzwiska dot. mojego wieku jeszcze rozumiałem, ale że życzysz mi zawału to już przegięcie.

@Topic

Szukałem motocykli typu nsr, ponieważ w sąsiedniej wsi kilka osób ma tzr 50, aprille rs 125 i aeroxy. Z mojej klasy też kupuje pare osób tzr 50. Za zakupem mini-sporta przemawia do mnie jeszcze fakt, że jest blisko mnie kilka zakrętów na których można się złożyć i baaardzo długa prosta ( z 5km to przynajmniej ) więc nie narzekałbym na nudę. No ale zobaczymy w marcu.

21515.jpg

Opublikowano

Zapraszam na mały spacer xD o co ty pierdolisz mowisz sam ze 1.h i 10minut 14 km a sam sie dopierdalasz do mnie ze 7/8km szlem 30min ? No sory nie znasz chyba moich ruchów . Co do tematu to zastanów sie co robisz

Takie tempo daje ci średnią prędkość 16 km/h, więc albo biegłeś albo masz 2 metrowe nogi :P, ba nawet dłuższe, ja mam metrowe nogi, chodzę szybko i taki dystans CHODEM zajmuje mi godzinę

Opublikowano

@xDeStRuCtx

Wyzwiska dot. mojego wieku jeszcze rozumiałem, ale że życzysz mi zawału to już przegięcie.

@Topic

Szukałem motocykli typu nsr, ponieważ w sąsiedniej wsi kilka osób ma tzr 50, aprille rs 125 i aeroxy. Z mojej klasy też kupuje pare osób tzr 50. Za zakupem mini-sporta przemawia do mnie jeszcze fakt, że jest blisko mnie kilka zakrętów na których można się złożyć i baaardzo długa prosta ( z 5km to przynajmniej ) więc nie narzekałbym na nudę. No ale zobaczymy w marcu.

Nie wiem czy wiesz na czym polega zawał, ale uświadom sobie, że ZEROWA kondycja i wygodnictwo właśnie do niego prowadzi ;)

Opublikowano

No ok, to chyba już rezygnuję z mini-sporta ;). A co wdłg. Ciebie będzie lepsze - enduro czy cross? Bo crossem nie mogę jeździć po ulicy, a enduro nie wyjadę wcześniej niż za 4 lata. Ale jak mnie policja złapie na enduro to nie odstanę dodatkowej kary za brak rejestracji etc tylko sam mandat za brak uprawnień, a na crossie to przerąbane.

@UP

Z tym zawałem napisałem dla żartu. Wiem na czym polega. A skoro polecasz mi chodzić te kilometry do szkoły, to na kondycję wielbiciela mcdonalda raczej może prowadzić do zawału :D

21515.jpg

Opublikowano

No ok, to chyba już rezygnuję z mini-sporta ;). A co wdłg. Ciebie będzie lepsze - enduro czy cross? Bo crossem nie mogę jeździć po ulicy, a enduro nie wyjadę wcześniej niż za 4 lata. Ale jak mnie policja złapie na enduro to nie odstanę dodatkowej kary za brak rejestracji etc tylko sam mandat za brak uprawnień, a na crossie to przerąbane.

@UP

Z tym zawałem napisałem dla żartu. Wiem na czym polega. A skoro polecasz mi chodzić te kilometry do szkoły, to na kondycję wielbiciela mcdonalda raczej może prowadzić do zawału :D

Na enduro mandat za brak uprawnień 500zł i sprawa w sądzie rodzinnym (zakaz prowadzenia pojazdów na lat 5) tak jak pisałem na początku.

Cross na ulicy to gorsze rozwiązanie, ponieważ pojazd nie zawiera homologacji, co się wiąże z brakiem tablic rejestracyjnych, nie trzeba mieć na niego uprawnień.

Opublikowano

A jak z naprawami? Podobno wymiany tłoka co sezon + remonty silnika, spalanie 8l/100km itd.

A kto Ci podał takie informacje?

Miałem TZR 50, to również dwusuw.

Przebieg 30 000 km - remont silnika (dopakowanie do 80cc).

Spalanie przy 80cc było 3.5l/100km

Opublikowano

Uuu Eraken widac jaki jestes dojrzaly.Pare postow wyzej chciales tylko nsr a teraz enduro?Mniejsza z tym wpadnij do mnie to ci sie dam przejechac moim ktm exc 300.Zobaczysz wtedy co.to.enduro:D ale.tovie na start yamaha dt80 i.trenuj w terenie:)

Opublikowano

12 lat? i honda nsr 125? gosciu jesli chcesz sie zabic to powodzenia. Nie wmawiaj mi ze umiesz jezdzic etc. 50 to najwieksze co moze dla Cb byc na ten wiek.

Ja jeździłem większymi w jego wieku.

Co do tematu.

To z doświadczenia to myślę, że 500zł mandatu i pchanie do domu.

Policja może też skierować do sądu.

Opublikowano

Ja jeździłem większymi w jego wieku.

Co do tematu.

To z doświadczenia to myślę, że 500zł mandatu i pchanie do domu.

Policja może też skierować do sądu.

Nie myśl tylko pisz fakty.

Powtarzam po raz enty, nie może skierować do sądu tylko MUSI, ponieważ nie masz uprawnień i jesteś niepełnoletni.

Jeździłeś czymś większym niż 125 w wieku 12 lat, ohhh jesteś taki dorosły <3<3<3

To tylko świadczy o Twojej niedojrzałości.

@edit: A potem ludzie mają opinie, że motocykliści to debile.

Przypadek pewnego chłopaka z Częstochowy - skończył gimnazjum z dobrymi ocenami, obiecywał ojcu, że nie będzie odkręcał i dostał w prezencie R6 (600ccm). Kilka godzin później zginął wraz z kolegą, ponieważ jednak skusiło go odkręcić do 220km/h.

@down:

Porównujesz moc motocykla w terenie i na szosie? Serio?

Przecież to całkiem inna bajka.

Opublikowano

Jeździłem exc 300 i żyje. Dokładniej to jak byłem u kuzyna w górach podczas powrotu do domu jechaliśmy z kuzynem 20km ( tak, ja prowadziłem ). Nie powiem, zrywne moto, ale dać radę dałem więc nie wiem o jakiej " niedojrzałości do motocykla 125 " mi tu piszesz...

21515.jpg

Opublikowano

Racja autor tematu uwaza się za dorosłego.Wyj*biesz się to się nauczysz a potem rodzice płaczą że gówniarzowi motor kupili.Ludzie zastanówcie się.

Opublikowano

Ile masz wzrostu? Próbowałeś już jeździć piździkami o takiej pojemności?

Nie jest to rozsądne w takim wieku zasiadać na 125, no ale wiedz, że jeżeli nie daj Boże coś Ci się stanie to Twoi rodzice będą za Ciebie odpowiedzialni.

Co do prawa to jeżeli będziesz tam tylko śmigał po wioskach to raczej nie powinni Cie łapać. Jeżeli często patrole jeżdżą to ja bym nie ryzykował.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Uważam się za dorosłego, bo nie cisnę 120 przez wieś... Opanowałem to co jest do opanowania, z niejednym próbowałem się na winklach i 125 też objeżdżałem, ale cóż. Widocznie przez osoby, które naprawdę były debilami i się zabiły na motocyklu osoby takie jak ja mają już na dobre zszarganą opinię....

@Coming

Tak, jeździłem 125/250/500. Na 600 też raz wsiadałem, popierdziela nieźle ale coś ogarnąłem. Wzrost mam ok. 165-170 cm ( nie mierzyłem się już kilka miesięcy, nie wiem ).

Mnie jednak nieźle śmieszy, że osobą z prawo jazdy i bez doświadczenia poleca się na 'profesjonalnych forach motocyklowych' wsiadać od razu na 600. No bo co, raz siedział na moto, nie umie skręcać, ale co tam, ma prawko da radę. Ale jak ja chcę wbić na 125 to hejt na całego, że gówniarz się zabije i komuś na ryj wjedzie...

21515.jpg

Opublikowano

Tak naprawdę żaden człowiek nie umie jeździć na motorze zaraz polecą hejty (motocyklu) dlatego że jeśli będzie miał zginać to i tak zginie nie ważne czy jeździ rok czy 10 lat.

A co do prawka to policja będzie miała w dupie że Ty jeździsz 5 km od domu, złapią wpiszą mandat do widzenia.

Opublikowano

Ale mam na myśli crossa.

@Valze

172cm wzrostu i siła 3klasowego gimnazjalisty, więc chyba dam radę...

No to cię chyba starzy karmili sterydami. A z tą siłą 3 kl. gimbazjalisty to przesadziłeś, chyba, że masz na myśli chucherko w goglach... Jakby ci ktoś pierdolnął to byś się złożył i skończył ze wstrząsem mózgu.

A co tego dwusuwu to:

- jak cię złapią masz sprawę w sądzie i mandat 500 zł + nie możesz prowadzić przez 10 lat ( jak się dowiedzą, że masz 12 lat to będzie przejebane. Jak mnie złapali bez papierów gdy miałem 16 to spuścili mi powietrze, a dla brata kolegi ( 13 chyba ) ten sam policjant dał mandat i potem miał spr. w sądzie.

- jak spowodujesz wypadek i jakimś cudem ktoś na tym ucierpi możesz się powiesić, bo się nie wypłacisz przez 20 lat...

- Kiedyś na pewno odkręcisz, a jak przypierdolisz w drzewo przy prędkości 120+ to nic z niebie nie zostanie.

- W gimnazjum rozpierdolą ci ten motocykl ( jak zobaczą gdy kula z 1 gimbazy przyjeżdża motocyklem do szkoły )

Wnioski? kup sobie rower, albo zapierdalaj piechotą grubasie puszysty człowieku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...