Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jazda bez uprawnień motocyklem 125ccm 5km od domu

Eraken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam 12 lat, na wiosnę kupuję Hondę Nsr 125. Głównie chce nią trenować na winklach w okolicy i dojeżdżać do szkoły. To wszystko mam nie dalej niż 5km od domu. Prawa jazdy nie mam i nie zamierzam robić, przynajmniej nie w POlsce po zmianie zasad prawo jazdy na motocykle. I jak mnie złapią niedaleko od domu ( max 5km ) do kontroli to mogą mi dać tylko upomnienie, czy od razu mandat i pchanie z buta? Czy może nawet mandat + holowanie na parking?

------------------------------

Nie piszcie mi, że jestem debilem, że zabije siebie i kogoś jeszcze, że dalibyście na msze żeby to kurewstwo bez prawa jazdy wytępić, bo to nie temat od takich dyskusji ^_^.

@edit

Dodam, że mieszkam na wsi. ;)

21515.jpg

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Raczej bd mieć na Cb wyjebane jak bd jeździł po jakimś osiedlu czy coś, ale z 2 strony to strasznie wkurwia takie pierdzenie piździków na osiedlach :D

Opublikowano

Raczej bd mieć na Cb wyjebane jak bd jeździł po jakimś osiedlu czy coś, ale z 2 strony to strasznie wkurwia takie pierdzenie piździków na osiedlach :D

Hehe, gówniarzeria z gimbazy na komarkach ^^ Ale lepiej tak, niż na 600 200km/h w zabudowanym, nie ;D?

21515.jpg

Opublikowano

Trenowanie OK, ale co do dojazdu do szkoły 5KM... daj sobie spokój, idź piechotą, nie dość, że wyjdzie na plus dla zdrowia, to jeszcze nie zmarnujesz kasy na paliwo. Czas dojścia do ~25 minut, zależy, jak szybko idziesz.

Opublikowano

Dojeżdżam do szkoły autobusem albo mama mnie podwozi. Głównie chciałbym na lato i wczesną jesień 2014 sobie podjechać do szkoły, podrzutka plecaka do domu, przebieranie w ciuchy na moto i jazda na winkle :)

A właśnie jeśli chodzi o ciuchy - jak już będę dojeżdżał do tej szkoły, to jak mam się ubierać? Gdzie zostawiać kask? Moja szkoła ma jedną szatnię, niezbyt dużą z osobnymi wieszakami. Nie mamy szafek itd. Taka średnia, wiejska szkoła. W szatni nie wiem czy zostawić, bo jak zapierdzielą kask za 300 zł to problem. No chyba, że zważywszy na jako taką kamerkę w szatni mógłbym tam zostawiać ten kask + rękawice. A są jakieś takie torbo/reklamówki, żebym tam zmieścił kask i mógł zamknąć na jakiś kluczyk? Bo jak nie to tylko kufer :P

21515.jpg

Opublikowano

125 w wieku 12 lat na szose? Musisz mieć rodziców bez żadnej wyobraźni skoro pozwalają wsiadać 12-latkowi na pojazd z v-maxem 140+km/h

Kask za 300zł - o bosz ;_; Jakość równa "Nike'om" z bazarów.

Kolejny dzieciak wsiadający na moto z dużą mocą, na który jest za młody (jeszcze 4 lata do 125, 2 do 50), stwarzasz zagrożenie dla ruchu drogowego, nie masz uprawnień, nie znasz przepisów itd.

Co do zagrożeń prawnych - ktoś Cie podkabluje lub policja weźmie Cię do kontroli i masz tak:

- Mandat 500zł

- Jeżeli tak postanowią to odholowanie pojazdu na parking policyjny (za który trzeba płacić)

- Sprawa w sądzie rodzinym

- Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na lat 5.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Trenowanie OK, ale co do dojazdu do szkoły 5KM... daj sobie spokój, idź piechotą, nie dość, że wyjdzie na plus dla zdrowia, to jeszcze nie zmarnujesz kasy na paliwo. Czas dojścia do ~25 minut, zależy, jak szybko idziesz.

5Km w 25 minut idąc? Człowieku Ty robisz kroki po 5 metrów? Na logikę wychodzi, że to nierealne. Co do zdrowia to się zgodzę ale, żeby przejść w szybkim tempie 5km będzie potrzebował około godziny, jak nie więcej.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Zgaduje, że masz +15 lat, a mimo tego nie umiesz czytać ze zrozumieniem przynajmniej na poziomie podstawówki. Napisałem, żeby nie spinać się o to, że na to wsiadam. Moi rodzice mają wyobraźnie - po prostu wiedzą, że nie wsiadam pierwszy raz na motocykl i nie będę odkręcał. Skąd wiesz, że nie znam przepisów? Nie wiem, znasz mnie w realu i rozmawiałeś ze mną o przepisach drogowych, czy jak ? Kolejny, co ocenia z góry a nawet mnie nie zna.

@UP

Nie będę chodził na piechtę nawet 2km od domu na autobus. Mam zero kondycji, a przejście 500m wprawia mnie w zadyszkę. Jak mam przyjść do szkoły niczym po wyjściu z basenu to nie, dziękuje :D

21515.jpg

Opublikowano

Zgaduje, że masz +15 lat, a mimo tego nie umiesz czytać ze zrozumieniem przynajmniej na poziomie podstawówki. Napisałem, żeby nie spinać się o to, że na to wsiadam. Moi rodzice mają wyobraźnie - po prostu wiedzą, że nie wsiadam pierwszy raz na motocykl i nie będę odkręcał. Skąd wiesz, że nie znam przepisów? Nie wiem, znasz mnie w realu i rozmawiałeś ze mną o przepisach drogowych, czy jak ? Kolejny, co ocenia z góry a nawet mnie nie zna.

@UP

Nie będę chodził na piechtę nawet 2km od domu na autobus. Mam zero kondycji, a przejście 500m wprawia mnie w zadyszkę. Jak mam przyjść do szkoły niczym po wyjściu z basenu to nie, dziękuje :D

Dobrze, wiesz lepiej, nie będziesz odkręcał.

Idź lepiej na forum motocyklowe, tam Cie ztępią za takie coś.

Takie maszyny nie są dla osób w Twoim wieku, tyle w temacie.

Nie chcę %, więc nie będę raczej się już udzielał no bo po co? Przecież Ty wiesz lepiej :)

Masz 12 lat i znasz cały kodeks ruchu drogowego? Wszystkie przepisy? Takie dziwne, że większość ludzi robi prawko po 2-3 razy bo nie może zdać za 1.

P.S.

_Zasada_Motocyklizmu_3.jpg

@edit 3 down:

No widzisz :) Tak jak z alkoholem i innymi używkami.

Opublikowano

12 lat 125ccm Bosz... mowisz ze nie bedziesz odkrecal ^^ i tak sie skusisz pocisniesz i kaleka do konca zycia lub smierc :) Lepiej juz dla cb markowy skuter... pomysl ^^ Kolega wyzej pisal ze twoi rodzice nie maja wyobrazni i zgadzam sie z tym w 100% Pozdrawiam...

1390758008-U305854.png graphic.png

Opublikowano

5Km w 25 minut idąc? Człowieku Ty robisz kroki po 5 metrów? Na logikę wychodzi, że to nierealne. Co do zdrowia to się zgodzę ale, żeby przejść w szybkim tempie 5km będzie potrzebował około godziny, jak nie więcej.

Dziwne .. Mi zajmuje przejście 7/8 km 30minut a wiec nie wiem o czym ty panie tutaj próbujesz rozmawiać .. Na motocykl nawet nie spoglądaj w wieku 12 lat jeśli chcesz to rower miedzy nogi i zapierdalac .. Co zachciało sie zaszpanowac przed laskami ? A taki kask za 300zl to w pizdę se możesz wsadzic + rękawice pewnie 80/160 zł poczekaj do 16 zrób prawko i wtedy jezdzij bo tobie sie moze nic nie stać a ktoś przez cb moze mieć uszczerbek na zdrowiu lub stracić życie .. A ty powodując wypadek będziesz płacił przez całe życie grube pieniądze bez ubezpieczenia bez kontroli mało letni nie znający przepisów .. Ja w wieku 15 lat dostałem pierwszy mandat był on za wyprzedzanie na lini ciągłej + brak prawo jazdy .. Skończyło sie w sadzie .. Jak bym nie znał przepisów (miałem test) to bym miał pisemny zakaz prowadzenia pojazdów przez 10 lat teraz jeżdzę motocyklem bez prawka lecz znam prawo + mam prawko kategorii b oraz am

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Nie rozumiem jednej cholernej zasady panującej wśród motocyklistów - 12 latek, chuj że objedzie cie na winklach, chuj , że jakby mógł to zda prawo jazdy bez problemów. Ważne są dwie cyferki. Za młody i tyle...

21515.jpg

Opublikowano

Dziwne .. Mi zajmuje przejście 7/8 km 30minut a wiec nie wiem o czym ty panie tutaj próbujesz rozmawiać .. Na motocykl nawet nie spoglądaj w wieku 12 lat jeśli chcesz to rower miedzy nogi i zapierdalac .. Co zachciało sie zaszpanowac przed laskami ? A taki kask za 300zl to w pizdę se możesz wsadzic + rękawice pewnie 80/160 zł poczekaj do 16 zrób prawko i wtedy jezdzij bo tobie sie moze nic nie stać a ktoś przez cb moze mieć uszczerbek na zdrowiu lub stracić życie .. A ty powodując wypadek będziesz płacił przez całe życie grube pieniądze bez ubezpieczenia bez kontroli mało letni nie znający przepisów .. Ja w wieku 15 lat dostałem pierwszy mandat był on za wyprzedzanie na lini ciągłej + brak prawo jazdy .. Skończyło sie w sadzie .. Jak bym nie znał przepisów (miałem test) to bym miał pisemny zakaz prowadzenia pojazdów przez 10 lat teraz jeżdzę motocyklem bez prawka lecz znam prawo + mam prawko kategorii b oraz am

Hahahahahahahaha większego ścierwa w życiu nie czytałem człowieku... oczywiście odnoszę się do twojego chodu(lekkiego sprintu) weź sobie człowieku na internecie wpisz, ile zajmie Ci przejście 1km.

Ostatnio biegałem 14kilometrów i udało mi się wykręcić czas 1h i 10 minut.

Przemyśl to co napisałeś bo strasznie się zbłaźniłeś.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Myslisz ze jestes taki pro elo jak wsiadasz na 125?Jestes za mlody i tyle.Jakie masz doswiadczenie w jezdzie?Rundka komarkiem po polu?I zacznij cwixzyc bo jak przejscie 5km to problem to gratki.

Opublikowano

Hahahahahahahaha większego ścierwa w życiu nie czytałem człowieku... oczywiście odnoszę się do twojego chodu(lekkiego sprintu) weź sobie człowieku na internecie wpisz, ile zajmie Ci przejście 1km.

Ostatnio biegałem 14kilometrów i udało mi się wykręcić czas 1h i 10 minut.

Przemyśl to co napisałeś bo strasznie się zbłaźniłeś.

Zapraszam na mały spacer xD o co ty pierdolisz mowisz sam ze 1.h i 10minut 14 km a sam sie dopierdalasz do mnie ze 7/8km szlem 30min ? No sory nie znasz chyba moich ruchów . Co do tematu to zastanów sie co robisz

891211407265765932522.png

Asus Motherboard H81M-E

Intel Core i5-4690,s1150

Corsair Vergeance 1x8GB DDR3 x2 = 16GB

Cooler Master G650M Modular

Corsair Hydro H110

Asus NVIDIA GeForce GTX 770 DCII OC 2GB GDDR5

Creative Sound Blaster Z

Western digital blue 500gb 3.5'' 7200RPM

Samsung 840 EVO 500GB

Opublikowano

Zapraszam na mały spacer xD o co ty pierdolisz mowisz sam ze 1.h i 10minut 14 km a sam sie dopierdalasz do mnie ze 7/8km szlem 30min ? No sory nie znasz chyba moich ruchów . Co do tematu to zastanów sie co robisz

Ostatnia odpowiedź, bez spamu.

Po pierwsze mógłbyś to napisać bardziej zrozumiale :/

Po drugie ja biegłem, a nie szedłem.

Po trzecie średni czas chodu człowieka na 1km wynosi 14minut, dobra niech idzie te 10 co daje prawie 1h.

A co do tematu to nie rób problemów sobie ani rodzicom, odpuść i poczekaj aż podrośniesz.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Jak tak czytam, że po 500 m masz zadyszke, to może lepiej pójść na piechotę i trochę nabrać tej kondycji? Chyba że wolisz wygodę motor i lans ;)

Na swoim przykładzie powiem, też tak chciałem, ale zmadrzalem, za hajs stuningowalem rower (resztę mam na melazne do dziś), a dla zdrowia, czasem biegam do szkoły. Mam 2.5km, a przystanek mam przed domem. Biegne objazdem, co daje +5km, czyli około 7,5km. Daje plecak kumplowi który jedzie autobusem, a ja biegnie w dresie. A dlaczego tak robię? Bo po 1. mój autobus to totalną patologia, poza kilkoma ziomkami, pozdro. Po 2. Mam zajebista kondycję, (regeneracja po fajkach ;_; ) po 3. Mam kondycję, lubię jeździć rowerem, kondycja się przydaje, biegam, kondycja się przydaje. Polecam Ci się nad tym zastanowić ;)

Nie odradzam motoru, broń boże. Kup sobie crossa 50, miej fun ze złożenia, i naucz się na nim coś ;)

Opublikowano

Nie jestem gimbem który motocykl kupuje dla lansu. Traktuję to jako hobby. 125 kupuję tylko dla tego, że wolę bardziej zrywne motocykle oraz nie będę wydawał kasy na stopniowanie pojemności.

Większość tego forum na prawdę ucieka z polskiego. Jak piszę nie spamić o wiek to nie spamić o wiek. Tak trudno przeczytać dopiskę? Pytałem się tylko o taryfikator kary, nie prosiłem o wykłady na temat mojego gimbusiarstwa, chęci lansu, debilstwa moich rodziców czy innych rzeczy o których to tak bardzo chcecie offtopować w temacie do tego nie przeznaczonym...

@M@łpa

Jak simsonem daję rade składać się na kolano przy zakrętach, trenowałem jak była pogoda przynajmniej po godzinkę dziennie awaryjne hamowanie i nawet na simsonie nie przeginam z gazem, dalej mam się uczyć na pierdzikach 50ccm?

21515.jpg

Opublikowano

Dobra kup sobie zobaczymy jak dlugo pojezdzisz:) Wystarczy tylko chwila i cie nie ma. Jak moja mama czytala twoje wypowiedzi to sie za glowe zlapala. Pozdrawiam

1390758008-U305854.png graphic.png

Opublikowano

No dobra, ale mam pytanie, dość retoryczne. Mieszkasz na wsi, prawdopodobnie masz dużo polnych dróg i tym podobne. Po co kupować motor szosowy, skoro można kupić crossa i porobic sobie "tricki" czy nawet "poskakać", cokolwiek. Nie mam nic do Twojego wieku i nie obchodzi mnie on. Jednak czy Ty czasem nie będziesz szedł do gimnazjum w następnym roku? Chyba że już jesteś, to sorry. Ale z tego co się orientuje rzadko jest na wsi gimnazjum, więc ten motor nie jest przyszlosciowy. Zapytam jeszcze o kwestie finansową, ile chcesz wydać na motor?

Opublikowano

@UP

No wreszcie ktoś sensownie napisał, myślałem, że w tej fali hejtu się nie doczekam... Mam polne drogi, łąki, lasy i nawet tor jakieś 15km+ odemnie. O motocyklach klas 50 - 125 ccm czytam już od maja tego roku, ale po prostu średnio ciągnie mnie do off-roadu, wolę bardziej takie "mini ścigacze" ;). Na motocykl chcę wydać max 7k. Budżet rodziców, wiadomo ^_^ Na razie mam na oku wspomnianą nsr 125, tzr 125, cbr 125 lub rs 125. Jeśli chodzi o enduro, to : dt125, sm 125, exc 125. Ale na takich typowych crossach jeszcze nie miałem przyjemności jeździć. Trzeba się przejechać na tym i tym żeby mieć porównanie.

Teraz jestem w 6kl. Nie wiem jak jest w twoich okolicach, ale u mnie jest szkoła podst. połączona z gimnazjum :)

21515.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...