Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Romecraft

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A więc tak, bez whitelisty nie ma co liczyć na RP, więc proszę skreślcie przedrostek RP w temacie, bo to tylko myli graczy. pozdro.

Powiedz mi skąd Ty posiadasz takie informacje? Od samego początku podkreślamy zamiar wprowadzenia WL (zamiar? To już jest pewne!).

VwjVBMa.png

Opublikowano

Serwer może zapowiadać się dosyć dobrze... lecz mało który pilnuje rozgrywki RP czyli RulePlay, co oznacz odgrywanie danej roli którą dany gracz ma odgrywać... cięzko, naprawdę to ogarnąć, ale życzymy wam powodzenia.

//TeamMeum

Edit@

Co do Wl zapewniam was że jeśli nie będziecie tego pilnować (dodawania regularnie graczy do wl) to możecie się pożegnać.

06860813459606750192.jpg

Opublikowano

Powiedz mi skąd Ty posiadasz takie informacje? Od samego początku podkreślamy zamiar wprowadzenia WL (zamiar? To już jest pewne!).

A to przepraszam, nie doczytałem. To dzięki za info. Zagram 100% .

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po długiej nieobecności. Jeżeli myślicie, że prace ustały to jesteście w błędzie. Cały czas wiele aspektów zostaje rozwijanych, budowanych i przygotowywanych. Przyczyną zaprzestania aktualizacji tej zapowiedzi był przede wszystkim brak czasu. Teraz oprócz odświeżenia tematu mam zaszczyt zaprezentować parę informacji na temat mechaniki serwera. Od tej pory co jakiś czas będę pisał wam o postępie prac a także publikował kolejny fragment opisujący rozgrywkę. Mam zamiar zacząć od opisu działania systemu profesji:

Profesje:

Po zakończeniu przez gracza wprowadzenia, może on podjąć się zadań związanych z konkretną profesją. Każde Polis posiadać będzie czterech npc odpowiedzialnych za cztery profesje, natomiast ich zadania będą bardzo podobne. Po zakończeniu konkretnej serii u jednego z przedstawicieli zawodu, gracz staje się odpowiednim rzemieślnikiem.
Spis profesji:
- Rzemieślnik - zajmuje się produkcją narzędzi od żelaznych w górę.
- Kowal - zajmuje się wykuwaniem zbroi, broni oraz craftingiem bloków z minerałów.
- Alchemik - zajmuje się miksturami.
- Kucharz - odpowiedzialny za wszystkie przetwory spożywcze.
Gracze posiadający konkretny zawód oprócz wytwarzania podstawowych przedmiotów z minecrafta będą mogli produkować te całkiem nowe, dodane na naszym serwerze. Więcej na ten temat w rozdziale "Nowe przedmioty".

Nowe przedmioty:

Na serwerze istnieć będą nowe przedmioty, zarówno unikalne artefakty jak i powszechne przedmioty, które wytworzyć w stanie są zwykli rzemieślnicy. Spis wszystkich przedmiotów znajdować się będzie w tajnym załączniku, niedostępnym dla graczy. Jedynie administratorzy mogą według własnego uznania publikować jego fragmenty. Przedmioty, które możliwe są do wytworzenia przez zwykłych graczy posiadać będą utajnione receptury craftingu tak by ich poznawanie leżało w kwestii samych graczy. Znając metodę ich tworzenia będą mogli pozostawić ja dla siebie i zyskać w ten sposób większy popyt na swoje przedmioty bądź podzielić się nią z innymi. Co jakiś czas cała lista będzie uzupełniana o nowe pozycje, przede wszystkim te, które w stanie są wykonać gracze.

VwjVBMa.png

Opublikowano

Pora na kolejną aktualizację i garść nowości. Tym razem prezentuje rozbudowany system zarządzania państwami, a konkretniej pulę możliwych ustroi politycznych i rang dla władców oraz mieszkańców. Na naszym serwerze będzie możliwość zmiany sposobu sprawowania władzy. Odbywać to się będzie w sposób zaplanowany, ale również spontaniczny. Taki ustrój poza sposobem rządzenia generuje także odpowiednie bonusy. Ponadto w państwach i miastach będzie wiele urzędów dla sprawowania przez graczy. Więcej do poczytania o tym niżej: ;)

Ustroje:

Każde państwo charakteryzuje się specyficznym rodzajem ustroju. Może on zmieniać się wielokrotnie w czasie gry w umyślny sposób, jak i przypadkowy. Każdy z ustrojów cechuje się odmiennymi cechami i bonusami.

Lista ustrojów:
Demokracja:
- Decyzje podejmowane są większością głosów wszystkich mieszkańców miasta/państwa (na forum). Rozpoczynać głosowania propozycją ustaw mogą jedynie osoby należące do Rady. Władca posiada tylko charakter władzy wykonawczej. Zarówno urząd władcy jak i radnego jest urzędem etatowym, kandydatów wybiera się w głosowaniu. Zwykli mieszkańcy mogą sami wyłącznie zaproponować dymisję radnych. Jeżeli władca przekroczy swoje prawa staje się Tyranem.
- Dodatkowe claimy dla miasta.
Tyrania:
- Jeżeli władca demokratycznego, oligarchicznego lub teokratycznego państwa/miasta zacznie nadużywać własnych kompetencji, przedłuży bezprawnie kadencje lub nie będzie liczyć się z głosem ludu, dotychczasowy ustrój zmienia się w tyranie. Jeżeli Tyran posiadać będzie wystarczającą ilość zwolenników może zmienić ustrój na monarchię.
- Minusowe claimy dla miasta.
Dyktatura:
- W państwie/mieście demokratycznym, oligarchicznym, teokratycznym, a także w monarchii istnieje możliwość powołania urzędu Dyktatora na określony czas. Decyzję te podejmuje się większością głosów (lub w przypadku Monarchii, władca sam o tym decyduje). Dyktator przejmuje pełnię praw rządzenia miastem. Jeżeli nie będzie chciał po wyznaczonym z góry okresie oddać władzy, ustrój zmienia się w Tyranię.
- Bonusy do obrony dla mieszkańców miasta.
Monarchia:
- Władzę sprawuje dziedziczny Monarcha. Może on wybrać swojego następce a także dowolnie przekazać komuś innemu władzę. Państwo/miasto jest jego własnością. Jeżeli mieszkańcy zbuntują się przeciwko niemu i go obalą wówczas zapanowuje ustrój Anarchia.
- Bonusy do ataku dla mieszkańców miasta.
Anarchia:
- Do końca tygodnia nie można zmienić ustroju. Dopiero po tym okresie istnieje możliwość zmian.
- Brak dodatkowych bonusów.
Oligarchia:
- Władzę sprawuje wąska, zamknięta grupa Arystokratów. Podejmują oni decyzje większością głosów we własnym towarzystwie. Mogą oni także w ten sposób włączyć innego obywatela do swojej grupy. Władca miasta/państwa oprócz tego, że automatycznie należy do Arystokracji pełni także rolę wyłącznie wykonawczą (tak jak w demokracji). Jeżeli nadużyje swoich kompetencji, ustój zmienia się w Tyranię.
- Zwiększone wydobycie surowców przez mieszkańców miasta.
Teokracja:
- Władzę sprawuje się w podobny sposób jak w Oligarchii, tylko, że do grupy rządzących należą wyłącznie kapłani zamieszkali w mieście. Dotyczy to samo władcy państwa/miasta, który pełni rolę władzy wykonawczej. Jeżeli zacznie on nadużywać własnej władzy, ustrój zamienia się w Tyranię.
- Dodatkowe bonusy związane z religią dla mieszkańców (np. "losowe" błogosławieństwa).

Postscriptum:
1. Zmiany ustroi w innej zależności niż zostało to wyżej podane, odbywa się w sposób charakterystyczny dla danego ustroju. Np. w Monarchii, Monarcha może według własnego zdania zmienić ustrój (wówczas traci pewne kompetencje), a np. w Demokracji, większością głosu itp.
2. Konkretny ustrój dotyczy całego państwa, więc i wszystkich miast mu podległych (kolonii). Sprawy, w zależności jak dużej społeczności dotyczą, są omawiane na odpowiednim szczeblu. Np. w Demokracji, sprawy dotyczące całego państwa są poddawane głosowaniu, w którym biorą udział wszyscy obywatele państwa, niezależnie z jakiego miasta. Natomiast sprawy, które dotyczą tylko 1 miasta i nie ingerują w inne, są podejmowane wyłącznie przez jego mieszkańców. Inny przykład: Monarchia, właściwy Monarcha zarządza całym państwem, natomiast jego miasta są obsadzone przez jego Namiestników, mogą oni samodzielnie decydować o sprawach związanych z im podległymi prowincjami. Warto jeszcze dodać, że władca państwa może być także władcą konkretnego miasta (stolicy).

Tytuły miast i władców:

Plugin Towny umożliwia stworzenie listy tytułów dla poszczególnych miast/państw i ich władców zależnie od liczebności mieszkańców. Jednak my całkowicie pomijamy te możliwość. Na naszym serwerze zostanie ustalona dość pokaźna suma rang w pluginie Towny, które mogą być nadawane przez władcę państwa. Nadawana Ranga odpowiadała by pełnionej roli przez konkretnego obywatela. To samo tyczyłoby się władcy państwa, który nadawałby sobie range zależną od ustroju swojego państwa. Jednak kiedy wybrałby inna tzn. byłby samozwańcom jego państwo otrzymywałoby negatywną karę.

Tytuły dla władców:
- Basileus - tytuł dla Monarchy.
- Ajsymneta - tytuł dla obywatela pełniącego rolę dyktatora.
- Archont - tytuł dla obywatela pełniącego rolę władcy w państwie demokratycznym.
- Tyrannos - tytuł dla tyrana.
- Theoskrata - tytuł dla obywatela pełniącego rolę władcy w państwie teokratycznym.
- Efor - tytuł dla obywatela pełniącego rolę władcy w państwie oligarchicznym.

Rangi dla obywateli:
- Strateg - wysoki rangą dowódca armii i floty.
- Oikistes - przywódca stojący na czele grupy kolonistów i założyciel kolonii.
- Proksenos - obywatel pełniący funkcję opiekuna dla przybyszów z innego Polis oraz nowych graczy.
- Logista - obywatel zajmujący się sprawiami związanymi z majątkiem Polis.
- Harmostoj - główny architekt w Polis.
- Keryks - organizator uroczystości w Polis.
- Prytan - pomocnik i zastępca władcy Polis.
- Aristos - (tylko w państwach oligarchicznych), ranga dla arystokratów wchodzących w skład warstwy rządzącej.
- Tesmota - (tylko w państwach teokratycznych), ranga dla kapłanów wchodzących w skład warstwy rządzącej.
- Proedroj - (tylko w państwach demokratycznych), ranga dla radnych.

Na koniec, zdjęcie przedstawiające Akropol wieczorową porą ;).

FimpNDd.png

VwjVBMa.png

Opublikowano

Witam. Tym razem przyszedł czas na podzielenie się kolejnym innowacyjnym systemem tj. systemem koloni. Na naszym serwerze tak jak w Starożytnej Grecji większe metropolie zmuszone będą zakładać kolonie na terenach bogatych w określone złoża, a warto tu wspomnieć, że rozmieszczenie surowców na mapie byłoby z góry odpowiednio uporządkowane. Tak więc w niektórych krainach niemożliwe byłoby spotkanie pewnych rud, natomiast w innych byłoby ich całkiem pod dostatkiem. Takie obfite tereny będą zapewne "jabłkiem niezgody" Parysa ;), czyli będą przedmiotem wielu sprzeczek i wojen. Do poczytania o tym systemie bardziej oficjalnie umieszczam poniżej wycinek dokumentacji, a także znajdziecie tam fragment na temat początkowych państw i kolejne zdjęcie ;).

Kolonie:

Występowanie surowców na mapie byłoby zróżnicowane i z góry ustalone. Przede wszystkim w specyficzny sposób rozmieszczone byłyby złoża rud. Miejsca ich występowania zostałyby zaznaczone na mapie, tak by każdy miał dostęp do tych informacji. Celem poszczególnych państw byłaby kolonizacja taki złóż. Dzięki zakładaniu w tych miejscach kolonii zyskaliby oni możliwość wydobywania w niej surowców. Kolonie można byłoby zdobywać na dwa sposoby:
- poprzez kolonizacje bezpańskich terenów.
- poprzez zdobywanie w czasie wojny.

Państwa:

Instytucją państwową w Starożytnej Grecji były Poleis. Każde państwo składa się ze stolicy (Metropolii) i poszczególnych kolonii.
Początkowe państwa:
- Symmachia Delijska - stolica: Ateny.
- Symmachia Spartańska - stolica: Sparta.
- Symmachia Kreteńska - stolica: Knossos.
Nazwa państwa nie jest wyświetlania na czacie przed nickiem gracza. Wyświetlana jest jedynie nazwa miasta.

Zgodnie z obietnicą: Pałac w Knossos.

02aVEvJ.png

VwjVBMa.png

Opublikowano

Pora na kolejna aktualizację, jednak przedtem chciałbym zaapelować o bardzo ważną kwestię. Otóż od dawna nie dostajemy od was komentarzy na temat proponowanych systemów. Wasze opinie są dla nas bardzo ważne, gdyż jak wcześniej wspominałem tworzymy ten serwer dla was i ma on służyć dobrą zabawą zarówno wam jak i nam, czyli administracji. Teraz zamierzam zamieścić informacje o cechach charakterystycznych mieszkańców poszczególnych Poleis. W zamiarze jest wyszczególnienie różnic zależnie od miejsca zamieszkania. Uczyni to grę zapewne ciekawszą, a także będzie mieć wpływ na gospodarkę. Dlatego właśnie chcielibyśmy znać wasz pogląd na te kwestię. Pozostaje również przecież pytanie czy ów system jest dobrze wyważony w waszych oczach. Ponieważ nie mam zamiaru już dalej lać wody, kończąc ten wstęp zamieszczam kolejną porcję wieści:

Cechy poszczególnych obywateli:

Mieszkańcy poszczególnych Poleis, różnią się cechami charakterystycznymi. System ten bazuje ono na zasadzie, że ogólne aspekty zostaną rozdrobnione na mniejsze. To znaczy, zamiast dawać poszczególnym nacją bonusy w sposób iż jedni specjalizują się w walce, inni w rzemiośle, zostaje stworzone wiele płaszczyzn w których każde polis posiada własne cechy. Zostają ominięte jednak te sektory, które naruszają system profesji. Tak więc system dotyczy wyłącznie: walki, wydobywania surowców i ich przekształcaniu (niewchodzącego w zakres rzemieślników).
Charakterystyka:

Ateńczycy:
-walka: zwiększone życie i prędkość.
-wydobywanie surowców: zwiększone wydobywanie rud.
-przetwarzanie surowców: większe zyski z przetapiania rud.

Spartanie:
-walka: zwiększony atak i obrona.
-wydobywanie surowców: zwiększone wydobycie wszystkich surowców prócz rud i drewna.
-przetwarzanie surowców: większe zyski z produkcji przedmiotów związanych z piśmiennictwem oraz przedmiotów skórzanych (nie dotyczy zbroi).

Kreteńczycy:
-walka: zwiększony możliwy czas przebywania pod wodą, szybkość pływania oraz lepsze posługiwanie się łukiem.
-wydobywanie surowców: zwiększone wydobycie żywności.
-przetwarzanie surowców: większe zyski z obróbki drewna.

Do tej pory umieszczałem opisy 2 systemów, jednak tym razem ograniczę się do jednego, ponieważ liczę na komentarze.

Na pocieszenie zamieszczam zdjęcie przedstawiające kawałek murów Sparty. ;)

Xn8Mz8A.png

VwjVBMa.png

Opublikowano

No już się bałem:P

Ojoj:( Trochę mnie zawiodłeś ,pomijając tego screnna(który zbyt spektakularny nie jest),tylko 3 polis ,conajmniej 5 by nie było nudno i uważam ,że ateńczycy maja za dużą przewagę jeśli chodzi o rudy ,no bo np spartanin wykopie 2x wiecej ziemi(bo chyba to bedzie coś na zasadzie podwajania)?Nie jest żle ,ale proszę odpowiedzcie na me pytania.

Błagam tylko nie plugin towny ,to przez niego upadają dobre serwery ,brak dobrego zarządzania ,,działką"coś o tym wiem.

Opublikowano

Ojoj:( Trochę mnie zawiodłeś ,pomijając tego screnna(który zbyt spektakularny nie jest),tylko 3 polis ,conajmniej 5 by nie było nudno i uważam ,że ateńczycy maja za dużą przewagę jeśli chodzi o rudy ,no bo np spartanin wykopie 2x wiecej ziemi(bo chyba to bedzie coś na zasadzie podwajania)?Nie jest żle ,ale proszę odpowiedzcie na me pytania.

Błagam tylko nie plugin towny ,to przez niego upadają dobre serwery ,brak dobrego zarządzania ,,działką"coś o tym wiem.

1. Początkowo mają być 3 Poleis, jednak później będziemy stopniowo wprowadzać kolejne, a także inne państwa (Macedonia, Persja). Taki krok ma na celu uatrakcyjnienie gry na początku poprzez nie dopuszczenie do sytuacji gdzie populacja miasta składać się będzie z kilku mieszkańców.

2. Owszem zwiększone korzyści z wydobywania surowców wynikałyby z zwiększonego mnożnika, jednak nie byłby on równy dla każdego surowca, a proporcjonalny względem wartości przedmiotu. Tak więc Grecy konkretnego pochodzenia wydobywaliby drogocenny surowiec A z mnożnikiem x1,1, a inni mniej ważny z współczynnikiem x2,5. Co prawda ten cały aspekt jest dość trudny do rozwiązania. Zaprezentowany prze zemnie model opiera się na danych historycznych. Jeżeli masz jakieś uwagi bądź inne koncepcje to w tym temacie jesteśmy bardzo otwarci. ;) Chciałbym jeszcze dodać, że wcześniej zostały podane dość ogólne bonusy, jednak bardziej szczegółowe parametry zostałyby dopiero ustalone podczas jakieś bety, gdyż "na sucho" trudno wyczuć złoty środek Arystotelesa. :D

3. Zamierzamy wykorzystać plugin towny, gdyż sądzimy, że spełnia on nasze wymagania. Jednak widzę, że masz wobec niego zastrzeżenia. Znasz może jakąś alternatywę dla niego?

VwjVBMa.png

Opublikowano

Owszem znalazłem lepsze.

Nie rozumiem małego zainteresowania serwerem ,przecież jest świetny pomysł jest zaangażowanie ,a reszta to kwestia czasu(mam nadzieje ,że umiecie budować ,bo ten ss mało ukazuje)

Zaraz podeśle wam te moje znajdżki ,może coś wykorzystacie.

Opublikowano

Tak...

Zapowiedź wygląda świetnie, zachęca do gry, jeśli jednak chodzi o drobnostki typu klimat rp, jak to będzie wyglądało?

Czy będą komendy : /me - Opisuje czynność danej osoby, /do Opisuje skutek tejże czynności, coś w podobie do serwerów GTA SA:MP RP.

Czy do WL będą dodawane osoby ''losowe''? Czyli bez określonego wieku, czy może jednak, i ja proponuję tą opcję, od jakiegoś wieku, np. od... 14, 15 lat + potwierdzenie głosowe na Skype/TS3?

Jeśli chodzi o mnie, jestem baaaaardzo zainteresowany serwerem... Na razie wygląda dobrze, a reszta ''wyjdzie w praniu''.

Kiedy przewidywany start serwera?

''Gdy pisk opon słychać z dala, to ktoś bokiem zapier***a''

Cześć, jestem znany pod pseudo Proceente(Procent).

Macie problem z grafiką bądź z Pluginem/Luncherem do gry minecraft? Pisz do mnie na PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Owszem znalazłem lepsze.

Nie rozumiem małego zainteresowania serwerem ,przecież jest świetny pomysł jest zaangażowanie ,a reszta to kwestia czasu(mam nadzieje ,że umiecie budować ,bo ten ss mało ukazuje)

Zaraz podeśle wam te moje znajdżki ,może coś wykorzystacie.

Jeszcze kilka zdjęć masz na poprzedniej stronie. Co do ogólnego budowania, to na razie priorytetem jest strona fabularna, mechanika oraz konfiguracja wszystkich ustawień. Budowanie, i ogólnie zapełnianie mapy oraz organizowanie zadań dla graczy zostanie na koniec.

Tak...

Zapowiedź wygląda świetnie, zachęca do gry, jeśli jednak chodzi o drobnostki typu klimat rp, jak to będzie wyglądało?

Czy będą komendy : /me - Opisuje czynność danej osoby, /do Opisuje skutek tejże czynności, coś w podobie do serwerów GTA SA:MP RP.

Czy do WL będą dodawane osoby ''losowe''? Czyli bez określonego wieku, czy może jednak, i ja proponuję tą opcję, od jakiegoś wieku, np. od... 14, 15 lat + potwierdzenie głosowe na Skype/TS3?

Jeśli chodzi o mnie, jestem baaaaardzo zainteresowany serwerem... Na razie wygląda dobrze, a reszta ''wyjdzie w praniu''.

Kiedy przewidywany start serwera?

Jeszcze nie mamy ustalonej daty startu. Natomiast dodanie do WL wymagać będzie akceptacji nadesłanego formularza rejestracji. Tak więc osoby nie będą dodawane "losowo", a jedynie po sprawdzeniu odpowiednich kwalifikacji. Ponadto uważam, że wiek tutaj nie ma tak dużego znaczenia, o wiele bardziej ważne jest to czy ktoś umie dostosować się do rozgrywki RP czy nie.

VwjVBMa.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...