Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Metin2 Ultra Tool by JachuPL

JachuPL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam

Co do autora programu Metin2 Ultra Tool

Jeśli chodzi o konwerter bazy mob_proto sql na mob_proto TXT to jest mały błąd - w rezultacie tego błędu moby nie zadają DMG

Wyjaśniam o co chodzi, po przerobieniu twoim programem dostajemy taki wynik mob_proto.txt

106 ???? "PAWN" "MONSTER" 0 13 0 "ANIMAL" 0 "wolf" 0 21 21 10 5 40 49 412 6 7 47 70 200 17 100 100 25 2000 175 30070 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 70104 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
I wtedy moby nie zadają DMG
a powinno być tak, jesli mamy 106 ???? "PAWN" "MONSTER" 0 13 to po "MONSTER" jak jest "MELEE" -w przypadku 0
natomiast jak jest po "MONSTER" 127 to powino być zamiast 127 "RANGE"
wtedy wszystko ładnie śmiga, przynajmniej tak jest, nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę.
I nazwy mobów czyli tam jakieś ????? powinno być w "?????" ale to już tak co do ścisłości.
To tak co zobaczyłem, ogólnie program ułatwia bardzo życie i jest naprawdę przydatny. Jak byś dał rade to zmienić było by super.
Wersje programu mam 1.0.0.3
Opublikowano

Aktualizacja: właśnie pojawiła się wersja oznaczona numerkiem 1.0.0.4.

Co nowego?

Generalnie dużo, ale niewiele :D Przede wszystkim, musicie od nowa pobrać ToolUpdater. Link znajduje się w głównym poście. Dlaczego? Jak mieliście okazję zauważyć, hosting na którym trzymałem Toolsa wyłącza swoje serwery. Zostałem zmuszony do zmiany hostingu, dlatego musiałem zmienić część protokołu aktualizacyjnego w ToolUpdaterze. Zaś co do samego programu, zostały poprawione dwa błędy: pierwszy powodował zbędny komunikat w Pogromcy Krzaków przy wczytywaniu item_proto. Drugi zaś został zgłoszony wczoraj wieczorem przez XrrX w poście #54

57199140501148694665.png

Opublikowano

Dziękuję program dobry ;3 miałbym jeszcze małą propozycję by w programie się pojawiła opcja " system ulepszeń " chodzi mi o to że poprzez program składamy system ulepszeń ekwipunku oraz możemy na jakiś tam +1/2/3/4/5/6/7/8/9 dodać odrazu ulepszacz :)

Opublikowano

Aktualizacja nr 1.0.0.5

Poprawiłem błąd w generatorze potworów (mysql): nie można było wpisywać nazwy dla potwora i folderu w ftp. Zapraszam do zaktualizowania programu.

57199140501148694665.png

Opublikowano

Nie mam zwyczaju recenzowania amatorskich narzędzi, ale autor tego czegoś wkurzył mnie swoim narcyzmem w paru miejscach na tym forum, więc skoro jak wyżej, to proszę przeczytać, bo jest kilka niewybaczalnych błędów, świadczących o ignorancji i/lub lenistwie autora tego narzędzia, a także pomniejsze problemy:

1. Niezwykle głośna, kilkunastosekundowa, pełnoekranowa, bzdurna i narcystyczna reklama logo autora na czarnym tle, która wyświetla się pomimo wyłączenia w opcjach (być może tylko na niektórych systemach, ale skoro na jednym Win7 x64, to nie wierzę, że nigdy na żadnych innych nikt tego nie odnotował), co dyskwalifikuje program "z marszu" - szanujący się programista takich badziewi w kodzie nie wstawia, bo to powiększa jego "wagę" i utrudnia używanie do tego celu, do którego program jest stworzony - używając terminologii piłkarskiej, to oznacza czerwoną kartkę. Jeśli w ogóle chcesz dać splash-screen to NIGDY pełnoekranowy i PRZENIGDY z tak agresywnym i głośnym dźwiękiem (twój splash UNIEMOŻLIWIA skorzystanie z suwaka w tray-u, a nie każdy ma pod ręką Mute na klawiaturze w środku nocy!), a najlepiej skutecznie wyłączalny w ustawieniach lub nawet w checkbox na samym splashu - inaczej tylko się ośmieszasz swoim narcyzmem...

2. Skoro wstawiłeś do swego arcydzieła to badziewie, które opisałem powyżej, to co ci zależało wstawić wszystkie brakujące biblioteki .dll - w dobrze wyposażonym we wszelkiego rodzaju dodatki, typu .NET Framework, itd, Win7 x64 Ultimate (legalna kopia, w pełni aktualna, absolutnie żadnych problemów, aż do "TEGO" programu) brakowało do uruchomienia twojego programu (i/lub wywoływanych aplikacji third-part) aż tylu:

msvcp100.dll 
msvcr100.dll 
msvcp100d.dll 
msvcr100d.dll

- należy je pobrać samodzielnie i ręcznie wkleić do:

%WINDIR%\System32

w systemach 64-bitowych także do:

%WINDIR%\SysWOW64

co niejednokrotnie przekracza możliwości i umiejętności przeciętnych graczy, a także powoduje wątpliwości co do dobrych intencji, a można ich od tego łatwo uwolnić... tworząc instalator - to nie takie trudne, są edytory, np. darmowy Inno Setup, ale oczywiście to wymaga PRACY.

Nie tłumacz się, że na twoim systemie niczego nie brakuje - oznacza to tylko, że nie testowałeś swojego programu poza systemem Windows, na którym został napisany, ani nawet nie dałeś do przetestowania choćby kolegom zanim go opublikowałeś, a to oznacza już drugą czerwoną kartkę - oni od razu powiedzieliby ci czego brak programowi, a co najprawdopodobniej zawiera twój kompilator! Strach przed wyciekiem? Jesteś "Nobę"! I to do DZIESIĄTEJ POTĘGI!

3. Wysypujący się updater: naprawdę tego konsolowego badziewia nie da się napisać tak, aby nie zmuszało do zamykania dwóch innych okien za każdą aktualizacją?? Nawiasem mówiąc aktualizacje kończą się powodzeniem, czyli tylko twój updater nie zakańcza się poprawnie - wkurzające badziewie, ale można z tym żyć, więc tu tylko żółta kartka. Podpowiedź: return 0; - kod błędu 0 oznacza "brak błędu" i zamknięcie tej cholernej konsoli po skutecznej i udanej aktualizacji, jeśli nie przekazano wyniku do tego samego okna lub kod zwracany po poprawnej aktualizacji nie jest inny (sprawdzić!). Kod inny niż 0 (lub ten zwracany jako "udana aktualizacja" po nadpisaniu aktualizowanych plików) powinien wypisywać na konsoli "Brak aktualizacji" lub "Serwer niedostępny" - zależnie od stanu faktycznego - i czekać na "Dowolny klawisz". Dużo nauki przed tobą...

4. Nie można rozpakować locale_pl, gdziekolwiek byś tej pary plików nie umieścił - folder packer, czy folder packer>pliki, czy nawet w folderze z programem głównym. Rezygnuję z dalszych prób - znacznie starszy "Metin2 File Archiver 2.3" rozpakowuje i pakuje wszystkie packi, a także item-proto i mob_proto z tego samego klienta bez najmniejszego problemu - dodatkowo nie wymusza umieszczania plików tam, gdzie się TOBIE podoba, tylko pozwala nawigować po systemie z poziomu programu i filtruje nazwy, ograniczając wyświetlane do tych wymaganych. Takie trudne??. Zaznaczam, że całość nie wymaga praw administratora i znajduje się w "niesystemowej" lokalizacji, więc w ogóle żadnych specjalnych praw żadna używana tam aplikacja nie potrzebuje. Trzecia czerwona kartka...

5. Dobry zwyczaj przy programowaniu okienkowym nakazuje aby ten sam przycisk zapisywał i zamykał ustawienia - u ciebie nie odnotowałem dotąd stosowania dobrych zwyczajów (patrz pkt 1.), więc tu także należy kliknąć Zapisz (który w sumie nic nie robi, bo efektów zapisania ustawień nigdzie nie zauważyłem - patrz pkt 1.) i dodatkowo zamknąć program "iXem" w prawym, górnym rogu. Bez zamykania okna (czyli "na wszelki wypadek") zazwyczaj zapisuje się ustawienia przyciskiem Zastosuj, ale widocznie dla ciebie to za trudne do pojęcia, bo... jesteś "Nobę" Druga żółta kartka.

6. Brak możliwości ustawienia parametrów bazy danych i FTP oraz zapisania ich w zaszyfrowanym w dowolny sposób pliku konfiguracyjnym (nie, nie w Windows Registry, bo po co eksportować i importować zapisy Rejestru, skoro można po prostu skopiować wygenerowany konfig w bezpieczne miejsce i taką kopię zapasową przywrócić w razie potrzeby). Czerwona kartka numer cztery za konieczność używania innych programów do obsługi ewentualnych efektów pracy twojego programu i konieczność dysponowania wiedzą jakich, do czego i dlaczego. Jeśli piszesz program dla posiadaczy tytułu MAGISTER INFORMATYKI, to napisz, że jest wymagany aby nikt poniżej tego poziomu go nie pobierał i nie próbował używać, bo jest "Nobę".

7. Moduły generujące zapytania SQL generują praktycznie puste INSERTY, gdy użytkownik nie wpisze nic w pola, które powinny być WYMAGANE - jeśli nie zostają wypełnione lub ich wypełnienie jest nieprawidłowe (np nazwa itemu dłuższa niż 24 znaki), powinno się normalnie otrzymać KOMUNIKAT O BŁĘDZIE i wymuszony powrót do edycji (lub, przy odpowiednio pomyślanym kodzie całkowity BRAK JAKIEJKOLWIEK AKCJI), a nie radośnie wygenerowany, BEZUŻYTECZNY plik SQL np. z TYM, CO PONIŻEJ:

INSERT INTO player.affect VALUES (, 515, , , 0, , 0);

wewnątrz, bo co to w ogóle niby ma być?!?! Doprowadzić to może tylko do problemów z niektórymi bazami i serwerami oraz setek pytań od "Jestę Nobę" pt. "Co jest grane?"! Czerwona kartka nr. 5 - kara za niewiedzę musi być

INSERT INTO player.affect VALUES ('11354', '514', '57', '10', '0', '2592000', '0');

Chyba jest widoczna różnica (wpis pochodzi z czynnego serwera, został zmodyfikowany jedynie o wpis do istniejącej tabeli bez wymazywania i tworzenia "od zera")

==

Resumując: jak czytamy na twoim Facebookowym FanPage, prace nad tym programem trwały rok. W/g mnie nie cały ten czas został zmarnowany, ale program na chwile obecną jest niemal bezużyteczny z powodu rzucanych użytkownikowi pod nogi kłód - im dalej się on weń zagłębi, tym grubszych i dłuższych - beż żadnych jasnych przyczyn i jakiejkolwiek potrzeby. Czeka cię jeszcze sporo pracy nad kulturą programowania i obsługą błędów w programie. Twój program służy głównie lansowaniu twojego logo wraz z jakimś metalowym utworem, zaś skorzystanie z innych jego funkcji, tych, do których realizowania miał być teoretycznie stworzony, wymaga wiedzy przekraczającej wykształcenie informatyczne i wiedzę oraz cierpliwość przeciętnego stawiacza serwera Metin2, którego jesteś łaskaw nazywać "Nobę" w treści programu.

Ja posiadam na szczęście nieco większą wiedzę niż "Nobę", a jednak po 10-ciu minutach obcowania z tym arcydziełem mam go dość, bo poza perfekcyjną realizacją wyświetlenia filmiku z pkt.1 niniejszej opinii nie robi ZUPEŁNIE NICZEGO, czego nie zrobię szybciej innymi packerami, w Navicat lub wręcz metodą kopiuj-wklej w zrzucie tabeli z bazy do pliku SQL, bo twoje wypociny też trzeba wgrywać do bazy egzekucją SQL w Navicat/PHPMyAdmin, a na ich wygenerowanie wraz z otwarciem tego "narzędzia" potrzeba więcej czasu niż na edycję przeklejonej linijki zrzutu właściwej tabeli z Navicat/PHPMyAdmin i jego ponowne wgranie. Niepotrzebne, krzykliwe badziewie dla ludzi mających masę czasu do zmarnowania! Ot, co!

Siadaj do nauki programowania, bo bez umiejętności implementowania bezwzględnej obsługi błędów (nawet jeśli "błędy" są TYLKO nieprzewidzianymi PRZEZ CIEBIE skutkami użycia programu przez użytkowników nie wiedzących, że w ten sposób używać go nie można) daleko nie zajedziesz... To PIASKOWNICA programowania. Polecam lekturę podręczników autorstwa Adama Boducha - ja uczyłem się Object Pascala (dziś już oficjalnie znanego jako Delphi) 12 lat temu właśnie z jego książki, (jeszcze takiej papierowej - z księgarni), ale ogólne zasady w każdym języku programowania zawsze pozostają takie same: to TY SAM musisz przewidzieć co MUSI BYĆ BEZWZGLĘDNIE wykonane przez użytkownika, aby mógł on otrzymać POPRAWNY WYNIK działania programu ZAMIAST okna z (przystępnym lub nie) opisem błędu, jaki popełnił lub takiego bezwartościowego insertu do db, jaki zamieściłem powyżej, ale musisz tę poprawność także WYMUSIĆ na użytkowniku poprzez UNIEMOŻLIWIENIE wysłania niekompletnych danych (np. czyniąc nieaktywnym przycisk potwierdzania do czasu umieszczenia poprawnych, przewidzianych danych - także co do ich typu, bo ciąg znaków zwany potocznie tekstem zamiast liczby, w dodatku z określonego zakresu albo tekst dowonej długości zamiast określonej z góry i przycinanej automatycznie podczas wysyłania, także jest niedopuszczalny). To wszystko wymaga jednak wiedzy, myślenia i staranności.

To mój pierwszy post na MPC i jak sądzę ostatni, bo jestem za stary aby udzielać się gdzieś pomiędzy nabuzowanymi hormonami dzieciakami, których największą życiową ambicją jest otrzymanie + za swój pięciozdaniowy poradniczek, a najbardziej ich rajcuje wykazanie, że ktoś coś skądś skopiował, choćby tylko częściowo, nawet jeśli sam osobnik wytykający taki plagiat jedzie bez skrupułów na pirackim Windowsie za 700-1000zł i edytuje obrazki do serwera pirackim Photoshopem za nie mniej niż 2100zł! - ot, taka dziecinna hipokryzja, w pełni tolerowana przez moderatorów, nawet gdy nie umieszczono dowodu na nielegalność plików, które i tak są za darmo i otwarte do edycji.

Wracając zatem do tematu, przykro mi, że mój jedyny post na tym forum musi być aż tak krytyczny, choć nie może, rzecz jasna, być wulgarny mimo że aż się o to prosi. "Jestę Nobę" w cudzysłowach, to tekst stosowany przez autora programu wewnątrz jego arcydzieła - zapewne na określenie niedoświadczonych użytkowników (nie wytłumaczył chyba nigdzie w programie co dokładnie miał na myśli). Patrz: załączona grafika...

d5y0.jpg

Skoro tak pretensjonalnie zachowują się autorzy plików serwerowych i (niekiedy bezużytecznych) narzędzi do ich edycji, to nic dziwnego, że praktycznie wszystkie "gotowe" zestawy wymagają setek godzin pracy, aby jako tako wyglądały i się w miarę poprawnie zachowywały... I jeszcze mają czelność napisać: "Koniec z MPC, nie będę zapierdalał jak głupi i zbierał warny. Pa" (oryginalny wątek TUTAJ ), pod czym nie ma nawet adnotacji moderatora o niewłaściwym zachowaniu, o jakiejś edycji wulgaryzmów nawet nie wspominając, bo zapewne ten "zasłużony" użytkownik jest, wbrew swojej opinii, nietykalny... Stan faktyczny na dzień 05.11.2013, godzina 21:55 poniżej:

yil8.jpg

Proponuję autorowi programu i treści na screenie powyżej zamieszczonego postu przejść do pkt.2 (kobiety) jego rubryki Hobby, bo pkt.1 (informatyka) wymaga nadzwyczajnej systematyczności, a tej mu brakuje.

Dziękuję wszystkim cierpliwym i uważnym za uwagę i... dobranoc.

Opublikowano

Nie mam zwyczaju recenzowania amatorskich narzędzi, ale autor tego czegoś wkurzył mnie swoim narcyzmem w paru miejscach na tym forum, więc skoro jak wyżej, to proszę przeczytać, bo jest kilka niewybaczalnych błędów, świadczących o ignorancji i/lub lenistwie autora tego narzędzia, a także pomniejsze problemy:

1. Niezwykle głośna, kilkunastosekundowa, pełnoekranowa, bzdurna i narcystyczna reklama logo autora na czarnym tle, która wyświetla się pomimo wyłączenia w opcjach (być może tylko na niektórych systemach, ale skoro na jednym Win7 x64, to nie wierzę, że nigdy na żadnych innych nikt tego nie odnotował), co dyskwalifikuje program "z marszu" - szanujący się programista takich badziewi w kodzie nie wstawia, bo to powiększa jego "wagę" i utrudnia używanie do tego celu, do którego program jest stworzony - używając terminologii piłkarskiej, to oznacza czerwoną kartkę. Jeśli w ogóle chcesz dać splash-screen to NIGDY pełnoekranowy i PRZENIGDY z tak agresywnym i głośnym dźwiękiem (twój splash UNIEMOŻLIWIA skorzystanie z suwaka w tray-u, a nie każdy ma pod ręką Mute na klawiaturze w środku nocy!), a najlepiej skutecznie wyłączalny w ustawieniach lub nawet w checkbox na samym splashu - inaczej tylko się ośmieszasz swoim narcyzmem...

2. Skoro wstawiłeś do swego arcydzieła to badziewie, które opisałem powyżej, to co ci zależało wstawić wszystkie brakujące biblioteki .dll - w dobrze wyposażonym Win7 x64 Ultimate (legalna kopia, w pełni aktualna) brakowało do uruchomienia twojego programu (i/lub wywoływanych aplikacji third-part) aż tylu:msvcp100.dll

msvcr100.dll

msvcp100d.dll

msvcr100d.dll

- należy je pobrać samodzielnie i ręcznie wkleić do:%WINDIR%\System32

a w systemach 64-bitowych także do:%WINDIR%\SysWOW64

co niejednokrotnie przekracza możliwości i umiejętności przeciętnych graczy, a także powoduje wątpliwości co do dobrych intencji, a można ich od tego łatwo uwolnić... tworząc instalator - to nie takie trudne, są edytory, np. darmowy Inno Setup, ale oczywiście to wymaga PRACY. Nie tłumacz się, że na twoim systemie niczego nie brakuje - oznacza to tylko, że nie testowałeś swojego programu poza systemem Windows, na którym został napisany, ani nawet nie dałeś do przetestowania choćby kolegom zanim go opublikowałeś, a to oznacza już drugą czerwoną kartkę - oni od razu powiedzieliby ci czego brak programowi, a co najprawdopodobniej zawiera to twój kompilator - strach przed wyciekiem? Jesteś "Nobę"! I to do DZIESIĄTEJ POTĘGI!

3. Wysypujący się updater: naprawdę tego konsolowego badziewia nie da się napisać tak, aby nie zmuszało do zamykania dwóch innych okien za każdą aktualizacją?? Nawiasem mówiąc aktualizacje kończą się powodzeniem, czyli tylko twój updater nie zakańcza się poprawnie - wkurzające badziewie, ale można z tym żyć, więc tu tylko żółta kartka.

4. Nie można rozpakować locale_pl, gdziekolwiek byś tej pary plików nie umieścił - folder packer, czy folder packer>pliki, czy nawet w folderze z programem głównym. Rezygnuję z dalszych prób - znacznie starszy "Metin2 File Archiver 2.3" rozpakowuje i pakuje wszystkie packi, a także item-proto i mob_proto z tego samego klienta bez najmniejszego problemu - dodatkowo nie wymusza umieszczania plików tam, gdzie się TOBIE podoba, tylko pozwala nawigować po systemie z poziomu programu i filtruje nazwy, ograniczając wyświetlane do tych wymaganych. Takie trudne??. Zaznaczam, że całość nie wymaga praw administratora i znajduje się w "niesystemowej" lokalizacji, więc w ogóle żadnych specjalnych praw żadna używana tam aplikacja nie potrzebuje. Trzecia czerwona kartka...

5. Dobry zwyczaj przy programowaniu okienkowym nakazuje aby ten sam przycisk zapisywał i zamykał ustawienia - u ciebie nie odnotowałem dotąd stosowania dobrych zwyczajów (patrz pkt 1.), więc tu także należy kliknąć Zapisz (który w sumie nic nie robi, bo efektów zapisania ustawień nigdzie nie zauważyłem - patrz pkt 1.) i dodatkowo zamknąć program "iXem" w prawym, górnym rogu. Bez zamykania okna (czyli "na wszelki wypadek") zazwyczaj zapisuje się ustawienia przyciskiem Zastosuj, ale widocznie dla ciebie to za trudne do pojęcia, bo... jesteś "Nobę" Druga żółta kartka.

6. Brak możliwości ustawienia parametrów bazy danych i FTP oraz zapisania ich w zaszyfrowanym w dowolny sposób pliku konfiguracyjnym (nie, nie w Windows Registry, bo po co eksportować i importować zapisy Rejestru, skoro można po prostu skopiować wygenerowany konfig w bezpieczne miejsce i taką kopię zapasową przywrócić w razie potrzeby). Czerwona kartka numer cztery za konieczność używania innych programów do obsługi ewentualnych efektów pracy twojego programu i konieczność dysponowania wiedzą jakich, do czego i dlaczego. Jeśli piszesz program dla posiadaczy tytułu MAGISTER INFORMATYKI, to napisz, że jest wymagany aby nikt poniżej tego poziomu go nie pobierał i nie próbował używać, bo jest "Nobę".

7. Moduły generujące zapytania SQL generują praktycznie puste INSERTY, gdy użytkownik nie wpisze nic w pola, które powinny być WYMAGANE - jeśli nie zostają wypełnione lub ich wypełnienie jest nieprawidłowe (np nazwa itemu dłuższa niż 24 znaki), otrzymuje się KOMUNIKAT O BŁĘDZIE, a nie radośnie wygenerowany plik SQL np. z TYM: "INSERT INTO player.affect VALUES (, 515, , , 0, , 0);" wewnątrz, bo co to w ogóle ma być?!?! Doprowadzić to może tylko do problemów z niektórymi bazami i serwerami oraz setek pytań od "Jestę Nobę" pt. "Co jest grane?"! Czerwona kartka nr. 5 - kara za niewiedzę musi być!

Resumując: jak czytamy na twoim Facebookowym FanPage, prace nad tym programem trwały rok. W/g mnie nie cały ten czas został zmarnowany, ale program na chwile obecną jest niemal bezużyteczny z powodu rzucanych użytkownikowi pod nogi kłód - im dalej się on weń zagłębi, tym grubszych i dłuższych - beż żadnych jasnych przyczyn i jakiejkolwiek potrzeby. Czeka cię jeszcze sporo pracy nad kulturą programowania i obsługą błędów w programie. Twój program służy głównie lansowaniu twojego logo wraz z jakimś metalowym utworem, zaś skorzystanie z innych jego funkcji, tych, do których realizowania miał być teoretycznie stworzony, wymaga wiedzy przekraczającej wykształcenie informatyczne i wiedzę oraz cierpliwość przeciętnego stawiacza serwera Metin2, którego jesteś łaskaw nazywać "Nobę" w treści programu. Ja posiadam nieco większą wiedzę niż "Nobę", a jednak po 10-ciu minutach obcowania z tym arcydziełem mam go dość, bo poza perfekcyjną realizacją wyświetlenia filmiku z pkt.1 niniejszej opinii nie robi ZUPEŁNIE NICZEGO, czego nie zrobię szybciej innymi packerami, w Navicat lub wręcz metodą kopiuj-wklej w zrzucie tabeli z bazy do pliku SQL, bo twoje wypociny też trzeba wgrywać do bazy egzekucją SQL w Navicat/PHPMyAdmin, a na ich wygenerowanie wraz z otwarciem tego "narzędzia" potrzeba więcej czasu niż na edycję przeklejonej linijki zrzutu właściwej tabeli z Navicat/PHPMyAdmin i jego ponowne wgranie. Niepotrzebne, krzykliwe badziewie dla ludzi mających masę czasu do zmarnowania! Ot, co!

Siadaj do nauki programowania, bo bez umiejętności implementowania bezwzględnej obsługi błędów (nawet jeśli "błędy" są TYLKO nieprzewidzianymi PRZEZ CIEBIE skutkami użycia programu przez użytkowników nie wiedzących, że w ten sposób używać go nie można) daleko nie zajedziesz... To PIASKOWNICA programowania. Polecam lekturę podręczników autorstwa Adama Boducha - ja uczyłem się Object Pascala (dziś już oficjalnie znanego jako Delphi) 12 lat temu właśnie z jego książki, (jeszcze takiej papierowej - z księgarni), ale ogólne zasady w każdym języku programowania zawsze pozostają takie same: to TY SAM musisz przewidzieć co MUSI BYĆ BEZWZGLĘDNIE wykonane przez użytkownika, aby mógł on otrzymać POPRAWNY WYNIK działania programu ZAMIAST okna z (przystępnym lub nie) opisem błędu, jaki popełnił lub takiego bezwartościowego insertu do db, jaki zamieściłem powyżej, ale musisz tę poprawność także WYMUSIĆ na użytkowniku poprzez UNIEMOŻLIWIENIE wysłania niekompletnych danych (np. czyniąc nieaktywnym przycisk potwierdzania do czasu umieszczenia poprawnych, przewidzianych danych - także co do ich typu, bo ciąg znaków zwany potocznie tekstem zamiast liczby, w dodatku z określonego zakresu albo tekst dowonej długości zamiast określonej z góry i przycinanej automatycznie podczas wysyłania, także jest niedopuszczalny). To wszystko wymaga jednak wiedzy, myślenia i staranności.

To mój pierwszy post na MPC i jak sądzę ostatni, bo jestem za stary aby udzielać się gdzieś pomiędzy nabuzowanymi hormonami dzieciakami, których największą życiową ambicją jest otrzymanie + za swój pięciozdaniowy poradniczek, a najbardziej ich rajcuje wykazanie, że ktoś coś skądś skopiował, choćby tylko częściowo, nawet jeśli sam osobnik wytykający taki plagiat jedzie bez skrupułów na pirackim Windowsie za 700-1000zł i edytuje obrazki do serwera pirackim Photoshopem za nie mniej niż 2100zł! - ot, taka dziecinna hipokryzja, w pełni tolerowana przez moderatorów, nawet gdy nie umieszczono dowodu na nielegalność plików, które i tak są za darmo i otwarte do edycji.

Wracając zatem do tematu, przykro mi, że mój jedyny post na tym forum musi być aż tak krytyczny, choć nie może, rzecz jasna, być wulgarny mimo że aż się o to prosi. "Jestę Nobę" w cudzysłowach, to tekst stosowany przez autora programu wewnątrz jego arcydzieła - zapewne na określenie niedoświadczonych użytkowników (nie wytłumaczył chyba nigdzie w programie co dokładnie miał na myśli). Patrz: załączona grafika...

d5y0.jpg

Skoro tak pretensjonalnie zachowują się autorzy plików serwerowych i (niekiedy bezużytecznych) narzędzi do ich edycji, to nic dziwnego, że praktycznie wszystkie "gotowe" zestawy wymagają setek godzin pracy, aby jako tako wyglądały i się w miarę poprawnie zachowywały... I jeszcze mają czelność napisać: "Koniec z MPC, nie będę zapierdalał jak głupi i zbierał warny. Pa" (oryginalny wątek TUTAJ ), pod czym nie ma nawet adnotacji moderatora o niewłaściwym zachowaniu, o jakiejś edycji wulgaryzmów nawet nie wspominając, bo zapewne ten "zasłużony" użytkownik jest, wbrew swojej opinii, nietykalny... Stan faktyczny na dzień 05.11.2013, godzina 21:55 poniżej:

yil8.jpg

Proponuję autorowi programu ina screenie powyżej zamieszczonego postu przejść do pkt.2 (kobiety) jego rubryki Hobby, bo pkt.1 (informatyka) wymaga nadzwyczajnej systematyczności, a tej mu brakuje.

Dziękuję wszystkim za uwagę i dobranoc.

tl;dr

Co do screenów, tłumaczyłem w FAQ co oznacza "Jestę nobę" więc tutaj od razu czerwona kartka dla ciebie.

Data na screenie. Nie znałeś sytuacji to racz nie wypowiadać się o temacie, który stanowczo przewyższa twoje kompetencje. Tylko kompletny kretyn jest w stanie odwoływać się do sytuacji o której nie ma pojęcia i która miała miejsce na dobre 3 lata przed jego datą rejestracji na forum.

PS: mam świadomość, że program zawiera błędy, w niektórych miejscach rażące, ale od tego są użytkownicy, żeby pomóc je wykrywać. Na tym forum nie ma sensu dawać czegokolwiek, co jest w stu procentach ukończone i odbugowane. Nie masz w ogóle pojęcia o forum, a wypowiadasz się jakbyś był ekspertem. Z twoich postów leje się niewiedza, widać, że tego posta pisała osoba, która nigdy nie miała styczności z programowaniem. Jeśli wciśnięcie alt + tab i wyciszenie normalnie głośnika przerasta twoje możliwości to jakim cudem napisałeś tego posta na forum? Poza tym, poznaję Twój styl pisania, więc jeśli masz mi coś do powiedzenia w twarz to nie kryj się za multikontem ;)

40b6058a05d61b162290592b47a0c96c_original.jpg

"Z twoich postów leje się niewiedza, widać, że tego posta pisała osoba, która nigdy nie miała styczności z programowaniem." Kopiuj-Wklej z hejterskiego szablonu?? Nie z moich postów, bo na tym forum do wskazanej w moim poście powyżej godziny pierwszej publikacji, napisałem TYLKO JEDEN, JEDYNY POST, mądralo, który nawet nie raczysz przeczytać w całości (nadmieniłem że to mój jedyny post na tym forum), tylko sypiesz oskarżeniami i do tego się wymądrzasz, jakby zeżarł wszystkie rozumy i żył na świecie dłużej, niż ja. Otóż gdy ja pisałem swoje pierwsze programy w Delphi Pascalu, to robiłeś EE w PIELUCHĘ, spieniony dzieciaku.

Programów z takimi błędami nie wypuszcza się do OTWARTYCH testów, bo MOGĄ SPOWODOWAĆ SZKODY NA NIETWOICH SERWERACH I W NIETWOICH KOSZTACH UTRZYMANIA, a ty tylko będziesz na to odpowiadał, że nie twoja wina, ćwoku, bo gdzieś jest jakieś FAQ (ja nie widziałem żadnych FAQ w dniu, gdy ten soft był dostępny do ściągnięcia, a do aktualizacji nie potrzeba nawet strony ani forum, lista poprawek też w ogóle nie istnieje po stronie softu, więc nie da się przeczytać co zostało naprawione (niewiele lub nic?), a co pozostaje zbugowane (wszystko i jeszcze więcej, bo taki jest twój cel, do czego OTWARCIE SIĘ POWYŻEJ/PONIŻEJ (na ss) PRZYZNAŁEŚ!?) - kto tu zatem mówi o posiadaniu DOŚWIADCZENIA - obrona wsłuchanego w rap DZIECIAKA za wszelką cenę, czyli pójście w zaparte i to pomimo przytoczonych przytłaczających dowodów na niegodziwe działanie lub nawet bezprawie.

NIE MASZ PRAWA publikować zbugowanego programu bez jasnego info o tym i możliwości poprawienia przez inne niż ty sam, osoby - zatem musisz udostępnić kod źródłowy na zasadach "open source", zamiast złośliwie powodować błędy w serwerach niczego nieświadomych ofiar twoich przestępczych działań! Wiem jak jest na tym forum, ale co innego zbugowane SF, które sam mogę poprawić, lub wywalić je i wziąć inne, a co innego plik exe, do którego nie ma kodu źródłowego - właśnie przyznałeś się, że ŚWIADOMIE WPROWADZASZ W BŁĄD UŻYTKOWNIKÓW TEGO FORUM, bo "TU JUŻ TAK JEST", a więc świadomie popełniasz przestępstwo zapisane już w polskim prawie i pociągnięcie ciebie do odpowiedzialności przez dowolną poszkodowaną osobę może być tylko kwestią czasu i Sąd nie obchodzi wtedy jak jest na tym forum, zaślepiony testosteronem gnojku!!! Przyznałeś się, a ja dopilnuję aby to nie zaginęło, choćbym miał pójść do pracy niewyspany:

sgr8.jpg

A w związku z powyższym:

ŻĄDAM OD MODERATORÓW I/LUB ADMINISTRATORA www.mpcforum.pl NATYCHMIASTOWEGO ZABLOKOWANIA DYSTRYBUCJI W OBRĘBIE TEGO FORUM POTENCJALNIE SZKODLIWEGO dla istniejących jak i dopiero tworzonych i/lub uruchamianych serwerów OPROGRAMOWANIA EDYCYJNEGO autorstwa "JachuPL", które sam określił jako zawierające błędy NAWET karygodne (zatem moim zdaniem mogące szkodzić innym, nawet bez ich świadomości szkodliwości tego oprogramowania), aż do momentu usunięcia tych błędów wraz z okazaniem dowodów braku szkodliwości i rażących błędów w tym oprogramowaniu, oczywiście innych od bezsensownego skanu "virustotal", wymaganego na tym forum nawet wobec plików tekstowych i sql, bowiem wirusem to oprogramowanie nie jest,A TAKŻE USUNIĘCIA WSZELKICH WULGARNYCH WYPOWIEDZI UŻYTKOWNIKA "JachuPL" Z TEGO DOSTĘPNEGO PUBLICZNIE, A WIĘC TAKŻE DLA NIELETNICH, FORUM, NIEZALEŻNIE OD JEGO OPINII NA TEMAT OKOLICZNOŚCI PRZYTOCZONEGO WPISU. W przeciwnym wypadku administratorzy, moderatorzy, "JachuPL" lub wszystkie osoby odpowiedzialne za świadome doprowadzanie do szkody w czyimś mieniu, materialnym lub intelektualnym oraz do demoralizację osób nieletnich dopuszczonych do udziału w tym forum poprzez publikację wulgaryzmów, mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności materialnej i/lub karnej NA PODSTAWIE POWSZECHNIE OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA, KTÓREGO ŁAMANIE MA TU MIEJSCE NA KAŻDYM KROKU. To nie jest wasz prywatny folwark - macie obowiązek przestrzegać polskiego prawa, jak wszyscy inni wokół, NAWET JEŚLI JEGO TREŚĆ NIE JEST WAM ZNANA. NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA NIE ZWALNIA Z OBOWIĄZKU JEGO PRZESTRZEGANIA! To obowiązuje także w Polsce.

Skoro poznajesz mój styl pisania to powiedz kim jeszcze jestem na tym forum - czekam! Ja sam wiem kim jestem, a ty nic o mnie nie wiesz, bo administruję metkiem od kilku tygodni i z sukcesami poprawiam wasze zafałszowane wypociny, a nigdy wcześniej nie miałem kontaktu z takim bagnem jak to zakłamane forum... Wcześniej robiłem OTS-y, o ile wiesz co to takiego w ogóle. Jak otrzymam zgodę administratora, to opublikuję tu kiedyś serwer na którym obecnie pracuję i będzie pierwsza na MPC paczka SF do Metka bez jawnego lub ukrytego oszustwa. Ci którzy wiedzą, mogą napisać jaki to serwer - pracuję w zasadzie sam, więc do ideału daleko, ale idzie ku lepszemu... Dla serwera to będzie tylko świetna, dodatkowa reklama - mam niewielką frekwencję, bo zakłamanie MPC jest bardzo duże... zbyt dużo bugów do poprawienia... Użyj Google, fałszywy zakłamańcu... Taaa, używam tego epitetu bez strachu o wynik dowolnej sprawy sądowej - sam się przyznałeś w poście POWYŻEJ (na ss), więc to żadne zniesławienie...

PS. twoje działanie/zaniechanie w sprawie celowo zbugowanego programu i wulgaryzmy zostały oficjalnie zgłoszone do wymoderowania - brak efektów w krótkim czasie może stanowić przyczynę zgłoszenia całego forum do organów państwa odpowiedzialnych za ściganie przestępstw w cyberprzestrzeni...

ed

PS2: Od wciśnięcia Alt-Tab do wyciszenia mija dość czasu, aby obudzić pół domu, w tym małe i duże dzieci amatorów edycji serwerów Metin2, a spróbuj mi udowodnić, że dzieciaty 20 lub 37-latek nie ma serwera Metin2, choćby w edycji lub administrowaniu (ja mam 37 lat i administruję Metka 2089, a choć nie mam dzieci, to potencjalnie jest ktoś taki, jak ja, posiadający nawet piątkę dzieci, w tym nawet 18-letnie, a także dobrą, wysokopłatną pracę informatyka bez wyznaczonych godzin pracy i serwer Metin2 w administrowaniu) nie może mieć serwera Metka lub takim serwerem administrować i nie uda mu się twojego zakłamanego badziewia uruchomić o 2 w nocy ze szkodą dla żony/dziewczyny (różnie w życiu jest) i dzieci, no, słucham! Nic nie wiesz o życiu, zakłamańcu - widzisz tylko swoje tutejsze plusiki i minusiki, oraz swoje narcystyczne, heavy-metalowo-Diablowe logo na fullscreen! "To ja. Narcyz się nazywam. Przepraszam i Dziękuję - ja tych słów nie używam*..." - to sobie tam wstaw...)

*utwór muz. zesp. Łzy, pt. "Narcyz się nazywam" (2000).

tl;dr

>Pracuj nad serwerem metina

>Groź zgłoszeniem na policję

Porozmawiamy jak dorośniesz ;) Och, nic nie wiem o życiu. Mam 18 lat a przeszedłem w życiu więcej niż ty, zaliczyłem trzy poważne choroby, gdzie byłem o krok od śmierci, a ty nie znając mnie próbujesz mi mówić, że nie wiem nic o życiu? HA. HA. HA. Będę szczery - jeśli masz problemy w życiu prywatnym, załatwiaj je poza forum. Twój wkład tutaj jest znikomy - dla forum nie zrobiłeś nic. Jesteś hipokrytą, piszesz o narcyźme, a sam spójrz na swoje zachowanie ;) Skoro nie potrafisz w normalny sposób zgłosić błędu w programie i próbujesz się mądrzyć, wyprowadzając swoje denne racje, próbujesz ewidentnie wybić się na forum wdawając się w tę dyskusję, to nie ma sensu ciągnąć dalej tej "rozmowy". Bez odbioru.

57199140501148694665.png

Opublikowano
A w związku z powyższym:

ŻĄDAM OD MODERATORÓW I/LUB ADMINISTRATORA www.mpcforum.pl NATYCHMIASTOWEGO ZABLOKOWANIA DYSTRYBUCJI W OBRĘBIE TEGO FORUM POTENCJALNIE SZKODLIWEGO dla istniejących jak i dopiero tworzonych i/lub uruchamianych serwerów OPROGRAMOWANIA EDYCYJNEGO autorstwa "JachuPL", które sam określił jako zawierające błędy NAWET karygodne (zatem moim zdaniem mogące szkodzić innym, nawet bez ich świadomości szkodliwości tego oprogramowania), aż do momentu usunięcia tych błędów wraz z okazaniem dowodów braku szkodliwości i rażących błędów w tym oprogramowaniu, oczywiście innych od bezsensownego skanu "virustotal", wymaganego na tym forum nawet wobec plików tekstowych i sql, bowiem wirusem to oprogramowanie nie jest,A TAKŻE USUNIĘCIA WSZELKICH WULGARNYCH WYPOWIEDZI UŻYTKOWNIKA "JachuPL" Z TEGO DOSTĘPNEGO PUBLICZNIE, A WIĘC TAKŻE DLA NIELETNICH, FORUM, NIEZALEŻNIE OD JEGO OPINII NA TEMAT OKOLICZNOŚCI PRZYTOCZONEGO WPISU. W przeciwnym wypadku administratorzy, moderatorzy, "JachuPL" lub wszystkie osoby odpowiedzialne za świadome doprowadzanie do szkody w czyimś mieniu, materialnym lub intelektualnym oraz do demoralizację osób nieletnich dopuszczonych do udziału w tym forum poprzez publikację wulgaryzmów, mogą zostać pociągnięci do odpowiedzialności materialnej i/lub karnej NA PODSTAWIE POWSZECHNIE OBOWIĄZUJĄCEGO PRAWA, KTÓREGO ŁAMANIE MA TU MIEJSCE NA KAŻDYM KROKU. To nie jest wasz prywatny folwark - macie obowiązek przestrzegać polskiego prawa, jak wszyscy inni wokół, NAWET JEŚLI JEGO TREŚĆ NIE JEST WAM ZNANA. NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA NIE ZWALNIA Z OBOWIĄZKU JEGO PRZESTRZEGANIA! To obowiązuje także w Polsce.

Jeżeli nie odpowiada ci ten program to go nie pobieraj, nie używaj. Jeżeli tak bardzo przy użytkowaniu przeszkadzają ci błędy aplikacji to zgłoś problem osobie, która go stworzyła. Reasumując nie masz prawa żądać czegokolwiek dotyczącego tego programu, gdyż czy udostępni, czy nie udostępni soruce jest to jego indywidualna sprawa.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli nie odpowiada ci ten program to go nie pobieraj, nie używaj. Jeżeli tak bardzo przy użytkowaniu przeszkadzają ci błędy aplikacji to zgłoś problem osobie, która go stworzyła. Reasumując nie masz prawa żądać czegokolwiek dotyczącego tego programu, gdyż czy udostępni, czy nie udostępni soruce jest to jego indywidualna sprawa.

Nie upoważnił ciebie nikt, abyś mówił komukolwiek, co ma robić! Program jest nierzetelnie opisany (co mam nadzieję zmieniłem objaśniając pewne jego aspekty szerokiej publiczności, ułatwiajac im tym samym podjecie decyzji czy tego używać, czy raczej sobie dać spokój, bo Navicat i Notepad++ są mniej niebezpieczne) i to go dyskwalifikuje. Autor uważa sie za Boga i nie wiadomo co jeszcze, a jego "dzieło" popełnia dziecinne błędy, przez niechlujstwo i lenistwo (ewentualnie celowe działanie autora, bo "na tym forum tak już jest")! Ja mówię jak jest - zupełnie jak Mariusz Max Kolonko na YT - Ty podlizujesz się autorowi GNIOTA! Tym się różnimy. Żądanie zaprowadzenia porządku na terenie podległym osobom za niego odpowiedzialnym to normalna reakcja osoby naprawdę daaawno dorosłej, posiadającej właściwą wiedzę i dojrzałej do tego, aby być zdolną do oceny czy działanie autora wątku jest potencjalnie niebezpieczne.

Co na to JachuPL, to ma dla mnie drugorzędne znaczenie - chodzi mi o to, aby wszyscy widzieli, co potrafi programista, gdy chce być złośliwy (bo "na tym forum już tak jest").

Opublikowano

samym podjecie decyzji czy tego używać, czy raczej sobie dać spokój, bo Navicat i Notepad++ są mniej niebezpieczne) i to go dyskwalifikuje

Zgrubnie przeglądnąłem kod, nie ma nic co by rozwaliło kopma. Możesz spać spokojniexD

2vuhg8m.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Można prosić o reupload? Na stronie podanej przez Jachu wyskakuje mi jedynie: Pobierz program ToolUpdater [ToolUpdater.rar] i żadnego odnośnika...

Opublikowano

Można prosić o reupload? Na stronie podanej przez Jachu wyskakuje mi jedynie: Pobierz program ToolUpdater [ToolUpdater.rar] i żadnego odnośnika...

załatwione na PW, ale napiszę tutaj - żeby pobrać ToolUpdatera należy po prostu kliknąć w ikonę folderu nad napisem

57199140501148694665.png

Opublikowano

załatwione na PW, ale napiszę tutaj - żeby pobrać ToolUpdatera należy po prostu kliknąć w ikonę folderu nad napisem

Zgadza się, jednak na przeglądarce google chrome ten folder w ogóle się nie wyświetlał. Aplikacja rewelacja, planujesz jakieś aktualizacje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...