Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przeszłość lepsza?

Multiman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Kiedyś było inaczej.

To dosyć oczywiste możesz to sprecyzować? Bo wiesz w erze kamienia łupanego też było inaczej a jakoś nikt nie pyta czy lepiej jest teraz czy kiedyś

Opublikowano

Swiat się popsuł i to jest moje zdanie. Dzisiaj to tylko swag kurwa, rurki i inne gówna. Było to toczone już ale m. in. dlatego wolę żyć w przeszłości ;) Jak się żyło, bawiło, grało. Znało się całą dzielnicę a nie znam nawet sąsiada który jest o 2 numery wyżej..

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Kiedyś było fajnie, dzisiaj też jest fajnie - to i to ma swoje wady i zalety.

Kiedyś była fajna muzyka (chodzi mi tu o rap bardziej) i fajne samochody (lowrider'y szczególnie <3)

Opublikowano

Przykro mi ale piszesz głupoty równie dobrze można napisać tak

Przeszłość: Przychodzi ze szkoły, uczy się/Wychodzi na dwór/czyta książka

Teraźniejszość: Przychodzi ze szkoły, uczy się/Wychodzi na dwór/czyta książka/siada do komputera/ogląda telewizje

Wszystko zależy od osoby, jej poglądów, priorytetów i oczywiście rodziców. Zupełnie inna sprawą jest to że kiedyś głównie ojciec pracował a matka zajmowała się dziećmi. Natomiast teraz gdy oboje rodziców pracuje nikt nie zmusza dziecka do nauki. Ale ja znam osoby które po powrocie ze szkoły idą spać/siadają na kompie/oglądają telewizje ale są też takie które wracają i siadają na kilka godzin do nauki. Tak jak pisałem wszystko zależy od przypadku.

A co do ostatniego zdania myślisz że kiedyś nie było takich osób? Tylko nie pisała po ścianach bo wiedzieli że jak ktoś ich złapię to będą mieli "nieprzyjemną sytuacje"

Przychodzisz do domu i masz wiele pokus, a wtedy jak była zła pogoda, to można było czytać książkę, jak i się uczyć.

Zauważ także, że czytanie książek jest zdrowsze od siedzenia przed komputerem.

Ja niestety jestem w tym gronie uzależnionych.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Kiedyś też były wojny ;) Ogółem wolę obecne czasy, ponieważ jest bardziej rozwinięta technologia. Wojny zawsze jakieś były i będą. Ta co teraz się odbywa w Syrii, nie powinna dotknąć Polski.

674071459604241683421.gif

Opublikowano

No dobra przeszłość i teraźniejszość mają swoje plusy, ale brakuje mi prawdziwych przyjaźni jak to kiedyś było, że się całe osiedle znało albo i lepiej. Zbierało się team i szło się w gałe pograć ;D A teraz do dupa bo budują jakieś zasrane orliki i nie wpuszczają..

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Ja zawsze chciałam żyć w przeszłości (mówię o przeszłości przez duże "p", a nie o roku 2000). Im jestem starsza, tym większy problem mam z akceptacją rozwoju technologii (tak.. wiem, że ma to dużo plusów). Więzi międzyludzkie się rozluźniają i "człowieki" głupieją. Nie lubię tego. Może dlatego właśnie zawsze interesowała mnie historia.. Można chociaż poczytać o tym, co było kiedyś i oderwać się od rzeczywistości oraz świata, który dziś pędzi zbyt szybko. Nie mogłam się urodzić w XIX wieku jako szlachcianka i nosić śliczne sukienusie z gorsetami?

#don't care

Opublikowano

Ja chciałbym wrócić do czasów dzieciństwa. Nie dlatego, że było lepiej (choć może faktycznie, bez komputerów było fajniej) tylko dlatego że w dzieciństwie nie było żadnych obowiązków. Zabawa w piaskownicy, granie w gałę "Kto ty? Anglia! To ja Portugalia!", chodzenie z babcią z krowami. Tak czasem jak myślę, że te czasy nigdy nie wrócą, to jakoś smutno. Ale cóż, tego nie zatrzymasz.

Game Over

Opublikowano

Z pewnych względów uważam, że przeszłość była i lepsza i gorsza.

Lepsza.

1: Brak pokus, jak wcześniej wspomniano.

2: Ekosystem nie był zniszczony jak teraz.

3: Ludzie byli o wiele mądrzejsi... Technologia nas zmienia na gorsze.

4: Była hierarchia wśród ludzi... Albo rodziłeś się w lepszej rodzinie i mogłeś dostąpić wielu zaszczytów... Albo rodziłeś się w biednej rodzinie, i często pracowałeś jako niewolnik lub coś. Każdy znał swe miejsce krótko mówiąc.

5: Prawdziwa znajomość znaczeń duma czy honor.

Gorsza.

1: W wielu aspektach takich jak społecznych, technologicznych czy kulturowych... Byliśmy na gorszej pozycji np... Kiedyś na dżumę się umierało, dziś już nie.

2: Wspomniana wcześniej hierarchia przeze mnie... Często doprowadzało to do faworyzacji kogoś itp.

3: Za najcięższe zbrodnie, karano karą śmierci... Lub za same podejrzenia np... Wampiryzm itp.

4: Masa zabobonów, które do dziś dziwnym cudem przetrwały.

5: Wojny na przełomie wieków... Ale to normalne...

Opublikowano

Ja chciałbym wrócić do czasów dzieciństwa. Nie dlatego, że było lepiej (choć może faktycznie, bez komputerów było fajniej) tylko dlatego że w dzieciństwie nie było żadnych obowiązków. Zabawa w piaskownicy, granie w gałę "Kto ty? Anglia! To ja Portugalia!", chodzenie z babcią z krowami. Tak czasem jak myślę, że te czasy nigdy nie wrócą, to jakoś smutno. Ale cóż, tego nie zatrzymasz.

Zawsze myślałam, że moje dzieciństwo było kiepskie, ale kilka dni temu doszłam do zupełnie odmiennego wniosku. Dziś za tym tęsknię. Dokładnie tak jak powiedziałeś - bez obowiązków, czysta beztroska. Teraz z każdym rokiem jest gorzej i człowiek załamuje się pod ciężarem, jaki życie rzuca mu na barki.

#don't care

Opublikowano

Z tego co widzę wszyscy tutaj pisząc to co piszą wzorują się na ludziach z internetu. Jak wam się nie podoba teraźniejszość to możecie śmiało wyłączyć internet i wyjść do ludzi. Od razu wszystko będzie inaczej wyglądać. Spróbujecie chociaż tydzień wytrzymać bez internetu i zobaczycie jaki ten świat jest fajny. Ja znam bardzo dużo mądrej młodzieży (A nie takiej jaką się pokazuje w internecie), ponieważ często jeżdżę na konkursy szkolne i spotykam tam równie inteligentnych ludzi (W większości). Jak dalej będziecie żyć tylko tym co jest w internecie to wasze życie zawsze będzie smutne.

Opublikowano

Przychodzisz do domu i masz wiele pokus, a wtedy jak była zła pogoda, to można było czytać książkę, jak i się uczyć.

Zauważ także, że czytanie książek jest zdrowsze od siedzenia przed komputerem.

Ja niestety jestem w tym gronie uzależnionych.

Z jakiego powodu czytanie książek jest zdrowsze od siedzenia przed komputerem?

Z pewnych względów uważam, że przeszłość była i lepsza i gorsza.

Lepsza.

1: Brak pokus, jak wcześniej wspomniano.

2: Ekosystem nie był zniszczony jak teraz.

3: Ludzie byli o wiele mądrzejsi... Technologia nas zmienia na gorsze.

4: Była hierarchia wśród ludzi... Albo rodziłeś się w lepszej rodzinie i mogłeś dostąpić wielu zaszczytów... Albo rodziłeś się w biednej rodzinie, i często pracowałeś jako niewolnik lub coś. Każdy znał swe miejsce krótko mówiąc.

5: Prawdziwa znajomość znaczeń duma czy honor.

Gorsza.

1: W wielu aspektach takich jak społecznych, technologicznych czy kulturowych... Byliśmy na gorszej pozycji np... Kiedyś na dżumę się umierało, dziś już nie.

2: Wspomniana wcześniej hierarchia przeze mnie... Często doprowadzało to do faworyzacji kogoś itp.

3: Za najcięższe zbrodnie, karano karą śmierci... Lub za same podejrzenia np... Wampiryzm itp.

4: Masa zabobonów, które do dziś dziwnym cudem przetrwały.

5: Wojny na przełomie wieków... Ale to normalne...

Lepsza

1: Już wcześniej odpowiedziałem

2: Po tym w jaki sposób użyłeś tego słowa wydaję mi się że nie wiesz czym jest ekosystem

3: Też już odpowiadałem wcześniej. W tym momencie mamy dużo większą wiedzę niż 13lat temu. A jeśli chodzi ci o korzystanie z technologi to jest bardzo zależne od osoby

4: Dawno się tak nie uśmiałem. Sprawa wyglądała tak. Mogłeś się urodzić w dobrej rodzinie i być największym ******* (wstaw słowo jakie uważasz za odpowiednie) a i tak będziesz miał wszystko lub być drugim wcieleniem Jezusa, Buddy czy kogokolwiek innego i by cie skazali za herezję bo powiedziałeś coś złego o jakimś biskupie. I tutaj się raczej odnosisz do średniowiecza a nie do sytuacji sprzed 13 lat o czym piszę autor.

5: Znowu zależy to od konkretnej osoby a nie całej ludzkości i znowu nie odnosisz się do 2000 roku.

Gorsza

1: Zgadzam się

2: Czyli to co napisałem w 4pkt poprzedniego. Więc to co wymieniłeś jako zaletę jest wadą -,-'

3: Dzisiaj też taka kara istnieje ale nie w Polsce. Ponownie nie odnosisz się do 2000 roku aczkolwiek jako średniowiecze to się zgadzam ze było to złe.

4: Zabobony były zawsze jednak im dłużej żyjemy tym więcej ich eliminujemy teraz coś takiego istnieje w bardziej zacofanych krajach ewentualnie na wsiach czy coś takiego.

5: Zgadzam się

Z tego co widzę wszyscy tutaj pisząc to co piszą wzorują się na ludziach z internetu. Jak wam się nie podoba teraźniejszość to możecie śmiało wyłączyć internet i wyjść do ludzi. Od razu wszystko będzie inaczej wyglądać. Spróbujecie chociaż tydzień wytrzymać bez internetu i zobaczycie jaki ten świat jest fajny. Ja znam bardzo dużo mądrej młodzieży (A nie takiej jaką się pokazuje w internecie), ponieważ często jeżdżę na konkursy szkolne i spotykam tam równie inteligentnych ludzi (W większości). Jak dalej będziecie żyć tylko tym co jest w internecie to wasze życie zawsze będzie smutne.

Zgadzam się co do tego że jeśli komuś przeszkadza internet czy komputer to może z niego nie korzystać ale nie zgadzam się co do tego że korzystanie z tego sprawia że nasze życie staję się smutne -,-'

Kiedyś było lepiej, 0 tych komputerów, itp.

Serio osoba która ma 419 postów piszę że bez komputer jest lepiej. Jeśli ci się to nie podoba to po prostu przestań z niego korzystać

No dobra przeszłość i teraźniejszość mają swoje plusy, ale brakuje mi prawdziwych przyjaźni jak to kiedyś było, że się całe osiedle znało albo i lepiej. Zbierało się team i szło się w gałe pograć ;D A teraz do dupa bo budują jakieś zasrane orliki i nie wpuszczają..

W mieście tak nie ma ale po za miastem (n.p u mnie kilka kilka kilometrów od Wrocławia) większość ludzi w swoim wieku zna się nawzajem. Można bez problemu iść na boisko i zawsze tak ktoś będzie. To że wszyscy ludzie na osiedlu nie znają się nawzajem łatwo jest wyjaśnić tym że teraz dużo łatwiej jest zawiązywać kontakty z ludźmi którzy mieszkają dalej od nas przez co nie mamy aż takiej potrzebny kontaktowania się z innymi.

Opublikowano

Z jakiego powodu czytanie książek jest zdrowsze od siedzenia przed komputerem?

Lepsza

1: Już wcześniej odpowiedziałem

2: Po tym w jaki sposób użyłeś tego słowa wydaję mi się że nie wiesz czym jest ekosystem

3: Też już odpowiadałem wcześniej. W tym momencie mamy dużo większą wiedzę niż 13lat temu. A jeśli chodzi ci o korzystanie z technologi to jest bardzo zależne od osoby

4: Dawno się tak nie uśmiałem. Sprawa wyglądała tak. Mogłeś się urodzić w dobrej rodzinie i być największym ******* (wstaw słowo jakie uważasz za odpowiednie) a i tak będziesz miał wszystko lub być drugim wcieleniem Jezusa, Buddy czy kogokolwiek innego i by cie skazali za herezję bo powiedziałeś coś złego o jakimś biskupie. I tutaj się raczej odnosisz do średniowiecza a nie do sytuacji sprzed 13 lat o czym piszę autor.

5: Znowu zależy to od konkretnej osoby a nie całej ludzkości i znowu nie odnosisz się do 2000 roku.

Gorsza

1: Zgadzam się

2: Czyli to co napisałem w 4pkt poprzedniego. Więc to co wymieniłeś jako zaletę jest wadą -,-'

3: Dzisiaj też taka kara istnieje ale nie w Polsce. Ponownie nie odnosisz się do 2000 roku aczkolwiek jako średniowiecze to się zgadzam ze było to złe.

4: Zabobony były zawsze jednak im dłużej żyjemy tym więcej ich eliminujemy teraz coś takiego istnieje w bardziej zacofanych krajach ewentualnie na wsiach czy coś takiego.

5: Zgadzam się

Zgadzam się co do tego że jeśli komuś przeszkadza internet czy komputer to może z niego nie korzystać ale nie zgadzam się co do tego że korzystanie z tego sprawia że nasze życie staję się smutne -,-'

Serio osoba która ma 419 postów piszę że bez komputer jest lepiej. Jeśli ci się to nie podoba to po prostu przestań z niego korzystać

W mieście tak nie ma ale po za miastem (n.p u mnie kilka kilka kilometrów od Wrocławia) większość ludzi w swoim wieku zna się nawzajem. Można bez problemu iść na boisko i zawsze tak ktoś będzie. To że wszyscy ludzie na osiedlu nie znają się nawzajem łatwo jest wyjaśnić tym że teraz dużo łatwiej jest zawiązywać kontakty z ludźmi którzy mieszkają dalej od nas przez co nie mamy aż takiej potrzebny kontaktowania się z innymi.

Co posty świadczą o moim poście? MPC to nie całe życie moje przed komputerem -.-

Opublikowano

@wlatca

Ale mimo że to nie całe twoje życie to taka ilość znaczy że poświęciłeś sporo czasu przesiadując tylko na tym forum a sądzę że po za tym robisz coś innego jeszcze na kompie. Więc twój post to hipokryzja bo piszesz że coś jest złe a sam z tego korzystasz

Opublikowano

Co wy możecie wiedzieć o tym, co się kiedyś działo...

Ja osobiscie kochałem ten świat do ok 2010roku... potem sie za bardzo ludzie pozmieniali... komputery, pogoń za modą i tak dalej i tak dalej...

Opublikowano

Świat nigdy nie będzie idealny :P Każde czasy mają swoje plusy i minusy.

Opublikowano

Jak jeszcze nie było tych wszystkich komputerów, to wydaje mi się, że było lepiej, dzieci miały więcej czasu na naukę, zabawę na świeżym powietrzu. Teraz z jednej strony komputer ogranicza nasz czas, a z drugiej strony nie możemy bez niego żyć, bo jest bardzo przydatny.

Opublikowano

To dobrze, że jest wysoki postęp technologiczny, ale niektórym ludziom się w główkach przewraca i by się tylko na wojnach tłukli.

Komputery... ja osobiście przesiaduje przy kompie w godzinach wieczornych, staram się organizować sobie czas.

Kiedyś szałem było dostać na komunie zegarek albo rower, a teraz dzieciakom się quady/motory czy laptopy marzą. ;__;

1378222534-U1001550.jpg

It hurts so good.

Opublikowano

H*j z całym szybkim rozwojem, jak za ok. 50 lat skończy się ropa i wtedy będą jaja, ropa podrożeje, najbiedniejsi nie będą mogli sobie na nią pozwolić, aż dojdzie do całkowitego wyczerpania.

I nie pierdolc** mi, że są przecież samochody elektryczne, ale kurde dziś, żeby powstał patyczek do uszów lub zapałki a nawet te wasze zasrane gry za które bulicie po 200 zł, potrzeba ropy.

Wszystko, powtarzam wszystko ! opiera się na tak wspaniałym paliwie ! bez niego, można się tylko cofnąć w czas.

; *

Opublikowano

Zapytaj się dziadka czy przeszłość była lepsza, ale nie wydaje mi się. Jak ojciec mi opowiadał jak to fajnie się stało rano w kolejce po chleb to aż mnie skręca, choć sklep mam za ogrodzeniem.

951841430649214321545.png

Day after day.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...