Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] Transarctica: [Postapokaliptyczne Rpg][Mody][Launcher][Sieć serwerów Avernus]

Levy838

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@lukass625

Twierdzę, że z całą pewnością znam się na grach RPG lepiej od Ciebie i przytłaczającej większości tego forum gdyż tak się składa, że grami fabularnymi zajmowałem się profesjonalnie, pracując dla jednego z dużych wydawnictw.

2hnw9dw.jpg

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Oto czas na kolejną aktualizacje, przybliżenie postępu prac oraz przedstawienie tego co będzie, a czego nie będzie:

1. Nie będzie questów, a przynajmniej takich typu "wykop 10 diamentów i zrób 4 piece a potem" albo "oswój 10 kotów". Będą natomiast *tajemnice* do rozwikłania, wiążące się z zadaniami, które gracz sam sobie wyznacza.

Przykład: W opuszczonej stacji kolejowej znajdujesz książkę, opisującą ewakuację kopalni żelaza. Odkyrywasz w niej wzmiankę o ludziach, którzy po zamknięciu kopalni ukryli w jednym z szybów skrzynię z wartościowymi przedmiotami (np akumulatory, kanistry z paliwem, części silników). Lokalizacja kopalni nie jest podana, ale w tekście znajdują się wskazówki, pozwalające znaleść kolejny element układanki - którym może być szyfr. Dzięki niemu odcyfrujesz te informacje z innej książki, którą musisz kupić w jakimś sklepie ze starymi książkami.

2. Nie będzie mobów. Żadnych. Świat jest realistyczny, więc nie liczcie na zombie. To nie ta bajka. Inne potwory z tego samego powodu nie wchodzą również w grę. Zwierząt nie będzie również. Zimno wybiło wszysto prócz garstki ludzi. W świecie zasypanym śniegiem trudno znaleźć pożywienia dla zwierząt więc ich hodowla jest ekstremalnie trudna. Tak więc gracz nie będzie miał takiej możliwości, chociażby z tego wzgłędu, żeby po pewnym czasie nie pojawiło się mnóstwo rozmnożonych zwierzaków. Żywność będzie się zdobywać *kupują* na stacjach rolniczych (mięso, ziarno, warzywa) a do tego będzie ona stosunkowo droga. To stworzy jednak okoliczność sensownego zarobku.

Przykład: Stacja Sievier sprzedaje części wagonów i lokomotyw. Jest to stacja typowo techniczna. Skupuje jednak żywność po korzystynych cenach. Przedsiębiorczy gracz kupuje 2-3 wagony towarowe i jedzie 6000 kratek do stacji Poliarnyj, gdzie wytwarzana jest żywność, ale skupowane są zwoje drutu miedzianego (do zasilania lamp kwarcowych na farmach). Tutaj ładuje do wagonów żywność, którą nastepnie zawozi do stacji Sievier. Po drodze oczywiście ktoś może zaczaić się na niego i przejąć ładunek....

Więc kto będzie przeciwnikiem skoro nie ma żadnych zombich, szkieletów...? No coż. Inni gracze. Inne frakcje. Zapomnijcie o Minecrafcie.

3. Zapomnijcie o redstonie (nie będzie go po prostu), diamentowych zbrojach, tworzeniu eliksirów, zaklinaniu przedmiotów czy w ogóle o itemach wypadających ze stworzeń typu ghast albo blaze. Jeśli liczysz na to że zaenchantujesz sobie muszkiet albo klucz francuski, to nawet nie myśl o tym serwerze bo on nie jest dla Ciebie. Najlepszym pancerzem będzie pancerz stalowy (w którym długo nie pociągniesz przy mrozie -40), ewentualnie jakiś wypasiony pancerz kompozytowy, ciężki do zdobycia. Funkcje niektórych napojów (np szybkość czy skoki) będą symulować środki stymulujące nie jest to jednak pewne, ciągle rozważam. Zmienione zostanie pozyskiwanie niektórych rzeczy - np. proch uzyskasz teraz ze zmieszania saletry z węglem drzewnym i siarką.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

@up nie nabijaj postów z łaski swojej... Serwer jeszcze nie startnął :P

//Poncjuszu miło wiedzieć że pracę idą naprzód. Jakbyś czegoś odemnie potrzebował to daj znać :)

1378394466-U624308.jpg

Mój nowy projekt : Tutaj

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Jedyne rzeczy, które mnie w całym mym życiu wzruszyły :

1. Zakończenie Metra 2033 i 2044

2. Zakończenie Scott-a Pilgrima

3.Zakończenie historii portala(1 i 2)

Opublikowano

Kilka nowych informacji:

1. Pociągi elektryczne zostaną wyłączone z gry, ze względu na realizm. Infrastruktura elektryczna kolei po blisko 100 latach załamania się cywilizacji nie ma prawa istnieć. Oznacza to, że do dyspozycji graczy pozostaną lokomotywy węglowe i spalinowe (oraz jedna lub dwie atomowe - dla tych szczęściarzy, którzy będą mogli sobie na to pozwolić). Chyba, że ktoś przypadkiem w jakichś zasypanych tunelach znajdzie zupełnie bezużyteczny pojazd elektryczny ;). Tak czy inaczej, daje to liczbę około 20 różnych lokomotyw, o odmiennych parametrach (przyśpieszenie, prędkość maksymalna, zużycie paliwa, uciąg)

2. Aby grać nie trzeba będzie płacić ani grosza. Niemniej jednak celem finansowania serwera przewidywany jest system kont VIP, oparty na kilkustopniowej skali. Ranga konta VIP będzie widoczna w tagu przy rozmowie na czacie. Jesli chodzi o przywileje tych kont, będzie to między innymi: regularny dochód, wypłacany co godzinę oraz plecaki różnej wielkości. Jeśli macie jakieś sugestie co do innych przywilejów, piszcie je.

W kwestii nazw, rangi będą bazować na określeniach typu: żółtodziób, weteran... aż do stalker. Przynajmniej taka jest w tej chwili koncepcja.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Niepowtarzalny typ severa na pewno zagram !

Nick w mc: Wiedzmin14   Założyciel gildii: Biale Wilki / Stronghold

Założyciel severa Imperial Lands I /II /III

Opublikowano

Kolejna krótka informacja:

1. Wyłączono możliwość wylewania z wiader lawy i wody. Czemu? Żeby nie tworzyć sobie "źródełek" albo "ogrzewaczy" - co narusza realizm. Teraz woda jest cennym surowcem (zwłaszcza w głębi lądu) a cysterny zyskują swoją rację bytu. Lawę można też od biedy przewozić w specjalnych hutniczych kotłach kolejowych. Dodatkowo taki zabieg wpłynie na estetykę mapy.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

NEWS: Kolejną wprowadzoną nowość stanowi możliwość zablokowania lokomotywy z jej panelu kontrolnego. Oznacza to, że po zablokowaniu tylko właściciel będzie miał możliwość ją uruchomić albo zdjąć z torów. Nie dotyczy to wagonów - nawet przyczepione do lokomotywy wagony staną się łatwym łupem złodzieja (a także ich zawartość) jeśli nie będą pilnowane.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Co to jest za przeklęte okrągłe coś ? I skąd to coś wzięło się w Minecrfacie ?

1378394466-U624308.jpg

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Opublikowano

@up piękne.

Assasyn, a na metrze już nie budujesZ? :P

1378394466-U624308.jpg

Opublikowano

Przepraszam ,ale nie mam czasu ,a po za tym myślałem ,że dostałem bana za to ,że nie wchodziłem ,jak jeszcze jestem wam potrzebny to pomoge,nie wchodziłem bo naprawdę nie miałem czasu.

Opublikowano

Przetestowałem już 3 budowniczych i z przykrością stwierdzam, że nie potrafią oni budować w taki sposób jaki oczekuję. Spójrzcie na załączone screeny - wymagany jest tego rodzaju styl. Realizm, praktyczny minimalizm ale równocześnie zróżnicowanie, nawet żeby prosty tunel nie był ciągnącym się kwadratem z bricka. A najbardziej załamuje jak ktoś próbuje budować ściany z cobla oraz wełny i daje glowstone jako oświetlenie. Ludzie, to nie jest żaden słodki magiczny Minecraft. To Mad Max tyle że w realiach epoki lodowcowej. Jak na razie wszystko robię więc sam.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Poncjuszu ,ja chętnie dzisiaj zostane przetestowany jak możesz to daj link do lunchera na pw czy jak tam to dajesz:)(od 21 dopiero będę mógł:() ale posiedzę trochę:)

Opublikowano

Jak wygląda kolizja, lub najechanie pociągów? przecież nie wiadomo, czy ktoś jedzie po torze i w którą stronę.

Trzeba mieć premium, aby się zgłosić na budowniczego?

Opublikowano

Jak wygląda kolizja, lub najechanie pociągów? przecież nie wiadomo, czy ktoś jedzie po torze i w którą stronę.

Trzeba mieć premium, aby się zgłosić na budowniczego?

Główne linie są podwójne. Jeden tor jest dla ruchu w jedną stronę drugi dla ruchu w drugą stronę. Do tego są sygnalizatory świetlne (widać je na jednym ze screenów). Dwa sygnalizatory wykrywają jadący pociąg na odcinku torów między sobą. Jeśli tor jest pusty, świeci się zielone światło. Jeśli coś jedzie w Twoją stronę, światło jest czerwone. Żółte światło oznacza, że tor jest zajęty ale inny pociąg jedzie w tym samym kierunku co Ty - czyli się oddala.

Aby zgłosić się na budowniczego nie trzeba mieć premiu. Trzeba jednak wysłaś kilka screenów swoich prac na [email protected]

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

NEWS: Pracując nad koncepcjami organizacyjnymi doszedłem do wniosku, że crafting lokomotyw/wagonów powinien być wyłączony i tak będzie. Lokomotywy i wagony będzie się kupować na okreslonych stacjach-fabykach. Jedne stacje będą się specjalizować w parowozach, inne w lokomotywach spalinowych. Jedna będą wytwarzać cysterny i wagony towarowe i inne pasażerskie itd... Pociągi mają być drogie, a lokomotywa to prawdziwe bogactwo. Poza tym nie wyobrażam sobie, że ktoś w jakieś jaskini może zmontować tak złożone maszyny. Założenie jest takie, że na pociąg z mocną lokomotywą i kilkunastoma wagonami będzie mogła pozwolić sobie tylko jakaś w miarę rozwinięta frakcja, a nie każdy gracz, który wystarczająco długo będzie kopał/przetwarzał surowce aby z nich zbudować pociąg. Żeby jednak dać graczom coś zamiast craftingu wagonów i lokomotyw, stacje-fabryki będą skupować *części* po atrakcyjnych cenach. Dzięki temu gracze będą mogli poświęcić surowce na wytwarzanie tłoków, kotłów, cylindrów, silników diesla, kół itd, aby potem je sprzedać. Obok sprzedaży surowców (węgiel, żelazo, stal, drewno) będzie to kolejne źródło dochodu, chociaż nie tak opłacalne jak zarabianie na różnicach cen między stacjami. Co o tym sądzicie?

2hnw9dw.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...