Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] Transarctica: [Postapokaliptyczne Rpg][Mody][Launcher][Sieć serwerów Avernus]

Levy838

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

noitem wszystko blokuje. Ustawisz że gracz nie może niszczyć wagonów to nie będzie mógł. U mnie to działało.

1378394466-U624308.jpg

Mój nowy projekt : Tutaj

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Jedyne rzeczy, które mnie w całym mym życiu wzruszyły :

1. Zakończenie Metra 2033 i 2044

2. Zakończenie Scott-a Pilgrima

3.Zakończenie historii portala(1 i 2)

• Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

nw przetestuj :)

1378394466-U624308.jpg

Zapraszam wszystkich chętnych, szczególnie tych którzy zawiedli się na metro-crafcie.

Opublikowano

Prawdopodobnie serwer będzie już na 1.6.2 z koniecznością zainstalowania Forge na standardowym launcherze i wgrania paczki modów do odpowiedniego katalogu. W zamian za to kilka usprawnień (między innymi lokomotywa atomowa jeśli dobrze pójdzie).

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Dobra, jak na razie poszły same pochwały w sumie. Pora na nocne hejcenie serwerów z mojej strony.

Zaczynajmy - na samym wstępie powiem, że dla kogoś niezorientowanego ciężko jest określić jaki będzie w ogóle cel gry na serwerze, co będzie można osiągnąć, itp., a do tego jeszcze jedna ważna rzecz - wątek RPG...

Musicie wiedzieć, że pisząc w nazwie "RolePlayingGame" decydujecie się na co nieco więcej niż trzymanie klimatu serwera. Trzeba pilnować, aby gracze zachowywali klimat, aby nie polegało to jedynie na zdobyciu najlepszej broni i wzbogacaniu się. Jeżeli myśleliście, że RPG będzie polegało na tym, że po wpisaniu go w nazwie i odtworzeniu klimatu książki to koniec RPG na tym serwerze, to się mylicie.

Brakuje mi też całe mnóstwo opisów przeróżnych rzeczy, jeżeli gracz będzie miał swój pociąg, to będzie mógł atakować wrogie pociągi, okradać je na ten przykład? Będzie się dało w ogóle gdziekolwiek "mieszkać niestacjonarnie", chować rzeczy?

Mam jeszcze kilka innych pytań, ale wydaje mi się, że zanim je zadam wolę dostać odpowiedź na te wyżej, ponieważ mogą one rozwiązać 80% następnych.

@edit: Dodatkowo nie doczytałem się dość ważnej rzeczy, serwer będzie na pluginach, paczce modów, a może własnym launcherze?

Opublikowano

Odpowiadając po kolei:

1. Dla jednych RPG ornacza mnostwo statystyk i rozwijanie postaci na klejne levele, dla innych odgrywanie prowadzonej przez siebie postaci. Ta definicja jest bardzo plynna. Z mojego punktu widzenia na serwerze bedzie fabula, pewien obraz swiata oraz jego wizja. Gracze powinni sie w nia wczuc i w odpowiedni sposob budowac atmosfere. Tego jednak scisle upilnowac sie nie da. Nie ma fizycznie takiej mozliwosci.

2. Co co celów - jeśli dla kogoś będzie celem zdobycie najlepszej broni czy najlepszej lokomotywy (prawdopodobnie będzie to atomowa X-12, poszukajcie sobie w google co to takiego) to jego sprawa i nie mozna w to ingerowac. Dla kogos innego celem bedzie zdobycie jak najwiecej pieniedzy (kredytow), dla kogos innego stworzenie jak najsilniejszej frakcji a dla jeszcze innego badanie ruin, szukanie artefaktow i innych pozostalosci minionej epoki (klimat Stalkera). Cele rownoczesnie beda definiowac gracza w jego roli (czyli nawiazujemy do RPG znow) - najemnika, potentata transportowego, przywodcy czy odkrywcy.

3. Nie mogę podać jeszcze większości rzeczy w sposób ścisły, ponieważ serwer jest we wczesnym etapie budowy. Powiem tylko, że będzie mnóstwo nowych rzeczy (przedmiotów do craftowania, klocków, surowców itp), ogrom nowych receptur i oczywiście ponad 50 pojazdów szynowych. Odpowiadając jednak na Twoje pytanie: Atakowanie i okradanie innych pociągów będzie jak najbardziej możliwe - wystarczy się zaczaić na pociąg i ostrzelać go albo zablokować tory (taktyka partyzancka). Z drugiej strony pociągi powinny dlatego mieć "eskortę" czyli kilka wagonów pasażerskich z najemnikami (czyli graczami zatrudnionymi do ochrony). Tym bardziej gdy wagony towarowe przewożą cenne surowce (np węgiel czy ropa). Wrogi pociąg można bardzo łatwo zniszczyć, wykoleić, dlatego kluczowe trasy wymagać będą patrolowania, a pociąg mogą poprzedzać drezyny zwiadowcze. Jak widać czeka niesamowita ilość możliwości.

4. Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o "mieszkaniu niestacjonarnym". Zasadniczo nie musisz budować nic żeby prowadzić życie w świecie Transarctici. Nawet craftboxy i piece znajdują się w specjalnych wagonach technicznych. Możesz po prostu jeździć po świecie, handlować, badać, walczyć... Swój dobytek wozić w wagonach - w cysternach płyny (woda, lawa, ropa itp) a w towarowych inne rzeczy. Możesz cały dzień jechać ze swoimi ludźmi do zamarzniętej tajgi, pozyskać nieco drewna po czym wyruszyć w drogę do jakiejś osady, gdzie sprzedasz w adminshopie albo innym graczom. A drugiego dnia mozesz wyruszyć do zasypanych śniegiem ruin i przeszukać je, znajdując części z których zbudujesz lepszy wagon czy lokomotywę.

5. Serwer będzie na specjalnej wersji silnika, który obsługuje zarówno pluginy jak i mody. Jak na razie launcher nie jest przewidywany, chociaz mozliwe ze w koncu powstanie.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Hehe akurat koniec wakacji i początek 2 super serwerów... Podoba mi się to :)

Poncjusz dałbyś na pw nazwe moda dającego te pociągi? Bo chciałbym luknąć co tu jest do dyspozycji.

Opublikowano

dorskp.png Dostosowanie tekstur do klimatu świata...

Ja zagram za sam obraz Stalina, ale mam pytanie.

Jeżeli to serwer post-apo to na ch** ludzie malowali by zamarznięte pociągi?, albo chociaż robili im zdjęcia?

"Najlepszy polski postapokaliptyczny serwer RPG" - nie masz prawa tego pisać ponieważ nie przeprowadziłeś / nie przeprowadzono oficjalnej ankiety aby wyłonić owy serwer a więc te słowa to za przeproszeniem gówno.

"STALOWE NARZĘDZIA I PANCERZE" - serio? Po co ludzie mieli by robić ważące 50kg pancerze z stali kiedy z materiału potrzebnego na zrobienie go zrobili by pare beczek na olej ... Poza tym. Wiesz jak STALOWA zbroja odchładzała by ci skóre? Po zdjęciu takiego pancerza mogł byś mieć odmrożenia, które powodowały by martwicę tkanek :)

"The Colony" to bardzo słaby film o słabej fabule i wielu niewiadomych.

Flan's to tylko core pod mody do niego i można znaleść modyfikacje w stylu XIX wiecznym

"Odpowiadając po kolei:"

Wpisując "RPG" w tytuł tak jakby zobowiązujesz się aby serwer był RPG, a nie pseudo RPG z bandami dzieciaków latających w STALOWYCH zbrojach (jakież to realistyczne) i rabujące wszystko. Jeżeli ma to być serwer RPG to administracja powinna podtrzymywać ducha Role Play'u :)

"Serwer będzie na SPECJALNEJ wersji silnika" - będzie to najzwyczajniejszy przeportowany bukkit :)

Let the hate end.

Untitled.png

Opublikowano

Palluch, ogólnie się zgadzam, oprócz tej kwesti z RPG.

Poncjusz stworzył avernusa, na którym panuję, zajebisty klimat. Za wszelakie rzeczy typu "Admin !! A on mnie zabił i ma skill hacka ! I lata Admin daj mi też latanie !" Leciał najczęsciej ban. Ogólnie palluchu przetestus sobię avernusa.

1378394466-U624308.jpg

Opublikowano

@PAlllUCH

1. Ludzie mogli znaleść gdzieś plakaty ze "Snowpiercera" w archiwach.

2. Sam sobie dałem prawo. Nie musisz podzielać tego zdania a ja Cie do tego nie zmuszam. Obiektywnie mało jest serwerów polskich postapo na modach + pluginach z własnym generatorem świata (albo nawet wcale).

3. Mad Maxa widziałeś? Tam nosili na sobie blachy. Blacha jest tania, względnie łatwo ją kształtować i dobrze ochroni przed prymitywną bronią palną czy strzelecką. Co do chłodzenia - to jest uwzględnione. W skórzanych ciuchach jest ciepło, w blachac szybciej schodzi Ci hp na mrozie.

4. Zamiast Flan's i jego modułów jest FlintlockGuns. Nie widzę sensu tego zmieniać.

5. Skoro jesteś ekspertem od tworzenia serwerów RPG to podziel się swoją wiedzą i napisz jak uzyskać efekt, o którym piszesz.

6. Wiesz o czymś o czym ja nie wiem? Do tego czasu sądziłem, że to ja projektuję ten serwer.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

@PAlllUCH

1. Ludzie mogli znaleść gdzieś plakaty ze "Snowpiercera" w archiwach.

2. Sam sobie dałem prawo. Nie musisz podzielać tego zdania a ja Cie do tego nie zmuszam. Obiektywnie mało jest serwerów polskich postapo na modach + pluginach z własnym generatorem świata (albo nawet wcale).

3. Mad Maxa widziałeś? Tam nosili na sobie blachy. Blacha jest tania, względnie łatwo ją kształtować i dobrze ochroni przed prymitywną bronią palną czy strzelecką. Co do chłodzenia - to jest uwzględnione. W skórzanych ciuchach jest ciepło, w blachac szybciej schodzi Ci hp na mrozie.

4. Zamiast Flan's i jego modułów jest FlintlockGuns. Nie widzę sensu tego zmieniać.

5. Skoro jesteś ekspertem od tworzenia serwerów RPG to podziel się swoją wiedzą i napisz jak uzyskać efekt, o którym piszesz.

6. Wiesz o czymś o czym ja nie wiem? Do tego czasu sądziłem, że to ja projektuję ten serwer.

Wkońcu jakiś porządni administrator który odpisuje na moje "hejty" dotyczące serwera! Dzięki Bogu! ( nie używam sarkazmu ani ironii w tym momencie )

Tak widziałem Mad Max'a ( co to ma do "The Colony" ? :l ) Jeżeli chcesz wprowadzić żelazne zbroje to powinieneś przeskalować ich armor rating oraz obrażenia od broni ( chodzi mi o to, że np. pistoletem skałkowym ( nie wiem z kąd to porównanie ) ciężko było by się przebić przez paru centymetrową blachę. Miło by było też abyś wprowadził spowolnienie spowodowane noszeniem coraz cięższych zbroi.

Od razu piszę, że nie grałem na serwerze "Avernus" i nie mam pojęcia jaki panuje tam klimat, ale wierząc opinią jest to dobry serwer RP ( mi osobiście nie pasuje tam okres - średniowiecze, ale to moja osobista przyczyna i nie liczy się )

Tak wiem, że to ty projektujesz ten serwer, ale nie będzie to raczej żaden specjalny silnik. No chyba, że napiszesz Bukkita 2.0 wtedy zwracam honor.

I z "najlepszym" serwer RP, jest to tylko zapowiedź, ale MIAŁEM nadzieję, że coś wyjdzie z wiadomego serwera ( tak, tego na którym dostałeś bana :l )

Untitled.png

Opublikowano

Każda zapowiedź na tym forum mówi o serwerze który będzie lepszy niż inne, lecz po tylu zawodach co przeżyłem poczekam do startu serwera bo czekam na jakiś postapokaliptyczny który będzie wreszcie właśnie tym lepszym, a widząc że to będzie serwer od ludzi co zrobili avernusa może taki być. Grałem na avernusie mili ludzie, dobry klimat, lecz nie odnajdywałem się w tym średniowieczu mam nadzieje że na tym serwerze będzie inaczej.

Opublikowano

Szczerze też jestem ciekawa, moje klimaty, może w końcu doczekam się czegoś konkretnego,ale jak @up wolę poczekać i się mocno nie napalać, zobaczymy co Wam wyjdzie. :) Liczę na ten serwer! :D

Opublikowano

Zapraszam do przedstawiania swoich propozycji - to sprawi, że serwer będzie bardziej dopasowany do oczekiwań graczy. Uprzedzam jednak, że odpadają wszelkie propozycje typu "daj żeby był exp i enchanty" albo "daj plugin na drop ze stona" ;)

@PAlllUCH

The Colony ma z moim serwerem tylko tyle wspolnego, ze jest tam fajnie przedstawiona zamarznieta Ziemia (scenerie). Fabula do kitu.

Zbroje stalowe sa ciut lepsze od diamentowych (ktorych rzecz jasna nie ma). Pistoletem skalkowym praktycznie nie da sie delikwenta w takich blachach zabic. Co innego z muszkietem - hiszpańscy konkwistasdorzy też nosili "blachy" (napierśnik = kirys, karwasze, hełm itd...). Nie było to jakoś specjalnie ciężkie ale i nie dawało mega ochrony. Nie spowalniało też szczegolnie mocno. Co do spowolnienia, szukałem pluginów na obciążenie dawane przez eq, bez rezultatu. Jak na razie jedyne liczenie masy mają pociągi (wagony). Każdy item w towarowym dodaje jednostkę masy do masy wagonu, każda lokomotywa ma konkretny uciąg. Atomową X-12 pociągniesz kilkanaście full wyładowanych towarowych i cystern.

Rdzeniem silnika jest bukkit z tego względu, że najwęcej plugów jest pod bukkita. Ale mody, dynmapa, częściowo generator świata, są obsługiwane przez coś innego. Nie chce mi się tłumaczyć technikaliów. W każdym razie to nie jest moj autorski silnik, tylko pokombinowany z elementów znalezionych w necie.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

Mi się np. na Avernusie gra świetnie. Mili gracze i atmosfera. Dobrze zaplanowany serwer. Mimo, że jestem jednym z TYCH "młodszych" to dogaduję się z każdym na Avernusie.

Szczególnie, że Transarctica to serwer typu Post Apocalyptic to na pewno zagram. Metro miało świetną zapowiedź, ale słabe wykonanie i widać ogólnie, że serwer wykonany będzie lepiej niż Metro, szczególnie, że jest na modach.

Widać też, że wypowiadają się ludzie znający się na rzeczy i ogarnięci. Na pewno zbiorę fajną ekipkę ludzi, może coś nagram.

Wyczekuję tylko na.. START.

Opublikowano

@Poncjusz

Nie, wyobraź sobie, że Pallluch ma rację, nie masz prawa rozgłaszać sobie, że ten serwer jest najlepszym serwerem postapokaliptycznym itd.

I tak jak zresztą mówił wyżej, jeżeli to będzie następny serwer, na którym RPG pisze się jedynie w nazwie, żeby ściągnąć graczy, to stracę wiarę w publikacje serwerów.

Poza tym jak Ty w ogóle śmiesz wpisywać część RPG, a POTEM pytać kogoś w jaki sposób wprowadzić to w życie? Jeżeli nie masz pojęcia o takich rzeczach, a dla Ciebie w RPG liczy się jedynie klimat, który tak wszyscy zachwalają, to niestety się mylisz.

Mam nadzieję, że na jakichś wyolbrzymionych zapowiedziach się nie skończy.

Przekonaj mnie jakoś, że zamierzasz z tego zrobić TO COŚ, czym będzie różniło się od innych serwer iw "niby-RPG".

Opublikowano

1. Widzisz, nie mam prawa, ale jednak to zrobiłem. Jeśli tak bardzo Cię to razi, to specjalnie na Twój użytek uściślę - tak, MOIM ZDANIEM to będzie najlepszy serwer postapokaliptyczny w Polsce. Będziesz dalej się czepiał, próbując podważać moje odczucia?

2. O RPG wiem więcej niż Ty i przytłaczająca większość ludzi na tym forum. I nie mam na myśli nawalanek typu Diablo, gdzie bijesz levele i zbierasz exp żeby podnieść statystyki. Mam na myśli prawdziwe, klasyczne RPG, gdzie liczy się KLIMAT, ODGRYWANIE POSTACI i ogólna atmosfera. Bo tak się składa, że zajmowałem się grami fabularnymi kiedy Ty jeszcze sikałeś w pieluchy.

3. Słyszałeś o czymś takim jak sarkazm?

4. Nie mam zamiaru Cię przekonywać. Robię ten serwer, ponieważ prace nad nim sprawiają mi przyjemność. Dodatkowo wiem, że znajdą się osoby, którym bardzo przypadnie on do gustu.

5. Co do zapowiedzi: Będzie dokładnie to o czym na bieżąco informuję i co widzicie na screenach.

2hnw9dw.jpg

Opublikowano

@up Jeżeli zapowiedź rzeczywiście nie ma być ściągaczem uwagi na temat serwera, to w porządku.

Cieszę się, że znasz się na tym, czym jest RPG, ale to nie znaczy, żeby twierdzić, iż znasz się na tym lepiej od kogoś, kogo w ogóle nie znasz.

Mogę w takim razie powiedzieć jedynie, że jeżeli robienie serwera na taką skalę atrakcyjności, jaką osiąga na forum sprawia Ci przyjemność, mogę życzyć Ci jedynie powodzenia w tworzeniu Transarctici, bo choć osobiście nie przepadam za fabułą "Snowpiercera" itd., to sama idea serwera mnie pozytywnie zaskoczyła.

W porównaniu do... "Innego" serwera, który zapowiadał się równie dobrze, a wyszło z niego 1/10 tego, co miało być w zapowiedzi, podoba mi się Twoja postawa i nastawienie do tego, co robisz. Pokazujesz to chociażby szybkimi, pewnymi odpowiedziami na jakąkolwiek niepewność zawartą w pytaniach.

Trzymam kciuki.

Opublikowano

Serwer nie wypali, a jak wypali to będzie white lista bo niestety admin jest zbyt dojrzały żeby bawić się z dziecmi. :)

fzn014b0uhps_t.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...