Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] PlayPoke.pl - Pokemon MMORPG 2D w przeglądarce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczekamy, aż odpalisz grę, na pewno znajdzie się ktoś kto doniesie nintendo :P , nie jestem zwolennikiem pokemonów i szczerze mam to w dupie co zrobić, ze screenów wnioskuje, ze nic z tego nie będzie :D shit i tyle...

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja pierdole kurwa Kawuś już mnie wkurwiać zaczynasz. Scolari jest kurwa mać szanowanym przeze mnie programistą ,wiem ,że coś umie tworzyć i sądzę ,że silnik jest autorski. A jak nie (w co wątpię) to i tak propsy bo zajebiście przerobiony, scolari jest po za tym dłużej na tym dziale jak i pewnie forum od ciebie więc weź się przymknij i nie pisz tu nic więcej. Bo tylko mi transfer zużywacie. Do tej pory ty kawuś nic na tym forum nie zapowiedziałeś (no może Fairy Tail jak dobrze pamiętam) i to tyle. Po za tym Scolar już wydał inną grę ( http://footballgame.pl/ ) ,która odniosła spory sukces (jak dla mnie spory bo u mnie w marzeniach jest mieć 1/20 ilości graczy jaką ma scolar).

@Edit (zapomniałem dodać):

"pis joł"

Opublikowano

Po głębszej analizie przyznaje, że pomyliłem sobie osoby, chciał bym szczerze przeprosić i życzyć powodzenia.. Tylko żebyście nie myśleli, że jestem twórcą tych gier, nie będę pisał już jakich bo wszyscy wiedzą, jeszcze raz przepraszam Cię Scolari.

Opublikowano

Taki offtop, czemu ja nie widze tych wklejonych grafik? (wiem, ze to jest głupie pytanie, ale moze po prostu ktos wie o jakiejs ukrytej opcji/ustawieniu na forum)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Taki offtop, czemu ja nie widze tych wklejonych grafik? (wiem, ze to jest głupie pytanie, ale moze po prostu ktos wie o jakiejs ukrytej opcji/ustawieniu na forum)

Chodzi Ci o ss'y?

Sprawdź na innej przeglądarce.

A tak ogólnie to z niecierpliwością czekam na betę gry.

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Witam.

Tutaj administator PokeGra. Uprzejmie informuje, że nie życzę sobie, abyście pod każdym postem, gdziekolwiek ktoś sformował pejoratywny dla was komentarz, nie obwiniali za to administracje PokeGry.

Co za absurd! Kierujecie zarzuty, że rzekomo to my "nieuczciwie" rywalizujemy, starając się ośmieszyć lub zdeprecjonować waszą grę, a sami przypisujecie nam niesprzyjające wam wpisy. Mam nadzieje, że nie jest to na wskróś celowa zagrywka z waszej strony, ale wasze zachowanie motywują niejako nabyte wrażenia. Przypuszczam tak, ponieważ wasza gra wygląda na profesjonalną (według mnie zapowiada się świetnie), więc uczynienie z nas tych złych nie ma dla was żadnej wartości marketingowej. W każdym razie, popełniacie błąd.

Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Konkurujmy ze sobą uczciwie.

Opublikowano

Moją odpowiedzią będzie tylko przepisany post z innego forum. Wszelki wgląd pełnych danych mogę wysłać zainteresowanym, temat na forum to nie miejsce na kłótnie:

Może to trochę nieobiektywne ale twórcy gier, którzy posuwają się do obrazy i gróźb by zachować na rynku swój "projekt" to raczej zły materiał na administratorów.

Jakiś czas temu otrzymałem dość wulgarną wiadomość e-mail (prawdopodobnie, nie chcę nikogo oskarżać) od twórcy PokeGry.

Yffkduj.jpg

cSzFj9I.jpg

Na forum podjęte zostały działania mające na celu zdyskredytować PlayPoke z identycznego adresu e-mail, posty zostały jednak edytowane po kilkudziesięciu minutach od "przegranej" oponenta. Identyczne zachowanie zostało podjęte tutaj na forum w innym temacie.

3vzXPlo.jpg [forum]

Każdy może ocenić to we własnym zakresie.

Opublikowano

<ocenia, żre popcorn i ogląda bijące się pokemony>

Panowie, drama = reklama, weźcie to sobie do serca i....ciągnijcie dalej ten temat ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Ja z tą wiadomością nie miałem nic wspólnego. To jakiś chory fake, ponieważ nie korzystam nawet z .mail serwera.

Dla dowodu, na PokeGra.pl nie istnieje nawet potwierdzenie rejestracji.

[email protected]

Serious?

"Na forum podjęte zostały działania mające na celu zdyskredytować PlayPoke z identycznego adresu e-mai"

To znaczy z maila: [email protected]? Proszę o potwierdzenie.

Opublikowano

Ty chociaz frozen miales popcorn....

Panowie do kurwy nedzy o co wam kurwa chodzi?

Z jednej strony playpoke z drugiej pokegra. Obydwie to gry o podobnej tematyce.

W kazda wlozono mniej badz wiecej trudu ale zrozumcie ze pokegra i playpoke to jak tibia i WoW. Wszyscy beda" propsowac" WoW'a bo jest ladny i super ale nikt nie bedzie pamietal o tobi czyli tak jakby ojcu MMORPG. Tu jest sytuacja odwrotna. Zrozum scolari ze wiekszosc ludzi mysli tak plytko ze noworodek by sie nie utopil. Gra o pokemonach juz byla i zdawales sobie z tego sprawe badz nie. Dlatego wszyscy ludzie co najpierw grali w pokegra to powiedza ze playpoke jest to marna podrobka pokegra i odwrotnie! Jesli chodzi o to co mowi pokegra to ujme odpowiedz w jednym zdaniu:

Na kazda tone frytek z mc donalda znajdziesz gram ziemniaka.

Czyli krotko mowiac te oskarzenia pewnie maja jakies uzasadnione podloze (durne bledy w grze lub ddosy).

Jesli chodzi o to "promowanie gier" to powiedz mi jaki cel taka gierka jak pokegra (nie w negatywnym znaczeniu ,macie malo graczy alefajna gierka) ma w negatywnej reklamie o ile to co dajesz to jest reklama bo jak ktos taki temat tylko zaklada i w srodku pisze kropke to jest to debil nie hejter. Nie chce mi sie kurwa dalej pisac. Dokoncze jutro jak wstane.

@tel

Opublikowano

Ja doskonale wiem czym jest konkurencja, bo działam na tym rynku już trochę czasu.

Z tak chorą sytuacją mam jednak do czynienia pierwszy raz, dlatego szczerze mówiąc dość mnie to śmieszy. I owszem - gdyby były to działania graczy z pewnością bym to zignorował, sytuacja zaczyna robić się śmieszna, gdy są to działania samego twórcy zarówno na forach jak i w środku własnej gry na różne sposoby (na facebookowym fanpage dostałem około ~20 zrzutów ekranu od wczoraj).

Jeśli ktoś nie zna lepszych sposobów na promocję i zatrzymanie graczy niż dyskredytacja konkurencji to mi zamiast dyskusji pozostaje się jedynie śmiać. :-)

Przechodząc do tematu. Wypełnienia przykładowe by nie spoilerować fabuły. ;)

5yydK4f.jpg

H1PxWRm.jpg

2F1pQsS.jpg

I przeklejka informacji:

otwarta beta trochę opóźniła się w porównaniu z zapowiedziami.
Przez ostatni czas gra trochę ewoluowała i część modułów uległa sporym modyfikacjom.
Przepisany został między innymi systemu ruchu, ewolucji i zachowań pokemonów podczas walk. Załatałem też część błędów wykrytych przez testerów w zamkniętej beta.
Nie chcę podawać dokładnego terminu otwartej BETA ale będzie to raczej.. już niedługo. ;)
Kilka chwil temu uruchomiłem również fanpage: https://www.facebook.com/pages/Playpoke/581848018517424

Opublikowano

Zrzuty ekranu na twoim fb. to czysty fake.

W mojej bazie danych takich wpisów nie ma, o tej godzinie w grze mnie nawet nie było. Ktoś włączył painta.

// Dopisek: Tym ktoś był niejaki Zerg (tworzył spam konta z reklamą twojej gry, zergjeden, zergdwa, zergtrzy itd.). Gdy mu napisałem na czacie, żeby przerwał ten proceder widocznie postanowił w późniejszym czasie wykorzystać graficznie ten wpis. Dzisiaj się mi pochwalił na pw, że rozwala mi reputacje fałszując wypowiedzi i się cieszy, że wraz z nadejściem PlayPoke PokeGra upadnie. Niegdyś otrzymał on perma na swoje main konto z powodu przesyłania przedmiotów i stworzeń. To na pewno źródło godne posłużenia się w celu oskarżeń.

"Na forum podjęte zostały działania mające na celu zdyskredytować PlayPoke z identycznego adresu e-mai"

To jest czyste kłamstwo, dlatego dalej tego nie ciągniesz. Konto na twoim forum na pewno nie zostało założone z tego samego maila.

[email protected] ? Akurat, nie ma takiego maila nawet. Z wielu poczt adresowałem na niego wiadomości.

Mamy tu do czynienia z czystymi fake'ami.

Miej nieco honoru oszuście.

Nie będę już przedłużał tego cyrku, bo w przeciwieństwie do ciebie jestem kiepskim iluzjonistą.

Dziękuje

PS. Kawus widać miał jednak trafne podejrzenia, co do osoby Scolari. Coś tutaj nie gra na wielu płaszczyznach.

Gość poucza o konkurencji, a wykupuje laiki na facebooku oraz odsłony... co do tego pierwszego nie jestem pewien (choć to dziwne, że na tyle ulubionych nie ma zadnego wpisu fana...) a co do tego drugiego mam dowody.

Opublikowano

Nie, "nie ciągnę" tego bo jest to TEMAT na forum nie prywatna wojenka i zwyczajnie szkoda mi na to czasu.

Ale skoro chcesz..

Konto na forum zarejestrowane na adres e-mail [email protected]

Powiązane tematy z adresem e-mail:
http://forum.mmocenter.pl/f88-kosz/grafik-do-gry-inspirowanej-anime-naruto-14668.html?langid=11

Grafik do gry inspirowanej anime Naruto.

Identyczny adres IP na forum.pokemony.com autor tematu "PokeGra"

http://forum.pokemony.com/temat-4619-saddasdsafsdfs

Ciekawostka, zarówno autor tematu na forum wyżej, forum PlayPoke jak i administrator PokeGra cały czas przekręca nazwę firmy odpowiedzialnej za produkcję Pokemon - "Nitendo" (przypadek?).

Nie chcę cytować tutaj edytowanych postów bo pewnie się ich wstydzisz, prawda? :)

Tym ktoś był niejaki Zerg (tworzył spam konta z reklamą twojej gry, zergjeden, zergdwa, zergtrzy itd.). Gdy mu napisałem na czacie, żeby przerwał ten proceder widocznie postanowił w późniejszym czasie wykorzystać graficznie ten wpis.

Od momentu otrzymania 1 zrzutu ekranu z Twoimi bzdurami nt PlayPoke dokładnie wiem co się działo na chacie Twojej gry.

Gość poucza o konkurencji, a wykupuje laiki na facebooku oraz odsłony... co do tego pierwszego nie jestem pewien (choć to dziwne, że na tyle ulubionych nie ma zadnego wpisu fana...) a co do tego drugiego mam dowody.

Jeżeli kłamiesz - przynajmniej się postaraj, poważnie. Dorośnij.

siFxXdA.jpg

Ciekawi mnie też ten cały proceder zakupu "laików". Kupuję nieświadomych użytkowników internetu, czy co? ;)

Opublikowano

Scolari jeżeli jest już zamknięta beta do testów itd. to czy można się na nią jakoś dostać?

Chętnie bym zobaczył co już jest w grze zrobione czy coś nie działa co jest nie tak itd. ;)

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Zawsze jest sens organizowania open beta, jeden prostu powód: reklama.

Na takim open beta rejestracja ludzi będzie rozciągnięta w czasie. Na właściwym serwerze najlepiej jest jak od razu duża ilość ludzi się zarejestruje więc trzeba ich szybko pozyskać z jakiegoś źródła (np serwera bety).

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

To zależy od porównania.

Ja wolę pokazać produkt bliższy gotowemu wyglądowi, bez pustych stron, niedopracowanych mechanizmów czy z błędami. Wtedy mam pewność, że gracz zobaczy to co ja chcę mu zaprezentować i na podstawie tego wyniesie swoje odczucia wobec projektu. Jeśli coś mu się spodoba przy dobrym systemie referencyjnym z chęcią podzieli się linkiem ze znajomymi.

W przypadku BETA pokazujesz nie do końca dopracowany projekt, nie masz pewności co do interakcji społecznościowej - bo w praktyce mało kto wyśle komuś link do serwera testowego a "reklama" niekoniecznie musi być pozytywna jeśli Twoje rozwiązania nie będę pasować określonej grupie graczy. Wtedy zamiast przełożenia negatywnego do pozytywnego feedbacku 1/1000 masz 1/20 czy podobne liczby.

Prawdopodobnie będzie tak, że zwyczajnie rozszerzę grupę testerów x2 tak by wyciągnąć resztę niedociągnięć i tyle. :)

Opublikowano

W przypadku beta masz uniwersalne tłumaczenie: 'to jeszcze beta'. Dodatkowo im większa grupa graczy tym więcej informacji możesz zebrać na temat aktualnych rozwiązań stosowanych przez ciebie. Mnie już moje beta testy nauczyły, że nie można za dużo wymagać od graczy i to, co jest dla mnie oczywiste, dla graczy nie koniecznie takie będzie. Selekcjonowanie graczy na bete nie jest dobrym pomysłem, powinieneś wpuszczać każdego, kto się nawinie. 11-letniego dzieciaka i jego matkę, studenta, jego dziewczynę i jej dziadka. Dopiero wtedy zobaczysz ile rzeczy wymaga dopracowania, jak 20 razy zostaniesz zapytany o to samo to da ci to pewnie do myślenia i zastanowisz się, co zrobić, co zmienić, żeby takie pytania się nie pojawiały.

A ludzie lubią bety, na becie będą grać tak samo jak w normalnej grze, tylko, że łatwiej przyjmą tłumaczenia i ewentualne zmiany.

jeszcze jedna rzecz: jak wypuścisz finalna wersję, wejdzie tam 100 graczy i zostanie 10 to leżysz. bo 90% graczy gra się nie spodobała. Jeśli masz taka sytuacje na becie to....raz: masz większe szanse, że tester napisze do ciebie i powie, czemu gra jest do dupy (w normalnej grze gracz po prostu wyłączy kartę przeglądarki i playpoke będzie mu wisieć) i dwa: jak już poprawisz to, co zniechęca 90% graczy, skończysz betę to wszystkim wysyłasz radosna nowinę: playpoke rusza. I ci, którzy wcześniej opuścili grę dają jej ponownie szanse.

Oczywiście zrobisz jak chcesz. Moja beta ciągnie się od ok 4 miesięcy, ale zawsze istnieje szansa, że zwyczajnie nie wiem co mówię ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Masz racje Frozen jak cholera choć powiem ci moje zdanie dotyczące closed bety i wogóle bety.

Beta w większych projektach jest n i e z b ę d n a! Nie ważne czy tworzysz RPG, FPS, czy chociażby tą twoją farmerską gierkę ;). Czy musi closed beta być? Tak jak najbardziej i powinna trwać krótko. Może źle się wyraziłem. Nie closed beta ,a coś w rodzaju closed closed bety ;). Po tym etapie mamy closed beta czyli czas od ,którego naprawiliśmy 90% silnika do momentu ,który będziemy uważali za słuszny choć moim durnym zdaniem closed beta powinna trwać tydzień/2 w porywach do 3 tygodni ,po której jeśli nie będę miał zastrzeżeń wypuszczę open betę ,która będzie trwała 2/3 miesiące. Jeśli chodzi o błędy to powiem ci tak: Metin2.

Metin2? Ano Metin2 ,a dokładnie Metin2 z 2008 roku. Pomyśl ,że do normalnej gry (nie w wersji beta bo gra startowała w 2007) dopuszczono błędy takie jak:

1. Wyrzucanie ludzi za pomocą uderzenia ,a zabijania potworów paroma ciosami z pięści (1 Hit killer)

2. Możliwość kilkrotnego użycia umiejętności, tj. używając umiejętności zadamy np. 5x np. 1000 obrażeń (Nie pamiętam jak się to nazywało)

3. Możliwość zrobienia sobie nieskończoność przedmiotów ,bądź używania nieistniejących w naszym ekwipunku ,ani w żadnym ekwipunku gracza przedmiotów przy pomocy tak skomplikowanego programu jak Cheat Engine

4. Masa błędów takich jak wyrzucanie graczy z mapy lub możliwość zadania podwójnych obrażeń z umiejętności ,która tam nazywa się "Trzystronne cięcie"

5. Speed hacki, wallhacki, combo hacki, telehacki, combo hack, range hack, weapon hack (np. kilofem uderzałeś jak mieczem ;) )

Jeszcze kiedyś znalazłem 6 podpunkt ,ale po paru dniach nie potrafiłem go odtworzyć:

6. Handlując z graczem można było mu pokazać np. super pro elo miecz z super bonusami itd. ,a zanim handel dobiegnie końca ,w ekwipunku na miejsce tego super miecza można było dać inny byle jaki miecz ,a po zakończeniu handlu myślisz ,że otrzymał ten super miecz? No właśnie nie! ;)

A uwierz mi ,że gracze mimo tych bugów ludzie grali i nie byli zniechęceni bo coś ich ciągnęło do tej gry ,a był to super klimat, super ludzie i super zabawa.

Dlatego jeśli już masz tą betę to jakie błędy w kolejności naprawiać? Te dotyczące takich błędów jak podałem powyżej? NIE! W pierwszej kolejności trzeba naprawiać to co może utrudniać lub uniemożliwiać zwykłemu graczowi rozgrywkę. Reszta dosłownie go pierdoli.

Teraz co do ilości osób:

Wiadomo potrzeba ich sporo ,ale jakieś 200//300 testerów to nie jest aby troszkę za dużo? Moim zdaniem 100 osób w zupełności by wystarczyło.

Nie wiem co jeszcze by napisać ,ale jak sobie przypomnę to dopiszę ,a teraz idę się uczyć bo nie zdam :P

Opublikowano

Z betą w takiej mojej faremce to wyglądało tak, że na samiutkim początku było closed, testowałem podstawy, dosłownie kilka osób miało dostęp. Potem już brałem kogo popadnie (z pewnego forum, nie była to duża grupa) a gra powstawała dosłownie na oczach tych ludzi.

Teraz, kiedy prawie wszystko jest gotowe trzeba jeszcze dostosować ergonomię, intuicyjność, uatrakcyjnić rozgrywkę. Kolejną, niezwykle ważną rzeczą jest samo 'wyważenie' gry, przy 50-100 testerach jakoś średnio to idzie, właśnie tu bym wolał tych 200-300, żeby rynek się dobrze rozkręcił. Ja mogę sobie w arkuszach powyliczać ile expa na poziom, ile mniej więcej powinny kosztować kolejne rozbudowy, ale to będą wartości syntetyczne. Najlepiej porównać takie koszty rozbudowy ze średnim stanem 'portfela' w grze bazując na jak największej próbie graczy na danym poziomie.

Więc spamuję pół polskiego internetu głosząc radosną nowinę bety na PGRze, zapewniam sobie w ten sposób: reklamę, przypływ przyszłych graczy, przypływ ludzi, którzy nie grają w farmy, ale chcą pomóc lub po prostu są ciekawi. Poza tym na forach taki typowy temat o grze to czasem głupie modki usuną pod pretekstem walki z reklamami (bo pisanie o LoLu, WoWie, Diablo czy Battlefield to nie jest reklama tych gier) a 'Poszukiwania testerów' czy informacja, że 'PGR jest w fazie beta i można się zgłaszać' są jakoś chętniej przyjmowane.

Kolejnym powodem, dla którego ilość osób na becie nie powinna być ograniczona to ukryte błędy. Teoretycznie przy 500 osobach masz 10x większe szanse na wystąpienie błędu niż przy 50 osobach. Mnie ostatnio wyskoczył ciekawy exception (nie w moim kodzie, tylko w kodzie, który przeniosłem z serwera innej gry - na zasadzie 'nie wyważaj otwartych drzwi' nie pisałem od nowa podstawowej obsługi socketów tylko po prostu 'wyciąłem' ~200 linijek z innego kodu). PGR ma rok czasu, tłumy się przewinęły przez betę a błąd dopiero teraz się ujawnił - jest to dowód na to, że w każdym kodzie są błędy, nigdy nie znajdzie się wszystkich, można tylko minimalizować ich ilość.

Ostatni powód przemawiający za dużą ilością osób na becie: testy wydajnościowe, wielowątkowość. Jeśli kilka osób gra w tym samym czasie to najprawdopodobniej po stronie serwera wszystko idzie jednym torem, nie ma przetwarzania kilku żądań równolegle. W takim równoległym przetwarzaniu w php to co najwyżej wydajność poleci na ryj, w kodzie pisanym w normalnym języku, tam gdzie mamy wielowątkowość, synchronizacje wątków poprzez sekcje krytyczne, mutexy i inne semafory możemy natrafić na zmorę wielowątkowości: deadlock, bydle szczególnie groźne dla początkujących koderów. I o ile deadlocków się nie boję, to bardzo interesują mnie pomiary wydajności. A phpowców powinny one interesować dużo bardziej ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...