Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zapowiedź] PlayPoke.pl - Pokemon MMORPG 2D w przeglądarce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dkMUiqx.jpg

Witam,

PlayPoke to przeglądarkowy MMORPG 2D osadzony w uniwersum Pokemon.

Beta - Sierpień 2013.

Podstawowe informacje:
Pierwsza generacja Pokemon na start rozgrywki pozwoli nam przetestować zarówno mechanizmy jak i uefektywnić rozgrywkę stopniowym dodawaniem kolejnych generacji. Jednocześnie zadowalając fana każdej z generacji. (Przecież 3 i 4 też ma fanów!)

System rozwoju Pokemonów to nie tylko ewolucja (16 i 32 poziom)
Dalsze rozwijanie Pokemona po uzyskanie pięćdziesiątego poziomu wymaga jego wyzerowania do dalszego rozwijania. Na przykład:
Gracz ma Venusaura, który osiąga 50 poziom. Musi udać się do profesora Oaka by zresetować Pokemona i umożliwić jego rozwój na wyższe poziomy. Identycznie jest w przypadku 100, 150, 200 poziomu, który jest maksymalnym.
Oczywiście, aby zachować przewagę stworów z nowych generacji nad tymi ze starszych mają one większe współczynniki statystyki (Atak, Obrona, Szybkość, Specjalny Atak, Specjalna obrona, Zręczność), które mogą uzyskać.

Gracz ma możliwość trzymania przy sobie maksymalnie 6 Pokemonów - jeśli przekroczy ten zbiór musi jednego zostawić "na polu" bądź przechować u profesora.

OT7qckr.jpg

Jak widać na załączonym screenie każdy z Pokemonów posiada dwa główne czynniki - HP i EXP. Jeśli HP nie jest większe niż optimum wpływa to na postawę Pokemona w pojedynku, dodatkowo, jeśli HP osiągnie 0 a gracz nie ma przy sobie przedmiotów zwiększających życie Pokemona.. niestety go straci.
Przechodzimy, więc do następnego aspektu jakim jest handel Pokemonami. Pokemona będzie można sprzedać za walutę w grze na przeznaczonym do tego rynku. Mamy w planach również oddanie elementu zwanego "Umowami" pozwolającego zdefiniować graczom transakcję łączoną - Pokemon za 200 i 3 mikstury. Jeżeli umowa nie zostanie dotrzymana, bądź spełniona w części możliwe będzie dochodzenie swoich racji.

Istotnym elementem jest również crafting, większość z Pokemonów może "dropić" elementy pomocne w grze, od mikstur po części składowe ("łuski", "kwiaty") z których można tworzyć unikalne przedmioty zwiększające nasze szanse w grze. Przykładowo, 20 sztuk kwiatów, połączonych z łuskami pozwoli utworzyć miksturę + 30 HP w pojedynku. Pozwalające na łączenie ilości nie są odgórnie ustalone, jednak większe pozwalają nam "trafiać" w większe przedziały.

Walka PVP możliwa będzie w każdym elemencie mapy z każdym AKTYWNYM graczem. Jeżeli ktoś nas wyzwie w trakcie przebywania w grze automatycznie zostaniemy przekierowani do specjalnego miejsca pojedynków.
Tryb walki składa się z definiowania punktów przeznaczonych na daną umiejętność, zależnie od ilości punktów przeznaczonych na dany aspekt, naszych umiejętności jak i obrony przeciwnika wyliczane jest prawdopodobnieństwo pomyślności ataku. Aby uniknąć "farmienia" poziom gracza musi być mniejszy o maksimum 5 poziomów by móc go zaatakować.

Wincej skrinów:
d7JWtOq.jpg

SytjGYr.jpg

uG88cDF.jpg2oIvqj8.jpg

Czekam na pytania i propozycje co do gry. :)

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czy tylko ja mam taki problem, że nie widzę skrinów?

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Czy tylko ja mam taki problem, że nie widzę skrinów?

Co do screenów, spróbuj przez bezpośrednie linki:

http://i.imgur.com/d7JWtOq.jpg

http://i.imgur.com/SytjGYr.jpg

http://i.imgur.com/uG88cDF.jpg

http://i.imgur.com/2oIvqj8.jpg

http://i.imgur.com/OT7qckr.jpg

http://i.imgur.com/dkMUiqx.jpg

Informacja o Beta jest na początku newsa:

Beta - Sierpień 2013.

Opublikowano

...dodatkowo, jeśli HP osiągnie 0 a gracz nie ma przy sobie przedmiotów zwiększających życie Pokemona.. niestety go straci.

Czyli mogę przez to rozumieć, że mam sobie high lvl poka i mogę go bezpowrotnie stracić ?

Jeśli tak, to będą chociaż jakieś emocje, a nie ślepe klikanie w "atakuj" :D

Jak rozwiązałeś problem, gdy zginął nam ostatni pokemon. Co dalej ? Koniec gry ?

Nie wiem jak to napisać ale czy będzie jakaś fabuła/historia/storyline, coś związanego z uniwersum pokemonów, coś więcej niż same pokemony ?

Z tego co wyczytałem jest tak, że rozwijamy same pokemony, ich atrybuty, statystyki, poziom. Może jest też system rozwijania samego trenera ? W tym sensie, że sam trener będzie w jakiś sposób oddziaływał na wszystkie pokemony lub tylko na pokemony danego typu.

Dopóki nie skorzystałem z Internetu,

nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.

Stanisław Lem

sygna_hnhpqsw.gif

Opublikowano

Czyli mogę przez to rozumieć, że mam sobie high lvl poka i mogę go bezpowrotnie stracić ?

Tak jest. Zdarzać się będzie jednak to dość rzadko, bo spełnić trzeba kilka warunków:

=> HP równe 0

=> Brak rzeczy zwiększających HP w ekwipunku

Na start gracz dostaje 50 sztuk mikstur, w każdym pojedynku użyć może maksymalnie 3. Średnia szansa na wypadnięcie mikstury / przekąski zwiększającej HP z wygranej walki to 5%.

Jak rozwiązałeś problem, gdy zginął nam ostatni pokemon. Co dalej ? Koniec gry ?

Gracz cofany jest do startu i może wybrać nowy starter.

Nie wiem jak to napisać ale czy będzie jakaś fabuła/historia/storyline, coś związanego z uniwersum pokemonów, coś więcej niż same pokemony ?

Sidequesty i zlecenia. Główna linia fabularna (przynajmniej na początku) ma niewielkie szanse na istnienie.

Z tego co wyczytałem jest tak, że rozwijamy same pokemony, ich atrybuty, statystyki, poziom. Może jest też system rozwijania samego trenera ? W tym sensie, że sam trener będzie w jakiś sposób oddziaływał na wszystkie pokemony lub tylko na pokemony danego typu.

Trener zdobywa reputację pozwalająca kupować mu co raz lepsze mikstury / pokemony na rynku. Póki co nie ma odgórnych czynników zależnych od trenera, głównie dlatego, że zastanawiam się nad formą ich zdobywania.

SEJa5bI.jpg

Server side w PHPie. System cache zarówno graczy jak i informacji w grze pozwala zachować płynność przy 130 jednocześnie poruszających osobach na jednej mapce na w miarę wolnym VPS. NodeJS pomimo ogólnego hype na niego (i wygodzie przy przejściu z JS) niestety nie jest wystarczająco bezpieczny.

Opublikowano

Nieźle. Trzeba przyznać,jednakże nigdy nie spotkałem się z dziurami w nodeku. Czekam aż mi ktoś je wymieni ;)

No cóż,życzę powodzenia ^^

Fan happy tree friends.

Nr. gg otrzymują zaufane osoby.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Apdejt tematu o ostatnie (dość pobieżne) informacje:

Ostatnio do gry dopisane zostały specjalne ataki Pokemonów, a dokładniej mechanizm w większej części odwzorowujący ich działania.

Starcia Player VS Player polegają teraz na wyborze konkretnego ataku, obrony (bądź wybrania potionu / ucieczki) i przydzielenia liczby punktów na typ.

Mechanizm starcia wygląda: Gracz 1 atak => Gracz 2 obrona Gracz 2 atak => Gracz 1 obrona.

Przykładowo:

Dochodzi do starcia pomiędzy Bulbasaur (trawiasty) [1] a Squirtle (wodny) [2].

Jeżeli typy Pokemonów są różne statystyki maleją / bądź rosną zależnie od otoczenia. Można zwiększyć współczynnik wzrostu jeżeli zainwestujemy odpowiednio wiele w statystykę "Przystosowanie".

Pokemon [1] atakuje Pokemona [2]. Trener wybiera atak za pomocą "Trujący Pył" i przydziela mu 10 punktów [maksimum]. Jeśli atak kończy się powodzeniem a Pokemon [2] otrzymuje obrażenia równe 10* siła Pokemona i jest oszołomiony [spadek statystyk], jeśli nie, przechodzimy do następnego ruchu a Pokemon [1] traci współczynnik motywacji (ważna część dłuższych walk).

Oczywiście, aby nie opłacało się koncentrować 10 punktów na jednym typie (atak/obrona) w walkach brana jest pod uwagę szczęście, ostatnie walki, statystyki Pokemona i kilka innych czynników.. o których nie mogę mówić. ;)

Przebudowie został również poddany współczynnik zmęczenia a dokładniej - za każdy awans trenera jest on zerowany, co w początkowych fazach znacznie przyspiesza rozgrywkę.

Powoli przymierzam się do fabuły chcąc odwzorować trochę tą z RED. Chętnie przyjmę, więc hobbystę Pokemon do zespołu.

xnCdl8t.jpg

Opublikowano

Server side w PHPie. System cache zarówno graczy jak i informacji w grze pozwala zachować płynność przy 130 jednocześnie poruszających osobach na jednej mapce na w miarę wolnym VPS. NodeJS pomimo ogólnego hype na niego (i wygodzie przy przejściu z JS) niestety nie jest wystarczająco bezpieczny.

Kolejna osoba, która się ze mną zgadza. Już myślałem, że wszyscy tutaj to fanboye nodeka.

Oczywiście życzę powodzenia.

Opublikowano

@up

No kur. nikt nie podał mi żadnego problemu z bezpieczeństwem związnym z nodem.

No nikt .

Nodejs + socket.io - czekam na to ,aż ktoś mi powie błędy związanem Z SAMYM NODE a nie z błędami programisty.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

@Sodema, jeśli kiedykolwiek będziesz miał do czynienia z bazą mającą w tabeli userów ponad 200 tysięcy rekordów, generujących dwudziestokrotnie tyle logów zapewne zauważysz niedociągnięcia node. To jednak nie temat na wykłady na temat bezpieczeństwa, bo i tak podejrzewam, że masa mpcforumowych ekspertów "wie lepiej". ;)

@bnmbb, główny layout jak i JSy średnio sprawdzają się mobilnie. Przygotowałem jednak oddzielne widoki dla urządzeń z android / ios by nie narzucać im ciężkiego kodu.

Opublikowano

Pierwsza generacja +

Pokemony z pierwszej generacji mają dostęp do:
-> technik zdobywanych przez doświadczenie z Red / Green / Blue
-> technik z TM z pierwszej generacji
-> wszystkich technik od nauczycieli ruchów
-> wszystkich technik poprzez hodowlę

Opublikowano

Cześć,
Prototyp fazy beta PlayPoke.pl można uznać za skończony. Aktualnie poszukuję kilku testerów zapoznanych z uniwersum Pokemon.
Nie chcę ludzi, którym nie będzie chciało napisać się dwóch zdań na temat swoich odczuć. ;)
Jak się zgłosić?
Napisz krótko [w tym temacie bądź na PW] czego oczekujesz od gry MMORPG 2d osadzonej w świecie Pokemon.

Z wybranymi osobami skontaktuję się na forumowym PW. Start BETA przewidywany jest na początek września.

Sama stronę główną gry można podejrzeć na PlayPoke.pl

125x125.jpg

Opublikowano

Ja chciałbym ci Scolari małą poprawkę estetyczną zgłosić. Otóż posiadam dość spory monitor ponieważ pracuję na rozdzielczości 1920x1080. Tak wygląda strona:

dire.jpg

No i te boki tak nie najlepiej wtedy wyglądają. Może niech zanikają albo coś ;)

Kolejna rzecz: Gdy się rejestruję nie pokazuje mi się żaden monit ,że reje wyłączone czy coś (Brak błędów JS bo sprawdzałem). Nie wiem czy tak ma być czy nie.

A tak to tyle ;)

A ,używam Firefoxa, najnowsza wersja bo niedawno była aktualizowana (tj. dziś) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...