Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Skrypt - Pomoc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Up no ale to masz juz przecież. Jeśli ty wykonasz jakąś akcje komputer mamy w pliku wpisze liczbe 10 (dla komputera mamy nic nie oznaczajaca-nic sie nie stanie ,nic nie zrobi) czyli własnie o to Tobie chodzi.

Masz tutaj lekko przerobiony skrypt (zmieniłem pętle ,teraz jeśli nie dostanie odpowiedzi przez minute pokaze msgboxa i wyjdzie a nie bedzie dzialal w nieskonczonosc

#include <ButtonConstants.au3>
#include <GUIConstantsEx.au3>
#include <StaticConstants.au3>
#include <WindowsConstants.au3>
#Region ### START Koda GUI section ### Form=
#Region ### START Koda GUI section ### Form=
$Server = GUICreate("Zarzadzanie", 142, 147, 205, 134)
GUISetFont(5, 400, 0, "MS Sans Serif")
$Obramowanie = GUICtrlCreateGroup("Zarzadzanie", 4, 0, 135, 99)
$Wylacz = GUICtrlCreateButton("Wyłącz Komputer", 9, 11, 125, 25)
$Wylaczspr = GUICtrlCreateButton("Wyłącz sprawdzanie", 9, 41, 125, 25)
$Wlaczprogram = GUICtrlCreateButton("Włącz program", 9, 71, 125, 25)
GUICtrlCreateGroup("", -99, -99, 1, 1)
GUISetState(@SW_SHOW)
#EndRegion ### END Koda GUI section ###
While 1
    $nMsg = GUIGetMsg()
    Switch $nMsg
        Case $GUI_EVENT_CLOSE
            Exit
        Case $Wylacz
            IniWrite("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "1");daje polecenie wylaczenia
                For $x = 1 To 60
            $key1 = IniRead("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "Nic nie znalazłem")
            If $key1 = 10 Then
                MsgBox ( 0, "Bot", "Gotowe");odczytuje odpowiedz czy wykonano
            Exit
        EndIf
            Sleep (1000)
            Next
                MsgBox ( 0, "Bot", "Nie otrzymałem odpowiedzi przez minute")
Exit
        Case $Wylaczspr
            IniWrite("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "2");daje polecenie wylaczenia spr
                 For $x = 1 To 60
            $key1 = IniRead("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "Nic nie znalazłem")
            If $key1 = 10 Then
            Exit
        EndIf
Sleep (1000)
Next
Exit
        Case $Wlaczprogram
            IniWrite("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "3");daje polecenie wlaczenia programu
                 For $x = 1 To 60
            If $key1 = 10 Then
            Exit
        EndIf
            Sleep (1000)
Next
Exit
EndSwitch
WEnd

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak wyłączysz program to możesz go zdalnie uruchomić innym programem albo czekać aż uruchomią ponownie komputer.

4417049059_6234f40fb5.jpg
Storm has passed but the destruction are still visible.

Opublikowano

Chodzi Ci o to, że jak np. program u rodziców sprawdza czy w pliku jest 10 i jak jest to się wyłączy, a potem jak się włączy i tam dalej będzie 10 to się wyłączy?

Rozwiązanie jest banalne, po prostu dodaj do programu rodziców aby po odczytaniu wartości z pliku .ini i przypisaniu jej sobie do zmiennej, zmieniał wartość pliku .ini na taką, która nic nie robi.

Opublikowano

Bożeeeee.... Przecież zmienna oznaczajaca 10 wlasnie nic nie robi i ona jest do tego. Agent 3Up po co go wprowadzasz w błąd jakieś robienie skoro to już jest

Case $Wlaczprogram
IniWrite("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "3");to wpisuje 3
For $x = 1 To 60; petla ktora po 60 sekundach jesli nie otrzyma odpowiedzi z drugiego komputera wylacza skrypt na TWOIM komputerze (nie na mamy tylko twoj)
$key1 = IniRead("C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\Pulpit\config.ini", "Bot", "Status", "Nic nie znalazłem") ; to odczytuje czy komputer mamy zrobił to co kazałeś, jeśli jest 10 to oznacza że komputer wykonał to co mu kazałeś i jak narazie sprawdza czy jest 1 lub 2 lub 3 a mamy 10 wiec nic nie robi- o to Ci chodziło
If $key1 = 10 Then
MsgBox ( 0, "Bot", "Gotowe");odczytuje odpowiedz czy wykonano; tutaj wyswietli gdy jest 10 (wiec komputer zrobil to co mu kazales)
Exit
EndIf
Sleep (1000)
Next
MsgBox ( 0, "Bot", "Nie otrzymałem odpowiedzi przez minute") ;tutaj jesli kazales mu cos zrobic a nie ma lacznosci lub skrypt na komputerze mamy jest wylaczony
Exit

Czyli jak widać program po wykonaniu tego co mu kazałeś resetuje tak aby nie powtarzało sie to w kółko czyli sprawdza czy ty mu coś nowego nadałeś - starego sam nie powtórzy chyba że mu każesz.

Wartość która nic nie robi ustawia sie po wykonanym zadaniu SAMA.

Jak wyłączysz program to możesz go zdalnie uruchomić innym programem albo czekać aż uruchomią ponownie komputer.

Bezsensu !Ten program ma za zadanie sprawdzać i coś robić więc bezsensu byłoby wyłączenie tego aby włączyć inne by włączyć tamten. Masło maślane. Skrypt 1 wylaczysz tylko po to aby wlaczyc skrypt 2 wlaczajacy skrypt 1?

$key1 = IniRead("\\C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\config.ini", "Bot", "status", "1"); odczytuje
If $key1 = "1" Then ; jesli jest jedynka czyli kazales mu sie wylaczyc wiec wylacza
IniWrite("\\C:\Documents and Settings\All Users\Dokumenty\Paweł\config.ini", "Bot", "status", "10") ;wysyla odpowiedz ze wykonal ale takze ustawia wartosc taka co nic nie robi
Shutdown (1)
Exit
EndIf

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Opublikowano

Bożeeeee.... Przecież zmienna oznaczajaca 10 wlasnie nic nie robi i ona jest do tego. Agent 3Up po co go wprowadzasz w błąd jakieś robienie skoro to już jest

Czyli jak widać program po wykonaniu tego co mu kazałeś resetuje tak aby nie powtarzało sie to w kółko czyli sprawdza czy ty mu coś nowego nadałeś - starego sam nie powtórzy chyba że mu każesz.

Bezsensu !Ten program ma za zadanie sprawdzać i coś robić więc bezsensu byłoby wyłączenie tego aby włączyć inne by włączyć tamten. Masło maślane. Skrypt 1 wylaczysz tylko po to aby wlaczyc skrypt 2 wlaczajacy skrypt 1?

No o to mi chodzilo bo tak mnie tu wprowadzaja w bledy ze juz nic nie wiedzialem ;/

Oczywiscie wszystkim dam like ale limity dzienne sie koncza.

No to narazie to wszystko co chce , lecz prosze o nie zamykanie tematu.

Dziekuje wszystkim ; )

Opublikowano

On się o to pytał więc myślałem, że nie ma. Powinien wiedzieć jak działa jego kod.

Też uważam, że pomysł z wyłączaniem programu byłby bez sensu ale zrozumiałem, że o to pytał więc udzieliłem odpowiedzi.

Opublikowano

Najprostszym i zarazem najbardziej optymalnym rozwiązaniem według mnie byłby program który co określony czas sprawdza wartości z pliku .txt umieszczonego na jakimś darmowym hostingu, i wykonuję określone funkcje.

Do tego można napisać prosty panel w gui w którym będziesz mógł sterować drugim programem (edytować plik .txt).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...