Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Skrypt - Pomoc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuję pomocy w pewnej rzeczy, lecz nie wiem w jakim dziale.

Jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie i przepraszam.

Ok , przejdźmy do rzeczy.Chciałbym napisać na swoim komputerze jakiś skrypt/program dzięki któremu mógłbym mamie/tacie wyłączyć kompa :D

Czy dało by się coś takiego zrobić ? Do kompa mamy/taty mam dostęp wiec nie ma problemu.

Za pomoc daje lajki <3

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak chcesz to zrobić? Skrypt ma być odpalony na tym kompie co ma się wyłączyć? Czy chcesz to zrobić zdalnie?

Ten skrypt wyłączy komputer po 5 sekundach.

#NoTrayIcon
$Czas = 5 ; Tu wpisujesz czas w sekundach, po którym ma się wyłączyć komputer.
Sleep($Czas * 1000)
Shutdown(1)

4417049059_6234f40fb5.jpg
Storm has passed but the destruction are still visible.

Opublikowano

Probowałem kiedyś włączyć program z innego komputera. Możesz spróbować :

• PsExec (do pobrania, nie chciało mi działac)
  • w końcu spróbowałem najprosciej w autoit

Co do drugiego zrobiłem sobie dwa skrypty. Jeden na komp na którym chcesz coś zrobić, moj skrypt polegał na :

odczytanie pliku.ini a potem If odczyt = 1 np wylacz komp i to w pętle a drugi skrypt to gui z buttonem który robi zapis do pliku ini.

Ten plik ini zapisywal i odczytywany byl na udostepnionym dysku (komputer ofiary udostepnial folder).

Może i nie najlepsze rozwiazanie ale mi wystarczalo, a najbardziej chodzilo mi o to aby nie bralo duzo mocy na komputerze ofiary aby to moglo chodzic caly dzien.

Przykładowy tego typu co podałem wyżej

While 1
sleep (5000)
$odczyt = IniRead ("sciezka itp")
If $odczyt = 1 Then
Shutdown(1)
Exit
EndFunc
WEnd

A do zapisu to IniWrite

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Opublikowano

@Up , @2Up

Ja totalnie nic nie wiem o autoit mozecie dokladniej ?

Najprościej możesz zrobić tak

Dajesz na stronę www pliczek:

status.php

za pomocą get (strona.pl/status.php?status=x - gdzie x to jest 0 lub 1).

Program na komputerze co powiedzmy sekundę sprawdza co jest wyświetlone w tym pliczku. Jeśli jest 1 to komputer jest włączony, jak zobaczy 0 to wyłącza komputer.

To jest takie najbanalniejsze.

9obpmnjr.png

Opublikowano
#include <IE.au3>

$oIE = _IECreateEmbedded ()

$oIE = _IECreate("http://strona.pl/status.php", 1, 1, 0)

While 1

_IELoadWait($oIE)

$Text = _IEBodyReadText($oIE)

If StringInStr($Text, "0") Then

Shutdown(5)

Else

_IEAction($oIE, "refresh")

EndIf

Sleep(1000)

WEnd

Coś w ten deseń ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Kurcze , teraz pomyslalem ze komp mamy moze tego nie uciagnac.

Takiego sprawdzania co 1 sekunde.

Mama ma notebook'a z prockiem nawet nie 2.0 a ramu ma 512 mb C:

Jakies inne pomysly ?

Opublikowano

Kurcze , teraz pomyslalem ze komp mamy moze tego nie uciagnac.

Takiego sprawdzania co 1 sekunde.

Mama ma notebook'a z prockiem nawet nie 2.0 a ramu ma 512 mb C:

Jakies inne pomysly ?

Nie uciągnie? da radę na spokojnie ;)

To nie jest żaden bardzo skomplikowany program, a co sekundę tylko odświeża stronę... czas też możesz sobie w sleep zmienić wyrażajac go w milisekundach. Np. co 15 sekund czyli Sleep(15000)

Edit:

Ew. coś lżejszego:

While 1

$Status = InetRead("http://strona.pl/status.php")

If BinaryToString($Status) = "0" Then

Shutdown(5) ;wylacza bo na stronie jest 0

EndIf

Sleep(1000)

WEnd

9obpmnjr.png

Opublikowano

Ja bym dał nawet 1 minute, 5 minut bo przecież nie zależy Ci na tym aby wyłączył sie w sekundzie której nacisnąłeś a jeśli ten program ma być włączony cały czas to warto byłoby aby mało brał zasobów.

Up wytłumacz mi bo ja tego nie rozumiem, ta strona to co to ma być? Samemu ją trzeba robić czy jak?

1387536187-U112334.png

Opublikowano

Ja bym dał nawet 1 minute, 5 minut bo przecież nie zależy Ci na tym aby wyłączył sie w sekundzie której nacisnąłeś a jeśli ten program ma być włączony cały czas to warto byłoby aby mało brał zasobów.

Up wytłumacz mi bo ja tego nie rozumiem, ta strona to co to ma być? Samemu ją trzeba robić czy jak?

No musisz sobie sam zrobić ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Może być nawet tak, choć nieoptymalnie:
While 1
    $Status = InetRead("http://www.mpcforum.pl/user/112334-hehe7/")
    If stringInStr( BinaryToString($Status), "WYLĄCZAM" ) Then

Shutdown(5) ;wylacza bo na stronie jest 0
        exit;

EndIf
    Sleep(10000) ;10 sekund
WEnd
Następnie ustawiasz u siebie w profilu, przykładowo w 'o mnie' gdziekolwiek słowo "WYŁĄCZAM" i komputer się wyłączy.

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

@up

Narazie kazdemu dam lajka , a wytlumaczcie jak mam zrobic ten program co bd sprawdzac co sekunde/minute ? Pisac go w notepad ++ czy w jakims specjalnym programie ?

Opublikowano

Zerknij tutaj na pierwszy post:

http://www.mpcforum.pl/topic/161158-tut-full-autoit-v3-tutorial/

Użyj funkcji 'Compile script', aby powstało .exe.

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

Nie potrzeba żadnego .php, chyba że naprawdę chce ci się bawić w formy, requesty etc.. Wystarczy html, zresztą tak jak wspomniałem.

Zrób tak: wrzuć na jakąkolwiek stronę plik. Może to być obojętnie jakie rozszerzenie. Jego zawartość to będzie dosłownie 0 lub 1. Jak będziesz chciał wyłączyć rodzicom komputer, to otworzysz ten plik i edytujesz go na 1, potem zmień na 0 po 10 sekundach (po tylu komp. powinien się offnąć). Potrzebujesz hostingu, na którym nie będzie reklam, albo będziesz musiał użyć jakiegoś słowa kluczowego dłuższego od 0 czy 1, bo by przypadkowo włączały to wspomniane skrypty.

Tylko jak mówiłem - najlepiej użyj mojego sposobu, najmniej roboty, tylko większy kod do otrzymania. Nie będziesz musiał bawić się w pliki.

Opublikowano

A nie lepszy będzie mój sposób na udostepnianie jednego folderu i plik ini? Na to samo wyjdzie prawie tylko nie będzie musiał kombinować ze stroną oraz problemów z odczytem tylko użyje IniRead i IniWrite

1387536187-U112334.png

Opublikowano

A nie lepszy będzie mój sposób na udostepnianie jednego folderu i plik ini? Na to samo wyjdzie prawie tylko nie będzie musiał kombinować ze stroną oraz problemów z odczytem tylko użyje IniRead i IniWrite

Ale z komórki np tego nie zrobi, tak samo jak z plikiem html - nie edytuje go na komórce. W przypadku pliku php wpisze tylko 0 lub 1 w get i tyle ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Ale z komórki np tego nie zrobi, tak samo jak z plikiem html - nie edytuje go na komórce. W przypadku pliku php wpisze tylko 0 lub 1 w get i tyle ;)

Zdecydowanie szybciej, lecz ma swoje wady.

Otóż:

- musi znaleźć hosting, który nie będzie dodawał reklam do skryptu. Inaczej kod może się przypadkowo odtworzyć.

- musi napisać kod php (get ok, łatwy, obsługa fopen fwrite na darmowych hostingach - gorzej)

- musi go wrzucić na stronę.

Co do .ini

- potrzeba połączenia wifi, lecz sposób zdecydowanie najłatwiejszy.

Co do requestu do mpcforum, wspomnianego przeze mnie.

- duży kod do ściągnięcia, lecz najłatwiejszy do uzyskania sposób.

Opublikowano

No to sproboje jutro z tym html.

Zrobie plik w ktorym napisze mpcforum_off a nazwe go cos.html , odswiezanie co 30 sekund i zobacze jak bd chodzic.

Opublikowano

Tutaj przykladowy skrypt na komputer ktory ma sie wylaczyc.

While 1
	$key1 = IniRead("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "status", "1")
	If $key1 = "1" Then
IniWrite("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "status", "10") ;wpisuje odp ze wykonal
Shutdown (1)
Exit
	EndIf
    If $key1 = "2" Then
        IniWrite("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "status", "10") ;wpisuje ze wykonal
        Exit
    EndIf
	Sleep(30000)
WEnd

Tutaj przykladowy skrypt na maszyne na ktorej siedzisz.

#include <ButtonConstants.au3>
#include <GUIConstantsEx.au3>
#include <StaticConstants.au3>
#include <WindowsConstants.au3>
#Region ### START Koda GUI section ### Form=
#Region ### START Koda GUI section ### Form=
$Server = GUICreate("Zarzadzanie", 142, 147, 205, 134)
GUISetFont(5, 400, 0, "MS Sans Serif")
$Obramowanie = GUICtrlCreateGroup("Zarzadzanie", 4, 0, 135, 99)
$Wylacz = GUICtrlCreateButton("Wyłącz Komputer", 9, 44, 125, 25)
$Wylaczspr = GUICtrlCreateButton("Wyłącz sprawdzanie", 9, 71, 125, 25)
GUICtrlCreateGroup("", -99, -99, 1, 1)
GUISetState(@SW_SHOW)
#EndRegion ### END Koda GUI section ###
While 1
	$nMsg = GUIGetMsg()
	Switch $nMsg
		Case $GUI_EVENT_CLOSE
			Exit
		Case $Wylacz
			IniWrite("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "Status", "1");daje polecenie wylaczenia
				While 1
			$key1 = IniRead("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "Status", "Nic nie znalazłem")
			If $key1 = 10 Then
				MsgBox ( 0, "Bot", "Gotowe");odczytuje odpowiedz czy wykonano
			Exit
		EndIf
			Sleep (1000)
			WEnd
		Case $Wylaczspr
			IniWrite("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "Status", "2");daje polecenie wylaczenia spr
				While 11
			$key1 = IniRead("\\SCIEZKA DO PLIKU INI", "Bot", "Status", "Nic nie znalazłem")
			If $key1 = 10 Then
				MsgBox ( 0, "Bot", "Gotowe");odczytuje odpowiedz czy wykonano
			Exit
		EndIf
			Sleep (1000)
			WEnd
EndSwitch
WEnd

Taki ot prezencik moze go wykorzystasz a sam go kiedys pisalem na wlasne potrzeby.

(\\sciezka do pliku ini = podaj sciezke do folderu udostepnionego do pliku ini)

Ten skrypt dziala na zasadzie zapisu jednego pliku ini na udostepnionym folderze.

1387536187-U112334.png

Opublikowano

Na ktoryms komputerze wlaczasz udostepnianie i udostepniasz jakis folder , i dwa komputery beda sie komunikowac wlasnie przez plik w tym folderze. Obydwa komputery moga zmieniac ten plik jak i odczytywac.

1387536187-U112334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...