Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy lo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tu z kolei odmienne opinie od bardziej biegłych

http://forum.4programmers.net/Edukacja/219281-liceum_mat-inf_czy_technikum_informatyczne?start=0

Od siebie.

Po technikum nie masz nic. Tylko papierek, z którym MOŻE przyjmą cię do serwisu. Poziom jest tak żałosny, że nie ma sensu się tam pchać.

Zresztą każdy teraz myśli, że jest pro informatyk i idzie do TI, a potem gnieżdźą się takie zera i narzekają, że pracy nie ma. Co z tego, że masz zawód jak nikt cię do normalnie płatnej pracy nie przyjmie.

Liceum z rozszerzoną matematyką i językiem. Potem napisać rozszerzoną maturę z infy, majcy, języka i możesz jeszce z fizy.

Potem na studia, a po nich możesz myśleć o normalnej pracy.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Do Liceum idzie się po to, aby iść potem na studia.Po technikum chuja macie, na co wam ten papierek?Do podtarcia dupy, może cię przyjmą do serwisu, ale i tak będziesz zarabiał 1500zł.Po Liceum idziesz na studia,po studiach znajdujesz normalnie płatną pracę i tak już jest.Do Technikum idą półgłówki którzy usłyszeli kilka mitów o zielonej wyspie pt "Polska" i myślą,że po technikum znajdą dobrze płatną pracę bez robienia niczego.

Opublikowano

Technikum ---> Praca

LO ---> Studia ---> Praca

Technikum ----> Bezrobotny

LO ----> Studia ---> Bezrobotny

A jak już przyjąć, że będzie "praca", to trzeba wybrać taki zawód w technikum, na jaki jest zapotrzebowanie.

Opublikowano

A co powiecie o technikum informatycznym ?

Co ono zapewnia czy jeśli po tym poszedł bym np na resocjalizacje potem 2 letnie studia informatyczne czy znalazł bym pracę w takich instytucjach ja policja , straż i inne chodzi mi o coś związanego z kompami i resocjalizacja była by podłożem do policji np potem na technika czy inne dobra

Technikum Informatyczne to zajebisty wybór, sam ukończyłem. Jeżeli czujesz się dobrze w logicznym myśleniu i lubisz kombinować bardzo polecam, ale pamiętaj że praca jako informatyk jest bardzo żmudna.

2 letnie studia informatyczne? Żartujesz chyba. Dopiero po 5 masz magisterke.

Kierunek NIEZWYKLE trudny. Pierwsze 2 lata to sama matma i fizyka, trzeba mieć na prawde okuty łeb.

Ale jeżeli znasz do tego chociaż zaawansowany angielski (tak, chociaż, bo w dzisiejszych czasach to i tak nic) wyjeżdżasz za granice i kosisz pęge o której nie śniłeś.

Technikum ----> Bezrobotny

LO ----> Studia ---> Bezrobotny

A jak już przyjąć, że będzie "praca", to trzeba wybrać taki zawód w technikum, na jaki jest zapotrzebowanie.

Kolego ile masz lat że tak twierdzisz? Zasada jest jedna, albo zapierdalasz i masz albo się opierdalasz i nie :).

Pracowałeś kiedyś? Szukałeś pracy? Jeżeli tak to powinieneś wiedzieć że nawet ktoś bez wykształcenia, ba, nawet dla kogoś po podstawówce jest praca jak się szuka a nie siedzi na dupie i czeka aż pośredniak załatwi.

Kwestia zarobków w tym kraju to oczywiście kwestia której nie trzeba poruszać ale to inna sprawa.

Praca jest. Tylko ludzie nie widzą.

Do Liceum idzie się po to, aby iść potem na studia.Po technikum chuja macie, na co wam ten papierek?Do podtarcia dupy, może cię przyjmą do serwisu, ale i tak będziesz zarabiał 1500zł.Po Liceum idziesz na studia,po studiach znajdujesz normalnie płatną pracę i tak już jest.Do Technikum idą półgłówki którzy usłyszeli kilka mitów o zielonej wyspie pt "Polska" i myślą,że po technikum znajdą dobrze płatną pracę bez robienia niczego.

Kolejny znawca. Spróbuj się dostać na studia będąc w liceum z dobrymi wynikami a będąc w technikum z tymi samymi wynikami + zawodem. Jak myślisz, kto przejdzie rekrutacje? Wybrałeś LO zamiast technikum i piszesz teraz bzdury bo żałujesz? Poza tym dla mnie głupotą jest pójście do LO bez urazy dla tych którzy tam siedzą. Rok dłużej a macie konkretny zawód, z zawodem o wiele łatwiej dostać gdzieś praktyki co wiąże się z doświadczeniem zawodowym. Rok dłużej na naukę. Same korzyści.

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

Saltaz dobrze prawi .

A te półgłówki piszą technikum > praca

Przecież mogę iść do technikum i na studia i wtedy już praca (sama się znajdzie) jeśli tylko będzie się tego chciało ...

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Dodając że po samym technikum macie już 6 tygodni praktyk a to więcej niż nic. Poza tym jeżeli załatwi się sobie praktyki w ciekawej i prosperującej firmie to wiadomo że jeżeli w pewnym momencie swojej edukacji pokazało się klasę to i prace później znaleść będzie łatwiej :)

Większość osób które się tu wypowiada tkwi jeszcze w gimnazjum lub dopiero co zaczęła szkołę średnią, nie psujcie chłopakowi wyboru swoimi mądrościami z dupy jeżeli nie macie pojęcia o czym piszecie.

To poważny wybór bo jeżeli wybierzesz to co będziesz chciał w przyszłości robić i co Cie kręci to będziesz szczęśliwym człowiekiem. A ze studiów nie ma co rezygnować, jak nie kumasz to korki i ogień, szkoda tracić tak zajebisty etap w życiu jakim są studia ;)

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

Saltaz widzę że jesteś jednym z nielicznych na tym forum którzy potrafią się wypowiedzieć i nie mądrzą się niepotrzebnie.

Ja w swoim życiu dążę do tego żebym potem nie miał kaca moralnego ani smutku z podjętych decyzji a tu akurat wybór raz się zdarza więc nie chcę trafić na minę jak niektórzy i potem całe życie robić coś czego tak na prawdę nie lubię .

Chciałem zostać sportowcem bo to po prostu kocham i nawet mi to idzie ale wiem że nie mam szans wiązać z tym przyszłości z powodu że za późno zacząłem i z tego powodu też że nie zawsze to co się kocha robi się najlepiej, tyle w temacie .

Teraz wy napiszcie coś sensownego

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Saltaz widzę że jesteś jednym z nielicznych na tym forum którzy potrafią się wypowiedzieć i nie mądrzą się niepotrzebnie.

Ja w swoim życiu dążę do tego żebym potem nie miał kaca moralnego ani smutku z podjętych decyzji a tu akurat wybór raz się zdarza więc nie chcę trafić na minę jak niektórzy i potem całe życie robić coś czego tak na prawdę nie lubię .

Chciałem zostać sportowcem bo to po prostu kocham i nawet mi to idzie ale wiem że nie mam szans wiązać z tym przyszłości z powodu że za późno zacząłem i z tego powodu też że nie zawsze to co się kocha robi się najlepiej, tyle w temacie .

Teraz wy napiszcie coś sensownego

Troche offtop ale zasada jest jedna, tylko niewielu potrafi wyciągnąć sens z tak prostych słów. Rób to co lubisz robić i nie patrz się na innych. Tyle.

To tylko moje skromne zdanie ale wybierz dobre technikum z zawodem który Cię na prawde interesuje. Zapoznaj się z pracą informatyka, jeżeli to nie to znajdziesz coś innego.

Tylko nie wybieraj szkoły patrząc na to która jest najbliżej albo do której idą koledzy, kolegów zawsze będziesz miał nowych. Idź do dobrej szkoły, najważniejsze to się uczyć.

Jedni chodzą tylko na lekcje, inni muszą kuć godzinami żeby to skumać ale tak na prawde wystarczy usiąść godzine lub dwie przed snem i sobie powtórzyć. To nie jest wiele a jeżeli będziesz to robić i najlepiej jak zaczniesz już teraz przyniesie to bardzo duże korzyści.

Mózg jest jak mięsień, czytanie, myślenie i zapamiętywanie rozwija ten mięsień.

Ucząc się teraz dwie godziny dziennie za 3, może 4 lata wystarczy Ci kwadrans na pojęcie czegoś czego kiedyś uczyłbyś się dniami.

To działa, każdy mówi "UCZ SIĘ UCZ, GDYBYM JA WIEDZIALA TO JA BYM SIE UCZYLA" ale mają 100% racji. Trzeba zaciskać dupe a potem życie będzie PRZYJEMNE.

Pozdr.

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

Zdecydowanie LO ;)

Po nim dostaniesz się do lepszej pracy i będziesz więcej zarabiać, np. studia itd..

A po technikum, to trochę słabo, ale większość tam idzie, bo szybciej się zarabia.

Lepsza praca po LO? No śmiać mi się chce. Nie wiem po co ludzie z LO piszą że do technikum chodzą same imbecyle skoro tech daje Ci więcej możliwości niż LO. Po pierwsze zawód, doświadczenie, matura, ew. studia. Chcesz to idziesz na studia, nie chcesz to idziesz do roboty. Po LO i tak musisz iść na studia bo nawet tego głupiego papierka nie będziecie mieć a połowa z was i tak nie daje rady na tych studiach. Już nawet nie wspomnę że klepiecie na sucho naukę, w technikum ma się namiastkę rozrywki czym są praktyki i przedmioty zawodowe. Macie ładnie okrojone przedmioty gdzie się uczycie wszystkiego pod maturę i studia. Już nawet nie wspomnę o tym że w technikum macie lepszą sytuację z językami bo macie 2 wybrane języki + zawodowy. Gdzie z następnymi latami zwiększają się godziny nauki języków a zmniejszają mniej przydatnych przedmiotów. Dodam fakt że nawet te głupie przedmioty zawodowe wam się przydadzą na studiach.

Opublikowano

Idziesz do technikum, kończysz to technikum i możesz iść na studia. W tym samym czasie dorabiasz sobie w jakimś serwisie i zaocznie studiujesz...

Więc, może rok dłużej ale i wygoda większą...

Mów mi KeiseN :)

Weteran
Opublikowano

Dobra niech teraz każdy kto napisał, że technikum napiszę ile ma lat i czy ma pracę po tym technikum :) Wasze myślenie jest dobijające technikum, bo zawód...
Taki zawód ze ja pierdole... Brak doświadczenia, mało praktyk w dodatku możesz nie zdać egzaminu zawodowego haha, chujowe przygotowanie do matury.
Dobra kto chce to niech idzie do technikum, ale niech sie liczy z tym ze nie wyciągnie po nim więcej niz 2,5k zł o ile wgl znajdzie robote, bo większość ludzi mówi " idę do technikum, pozniej moze wyjade, albo znajde w Polsce prace" a wychodzi tak ze 3/4 osób idzie na studia, albo ma prace nie związaną z zawodem.
Technikum informatyczne. Najgorszy wybór ze wszystkich? Dlaczego?
A dlaczego ze w Polsce jest tylko magistrow z informatyki, ze szkoda gadać. Teraz za dużo osób idzie na studia infromatyczne, żeby iść do technikum na ten zawód.
Przecież pracodawca woli zatrunic sobie magistra( zwłaszcza ze ma ich pod dostatkiem) niż technika bez doświadczenia.

Moja opinia i opinia moich znajomych, którzy są po technikum : dzisiaj to tylko zawodowka albo liceum. Ja wybrałem to drugie, wolę ciągły rozwój.

Mam w nosie co mi dasz , ale jak juz to Zbieram minusy

mpccopy.jpg

Co to jest? Ma pięć liter - pierwsza to "K", a ostatnia to "s". Twarde owłosione, w środku ma biały płyn.

Odpowiedź: KOKOS, a ty co myślałeś? ;p

Opublikowano

Dobra niech teraz każdy kto napisał, że technikum napiszę ile ma lat i czy ma pracę po tym technikum :) Wasze myślenie jest dobijające technikum, bo zawód...

Taki zawód ze ja pierdole... Brak doświadczenia, mało praktyk w dodatku możesz nie zdać egzaminu zawodowego haha, chujowe przygotowanie do matury.

Dobra kto chce to niech idzie do technikum, ale niech sie liczy z tym ze nie wyciągnie po nim więcej niz 2,5k zł o ile wgl znajdzie robote, bo większość ludzi mówi " idę do technikum, pozniej moze wyjade, albo znajde w Polsce prace" a wychodzi tak ze 3/4 osób idzie na studia, albo ma prace nie związaną z zawodem.

Technikum informatyczne. Najgorszy wybór ze wszystkich? Dlaczego?

A dlaczego ze w Polsce jest tylko magistrow z informatyki, ze szkoda gadać. Teraz za dużo osób idzie na studia infromatyczne, żeby iść do technikum na ten zawód.

Przecież pracodawca woli zatrunic sobie magistra( zwłaszcza ze ma ich pod dostatkiem) niż technika bez doświadczenia.

Moja opinia i opinia moich znajomych, którzy są po technikum : dzisiaj to tylko zawodowka albo liceum. Ja wybrałem to drugie, wolę ciągły rozwój.

Jeżeli według Ciebie jest aż tylu magistrów informatyki to chyba nie żyjesz w tym świecie kolego. Informatyk to NAJLEPSZY światowy zawód na który jest ciągły popyt a średnie zarobki informatyka są największe. Ja po technikum od razu miałem pracę, najpierw w serwisie komputerowym za de facto niewielkie pieniądze ale suma 2000zł dla kogoś kto kończąc technikum nie idzie jeszcze na swoje to duże pieniądze. Idąc na studia miałem już odłożone pieniądze i doświadczenie zawodowe, z technikiem nie ma problemu na znalezienie pracy za granicą gdzie jako technik pracowałem wakacyjnie przez 3 miesiące w biurze w Irlandii gdzie fakt faktem przepisywałem tylko papierki ale miałem sowite wynagrodzenie.

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

Jak to już ktoś powiedział Technikum. Lo w obecnych czasach według mnie(i chyba innych) jest mało warte.

Za 10 lat Polska będzie srała informatykami.

Jeżeli będzie srała,to nie będzie "miejsca" w tym zawodzie. :ninja:

Opublikowano

No właśnie dopiero za 10 lat ;)

A teraz jescze jest zapotrzebowanie bo co chwilę powstają nowe serwisy i nowe firmy które potrzebują informatyków :P

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Za 10 lat Polska będzie srała informatykami.

Wiesz kiedy nie będzie zapotrzebowania na informatyków? Jak przestaniemy używać sprzętu elektronicznego. Już teraz nawet stacje pojazdów nie potrzebują mechaników tylko wykwalifikowanych elektromechaników :)

Hip-Hop nie umarł.

Opublikowano

Dosłownie 15 minut temu złożyłem papiery na ten profil i co prawda jest tam dużo osób niewiele wiedzących o komputerach.

Ale ja mam zamiar się tam uczyć nowych rzeczy żebym potem nie pluł sobie w brodę że mogłem się uczyć

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Tak sobie czytam wasze posty i uważam, że dobrze zrobiłeś.

Upewniłem się w swoich planach, przejdę 3 gimn. i idę do technikum inform. :)

Mam nadzieję, że to będzie dobra decyzja.

Opublikowano

Przechodząc do 4 klasy technikum sądzę, że nieważne co wybierzesz, jeśli będziesz w czymś naprawdę dobry, to na pewno ci się to zwróci. Samo technikum jest niczym, chyba że trafisz na naprawdę dobre technikum, któremu zależy na edukacji przyszłych informatyków. Ja wybrałem takie, które nie dało zbyt dużej wiedzy. Sam ją po prostu zdobyłem.

Technikum ma tą przewagę, że w 2 albo w 3 klasie pójdziesz na te praktyki, co daje ci być może minimalną wartość do CV, chyba że uda ci się załatwić praktykę w naprawdę dobrej firmie. Ciężko mi określić, który z tych wyborów jest bardziej słuszny, ale wybierz to technikum. Nie liczyłbym specjalnie na to, że zaraz po nim dostaniesz pracę, warto iść potem na studia, ale bądźmy dobrej myśli :). To tyle głupot ode mnie :D.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...