Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blue Ezreal

Vanosh.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Historia Ezreala:

Ezreal urodził się z darem magii płynącej w jego żyłach. Oprócz tego, urodził się miłośnikiem wędrówek. Został wysłany do szkoły techmaturgii, lecz szybko znudziła go nauka magii. Przed ukończeniem ósmego roku życia, genialny chłopiec zrobił mapy podziemnych tuneli Piltover. Ich jakość była tak dobra, że rząd Piltover postanowił kupić mapy i zaoferował Ezrealowi stanowisko Głównego Odkrywcy. To zdecydowało o jego późniejszym życiu - porzucił studia magiczne na rzecz archeologii. Od tamtej pory liczne przygody Ezreala były spisywane w postaci romantycznych opowiadań.

Jednak jego ostatnia podróż zaprowadziła go wprost przed oblicze jego drugiego daru - uśpionej magicznej mocy. Podczas badania piramid na Shurima Desert, Ezreal odkrył amulet o niesłychanej mocy. Abstrahując od samego rozmiaru amuletu (był dwukrotnie większy od Ezreala), pozwala swojemu posiadaczowi na kontrolowanie i kształtowanie magicznej energii - pod warunkiem, że źródło magii znajduje się nieopodal. To spowodowało, że Ezreal mógł wykorzystać pokłady magii, którą nosił w sobie, bez specjalnego wysiłku. Dobra okazja dla Odkrywcy z Powołania. Jedynym mankamentem jest to, że z nieznanych przyczyn amulet ten jest posłuszny magii przywoływania. W każdej chwili i bez ostrzeżenia, Ezreal może nagle walczyć w roli bohatera dla, jak to sam określa, 'upartego przywoływacza, który za wszelką cenę chce rozwiązać jakiś zagrażający światu, nieistotny konflikt League.' Sam Ezreal przyznaje, że bycie przywoływanym od czasu do czasu na Fields of Justice nie jest wysoką ceną.

'Nie masz zbyt wiele czasu na studiowanie zbutwiałych tomów, gdy jesteś zajęty czołganiem się tam, skąd owe tomy pochodzą.' I takie jest jego motto.

Generalne Statystyki:

Obrażenia 47.2 (+3 / na poziom)

Zdrowie 350 (+80 / na poziom)
Mana 235 (+45 / na poziom)
Prędkość ruchu 325
Pancerz 12 (+3.5 / na poziom)
Blokowanie zaklęć 30 (+0 / na poziom)
Regeneracja zdrowia 5.5 (+0.55 / na poziom)
Regeneracja many 7 (+0.65 / na poziom)

Skille, oraz ich obrażenia:

2935095792770855861678200781154101047531- Wzmacniająca Siła Czarów (Pasyw): Wycastowanie spella na enemy minionie, championie itd. zwiększa Attack Speed o 10% na 5 Sekund. Pasyw kumuluje się do 5 stacków.

81-1.png- Mistyczny Strzał (Q): Ezreal wystrzeliwuje pojedynczy pocisk, który trafia pierwszy napotkany cel, nie przechodzący przez jednostki, zadający 35/55/75/95/115 (+1.0) (+0.2)> pkt. obrażeń fizycznych (przenosi efekty nakładane przy trafieniu).

81-2.png - Strumień Esencji (W): Przelicznik tego spella to AP. Według mnie jest to na AD Ez'ie zbędne, iż tylko tracimy jeden punkt umiejętności. Spell przenika przez jednostki, zadając 70/115/160/205/250 (+0.8) pkt. obrażeń magicznych. Sojuszniczy bohaterowie uderzeni falą mają zwiększoną prędkość ataku o 20/25/30/35/40% na 5 sekund.

81-3.png - Magiczne Przejście (E): Generalnie służy to jako forma escape'u, forma dogonienia przeciwnika. Dość że free flash, to jeszcze zadaje dość spore obrażenia, trafiony target otrzymuje 75/125/175/225/275 (+0.75) pkt. obrażeń magicznych.

81-4.png - Celna Salwa ®: Ult ezreala jest na całą mape, oraz przenika przez jednostki. Przelatujący ult dodatkowo daje nam wizję obszaru przez, który leci. Ultimate słabnie przenikając przez osobne jednostki, 350/500/650 (+1.0) (+0.9) pkt. obrażeń magicznych każdej jednostce przez którą przenikną. Jednakże zadają one o 10% mniej obrażeń każdej kolejnej jednostce (minimum 30%).

Build:

MRq1GBc.jpg

Przeważnie moim pierwszym itemem jest tear, a potem od razu idę po Spirit Lizarda. Następnie jest kolej na Gauntleta, przy okazji butki oraz na koniec LW. Potem

wszystko zależy od sytuacji w tf'ach, tutaj już wasza wola. Czemu taki build? Iż imo. obecnie na tą mete jest to jeden z lepszych buildów. Posiada się dość dobry sustain,

sporo many oraz do tego łatwy outrange przeciwnika, bo generalnie walka z tym polega na trafionych spellach.

Runy, krótki opis:

IjAzWDF.jpg

Dlaczego takie? Iż są to prawie że standardowe runy. Choć quinty AD Flat można zamienić na Lifesteal 2%. Nie narzekam na nie, na linii mi się od dawna sprawują.

Kiedyś wolałem AD Pene, lecz Flat imo. lepsze. Glyphy można jeszcze tak rozłożyć, że 6 Flat M.Res i 3 Per Lv M.Res, jak to kto woli.

Masterki:

hOHtcHT.jpg

Tutaj możcecie sobie wymyślać ile chcecie. Zazwyczaj większość gra 21/9, lecz ja wolę mieć tak. Mana się przydaje w early, oraz przy stackowaniu tearu.

A w defense pomaga mi to, iż zazwyczaj biorę Barriere, więc dostaje zwiększonego shielda + utility zmniejszony summonerach.

Minusy oraz Plusy:

• Jak wspomniałem, musimy trafiać Q, bez trafionych Q linia będzie marnie wyglądać. Musisz wykorzystywać combo E/Q, Q/E.
  • Nie czuje się tego DMG w early jak z rushowanym BT, lecz wszystko przychodzi w Late Gamie.
  • Dość papierowy na początku.

• Mobilny
  • Mana przeważnie zawsze starcza, a potem zresztą i tak blue będzie brał.
  • Ultimate, który bardzo dobrze się kumuluje z Sprititem Lizarda, do tego jest obszarowy, i na całą mape.
  • Mocne late.
  • Łatwy outrange za pomocą spamu Q, oraz dodatkowego poku od strony supporta.
  • Mobilny, z dwoma flashami.
  • Przyzwoity na pojedynku 1v1.

Krótki opis "how to play":

Early: Po prostu farminy, i staramy się jak najszybciej wystackować Tear żeby mieć już Muramane. Oczywiście można zabić enemy, do 6 lvl'a jest to dość łatwe, lecz

wszystko zależy od twojego 'skill'a. Nie dajemy free fragów enemy, gra dość defensywna, chyba że masz leone, alistara itp. to możesz zacząc grać agresywnie, z dobrą ochroną.

Midgame: Tutaj już mamy te kilka itemów. Wciąz można się wyfarmić, żeby mieć szybciej full builda. Outranguje enemy, nie stajemy w zasięgu ich spelli, szukamy

odpowiedniej pozycji do clear-up'u. Ulta na początku, żeby Lizard zaczął działać.

Lategame: Tutaj już mamy zazwyczaj full build, więc sami wybieracie swój sytuacyjny item. Ezreal jest w tej częsci gry strasznie mocny, szczególnie z odpaloną

Muramaną. Trafiasz swoimi Q, łapiesz odpowiedni focus i tf zazwyczaj wygrany, tylko musisz też coś grać, z fed nasusem nie jest tak łatwo. Faza gry, w której

to team fighty decydują o losie win/lose, więc nie daj się złapać, i outranguj.

Skiny:

Obecnie ezreal posiada dość dużo skinów, all są dostepne poza 2.

- Frosted Ezreal (520 RP)

- Explorer Ezreal (750 RP)

- Pulsefire Ezreal (3250 RP)

- TPA Ezreal (750 RP)

- Nottingham Ezreal (250 RP, nie dostępna, nie wszyscy ją posiadają)

- Striker Ezreal (Cena jest mi nie znana, ale jest to jeden z najrzadziej spotykanych skinów)

Zdaje mi się, że to chyba pierwszy tutorial dotyczący Blue Ez'a, pierwszy mój tutorial tego typu. Mam nadzieję, że się wam podoba.

BUILD NA OBECNY PATCH 3.11!

3emtky.jpg

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

• Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To jest właśnie dobry build... Poczytaj sobie o Blue Ezrealu i Blue Corkim. Zobacz streamerów z tym buildem.

Opublikowano

Łezka na eza? Ty bronze XXIV czy co? Bosotolwali cie pewnie, żal

Aha, no właśnie to chyba ty jesteś poziom bronze XXIV że nie znasz takich buldów... zal ru

Opublikowano

kiki do wykerujesz mnie do tego bronze IV? elohell . same noby karzda gra to tylko afk albo troll normalnie ja se taki fidniety wyhodze z tego mida wygrywam gre taki rispekt przede mna maja a taki nob nie gankowal topa i jeszcze wienkszy nob na bocie ezreal zbudowal ten blue build . ja sie pytam gdzie on taki build znalazl a on rze vanosz taki koleszka z mpc mu dal muwionc rze wyjdzie nim z bronzu .

Opublikowano

Up ty myślisz, że jesteś zabawny? Takich dziwnych dzieci powinno się banowac, bo to przez nich ta gra spada na psy. Co do tematu, dobry poradnik, nie skopiowany, build jest dobry, no chyba że ktoś jest w bronze 5 i dlatego myśli, że jest zły. Popularni streamerzy zawsze tak budują eza. Like !

Opublikowano

no to ja powiem tak: jak sie nie znasz na blue ez'ie to po prostu nie rób o nim poradniku, bo przeważnie głównym celem w early jest farmić do 2k golda i kupić z miejsca po pierwszym powrocie lizarda, łezka to poboczny item, który można złożyć w trakcie robienia gauntleta lub po, na pewno tear nie jest core

pfdfs1.jpg

Opublikowano

no to ja powiem tak: jak sie nie znasz na blue ez'ie to po prostu nie rób o nim poradniku, bo przeważnie głównym celem w early jest farmić do 2k golda i kupić z miejsca po pierwszym powrocie lizarda, łezka to poboczny item, który można złożyć w trakcie robienia gauntleta lub po, na pewno tear nie jest core

lepiej mieć early muramane niż potem w 40 min

Opublikowano

Zgadzam się, farmisz, farmisz, aż wyfarmisz Lizarda, łezka nie jest potrzebna jeśli masz Gaunleta.

Co do samego tuta, build bym trochę zmienił i mam zastrzeżenie do jednego zdania.

Ezreal ma DMG w early, z Q potrafi zajebiście harrasować, tylko jeśli się zapomnimy to wysramy się z many i potem lipa.

Game Over

Opublikowano

Zgadzam się, farmisz, farmisz, aż wyfarmisz Lizarda, łezka nie jest potrzebna jeśli masz Gaunleta.

Co do samego tuta, build bym trochę zmienił i mam zastrzeżenie do jednego zdania.

Ezreal ma DMG w early, z Q potrafi zajebiście harrasować, tylko jeśli się zapomnimy to wysramy się z many i potem lipa.

fakt, z doranem/long swordem etc ma, ale nie dorównuje to np cait / varus z ie/bt, dlatego mówię że bardziej w late widać ten dmg, gdzie masz już 2-4 itemy

Opublikowano

xD lizard jest droższy od BF'a o 450 golda, a daje chyba tyle samo AD + masę innych statystyk, więc MUSIMY ten item rushować, wtedy mamy przewagę nad kimś kto ma tylko BF'a albo dorany i sceptera

fakt, z doranem/long swordem etc ma, ale nie dorównuje to np cait / varus z ie/bt, dlatego mówię że bardziej w late widać ten dmg, gdzie masz już 2-4 item

pfdfs1.jpg

Opublikowano

Up ty myślisz, że jesteś zabawny? Takich dziwnych dzieci powinno się banowac, bo to przez nich ta gra spada na psy. Co do tematu, dobry poradnik, nie skopiowany, build jest dobry, no chyba że ktoś jest w bronze 5 i dlatego myśli, że jest zły. Popularni streamerzy zawsze tak budują eza. Like !

"Takich dziwnych dzieci powinno się banować" pewnie u speak dont english and communication no in players with game? ;_; . Ciekawe w jakiej dywizji siedzisz cwaniaczku :) ( wiem że zaraz podasz profil kolegi / lub byle jaki z platyną powyżej , ale naprawdę masz coś z głową kolego ) .

@top . Poradnik przyjemnie się czyta , a z tym buildem w late game idzie wygrać samemu :)

Opublikowano

Zobaczyłem flamerów w pierwszych postach, którzy mówią że manamune to gówno dla ezreala i odechciało mi się czytać wszystkiego.

Powiem tak: MANAMUNE dla EZREALA jest na pewno lepsze niż PHANTOM DANCER (Widmowy Tancerz).

Ezreal ma bardzo duży zasięg z jego Q, a bardzo mały z autoataku. Lepiej złożyć taki build, jak opisał autor tematu (nazywany przez niektórych koreańskim buildem), niż tak jak to budowano w S2 czy S1.

Ten build (Ionian Boots, Manamune, Spirit of the Elder Lizard, Iceboard Gaundlet, Lasy Whisper, Guardian Angel) jest na pewno lepszy od starego (Bloodthrister, Trinity Force, Phantom Dancer, Infinity Edge, Berserker's Greaves, Guardian Angel). Dlaczego? Dlatego:

1. Nie musi autoatakować, jego dmg to w +80% które ma duży zasięg, a jego aa ma mały, przez co stoi sobie z tyłu w teamfightcie i bezpiecznie spamuje Q zadając dmg. Ze standardowym buildem nie mógłbyś spamować Q i zadawałoby niewiele więcej)

2. Lizard i Tear zapewniają dużo lepszy sustain na linii jak i później, w teamfightach.

3. Daje na pewno dużo więcej fun'u.

Mam nadzieję że moja wypowiedź jest wystarczająca i nie będzie się tutaj toczyło więcej idiotycznych dyskusji na temat tego, że 'nowy' build jest gorszy, jednak z pewnością dalej morony z Wood XIII będą pisać że "lol noob manamune dla ezreala".

PS: I jak jeszcze w S2 standardowy build mógł działać, bo nie było postaci które mają taki duży doskok i burst, to w S3 gdzie nie mozna nornalnie, spokojnie farmić i pozwolić sobie na droższy build, to jeszcze w teamfightach musisz zachować większy dystans..

Opublikowano

I chuj z tymi popularnymi streamerzy? Nie będę gadać ludzią co i jak trzeba budować, sam zacznij używać mózgu i zbuduj inaczej danego championa

FUCK META

w83od2.jpg

Opublikowano

I chuj z tymi popularnymi streamerzy? Nie będę gadać ludzią co i jak trzeba budować, sam zacznij używać mózgu i zbuduj inaczej danego championa

FUCK META

Tylko że aktualnie tak Ezrael sprawdza się najlepiej a nie że meta .....

Opublikowano

Tak jeszcze napiszę, że w core wg. mnie powinien być botrk lub ja też buduje Randuina i też jest ok ;] W ogóle dziwne, że dopiero teraz ktoś zrobił tuta o tym buildzie dla Ez'a :>

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Ej Kiki jakie ty masz elo że tak hejcisz???

Bardzo dobrze to widać po twoich odzywkach.

Opublikowano

na chuj sie ty wypowiadasz skoro sie nie znasz o blue ezie? Nie wypowiadaj sie skoro masz nabic sobie posty . I tak pewnie trollujesz nas z tym slabym buildem , wiesz ze jest dobry ale zeby sobie jaja zrobic to hejtujesz by wyszlo na to se sa zjebani

build bardzo fajny , ladnie opisane i przydatny

Opublikowano

Poradnik ogólnie nie jest jakiś dobry, nie napisałeś w nim za dużo. Podałeś build, + i - oraz bardzo krótkie opisanie faz gier. BLUE EZRAEL NERF IN COMING !

Opublikowano

Poradnik ogólnie nie jest jakiś dobry, nie napisałeś w nim za dużo. Podałeś build, + i - oraz bardzo krótkie opisanie faz gier. BLUE EZRAEL NERF IN COMING !

a co, kontry chcesz? skill matchup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...