Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk czy Liceum o profilu informatycznym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale ty jestes niekumaty , po technikum tez mozna isc na studia ,.

xDeStRuCtx

tylko do matury i co jeszcze ?? W technikum mam wszystko co na studiach jest łatwiej na 1 latach , a po drugie liczy się doświadczenie nie papierek , więc po co ci to liceum ?? Liceum nic mi nie oferuje więc nie idę tam , bo lepiej zdaje się mature w technikum niż w liceum , tak jest w moim mieście .

Tak, ale zrozum kurwa, że praktyki w technikum to NIE DOŚWIADCZENIE. Nikt na to tak nie patrzy. Matura zależna jest od miasta, u mnie technikum jest słabsze niż liceum. Mimo to, 'w technikum mam wszystko co na studiach'. Kpisz? W technikum nie masz nic. Gość wyżej Ci napisał, czego uczysz się w technikum. TEGO, co potrafi każdy pasjonat informatyki już w gimnazjum.

Opublikowano

Ludzie myślą, że dostaną papierek technika i dostaną bóg wie jaką robotę. Taka jest teraz sytuacja, że ludzie po magisterce pracują przy łopacie/na zmywaku w MC. Ostatnio jest taki napływ "informatyków", którzy nie umieją zdiagnozować problemu, a poszli, bo lubią grać lub chcą dostać dobrą robotę. Do tego dochodzi fakt, że w technikum bardzo słabo przygotowują do matury, gdyż nowa podstawa programowa zakłada, że przedmiotu ogólnokształcące mają się kończyć w pierwszej, a nie w trzeciej klasie.

to to to toto

tyle prawdy w tym poscie! daje plusika

informatyka to gowno. Jesli nie umiesz programowac chociaz troszke, albo inne rzeczy związane z informatyką (nie zakładanie prywatnego serwera metina) to zapomnij o tym, bo będziesz kolejnym który lubi grać w gierki więc poszedł na informatykę myśląc że siedzenie przy komputerze jest proste i przyjemne. Najpierw naucz się trochę jakiegoś języka np. Python java czy inne C++ i jeśli stwierdzisz że masz ochotę wystukiwać kod do końca życia - idź do tego technikum, jesli ci się znudzi to po co się pchać?

Opublikowano

to to to toto

tyle prawdy w tym poscie! daje plusika

informatyka to gowno. Jesli nie umiesz programowac chociaz troszke, albo inne rzeczy związane z informatyką (nie zakładanie prywatnego serwera metina) to zapomnij o tym, bo będziesz kolejnym który lubi grać w gierki więc poszedł na informatykę myśląc że siedzenie przy komputerze jest proste i przyjemne. Najpierw naucz się trochę jakiegoś języka np. Python java czy inne C++ i jeśli stwierdzisz że masz ochotę wystukiwać kod do końca życia - idź do tego technikum, jesli ci się znudzi to po co się pchać?

można zmienić kierunek na budownictwo , dlaczego nie ?? i projektować przy komputerze i tutaj właśnie sprzyda się papierek

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

można zmienić kierunek na budownictwo , dlaczego nie ?? i projektować przy komputerze i tutaj właśnie sprzyda się papierek

ale technikum ziomex nie oferuje ci wielu możliwości

15 lat to dość wczesny wiek na podejmowanie takich decyzji... o reszcie swojego życia

po LO masz w chuj możliwości, dobrze zdajesz mature i idziesz na jakie chcesz studia. A technikum? albo jesteś informatykiem albo mcdonalds. A i tak nie zrobisz kariery bez studiów. No i maturka chujowo, bo słabo przygotowuje.

Opublikowano

wieksza szanse na zdobycie pracy bedziesz mial z tytulem technika lodziarza lub konserwatora powierzchni uzytkowych, chuja ci da papierek, chuja gimbusy, czytalem ostatnio ze wiekszosc technikow informatykow nie znajduje nigdzie pracy bez studiow, ja jestem w liceum, i jestem duzo dalej z materialem ze wszystkiego niz koledzy z technikum ... oni mowili ze pratyki wygladajz jak ktos juz pisal, zamiatanie albo gapienie sie zza plecow na monitor ...

Opublikowano

ale technikum ziomex nie oferuje ci wielu możliwości

15 lat to dość wczesny wiek na podejmowanie takich decyzji... o reszcie swojego życia

po LO masz w chuj możliwości, dobrze zdajesz mature i idziesz na jakie chcesz studia. A technikum? albo jesteś informatykiem albo mcdonalds. A i tak nie zrobisz kariery bez studiów. No i maturka chujowo, bo słabo przygotowuje.

matura chujowo w technikum? Ale chyba u was , u nas 98% zdaje maturę w najlepszym technikum wybierają się tam goście z 180 pkt. Wiec wysoki poziom. I tak musisz sam się uczyć do matury. Do kfc? Juz bym wolał leciec do norwegów jak sprzątaczka i zarabiać 10k. Zł, na pewno po technikum nie czeka mnie kfc bo mam zawód który mi się sprzyda albo na studiach informatycznych, albo i nawet na medycynie. Kolejnym przykładem jest co iw stanie jeśli nie pujdziesz na studia? Kolejne oj. Skończę studia i nie ma roboty, a pamiętaj ja mam profesję + praktyki z infy. I mgr z inżynierii. Nie ma roboty w budownictwie idę do roboty do serwisu. W dzisiejszym cv jak i na rynku liczy się wszechstronnosc. I jeszcze dodam matura jest taka banalna ze w gimnazjum by zdał spokojnie z tych pytań co bralizmy czyli pl 60%

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

Pieprzysz głupoty, sam jestem na kierunku technik informatyk i uczę się programowania, chociaż wcześniej sam to robiłem i teraz idzie mi jak z bata, na lekcjach multimedii uczyliśmy się Photoshopa, całe półrocze i jestem bardzo zadowolony, później Audacity, obróbka filmów a aktualnie Adobe Flash i z tych lekcji również jestem zadowolony, na oprogramowaniu biurowym uczymy się MySQL, PHP, na początku też HTML chociaż to banalne. Są jeszcze systemy operacyjne, to akurat mnie najmniej interesuje ale też uczymy się dużo przydatnych rzeczy, a w liceum co? 3 lata matura i jedna ścieżka - studia. Tak że nie mów mi głupot że nic się w technikum nie nauczy koleś bo wprowadzasz go w błąd, sam nie chodzisz pewnie do niego i takie pierdoły opowiadasz bo Ci ktoś tak powiedział. Ja jestem bardzo zadowolony z tego kierunku, naprawdę dużo fajnych rzeczy się uczymy.

Słaba szkoła, jednak prawdę przyznaje w tym że nawet po studiach tak ot po tym nie przyjmą jeśli chodzi o porządną pracę, trzeba mieć dobre portfiolio.

Po technikum może i ktoś znajdzie pracę ale zapewne słabo płatną.

Moje technikum naprawdę daje mi dużo doświadczenia i przygotowuje. Mam dobrych nauczycieli i szkoła ma dobry sprzęt więc narzekać nie mam co.

Zazdroszczę technikum :). Ja tam za wielkiego wyboru szkoły nie miałem.

Tak czy siak po technikum informatycznym i tak pasuje iść na studia. Lekcje są takie jak wymienił up@ + jeszcze Urządzenia Techniki Komputerowej, Multimedia i grafika komputerowa, a w 3 klasie specjalizacja. Tak było 2 lata temu.

Teraz nie wiem jak to jest bo coś pozmieniali w tym egzaminie zawodowym i jest rozłożony na całe 4 lata.. na szczęście zdaję stary egzamin. Podobno ma nie być oprogramowania biurowego.

A co do liceum o profilu informatycznym to gówno jakich mało. Informatyka zapewne kończy się na 2 godzinach technologii informacyjnej, na której uczą się algorytmów, grania w CS'a i siedzenia na fejsie.

Co do siedzenia na fejsie i grania w CSa bądź inne gry, to samo jest w technikum. Wszystko zależy od nauczyciela, czy chce coś zrobić, czy nie :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Pieprzysz głupoty, sam jestem na kierunku technik informatyk i uczę się programowania, chociaż wcześniej sam to robiłem i teraz idzie mi jak z bata, na lekcjach multimedii uczyliśmy się Photoshopa, całe półrocze i jestem bardzo zadowolony, później Audacity, obróbka filmów a aktualnie Adobe Flash i z tych lekcji również jestem zadowolony, na oprogramowaniu biurowym uczymy się MySQL, PHP, na początku też HTML chociaż to banalne. Są jeszcze systemy operacyjne, to akurat mnie najmniej interesuje ale też uczymy się dużo przydatnych rzeczy, a w liceum co? 3 lata matura i jedna ścieżka - studia. Tak że nie mów mi głupot że nic się w technikum nie nauczy koleś bo wprowadzasz go w błąd, sam nie chodzisz pewnie do niego i takie pierdoły opowiadasz bo Ci ktoś tak powiedział. Ja jestem bardzo zadowolony z tego kierunku, naprawdę dużo fajnych rzeczy się uczymy.

Słaba szkoła, jednak prawdę przyznaje w tym że nawet po studiach tak ot po tym nie przyjmą jeśli chodzi o porządną pracę, trzeba mieć dobre portfiolio.

Po technikum może i ktoś znajdzie pracę ale zapewne słabo płatną.

Moje technikum naprawdę daje mi dużo doświadczenia i przygotowuje. Mam dobrych nauczycieli i szkoła ma dobry sprzęt więc narzekać nie mam co.

Jest malutki problem. Dobry informatyk to samouk. Jak dla mnie, te lekcje, które wymieniłeś, to strata czasu. Wszystko potrafię bez nich, siedziałbym i słuchał czegoś, czego nie potrzebuję. Bez sensu, nie sądzisz? Uważam, że jeśli ktoś chce być informatykiem- uczy się od młodego. Wtedy szkoła jest tylko dla papierka, chyba, że chce się być takim, jak 90% obecnych 'informatyków', którzy liczyli na dużą kasę, choć nie mają pasji i kończą na kantowaniu ludzi lub w serwisie, który niejako nie jest odłamem informatyki, biorąc po 150 zł za format.

1373986324-U917591.png

Zapraszam do prezentacji serwera uMetin2:

KLIK

Opublikowano

Ja jestem teraz w liceum (mieszkam w holandii ) jestem w 2 klasie a dokładniej to jest network menager mam lekcje jak podłączać serwery jak budowować data center oraz inne w holandii oraz belgii taka praca jest bardzo wysoko ceniona ! ja sam uczę się aby w dalekiej przyszłości założyć własną serwerownie. W szkole siedzę od 08:15 do 16:20 (MAX) o 8 mam wolna lekcje do 08:35 od 08:35 do 09:50 mam Network security potem ma 1h przerwy potem mam tak jakby wolną godzine bo konstruujemy tam nasze projekty np masz switche 6 serwerów i 1 patch panel w 1 z switchu jest zamieszczony bug którego musisz znaleźć oraz usunąć czasami jeżeli do 16 się nie wyrobisz to masz to jako prace domową możesz cały zestaw zabrać do domu lub kontrolować wszystkim przez remote desktop itd :) za szkołę płacę 1800euro za rok lecz mam dofinansowanie 1400euro a wiec płace 400euro pod koniec roku są konkursy na najmocniejszy układ albo coś w tamtym roku zająłem 2 miejsce i mogłem złożyć sobie komputer a szkoła zapłaciła za części ! a wiec najlepiej wyjechać za granice i się tam uczyć niż w Polsce bo w Polsce nic się nie nauczysz (chyba ze programowania)

Ps; Teraz mam 1 dzień szkoły i 4 dni praktyk za które dostaje pieniądze (marne bo marne 800euro co miesiąc) na praktyki chodzisz 3 miesiące po czym 1 miesiąc w szkole na wykładach itd a potem znowu 3 miesiące na praktykach potem masz 3 dni wolnego potem 3/4 miesiące praktyki :) )

Ps2: Szkoła organizuje też rożne kursy tupu : Cisco,Microsoft,ComTia, itd itp lecz za takie kursy płacisz (np za certyfikat Microsoft nic nie płacisz płaci szkoła ale juz za Cisco płacisz jakieś 300euro ) Kurs trwa jakieś 4 miesiące potem piszesz test i masz certyfikat !:)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!!!

Mam 14 lat, interesuję się informatyką (nie znam się jeszcze zbytnio na tym ale mnie to bardzo ciekawi). Powoli zaczynam już myśleć o mojej przyszłości i postanowiłem zostać informatykiem. Chciałbym zadać kilka pytań dotyczących tego zawodu i szkól z nim związanych.

-Lepiej iść do Technikum czy Liceum?

-Po jakiej szkole mam większe szanse na studia i po której bardziej sobie na nich poradze?

-Który kierunek informatyki jest najbardziej opłacalny?

-Jakie są lekcje w Technikum Informatyczny, a jakie w Liceum?

-Czy informatyk łatwo znajdzie prace?

-Czy jest to trudny zawód?

Ps. Proszę oopinię osób, które mają w tym pojęcie.

Moim zdaniem najlepiej zrobisz idąc najpierw do technikum, a potem na studia. Powinieneś się zdecydować, którą gałęzią informatyki chciałbyś zajmować się zawodowo, im wcześniej tym lepiej. Ja znam informatykę głównie od strony programowania i bardzo lubię swoje zajęcie, ale nie mam wątpliwości że to nie dla każdego. Z ilością pracy na rynku jest różnie, ale jak będziesz miał wiedzę i umiejętności to wszystkie drzwi stoją przed Tobą otworem. Zarobki też mają spory rozrzut, wiele zależy od miasta i od firmy, dlatego ja zdecydowałem się na przeprowadzkę do Wrocławia za pracą w SMT Software, co i Ciebie może czekać jeżeli pochodzisz z małej mieściny.

Opublikowano

W liceum nie uczysz się niczego, mój chłopak jest na profilu medialnym, takie pierdoły filmowe i informatyka - nie uczy sie nic, nie umie nic, ma 5 :)

Kolega jest w technikum i zna się na kompach jak nic, a uczył się od mojego chłopaka ! - Technikum (tyle, ze duzo wiecej nauki)

@Koleś tam wyżej od 800 euro za praktyki

Ty chyba inaczej na tych praktykach pracujesz hahaha, maksymalnie 100 euro byś dostawał miesięcznie, znam kolesia co dostaje 120euro ale to wyjątki !

Opublikowano

Ty chyba inaczej na tych praktykach pracujesz hahaha, maksymalnie 100 euro byś dostawał miesięcznie, znam kolesia co dostaje 120euro ale to wyjątki !

120€? Chyba na zmywaku. Ja z praktyk wyrabiam około 600€, zależy od czasu. Wszystko uzależnione jest obywatelstwem i znajomością języka holenderskiego.

Opublikowano

W liceum nie uczysz się niczego, mój chłopak jest na profilu medialnym, takie pierdoły filmowe i informatyka - nie uczy sie nic, nie umie nic, ma 5 :)

Kolega jest w technikum i zna się na kompach jak nic, a uczył się od mojego chłopaka ! - Technikum (tyle, ze duzo wiecej nauki)

@Koleś tam wyżej od 800 euro za praktyki

Twój argument jest inwalidą :D

Twój chłopak nic nie umiał z informatyki, poszedł na taki profil i ma 5 - liceum jest słabe.

Kolega poszedł do technikum sam się uczył wszystkiego ma 5 - technikum jest dobre.

Jak dobre praktyki się znajdzie to i w polsce dostaniesz 6/7 stówek ;) Dobry kumpel tak ma.

Opublikowano

Informatyk to nie opłacalny zawód

Mój brat skończył liceum, potem studia Informatyczne, teraz zarabia 5-cio cyfrowe sumy w Polsce. Więc nie wiem czy praca Informatyka to nieopłacalny zawód.

Opublikowano

Wypowiem się,bo sam do takiego technikum chodzę. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć, to technikum jest 100 razy lepsze, ponieważ najczęściej taka szkoła jest znacznie lepiej przygotowana i wyposażona do tego typu rzeczy. Jak przeczytałem że technikum uczy tylko serwisu to jebłem. Ja to powiem tak, u mnie jest kilka przedmiotów i każdy jest od czego innego.

Jest jeden przedmiot, na którym uczyliśmy się wszelkich spraw technicznych, czyli właśnie składania kompa, jak to wygląda od środka . Na innym przedmiocie był pakiet office + nauka sql.

inny przedmiot, na którym była naprawa systemu windows, korzystanie z ftp, serwery, linux( głównie konsola z dziesiątkami poleceń) i wiele innych. Dodatkowo programowanie, które obejmuje 3 języki, multimedia (wiadomo o co chodzi, obróbka zdjęć, filmów itp), oraz wybranie specjalizacji ( grafika(photoshop itp) oraz aplikacje internetowe(html5,css i css3, php mysql itp)), oraz wiele innych rzeczy można się nauczyć. A co masz po liceum? Jak dla mnie nic.

Opublikowano

W liceum o profilu informatycznym masz jedynie przedmiot Informatyka, na którym poznaje się wiedzę ogólną. W technikum, natomiast jest około 10 przedmiotów poruszających różne dziedziny informatyki od serwisu przez office aż po programowanie. Łącznie wychodzi ponad 20 godzin w tygodniu więcej przedmiotów informatycznych niż w liceum.

Opublikowano

Jak masz wybór miedzy LO a Technikum bierz technikum... Dlaczego ?

W LO nie masz diagnostyki,bhp, administracji i wielu innych przedmiotów które bardzo sie przydają + praktyki

Wiec co do przygotowania praktycznego Technikum ma przewagę lecz to prawda ze musisz sie więcej uczyc do matury bo masz mniej przedmiotów ogólnych a więcej zawodowych ( ja teraz mam 5 a za rok bd mial chyba 9 czy 10 bo odejdą fizyka,biola itp )

Co do trudności to az takie trudne chyba nie jest , zależy jak sie przykładasz ;)

Z praca jest rożnie, ale ani technikum ani LO nie da CI 100% pewności ze bd miał prace ;)

Opublikowano

Jak masz wybór miedzy LO a Technikum bierz technikum... Dlaczego ?

W LO nie masz diagnostyki,bhp, administracji i wielu innych przedmiotów które bardzo sie przydają + praktyki

Wiec co do przygotowania praktycznego Technikum ma przewagę lecz to prawda ze musisz sie więcej uczyc do matury bo masz mniej przedmiotów ogólnych a więcej zawodowych ( ja teraz mam 5 a za rok bd mial chyba 9 czy 10 bo odejdą fizyka,biola itp )

Co do trudności to az takie trudne chyba nie jest , zależy jak sie przykładasz ;)

Z praca jest rożnie, ale ani technikum ani LO nie da CI 100% pewności ze bd miał prace ;)

czasem od tej reformy , to liceum i technikum muszą przerobić taki sam materiał ?

hmm , np ja z mam 16 matematyk przez 4 lata . ile jest w liceum ?

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...