Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk czy Liceum o profilu informatycznym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Mam 14 lat, interesuję się informatyką (nie znam się jeszcze zbytnio na tym ale mnie to bardzo ciekawi). Powoli zaczynam już myśleć o mojej przyszłości i postanowiłem zostać informatykiem. Chciałbym zadać kilka pytań dotyczących tego zawodu i szkól z nim związanych.

-Lepiej iść do Technikum czy Liceum?

-Po jakiej szkole mam większe szanse na studia i po której bardziej sobie na nich poradze?

-Który kierunek informatyki jest najbardziej opłacalny?

-Jakie są lekcje w Technikum Informatyczny, a jakie w Liceum?

-Czy informatyk łatwo znajdzie prace?

-Czy jest to trudny zawód?

Ps. Proszę oopinię osób, które mają w tym pojęcie.

Opublikowano

Technikum!

Dzisiaj ciężko o pracę czym masz więcej kwalifikacji tym lepiej np możesz mieć tytuł technika informatyka a iść na studia inżynierskie ?? Kogo przyjmą tego co ma jedną czy 2 kwalifikacje .

Liceum nic ci nie daje /

programista najlepiej
Trudno o prace ale bez studiów , aż żal mi tych ludzi co mówią że nie ma pracy w tym kierunku jest i to dobrze płatna

w liceum masz 2h informatyki

w technikum też 2 , ale masz jeszcze 10h diagnostyki , bhp itd

Komputer masz wjednym paluszku

Trolling , hejty i wiele więcej !

Opublikowano

@up skoro ciężko o pracę to lepiej do liceum

Kto tak napisał że ciężka o pracę , chyba sobie żartujesz ? Znam dużo osób co chodziło do informatyka technikum i chyba jeden tylko jest na studiach .

Po liceum nie masz żadnej perspektywy kwalifikacji tylko matura zero wiedzy , może nie zerowa ale skąpa co do technikum .

Opublikowano

Technikum!

Dzisiaj ciężko o pracę czym masz więcej kwalifikacji tym lepiej np możesz mieć tytuł technika informatyka a iść na studia inżynierskie ?? Kogo przyjmą tego co ma jedną czy 2 kwalifikacje .

Liceum nic ci nie daje /

programista najlepiej

Trudno o prace ale bez studiów , aż żal mi tych ludzi co mówią że nie ma pracy w tym kierunku jest i to dobrze płatna

w liceum masz 2h informatyki

w technikum też 2 , ale masz jeszcze 10h diagnostyki , bhp itd

Komputer masz wjednym paluszku

serwisant to nie informatyk, a właśnie 'serwisu' uczysz się w technikum. jeśli chcesz być choćby programistą, idź do liceum. o ile ofc idziesz na studia. zaoszczędzisz pierdolenia się z praktykami, rok czasu do przodu, a do matury będziesz i tak przygotowany.

Opublikowano

serwisant to nie informatyk, a właśnie 'serwisu' uczysz się w technikum. jeśli chcesz być choćby programistą, idź do liceum. o ile ofc idziesz na studia. zaoszczędzisz pierdolenia się z praktykami, rok czasu do przodu, a do matury będziesz i tak przygotowany.

No ok ale po technikum mam 10x razy więcej wiedzy , praktyki , tytuł technika , kto powiedział że po technikum nie może być programistą ? Jeśli się tak upieracie o brak pracy , to jak nie będzie roboty to pójdę na inne studia , po studiach mam dwie kwalifikacje np informatyk i inżynier budowlany ,. robota 100% , niż po liceum gdzie ma się tylko jedną kwalifikacje , każdy nauczyciel Ci to powie . I jeszcze dodam , informatyka to kierunek techniczny więc liceum nie ma z informatyką nic wspólnego .

Nie zamierzam nikogo przekonywać czy liceum czy technikum to jesgo decyzja ja się wybieram do Technikum najlepszego w polsce więc liceum zmiata . Wszystko zalezy od poziomu technikum , kolega mi mówił że jego kolega jak zdawał maturę to z matmy tylko to umiał co z gimnazjum więc .

Opublikowano

Ludzie myślą, że dostaną papierek technika i dostaną bóg wie jaką robotę. Taka jest teraz sytuacja, że ludzie po magisterce pracują przy łopacie/na zmywaku w MC. Ostatnio jest taki napływ "informatyków", którzy nie umieją zdiagnozować problemu, a poszli, bo lubią grać lub chcą dostać dobrą robotę. Do tego dochodzi fakt, że w technikum bardzo słabo przygotowują do matury, gdyż nowa podstawa programowa zakłada, że przedmiotu ogólnokształcące mają się kończyć w pierwszej, a nie w trzeciej klasie.

Opublikowano

Technikum - będziesz miał już wyrobioną profesję i jednocześnie będziesz mógł iść dalej na studia, o ile będziesz zdawał maturę z informatyki. Problem leży jedynie w zapotrzebowaniu na profesję w Polsce - teraz mamy wylew informatyków, jest ich pełno wszędzie, dochodzą kolejni. Jeśli chcesz naprawdę dobrze zarobić, albo postaraj się zmienić zainteresowania, albo wyjedź poza granice kraju - gdzieś, gdzie IT jest szanowaną branżą.

Opublikowano

Technikum - będziesz miał już wyrobioną profesję i jednocześnie będziesz mógł iść dalej na studia, o ile będziesz zdawał maturę z informatyki. Problem leży jedynie w zapotrzebowaniu na profesję w Polsce - teraz mamy wylew informatyków, jest ich pełno wszędzie, dochodzą kolejni. Jeśli chcesz naprawdę dobrze zarobić, albo postaraj się zmienić zainteresowania, albo wyjedź poza granice kraju - gdzieś, gdzie IT jest szanowaną branżą.

No zastanawiałbym sie czy jest wylew , każda firma opiera się na komputerach itd , ale tych co umieją zainstallować windowsa nie biorę pod uwagę w ogóle .

Opublikowano

Technikum :) poniewaz teraz spowrotem wracaja czasy gdy wola miec ludzi wyksztalconych w 1 zawodzie niz ludzi ze studiami ktorzy wielki chuj potrafia ... znaja teorie a nie wiedza co z nia zrobic :) wolal bym isc do zawodowki niz do liceum :)

Mój PC 

Procesor: i7-6700k 4.0Ghz

RAM: GOOD RAM 16 GB DDR5 2400Mhz

Karta Graficzna: GTX 1060 6 Gb

Dysk: SSD

Opublikowano

Technikum :) poniewaz teraz spowrotem wracaja czasy gdy wola miec ludzi wyksztalconych w 1 zawodzie niz ludzi ze studiami ktorzy wielki chuj potrafia ... znaja teorie a nie wiedza co z nia zrobic :) wolal bym isc do zawodowki niz do liceum :)

Dokładnie , ale można też iść potem na studia , na studiach wtedy masz luz bo wszystko przerobiles w technikum .

Opublikowano

Po technikum możesz iść na studia, masz zawód. Studia to teraz nic, ważny jest zawód. Po liceum nie masz żadnego zawodu natomiast po technikum już masz. Nawet te studia nie są teraz tak potrzebne bo i po nich niektórzy nic nie zarabiają, a Ci którzy byli w technikum po 2000-3000 zł.

Kocham kino akcji na forum. 

Opublikowano

No ok ale po technikum mam 10x razy więcej wiedzy , praktyki , tytuł technika , kto powiedział że po technikum nie może być programistą ? Jeśli się tak upieracie o brak pracy , to jak nie będzie roboty to pójdę na inne studia , po studiach mam dwie kwalifikacje np informatyk i inżynier budowlany ,. robota 100% , niż po liceum gdzie ma się tylko jedną kwalifikacje , każdy nauczyciel Ci to powie . I jeszcze dodam , informatyka to kierunek techniczny więc liceum nie ma z informatyką nic wspólnego .

Nie zamierzam nikogo przekonywać czy liceum czy technikum to jesgo decyzja ja się wybieram do Technikum najlepszego w polsce więc liceum zmiata . Wszystko zalezy od poziomu technikum , kolega mi mówił że jego kolega jak zdawał maturę to z matmy tylko to umiał co z gimnazjum więc .

Mówisz to serio? 10x więcej wiedzy? W CZYM?! Powiedz, co takiego, dla mnie, jako potencjalnego ucznia technikum wniesie? NIC. Informatyki uczysz się dopiero NA STUDIACH. Szkoła średnia ma cię tylko przygotować do MATURY, dzięki której następnie możesz iść na najlepsze studia. W technikum nauczę się tego, co już umiem, a jeśli chcę iść na programistykę, to technikum mi w tym nie pomoże. Ucząc się podstaw C/pascala/whatever, dużo mi to nie da. Praktyki to plus? Raczej minus, stracony rok. Na studiach i tak muszę te praktyki mieć jeszcze raz, więc bezsens. Papierek? Technik w tych czasach daje ci tyle, co jego brak. Większość osób kończących tylko technikum (aka idiotów), dostaje ten papierek i co dalej? Nic.

Opublikowano

Jaa pieerdooole... po to idzie się do liceum,aby napisać maturę i potem iść na studia wy je*ane gimbusy.

Szkoda mi ludzi,którzy myślą,że po technikum jak dostaną świstek technika to zawojują całym światem...

Ktoś im powiedział,że Technikum jest lepsze od Liceum i już się wszyscy podniecają i idą na technika lol ;__:

Chcesz mieć dobrze płatną prace,masz chęci do nauki to idziesz do Liceum,chcesz odrazu być niezależny to napierdalasz do technikum i masz jakiś tam zawód...

Opublikowano

Jaa pieerdooole... po to idzie się do liceum,aby napisać maturę i potem iść na studia wy je*ane gimbusy.

Szkoda mi ludzi,którzy myślą,że po technikum jak dostaną świstek technika to zawojują całym światem...

Ktoś im powiedział,że Technikum jest lepsze od Liceum i już się wszyscy podniecają i idą na technika lol ;__:

Chcesz mieć dobrze płatną prace,masz chęci do nauki to idziesz do Liceum,chcesz odrazu być niezależny to napierdalasz do technikum i masz jakiś tam zawód...

ale ty jestes niekumaty , po technikum tez mozna isc na studia ,.

xDeStRuCtx

tylko do matury i co jeszcze ?? W technikum mam wszystko co na studiach jest łatwiej na 1 latach , a po drugie liczy się doświadczenie nie papierek , więc po co ci to liceum ?? Liceum nic mi nie oferuje więc nie idę tam , bo lepiej zdaje się mature w technikum niż w liceum , tak jest w moim mieście .

Opublikowano

tylko do matury i co jeszcze ?? W technikum mam wszystko co na

studiach jest łatwiej na 1 latach , a po drugie liczy się doświadczenie

nie papierek , więc po co ci to liceum ?? Liceum nic mi nie oferuje więc

nie idę tam , bo lepiej zdaje się mature w technikum niż w liceum ,

tak jest w moim mieście .

No to chyba tylko u ciebie.

Ktoś ci powiedział mit o super pracy po technikum a ty w to uwierzyłeś :)))))

Opublikowano

Liceum ogólnokształcące o profilu ....

Nie rozumiem tego Polaczkowego fenomenu... albo sie kurwa uczysz ogólnie albo czegoś konkretnie...

idź do Technikum, masz i maturę i technika.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

No to chyba tylko u ciebie.

Ktoś ci powiedział mit o super pracy po technikum a ty w to uwierzyłeś :)))))

Ale się uparłeś jeśli o pracę Ci chodzi to po tecnikum dostane 15zł/h a po liceum 7zł/h w biedronce .

Upieracie się o tą maturę , matura jest taka banalna że o Kur*a , i tak sam się musisz przygotować .

Opublikowano

w technikum masz chociaż praktyki więc już masz jakieś umiejętności i dla tego bardziej biorą osoby z technikum ( bardziej polecam technikum)

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Ja jestem w technikum na profilu informatyka. Szczerze? Niewiele się jak na razie w szkole nauczyłem w moim przyszłym zawodzie, wszystko co umiem to wiedza z internetu lub z książki. Co mi z papierka odnośnie technika, skoro jest kilka, jak nie kilkadziesiąt tysięcy innych osób, które też mają ten papierek?

@UP praktyki tak? U mnie praktyki polegały na robieniu końcówek do kabla sieciowego, ew. sprzątanie serwisu, ale to już zależy gdzie te praktyki będziesz miał :).

Także nieważne czy wybierzesz Liceum, czy technikum, uczyć musisz się sam. Taki jest mój wniosek.

Lekcje? Systemy i sieci komputerowe, oprogramowanie biurowe, w 1szej klasie technologia informacyjna (czy jakoś tak), programowanie strukturalne i obiektowe (pascal 1sza, ew 2ga klasa, c++ 2ga-3cia), a reszta zależy chyba od specjalizacji, jaką wybierzesz.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Tak czy siak po technikum informatycznym i tak pasuje iść na studia. Lekcje są takie jak wymienił up@ + jeszcze Urządzenia Techniki Komputerowej, Multimedia i grafika komputerowa, a w 3 klasie specjalizacja. Tak było 2 lata temu.

Teraz nie wiem jak to jest bo coś pozmieniali w tym egzaminie zawodowym i jest rozłożony na całe 4 lata.. na szczęście zdaję stary egzamin. Podobno ma nie być oprogramowania biurowego.

A co do liceum o profilu informatycznym to gówno jakich mało. Informatyka zapewne kończy się na 2 godzinach technologii informacyjnej, na której uczą się algorytmów, grania w CS'a i siedzenia na fejsie.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Liceum? Jebłem.

Technikum i tylko to, po tym masz maturę, studia i ten ch*ja wart papierek, ale masz.

Kuzyn skończył TI i po studiach znalazł dobrze płatną robotę za granicą.

Jeżeli chcesz iść na TI to myśl już o wyjechaniu za granicę oraz przykładaj się do tego co robisz

a najlepiej wyjedź poza program.

Robota gwarantowana.

graphic.png

Opublikowano

Mówisz to serio? 10x więcej wiedzy? W CZYM?! Powiedz, co takiego, dla mnie, jako potencjalnego ucznia technikum wniesie? NIC. Informatyki uczysz się dopiero NA STUDIACH. Szkoła średnia ma cię tylko przygotować do MATURY, dzięki której następnie możesz iść na najlepsze studia. W technikum nauczę się tego, co już umiem, a jeśli chcę iść na programistykę, to technikum mi w tym nie pomoże. Ucząc się podstaw C/pascala/whatever, dużo mi to nie da. Praktyki to plus? Raczej minus, stracony rok. Na studiach i tak muszę te praktyki mieć jeszcze raz, więc bezsens. Papierek? Technik w tych czasach daje ci tyle, co jego brak. Większość osób kończących tylko technikum (aka idiotów), dostaje ten papierek i co dalej? Nic.

Pieprzysz głupoty, sam jestem na kierunku technik informatyk i uczę się programowania, chociaż wcześniej sam to robiłem i teraz idzie mi jak z bata, na lekcjach multimedii uczyliśmy się Photoshopa, całe półrocze i jestem bardzo zadowolony, później Audacity, obróbka filmów a aktualnie Adobe Flash i z tych lekcji również jestem zadowolony, na oprogramowaniu biurowym uczymy się MySQL, PHP, na początku też HTML chociaż to banalne. Są jeszcze systemy operacyjne, to akurat mnie najmniej interesuje ale też uczymy się dużo przydatnych rzeczy, a w liceum co? 3 lata matura i jedna ścieżka - studia. Tak że nie mów mi głupot że nic się w technikum nie nauczy koleś bo wprowadzasz go w błąd, sam nie chodzisz pewnie do niego i takie pierdoły opowiadasz bo Ci ktoś tak powiedział. Ja jestem bardzo zadowolony z tego kierunku, naprawdę dużo fajnych rzeczy się uczymy.

Ja jestem w technikum na profilu informatyka. Szczerze? Niewiele się jak na razie w szkole nauczyłem w moim przyszłym zawodzie, wszystko co umiem to wiedza z internetu lub z książki. Co mi z papierka odnośnie technika, skoro jest kilka, jak nie kilkadziesiąt tysięcy innych osób, które też mają ten papierek?

@UP praktyki tak? U mnie praktyki polegały na robieniu końcówek do kabla sieciowego, ew. sprzątanie serwisu, ale to już zależy gdzie te praktyki będziesz miał :).

Także nieważne czy wybierzesz Liceum, czy technikum, uczyć musisz się sam. Taki jest mój wniosek.

Lekcje? Systemy i sieci komputerowe, oprogramowanie biurowe, w 1szej klasie technologia informacyjna (czy jakoś tak), programowanie strukturalne i obiektowe (pascal 1sza, ew 2ga klasa, c++ 2ga-3cia), a reszta zależy chyba od specjalizacji, jaką wybierzesz.

Słaba szkoła, jednak prawdę przyznaje w tym że nawet po studiach tak ot po tym nie przyjmą jeśli chodzi o porządną pracę, trzeba mieć dobre portfiolio.

Po technikum może i ktoś znajdzie pracę ale zapewne słabo płatną.

Moje technikum naprawdę daje mi dużo doświadczenia i przygotowuje. Mam dobrych nauczycieli i szkoła ma dobry sprzęt więc narzekać nie mam co.

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, czekam na kolejne. (Każdą postaram się polajkowac :) )

Pisaliście aby wyjechać za granicę , właśnie myślę tak zrobić, tylko pytanie dokąd najbardziej się opłaca.I ile może zarobić informatyk np w poszczególnym kraju, i słyszał ktoś o uczelni WSiZ (Wyższa szkoła informatyki i zarządzania)? Jeśli tak to proszę o opinie :) I jeszcze prosiłbym żebyście pisali pod swoimi postami, którą szkołę byście wybrali.

Opublikowano

Technikum czy Liceum... to zależy od tego czy koniecznie zamierzasz iść na studia, osobiście wybrałem technikum i jestem zadowolony. Na studia możesz się dostać po obu szkołach, wystarczy że przystąpisz do matury. Nie jestem w stanie powiedzieć po której sobie lepiej poradzisz, jednak weź pod uwagę że liceum to liceum - uczą wszystkiego i nic, w technikum będziesz miał ciekawe przedmioty zawodowe, praktyki i tak dalej, w liceum normalne lekcje i pierdolenie o szopenie ... (dosłownie).. Ostatnio mieliśmy rozmowę z pedagogiem/doradcą zawodowym, *podobno* ma być zapotrzebowanie na informatyków w ciągu kilku najbliższych lat, jakby nie było wszędzie taka osoba będzie potrzebna (od McDonalds'a do Wojska) :) Ostatnie pytanie, czy to trudny zawód.. Pamiętaj że Informatyka to nauka ścisła (słowa jednego z moich profesorów), łatwo nie będzie, ale jeśli Cię to interesuje to dlaczego nie?

apple.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...