Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porozmawiajmy o starych czasach Metin2

Robczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako iz Metin BARDZO sie zmienil w ciagu ostatnich lat, chcialbym chociaz wyobraznia powrocic do tamtych czasow. W tym temacie prosilbym abyscie opisywali swoje poczatki gry w Metin2, smieszne "noobowskie" sytuacje i rzeczy za ktorymi tesknicie.

Swoja przygode z Metinem zaczalem kiedy powstawal Feniks, wowczas moja pierwsza postacia byl wojownik. Oczywiscie nikt jeszcze wtedy nie wiedzial jak grac w Metin-a. Moja pierwsza profesja byl Body, u ktorego rozdawalem rownomiernie pkt skili czyli szarza 5, wirek 5, 3stronne 5, berek 5, wir 5, aura 5. Kiedy wbilem 18lvl postanowilem sobie zrobic lepszy ekwipunek tzn. Pajecza wlocznia na +3. Udalo sie! Niestety po 2godzinach okradl mnie kolega (tak z pajeczej wloczni +3). Bardzo sie tym przejalem i przestalem grac. Wkrotce jednak powrocilem, poniewaz moj kolega dostal od kogos konto 46lvl wojownik body! Mielismy tam igilice +4 i smocza +6. Warto wspomniec, ze kiedys nie expilo sie solo na BO, poniewaz nikt nie mial wystarczajacego eq. Zakladalo sie wtedy 8osobowe pt i trzymalo spacje, a lur lurowal. Z tego 46lvl do 48 expilismy okolo 3tygodni. Zaczela sie zabawa w m2! Wowczas poziomy graczy nie byly napisane obok nicku. Nikt nie widzial kto jaki ma poziom, jedynie po eq. Ludzie ubierali sie w tygrysie zbroje, szerokie miecze i wyzywali na Pvp. Moim pierwszym itemem +9 byl stozkowy miecz. Warto wspomniec, ze wtedy jak ktos mial swiecacy item to byl naprawde kozak. Z czasem zaczely sie pojawiac fishboty, expboty, legendy o tradehacku/yanghacku, keylogery itp. Chcialbym powrocic do czasow gdy moja wiedza o Metinie byla na poziomie podstawowki, kiedy z dnia na dzien odkrywalem nowe rzeczy. Dzis moge tylko wspominac i smiac sie jakim bylem "noobem". Gre na Polskim metinie ukonczylem na poziomie 86 (Mental) S20

Piszcie swoje historie, a mysle ze chociaz przez chwile uda Nam sie poczuc jak za dawnych czasow.

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja zacząłem swoją przygode od Woja Body. Powbijałem lv, dorobiłem się na eq przy handlu godziny w m1 by trafić na okazje ^^. Smocza +7 Rib śr 31 itp. Dostałem Bana na to konto za "moda" którego nigdy nie użyłem... Potem założyłem od nowa postać, także Woj Body,ale na nim już miałem lepsze eq Smocza+9 Rib śr 32 żelak+8 ebo +8. Następnie znów siedząc godzinami w m1 kupowałem Ebo+7/8 za 5kk i selałem za 15-20. Tak samo Fmsy śr 30+ za 40kk a następnie selałem za 80-90kk. I tak oto dorobiłem się na Boga +9 i Rib +9 śr 44 :). Następnie moje eq przechodziło kilka metamorfoz Boga +9 Krwawy +9/ Boga +8 Nimfa +9 / Boga +9 Nimfa +9 kd 3x +3 pod exp/ Boga +8/Bojowy +6 3xkd +4 pvp.. Co do lvlu expiło się na Bo w 3 osobowym pt Mental, Lur , I ja :). I takim sposobem wbiłem 49 . Następnie wykonywałem strony pamiętnika i wbiłem 52 lv. Exp w v1 był nudny expiłem wtedy na początku pierwsze dwa spoty. Po wbiciu 57 zrobiłem bufa po 25% 2x m3. Expiłem do 65 w v1 około 10 dni po 4 h online ^^. NA koniec postanowiłem zaryzykować i Kupiłem 2x Boga +8( 2 zjarane w dt) potem Nimfe 3x +8 (także każda zjarana). I po tym nobowskim incydencie postanowiłem zakończyć grę.

Przepraszam za składnie ale jestem senny i nie mam sił pisać poematu

Warmen Almanach (s7) 2007-2009

Opublikowano

Pamiętam gdy Srebrny miecz +0 z Pękniętym Kamieniem był dla mnie tzn. ,,Pro itemem"

Nie wiedziałem po co sa KU itd. Ogółem wiele było śmiesznych sytuacji. Rozdawanie po równo w skille,staty itp. Każdy to przeżył :>

Opublikowano

Pamiętam swoją pierwszą postać wojownika, gdy ładowałem wszystkie skille i staty po równo. Eq oczywiście słabiutkie, a metin ciemności to był dla mnie "łoo!" :D

Win, lose or tie, Arsenal till I die

Opublikowano

Ja pamietam swoja pierwsza postac. Szaman 26lv, skille rownomiernie jak chyba kazdy, full w vit akurat i moje eq bylo o dziwo +6 bo kolega byl liderem gildi a sam mial dosyc wysoki lv(50+) i zalatwial mi rzeczy +6, pamietam na wojnach, ze wszyscy sie napierdalali w iglicach +3/4 smoczych barbazyncach itp. Stare dobre czasy.

sstwc.jpg

Opublikowano

Swoich początków nie pamiętam za bardzo, jednak najbardziej zapamiętałem chwile kiedy na 48lv codziennie chodziłem na BO, trzeba było napisać magiczne słowo "PT?" i się expiło w 6-7 :P

Opublikowano

Ah te stare czasy, gdy expiło się w pt na bo <3

Telefon na spacje i ide oglądać telewizje.

Ogółem w 2007/8 roku metin dawał największą frajde(było mniej neo), a ogólem fajny klimat gry był.

Stare wypady na DT z gildią, tego się nie zapomina..

Stare ceny.. FMS z kd pvp 3/4 za 6kk :D

Szpan jak się założyło stal +0 <3

PvP z gmami(teraz siedzą na invie i mają w dupie wszystko i wszystkich).

I te oldschoolowe wojny gildyjne.

PvP w m1 z kim się tylko dało :)

Sklepy sięgały poza miasto.

M2 było zaludnione jak teraz dzisiejsze m1 na solarze.

Brak levela obok nicku, fajnie się w konia robiło innych, że masz 80lv +, a zakładasz fmsa i skaczesz do 30 lvla.

Podsumowując - oldschool jest i był najlepszy.Stare czasy nie wrócą....

pozdrawiam

Opublikowano

Swoich początków nie pamiętam za bardzo, jednak najbardziej zapamiętałem chwile kiedy na 48lv codziennie chodziłem na BO, trzeba było napisać magiczne słowo "PT?" i się expiło w 6-7 :P

6-7?? heh to i tak dobrze :) ja pamiętam dobre czasy serwera s7 gdzie expiło się w pt w 12 heh to było coś :D każdy złamany yang się z gleby podnosiło:) przydałby się dobrze zabezpieczony serwer na plikach 2008 bez tych wszystkich dupereli pewnie 50% lub więcej ludzi pl-a by tam zaczęło grać :D

Obecnie gram na s23 Kronos. Jakieś pytanie?? pisz PW

:DPomogłem??:D daj like nie bądź żyd :)

Opublikowano

Pierwszy woj body, nie wiedziałem jak skille się rozdaje więc rozdawałem po 1 pkt na każdego skilla. Na 36 0 skilli na M xD, chodziłem na ryby, ustawiałem FB a wieczorem sellałem te ryby po 10k. Jak sprzedałem to cała kasa na EQ. Pamiętam jak się latało za kolesiami i tylko "Podexpisz?". Teraz jak się o tym pomyśli to się stwierdza że kiedyś było x100 lepiej :). Tanio, ludzie nie uznawali bonów, dobre czasy :D.

55jk0m.jpg

Opublikowano

Pierwsza postać to był szaman healer :) Staty źle rozdane przez znajomego i skille też rozdawane równomiernie ;3 Naszczęście w pore sie zorientowałem że można zresetować :P . Wbiłem na tej postaci 37 lvl i 10 lvl konika xD , pamiętam jak mojim wielkim marzeniem było mieć bojowca xD i expić w pt na BO <3 . Tak nawet wtedy mnie tak gra wkręciła że potrafiłem do 31 w m1 na zaprysach expić .

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

Dodam jescze od siebie pare smiesznych sytuacji.

1. Kiedys kolega powiedzial mi, "ze Szpon (na sure) to miecz metina, bo ma takie napisy na sobie". Potem jak tylko zobaczylem kogos w szponie to "wooo on ma miecz metina"

2. Stalem w m2 i koles do mnie podszedl i pyta sie czy dam mu na chwile smocza (+6), a on mi da Luske +4, bo chce zobaczyc jak wyglada. No to ok mozna sie wymienic "na chwile". Zbroi juz nie zobaczylem ;)

3. Wszystkie bronie +9, ktore widzialem swiecily sie na zielono lub biale iskry. Pewnego dnia zauwazylem, ze ktos ma bron, ktora sie swieci na czerwono! Kolega powiedzial mi, ze to na hacku zrobil i tak sie swieca bronie +10

4. Nigdy nie zapomne ak SirMamutPOL odpisal mi! Napisal slowo "nie" na pytanie "kupisz bodzia?"

5. Zrobilem swojego pierszego riba na +8 u zwyklego kowala, po czym przez przypadek oddalem go komus

6. Kupowalem od 65lvl-a, 5kk za 20zl sms-em

7. Chcialem sprawdzic ile malz jest warta u handlarki (polecam)

8. Dropnalem swoj pierwszy kawalek klejnotu, ktory byl warty 80k, a ja go sellnalem za 20 ;<

Moze jeszcze potem cos dopisze ;)

Opublikowano

Dodam jescze od siebie pare smiesznych sytuacji.

1. Kiedys kolega powiedzial mi, "ze Szpon (na sure) to miecz metina, bo ma takie napisy na sobie". Potem jak tylko zobaczylem kogos w szponie to "wooo on ma miecz metina"

2. Stalem w m2 i koles do mnie podszedl i pyta sie czy dam mu na chwile smocza (+6), a on mi da Luske +4, bo chce zobaczyc jak wyglada. No to ok mozna sie wymienic "na chwile". Zbroi juz nie zobaczylem ;)

3. Wszystkie bronie +9, ktore widzialem swiecily sie na zielono lub biale iskry. Pewnego dnia zauwazylem, ze ktos ma bron, ktora sie swieci na czerwono! Kolega powiedzial mi, ze to na hacku zrobil i tak sie swieca bronie +10

4. Nigdy nie zapomne ak SirMamutPOL odpisal mi! Napisal slowo "nie" na pytanie "kupisz bodzia?"

5. Zrobilem swojego pierszego riba na +8 u zwyklego kowala, po czym przez przypadek oddalem go komus

6. Kupowalem od 65lvl-a, 5kk za 20zl sms-em

7. Chcialem sprawdzic ile malz jest warta u handlarki (polecam)

8. Dropnalem swoj pierwszy kawalek klejnotu, ktory byl warty 80k, a ja go sellnalem za 20 ;<

Moze jeszcze potem cos dopisze ;)

Zauważ ile rybaków w m1 było kiedyś ^_^

Aż się chciało łowić i spamować wsród nich.

Ja kiedyś kupiłem 1 małza i otworzyłem, a tu perla.

Potem myślałem, że z każdej małży dropi perła.

Perłe wymieniłem za srebrny +5, to był fail.

Skille akurat dobrze ustawiałem, pomimo, że troche się noobiło(wystarczy czytać co pisze w grze, a źle na tym nie wyjdziesz, każde info się liczy).

Kiedyś 'typiara' do mnie napisała żebym jej oddał zbroje(wtedy łuske +6 miałem)ja się pytam po co, a ona na to: dla miłości. Beka xD

//edit, wedka wtedy byla chyba od 7lv, nie pamiętam już.

Opublikowano

Pamiętam swoje początki, nie wiedziałem jak zrobić postać ale jakoś do tego doszłem zrobiłem szamana, nie wiedziałem co to są wgl. umiejętności, skile zrobiłem chyba na 15lvl i rozdawałem równo, do 20lvl expiłem w m1 nie wiedziałem co to jest m2, pisali do mnie o buffa ja nie wiedziałem o co im chodzi, zabiłem kogoś na wolnym a potem się dziwiłem że mnie biją. Potem kolega mnie zwerbował do siebie i zaczełem od nowa wojem wbiłem magiczny 30lvl i odkryłem co to jest dolina orków zdobyłem pierwszego fms-a potem go wymieniłem za broń na 32+ 3 bo przecież na 32 i do tego aż +3. No to tyle potem jak zdobyłem troche więcej wiedzy zaczełem jeszcze raz.

@Edit: Może kiedyś GF weźmie się za priv i je pozamyka drogą prawną, wtedy wróci noobski i zarazem doskonały global :D

Jeżeli piszę haotycznie to znaczy, że piszę na szybko i nie zwracam uwagi na to w jaki sposób piszę!

hjbu.jpg

Opublikowano

z początku gry pamiętam idiotyczną sytuacje gdzie mając 11 lvl ktoś się spytał + ile mam miecz. Ja na to że na +10 (nie wiedziałem o kowalu a że sejmitar na 10 lvl to coś tak skojarzyłem). Typek do mnie że nie da się mieć +10 to ja żeby nie wyjść na leszcza coś gadam że mam hacka żeby na 10 robić. Idiot...

Opublikowano

:), Tero nick :), do 18 lv jak prawdziwy noobek na itemach +0 , potem się kapnołem że można u kowala ulepszać , ale niestety parę nawet, pewnie dobrych itemów poleciało okok kowala i ktoś no :) zawalił. Tak czy siak wróciłbym do serwerów na których grało się z dużą liczbą ludzi. Niestyety privvy po częśći zabiły naszego metka.

mhraed.png

Opublikowano

Pamiętam moją ninje 20lvl, którym expiłem na niedźwiedziach z mieczem na 1lvl i zbroi na 1lvl ^^. To była moja pierwsza postać, potem zrobiłem sobie mentala, 30lvl skill max na 10 chyba i to było silne. Wędka jak była na niski lvl, to było coś, potem na 20 i teraz jest już na 30, fajnie się łowiło z innymi, porozmawiać można było, nie to co teraz, każdy się pyta czy FB i takie tam. Potem zacząłem grać na US'ie, 36lvl body, zrobiłem kiedyś filmik z ulepszania halki na +8 :). 2 osoby robiące boja, chociaż na PL'u pamiętam jak się robiło w 8 za hajs. Przypadkowe wyrzucanie itemów podczas ulepszania czegoś, sklepy nie były jakimiś skrzynkami, tylko normalne postacie sobie stały. Teraz to już nie jest to ta sama gra, większość osób już wie co do czego służy, jak się zada pytanie o cokolwiek, np. o lurowanie to cię wyśmieją. To chyba tyle ode mnie. :)

Opublikowano

Pamiętam. Woj body 26lvl z lwią +3 i kosą bojową +5. Expilem jak lama i zawsze pytałem się: ma ktoś na sprzedaż medal konny? To były czasy, podniecalem się,jak wbiłem przyjazny. Przestałem grać,bo mnie uzaleznil metin. W każdym razie nie było wtedy noobow.

Opublikowano

Jak fajnie powrócić myślami do starych czasów :)

Moja pierwsza przygoda z Metin2, rok 2008, powstał serwer Feniks :) Pierwsza postać, oczywiście woj mental :D

Staty po równo, najwięcej dawałem w inteligencję, bo ktoś mi powiedział ;p

Skille po równo oczywiście, cała masa ksiażek w depozycie, które potem sprzedałem u handlarki ^^

Pamiętam, jak miałem rangę agresywny i spotkałem gościa z rangą okrutny, spytałem się go skąd ma taką rangę, powiedział mi, że im więcej ludzi zabijesz,

wtedy ranga spada. No i założyliśmy PT i biliśmy wszystkich. Pamiętam, jak gościu się mnie spytał "Idziemy na węże?", ja mu odpowiedziałem: "To tutaj są węże?", a on "Jasne, na Wężowym Polu". Zaprowadził mnie, bo nie wiedziałem gdzie to jest. No to poszliśmy, a tu lipa, węży nie ma xD. Pamiętam jak komuś zbroja dropła i jej nie podniósł, to od razu parę osób się zebrało wokół zbroi, i kto pierwszy podniesie ;p. Pamiętam jeszcze, jak spytałem się gościa 50+, czy mnie podexpi za kosę+3 z pękniętym kamieniem (myślałem, że to była pro broń). Pamiętam expienie w 6 na białych tygrysach w m1. Pamiętam ten trick z kopiowaniem broni, straciłem wtedy szeroki+4 ;/.

Pamiętam, jak mi medal dropnął i nie wiedziałem jak go założyć na szyję =_=. Pamiętam jak poszedłem 1 raz do doliny i zabiła mnie jakaś ninja z chmury, to się wystraszyłem i więcej tam nie poszedłem . .

Ogólnie, to były piękne czasy, ale niestety nigdy już nie wrócą ;/

2rp9q8l.jpg

Opublikowano

Pamiętam. Woj body 26lvl z lwią +3 i kosą bojową +5. Expilem jak lama i zawsze pytałem się: ma ktoś na sprzedaż medal konny? To były czasy, podniecalem się,jak wbiłem przyjazny. Przestałem grać,bo mnie uzaleznil metin. W każdym razie nie było wtedy noobow.

Wtedy nikt nie wiedzial jak grac, z dnia na dzien odkrywalo sie nowe tajemnice. Piekne czasy...

Opublikowano

@Up ma racje.
Wtedy mało osób wiedziało jak grać, więc jak ktoś postawi nawet server na tamtych plikach to szybko się zmieni w aktualny metin. A co do starych czasów.. Te piękne chwile na 7 lvl łowiąc z połową Jinno ;D Ewentualnie expienie z Gilotynowym +2, zamiast pajęczą +4, bo ładniej wygląda... Wtedy to człowiek robił postać, byle by była... Moja druga postaćto BM z duszkiem na M.. ;D Albo czasy, jak się co chwile zmieniało broń. Co 5 lvl inna ;D

Opublikowano

Fajnie się grało, nawet dodali mnie do gildii. Wtedy kozakiem było się,jak ktoś miał 90+lvl. Najbardziej pamietam rozmowę z dziewczyna:

Bedziesz moim hlopakiem?

Ja: nie,naucz sie pisac.

Opublikowano

Moja pierwsza postać to Sura BM na s18 ;d do 36lv bez skilli grałem bo w ogóle nie wiedziałem co to i jak to zdobyć :P Wszystkie staty ładowałem w siłe, ehh...to moje eq +3/4 takie kozackie na 52lv dopiero konia miałem xD na bo w kilka osób się expiło, miałem wtedy może 11 lat :D I osiągnołem 68lv i 1 skill na G ;d A moje największe osiągnięcie to było wbicie zbr. na 42 na +9 i fms +8 21 śr. :D

23/7 na MPC ;__;

kccsoc.jpg

Opublikowano

Moja pierwsza postać to była ninja i nie widziałem jak skile rozdawać :D, ogólnie jak ktoś na Grymuarze miał koziki +9 itp. to już był ' kox ' :D i te bony, ahh.

x2pt.png

Don't be shy | Member

Opublikowano

JA w metina zaczłem nie pamietam kiedy. Wtedy było 16 serwow. ja grałem na s15 eteor. Piekne czasy expilem w pd na 33lvl w m2. I skille mialem po równo a kd defa+4 kltore było warte 600k selnalem za 100k

A jak mialem tygre+9 kd spalone to pokazywalem ja w m1 ze taki kozak jestem.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ja zacząłem grę jako Wojo Body :) Nick miałem daa xD, grałem co chwilę ^^ Wbijam na chacjęde po szkole i metek i lvl'owanie :P, Pamiętam 1 dropniętego FMS'a z dzikiego łucznika :P Jak ja się ucieszyłem (chodziły wtedy 100k +9 xD a 100k to było kupa kasy), jeszcze pamiętam jak na wykokszonym kompie (4gb ramu Nvidia 2gb ) Weszlem na OX i był jeden wielki lag ! A teraz co ?? max 30 osób. Tęsknie za starymi czasami metka PL'a i Arkantnes ;/

#JebacSygnatury

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...