Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System nauczania -gimnazjum

DirtyBass

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niemcy nie uczą się niemieckiego ? Fajnie, okej...
Chłopie sam miałem niemiecki przez chyba 9 lat, i też chuja umiem.
A moja znajoma na odwrót, uczyła się anglika i nie umie się przywitać.
jednemu w łeb wejdzie to a innemu coś innego, trzeba przeboleć i tyle.
Do tego w podstawówce miałem jeszcze ruski, i za cholerę nie rozumiem po co.

Powiem wam, że teraz żałuje że nie uczyłem się tego szwabskiego, zawsze było by co do CV wpisać ;)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Niemcy nie uczą się niemieckiego ? Fajnie, okej...

Chłopie sam miałem niemiecki przez chyba 9 lat, i też chuja umiem.

A moja znajoma na odwrót, uczyła się anglika i nie umie się przywitać.

jednemu w łeb wejdzie to a innemu coś innego, trzeba przeboleć i tyle.

Do tego w podstawówce miałem jeszcze ruski, i za cholerę nie rozumiem po co.

Powiem wam, że teraz żałuje że nie uczyłem się tego szwabskiego, zawsze było by co do CV wpisać ;)

na cv jeszcze długo popracujesz , kilka lat po studiach żeby chodź rok w zawodzie mieć , powinno być tak że deklarujesz się że nie nie chcę jezyka niemieckiego i tyle , klasa dzielona na częśc , jedni uczą się niemieckiego inni ang ,

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

nawet po podstawówce możesz napisać CV ;)
Powiem Ci że tak było u nas w Technikum Hotelarskim ( inne klasy były chyba za małe) że mogli sobie wybrać czy chcieli Angielski i Francuski czy Niemiecki i Francuski (Francuski dla tego że szkoła załatwia praktyki we Francji)

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

Powiem Ci że tak było u nas w Technikum Hotelarskim ( inne klasy były chyba za małe) że mogli sobie wybrać czy chcieli Angielski i Francuski czy Niemiecki i Francuski (Francuski dla tego że szkoła załatwia praktyki we Francji)

technikum to co innego , mów o gimnazjum , gdzie są 2 języki :) z tego co wiem to teraz w technikum tylko j, ang i j, niemiecki, czy to prawda >?

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

co za różnica czy powiem że w Gimbazie są 2 języki czy w Techbazie...

Nie wiem jak jest od pierwszej klasy ( od tego roku szkolnego jest nowa podstawa programowa)
Ale ja miałem przez cały czas Angielski i Niemiecki. Inne klasy tak samo miały 2 języki.

@edit.
Sprawdziłem i pierwszaki też mają 2 języki obce.

1394725204-U719057.png

Opublikowano

technikum to co innego , mów o gimnazjum , gdzie są 2 języki :) z tego co wiem to teraz w technikum tylko j, ang i j, niemiecki, czy to prawda >?

Pierdolicie Hipolicie. W gimnazjum tez miałem 2 jezyki(angielski i neimeicki) i jak żeśmy spieli poślady to wszyscy mieli dobre oceny z obu języków. Żeby było śmieszniej gimnazjum do którego chodziłem jest w tym samymz espole szkół, co moej oebcne technikum i wiesz co? Teraz uczę sie angielskiego i francuskiego. No ale to gimbusy wiecznie poszkodowane, a nauczyciele źli.

P.S. W średniej szkole też będziesz miał ból dupy, jak bedziesz musiał uczyc sie ciagów i logarytmów, mimo że w życiu się to nie przydaje?

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Tu nie ma co ukrywać, bo system edukacji u nas odbiega od ideału.

Zacznijmy od tego, że problem nie leży tylko w uczniach, ale też w rozporządzeniach jakie ministerstwo edukacji daje. Inna sprawa, pamiętam jeden przypadek gdzie rodzice na rozpoczęciu roku szkolnego, chyba rok temu. Zrobili protest bo lekcje historii miały być ograniczone do jednej godziny w tygodniu, tylko przez pierwszy rok i w dodatku, uczniowie mieli się uczyć z książek mijających się z prawdą.

Druga sprawa, to podejście uczniów też jest logicznie uzasadnione, dlaczego? Mój brat ma technika ekonomistę ukończonego, mógł studiować a tu co? Poszedł do pracy, gdzie przez rok siedział w domu szukając pracy. Z tego co pamiętam, to ludziom po technikum, liceum i ogólniaku łatwiej znaleźć robotę niż studentom po studiach, gdzie tu logika?

Warto dodać też do tego, że w szkołach wpaja się masę niepotrzebnych rzeczy, które potem się powtarza i wychodzą takie babole jak w filmiku podanym wcześniej.

Opublikowano

Tu nie ma co ukrywać, bo system edukacji u nas odbiega od ideału.

Zacznijmy od tego, że problem nie leży tylko w uczniach, ale też w rozporządzeniach jakie ministerstwo edukacji daje. Inna sprawa, pamiętam jeden przypadek gdzie rodzice na rozpoczęciu roku szkolnego, chyba rok temu. Zrobili protest bo lekcje historii miały być ograniczone do jednej godziny w tygodniu, tylko przez pierwszy rok i w dodatku, uczniowie mieli się uczyć z książek mijających się z prawdą.

Druga sprawa, to podejście uczniów też jest logicznie uzasadnione, dlaczego? Mój brat ma technika ekonomistę ukończonego, mógł studiować a tu co? Poszedł do pracy, gdzie przez rok siedział w domu szukając pracy. Z tego co pamiętam, to ludziom po technikum, liceum i ogólniaku łatwiej znaleźć robotę niż studentom po studiach, gdzie tu logika?

Warto dodać też do tego, że w szkołach wpaja się masę niepotrzebnych rzeczy, które potem się powtarza i wychodzą takie babole jak w filmiku podanym wcześniej.

no bo w polsce jest zjebany system nauczania , uczą tego co nie powinno być , brak logiki

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

249487_b8f42581a38b.jpg

"Na cholerę nam religia"

Gdyby nie religia chrześcijańska zaiste nie przetrwałoby wiele ważnych dzieł,

albowiem franciszkanie w średniowieczu przed wynalezieniem druku przez Guttenberga,

przepisywali biblię, ale też inne książki...

W czasach II wojny światowej w kościołach przechowywano ważne dzieła,

chroniono je przed debilnymi ruskami i szwabami którzy niszczyli...

Dzięki temu przetrwał nie jeden obraz Jana Matejki.

Gdyby nie religia nie powstały by pierwsze szkoły, wobec tego nie umielibyśmy pisać,

dopiero w XVIII w. powstały szkoły świeckie, ale to dlatego że wcześniej były szkoły katolickie

i gdyby nie to szkół być może nie było by dzisiaj.

To duchowni stworzyli uniwersytet Jagielloński, na którym to też duchowni wykładali,

to duchowni koronowali króli.

Także nie piernicz że religia jest nie potrzebna, bo co jak co ale jest ważna, jak nie ze względów duchownych to ze względu na swoje zasługi w historii.

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

249487_b8f42581a38b.jpg

"Na cholerę nam religia"

Gdyby nie religia chrześcijańska zaiste nie przetrwałoby wiele ważnych dzieł,

albowiem franciszkanie w średniowieczu przed wynalezieniem druku przez Guttenberga,

przepisywali biblię, ale też inne książki...

W czasach II wojny światowej w kościołach przechowywano ważne dzieła,

chroniono je przed debilnymi ruskami i szwabami którzy niszczyli...

Dzięki temu przetrwał nie jeden obraz Jana Matejki.

Gdyby nie religia nie powstały by pierwsze szkoły, wobec tego nie umielibyśmy pisać,

dopiero w XVIII w. powstały szkoły świeckie, ale to dlatego że wcześniej były szkoły katolickie

i gdyby nie to szkół być może nie było by dzisiaj.

To duchowni stworzyli uniwersytet Jagielloński, na którym to też duchowni wykładali,

to duchowni koronowali króli.

Także nie piernicz że religia jest nie potrzebna, bo co jak co ale jest ważna, jak nie ze względów duchownych to ze względu na swoje zasługi w historii.

ale nie mówię że jest nie ważna , ale nic nie uczy /

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Ja pierdole... Języki to jedne z najłatwiejszych przedmiotów...

Lepiej powiedzcie mi po co mi będzie matematyka, czy fizyka/chemia (fizykę lubię, ale co z tego, jeżeli i tak mi się do niczego nie przyda?).

To jest bezsens moim zdaniem... w 2 klasie technikum o profilu turystycznym mam mieć 3 godziny matmy tygodniowo kosztem jednej godziny języka angielskiego -,- gdzie tu sens ?

Opublikowano

@Up

"...jedne z najłatwiejszych przedmiotów.." Taki chuj. U nas jest język rosyjski i nie ma niemieckiego. Mam go od 6 klasy i do tej pory prawie liter nie znam xD Angielski dla mnie jest łatwy. Pani nam mówiła że na egzamin wybieramy albo ruski albo angielski więc na cholere mam uczyć się obu języków do czasu egzaminu skoro będę wybierał Angielski? (Tak, chodzę do gimnazjum, dokładnie druga klasa i nie mówię "no kurwa chodź na solo to wypierdolę Ci wy ryj tube" itp xD Nie wszyscy z gimnazjum są typowymi gimbusami że nic nie potrafią :P )

@Wszyscy Wyżej

No jak to po co matmy, fizyki, chemi?

Przecież wszyscy będziemy szwabami mówiący po angielsku (Po to język angielski) liczącymi (Po to matematyka) ile rozpada się cząsteczka czegoś tam zjebanego (po to chemia) i nakurwiać salta (Fizyka żeby obliczyć jak skoczyć żeby się nie wyjebać)

3t6EGVz.png

Opublikowano

Uczymy się dwóch języków , a dobrze polskiego nie umiemy.

Przykład z testu gimnazjalnego

-historia: było pytanie o bolszewikach , jeszcze tego nie było , znaki religijne na cholerę jest o mreligia jak nic na niej nie mamy

-polski: potop był wtf ?

Multum jest takiej sytuacji .

Co o tym sądzicie ?

Skoro tego nie mieliście to idźcie do dyrektorki, ona zbada tą sytuacje i w razie czego załatwi Wam gratis pointy. Ja tak miałem w Liceum na maturze, a raczej jedna z klas w mojej szkole. Dostali temat do napisania, a nie mieli opracowanej lektury i dostali wszyscy max punktów za pisanie.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

W końcu mi się wydaje, że będzie jakiś protest.. Nie wiem, po co mi chemia - chyba po to, żeby obliczyć masę atomową latanowców czy jakoś tak..

Fizyka.. To co @2UP

Biologia.. Tragedia.. Jedyna nauczycielka w szkole, a mamy co tydz. kartkówki i nie daje czasu na napisanie.. Hmmm... przecież muszę wiedzieć, jaka jest różnica między paprotnikiem a kaktusem.. Po cholere mi to?

Polski - Trudny, ale rozumiem.. Z ortografii jestem na 5 (nudzi mi się i tu spamie sobie różnymi tekstami ;d) i akurat dla mnie przyda się wiedzieć, jak napisać jakieś słowo. A nie - widzę na tablicy.pl, że ktoś napisał np. biurko przez ó itp.

Historia - Hmm.. może i ważne jest znanie przeszłości, ale zdecydowanie wystarczy znać np. historię polski (nie lubię historii jak coś) a nie to co powiedział Zenek do Gienia 5000 lat temu.. Na kij mi to

Geografia - Wystarczy mi znać miasto.. Jedynie to przyda mi się coś o mapach, ale tylko to.. chociaż jak skończę szkołę to nawigacja będzie standardem, a mapy przejdą do muzeum.. Chyba każdy umie w telewizorze sprawdzić pogodę na kanale pogodowym -,-

Religia - Jesli wierzysz, to wyznawaj. Jesli nie, to rób co chcesz..

Matma - Nie wiem po co mi obliczanie " x " itp. wystarczy mi kalkulator w telefonie.. Głupkiem też nie jestem i umiem obliczyć to, co mi potrzebne. Czy w życiu będę musiał wyliczać " x " ?

Po prostu szkoła daje możliwość wybrania swojego przedmiotu.. Ale jestem zdecydowanie na nie przeciw niepotrzebnym materiałom zadanym w szkole, zachowaniu nauczycieli i traktowania uczniów jak jakieś roboty kurde

Opublikowano

Lenart, na chuj mi wiedza na temat ilości torów w Polszy na 100km2?Jesteś dorosły, znamy się możesz powiedzieć czy kiedykolwiek przydała ci się wiedza o ruchu jednostajnie przyśpieszonym(nie licząc szkoły)?

Bzdety chuje muje.Byle by mieć papier i umieć języki i najważniejsze TO UMIEĆ COŚ, wiedzieć może każdy nie każdy może umieć..Przykładowo moja mama, polonistka, od kilku lat nie może znaleźć pracy w zawodzie, obecnie pracuje w szkole wieczorowej załtawionej po znajomości.Teraz ten kto coś umie będzie żył, poza tym nie wiem jak inni ale nawet jakbym wyjechał do tej Anglii wolałbym naprawiać sobie kompy, serwisować telefony, być ISP czy cokolwiek innego niż sterczeć na biurku przy papierach;)

Opublikowano

ja przez 3 lata nauki nie miałem mówione nic o medianie i aksolotlu meksykańskim, więc takie pytanie skąd mam znać odpowiedź? :O

Opublikowano

ja przez 3 lata nauki nie miałem mówione nic o medianie i aksolotlu meksykańskim, więc takie pytanie skąd mam znać odpowiedź? :O

Ja też nie, ale to przez to, że chodziłem na wagary -.-

Co do tematu to gimnazjum jak gimnazjum ja z swojego jestem zadowolony, Testy napisane dobrze więc nauczyciele swoją powinność względem mnie wypełnili.

Opublikowano

Ja ogólnie z gimnazjów nie jestem zadowolony.. Dlaczego nie ma 8 klas? Przez gimnazjum mówi się o przypadkach w wiadomościach, dodatkowy rok nauki jest oraz jak chodzę a stołówkę, to nie możemy iść korytarzami podstawówki (2 szkoły w jednym). Ale i tak biegniemy :P

Opublikowano

Brawo odkryłeś co to jest wiedza...

Człowieku, może i nasz system nie jest najlepszy, ale nie jest też zły. Patrząc na inne kraje typu Anglia itd Poziom nauki jest niższy. Ciesz się, że musisz się uczyć jeszcze. Za 20 lat będziesz płakać, że musisz płacić podatki, a za 50, że emeryturę masz za małą. Uczysz się całe życie, a przeżywasz, że nie znałeś odpowiedzi na kilka pytań. Albo Ty jesteś głąb bo nie uważałeś i nie zapamiętałeś, albo materiał nie został w pełnie skończony... Tyle na temat !

" Najważniejsze w życiu, to być szczęśliwym "

Opublikowano

BEZROBOTNY xD

W

końcu mi się wydaje, że będzie jakiś protest.. Nie wiem, po co mi

chemia - chyba po to, żeby obliczyć masę atomową latanowców czy jakoś

tak..

Fizyka.. To co @2UP

Biologia..

Tragedia.. Jedyna nauczycielka w szkole, a mamy co tydz. kartkówki i nie

(..)

Po

prostu szkoła daje możliwość wybrania swojego przedmiotu.. Ale jestem

zdecydowanie na nie przeciw niepotrzebnym materiałom zadanym w szkole,

zachowaniu nauczycieli i traktowania uczniów jak jakieś roboty kurde

nie pewien czy troll czy debil ale patrząc na poziom tego forum jednak to drugie

Najlepiej to nic się nie uczyć tylko grać w gierki co xD Jakie to uczucie nie mieć mózgu i posługiwać się przedmiotami które ktoś wymyślił, nie wiedząc jak one działają? Nauka to zło, ale narzekanie na brak pracy albo na prace za jakieś grosze jest w porządku?

jesteś tylko małym gimbusem który nie wie co w przyszlości będzie robił i do czego ta wiedza ci się przyda. Nie możesz iść na medycynę nie znając pszyry i chemii, czyli leczenie ludzi odpada, nie możesz iść na informatykę nie znając matmy i innych przedmiotów, czyli praca w poważnej firmie za pieniądze też odpada. Będziesz nadawał się tylko do kopania rowów i smażenia frytek w mcdonaldzie. I nie pierdol że nauka ci się nie przyda bo to nie od ciebie zależy, pracodawca woli zatrudniać osoby wykształcone. Tak działa życie.

A niemiecki nie jest wcale zły, zachce ci się wyjechać z tego kraju to będziesz miał problem, i nie po haribo jak to pisałeś tylko za pracą. Po za tym to język Panów, nadludzi, więc szanuj. 88

Opublikowano

mediana wiem co to jest 2 gimnazjum , banalne zadanie i źle zrobiłem , nauczycielka mnie zabije ;/

a z tym płazem to pierwszy raz go widze i slysze

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

W porównaniu do USA to w Polsce jest wyższy poziom nauczania. Pamiętam jak kiedyś do nas chodził do szkoły chłopak z USA, który miał 17 lat. Najpierw chodził do 3 gimn, a potem go cofneli do 1 bo nic nie potrafił.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

ale nie mówię że jest nie ważna , ale nic nie uczy /

Jak nic nie uczy?

Gdyby nie Biblia w czasie zaborów dzieci nie miałyby się z czego uczyć mówić i pisać po polsku...

Chcesz powiedzieć że religię można wyrzucić? Tak samo WF, przecież niczego nie uczy...

Co dałoby ci to że nie miałbyś religii? To co było na teście nie uczono na religii tylko na historii,

bodajże 2 kl. gimbazjum się kłania ;)

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

Jak nic nie uczy?

Gdyby nie Biblia w czasie zaborów dzieci nie miałyby się z czego uczyć mówić i pisać po polsku...

Chcesz powiedzieć że religię można wyrzucić? Tak samo WF, przecież niczego nie uczy...

Co dałoby ci to że nie miałbyś religii? To co było na teście nie uczono na religii tylko na historii,

bodajże 2 kl. gimbazjum się kłania ;)

dokładnie ale 120 lat temu

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Racja system nauczania jest naprawde chujowy ,ale cieszmy sie ze chociaz mamy szkoly .

+ zawsze ktos moze sam z siebie czegos sie uczyc/dowiadywac/o tym czytac.

Ale racja ,bakcyla trzeba najpierw zaszczepic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...