Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Którego enduro opłaca sie kupić

Endriex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

znalazłem pare fajnych ofert dotyczących motocykli typu enduro 125 4t z mojego województwa.

Oferta 1

http://tablica.pl/oferta/suzuki-dr-125-CID5-ID2zRjL.html#e305745d32;r:17;s:

Oferta 2

http://tablica.pl/oferta/sprzedam-suzuki-dr-125-z-papierami-CID5-ID2G7fz.html#2c1aa728d2;r:17;s:

Który z tych motocykli opłaca sie kupić?

Oferta 3 (z ebaya niemieckiego xD)

http://www.ebay.de/itm/suzuki-dr-125-/271192803669?pt=Motorr%C3%A4der&hash=item3f2459c955#ht_1556wt_283

Pytanie 2.

czy to prawda że motocykl enduro 125 może mieć 8 kW czyli 10 koni mechanicznych w dokumentach a naprawde ma 30 KM i można na nim jeździć na prawie jazdy A1?

Pytanie 3.

Jakie są jeszcze motocykle enduro do 125 cm3 z silnikiem 4 suwowym?

• Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Myślę że oferta 3 gdyż kosztuje tylko 2400 i fajnie wygląda z niebieskim kolorem ;)

1373415594-U477327.png

KidModerator Single Player|MPC Champion|Gold Member|Postwriter|Uczeń Pawła_CS|

Opublikowano

Myślę że oferta 3 gdyż kosztuje tylko 2400 i fajnie wygląda z niebieskim kolorem ;)

Nie ma to jak oceniać wygląd przy kupnie maszyny...

Pytanie do autora - potrzebujesz go mieć zarejestrowanego? (żeby jeździć po ulicach) Może wystarczy Ci jakieś enduro bez papierów?

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

@up

Bede zdawac prawko kat 1 wiec papiery do motocykla sa na pierwszym miejscu ;)

P.S

Gdyby to wam sie przydało szukam takiego do spokojnych podróży. Nie zamierzam na nim robic jakis wyczynów kaskaderskich ;) a kupuje enduro z tej racji że mieszkam na wsi i drogi mówią same za siebie.

Opublikowano

Wady:

1. 4suw (przynajmniej dla mnie przy tej pojemności), chłodzenie powietrzem

2. Prawdopodobnie nie będzie miał papierów

3. Prawdopodobnie nie będzie miał papierów * Mój faworyt

4. Starość, aczkolwiek dobry. Pierwsze zorientowałbym się co z silnikiem :]

5. AC, starszy motorek..

Opublikowano

Wady:

1. 4suw (przynajmniej dla mnie przy tej pojemności), chłodzenie powietrzem

2. Prawdopodobnie nie będzie miał papierów

3. Prawdopodobnie nie będzie miał papierów * Mój faworyt

4. Starość, aczkolwiek dobry. Pierwsze zorientowałbym się co z silnikiem :]

5. AC, starszy motorek..

1.4 suw mi najbardziej odpowiada gdyż jest bardziej ekologiczny (małe spalanie) a w dodatku max to 15 koni do A1 ;)

2. Zobacz sobie pierwszą oferte... ten suzuki jednak ma ;)

4. ja kupuje starszeGO bo mnie nie stac na 10 albo wiekszy rocznik produkcji ;)

5. chodzi o ubezpieczenie?

Opublikowano

5.AC - chłodzone powietrzem.

1.Serio.. będziesz patrzył na liczbe kucyków szczególnie w 125? Ja zdecydowanie bardziej wole 35 niż 15 :).

2. Ale akurat ten model może mieć "zgubione"

4. Dopytaj o remont silnika.

Jak chcesz 4t to po podajesz 2suwy w wyborze? :)

Opublikowano

5.AC - chłodzone powietrzem.

1.Serio.. będziesz patrzył na liczbe kucyków szczególnie w 125? Ja zdecydowanie bardziej wole 35 niż 15 :).

2. Ale akurat ten model może mieć "zgubione"

4. Dopytaj o remont silnika.

Jak chcesz 4t to po podajesz 2suwy w wyborze? :)

mówie że 4 suw mi najbardziej odpowiada... ale wiesz... Podkarpacie to troche ubogi rejon i trudno znaleźć 4 suwa ;)

a poza granice swojego województwa nie wyjade bo to może być prawie 300 albo wiecej

a pozatym...

słyszałem że 4 sówków nie trzeba co chwile remontować ;)

P.S

o co chodzi z tym remontem?

mam sie dopytać czy ostatnio remontował silnik czy remontować silnik trzeba?

Opublikowano

Jak nie? Jak ci przyjdzie remont to cię więcej wyniesie niż 2suw kolego ;)) Tak tylko mówią, że 4t mniej awaryjne. Ale to się sprawdza przy pojemności 250 i więcej.

Jak dbasz o 2suwa i nie jeździć w terenie takim typowo crossowym, że jedziesz na 2/3 pełna pizda 12k obrotów i strzały z klamy cały czas - wtedy Ci wytrzyma spokojnie 2/3 sezony. Weź ze sobą przyrząd do mierzenia komprechy, albo poproś właściciela, żeby zmierzył i tyle.

Z dwusuwa będziesz miał frajde, 4t muli w tej pojemności..

Opublikowano

"[...]Weź ze sobą przyrząd do mierzenia komprechy, albo poproś właściciela, żeby zmierzył i tyle.

yyyyy nierozumiem xD chodzi o kompresor ciśnienia czy co :D

[..]Z dwusuwa będziesz miał frajde, 4t muli w tej pojemności..

niby dlaczego?

Opublikowano

Kompresje w cylindrze.

Dlaczego? 2krotnie większa moc i wejście moto w rezonans to nie jest dla Ciebie frajda?

Przejechałem się na kumpla 125 4t i podziękowałem. Wole swoje 70 2t, które jak wpadnie w rezo

to roznosi te 125'tke :].

Opublikowano

Kompresje w cylindrze.

Dlaczego? 2krotnie większa moc i wejście moto w rezonans to nie jest dla Ciebie frajda?

Przejechałem się na kumpla 125 4t i podziękowałem. Wole swoje 70 2t, które jak wpadnie w rezo

to roznosi te 125'tke :].

no tak ale wiesz... ja jestem nowicjusz jeżeli chodzi o motoryzacje (jeżdże niecały rok) i wcześniej miałem jawke która ma tylko 3 konie. A gdybym kupił takie enduro 30 koni czy więcej to może sie to dla mnie później źle skończyć ;)

Także 2 suw jest bardziej niebezpieczny.

A pozatym... powtarzam już to któryś raz że szukam do 15 koni z racji tej że jak będzie przegląd techniczny to żeby sie nie czepiali potem że niedopuszczalna ilość koni mechanicznych :unsure:

Opublikowano

O czym ty wogóle mówisz, ja też jeżdże rok. Mój sprzęt ma ok. 17~ km i to był mój pierwszy sprzęt. Przez rok zrobiłem ok. 3kkm i żadnego spowodowanego wypadku, gleby nic kompletnie. Na serio nie wierze, żeby kto kolwiek oprócz blondynek nie dał sobie rady z 30 km .. Poprostu nie odkręcasz manetki i tyle.

Policja mnie zatrzymała wielokrotnie już, tyle że jechałem 40 km/h ze względu na to, że ich w pore zobaczyłem i nigdy mi nic nie powiedzieli .. 0 mandatów.

Jak masz a1 to bajka, bo możesz nawet jechać dwusuwem 130 i jak cie złapią, to powiesz, że masz zablokowanego do 15 km i jak Cię nie wezmą na rolki (Nie mają po co, tylko strata czasu) to nic nie mogą zrobić.. JAKI NIEBEZPIECZNY !? Czytam i się śmieje :]

Opublikowano

O czym ty wogóle mówisz, ja też jeżdże rok. Mój sprzęt ma ok. 17~ km i to był mój pierwszy sprzęt. Przez rok zrobiłem ok. 3kkm i żadnego spowodowanego wypadku, gleby nic kompletnie. Na serio nie wierze, żeby kto kolwiek oprócz blondynek nie dał sobie rady z 30 km .. Poprostu nie odkręcasz manetki i tyle.

Policja mnie zatrzymała wielokrotnie już, tyle że jechałem 40 km/h ze względu na to, że ich w pore zobaczyłem i nigdy mi nic nie powiedzieli .. 0 mandatów.

Jak masz a1 to bajka, bo możesz nawet jechać dwusuwem 130 i jak cie złapią, to powiesz, że masz zablokowanego do 15 km i jak Cię nie wezmą na rolki (Nie mają po co, tylko strata czasu) to nic nie mogą zrobić.. JAKI NIEBEZPIECZNY !? Czytam i się śmieje :]

noo słyszałem że tyle wystarczy żeby podwinąć tylnym kołem np. z błota na suchą ziemie i wylądować na ziemi :unsure:

pozatym pisze to już do cholery z 5 raz. kategoria A1 wymaga motocykl do 125 cm3 i 15 KM. Nie wspominałem o policji tylko o przeglądzie technicznym o.O

P.S

może sie jednak zdarzyć że jakiś wścibski policjant sie przyczepi do mnie i wtedy bedzie mogiła ;)

Opublikowano

To cipcz dalej, kup 4t i potem żal się, że brakuje mocy. Elo

nie... ja nie cipcze tylko jestem bardziej odpowiedzialny i staram sie żyć a nie sie zabić 8S

skoro jesteś zwolennikiem crossów o bardzo dużej mocy to daj sie wypowiedzieć innym. Jak sie okaże że 2t mają wiecej zalet niż 4t to niestety jednak kupie to 2t :(

Opublikowano

Jak ty się chcesz zabić na 125.. XDD Musiałbyś naprawde jeździć nie umiejętnie..

Nie jestem zwolenników crossów, wole SM lub ścigi z naciskiem na to 2. Jedyna wada to ekonomiczność w 2t i

to, że opłaca się kupować właściwie tylko do 250.. potem to jest za mocne, 300 już jest ciężko bardzo ogarnąć.

Opublikowano

Jak ty się chcesz zabić na 125.. XDD Musiałbyś naprawde jeździć nie umiejętnie..

Nie jestem zwolenników crossów, wole SM lub ścigi z naciskiem na to 2. Jedyna wada to ekonomiczność w 2t i

to, że opłaca się kupować właściwie tylko do 250.. potem to jest za mocne, 300 już jest ciężko bardzo ogarnąć.

ekonomiczność w 2t? o.O

chyba odwrotnie...

Opublikowano

wada to ekonomicznosc ;)

no tak...

ale słyszalem że przeważnie 2t mają dużo koni a 4t są ekonomiczne o.O

Opublikowano

Mam KTM SX 125 i powiem jedno 2t rządzą, pożerają mocą 4t i ich przyspieszenie to obłęd :) tak samo jak mój skuter Aprilia sr 50 DiTech 2t który sunie około 100km/h wyprzedzając te wszystkie zumiko i zippy 125cm, nie wspominając już o 50cm...

KTM jest porządna maszyna, ale droga i trzeba w sezonie troszkę pieniążków w nią włożyć, moim zdaniem i tak się opłaca dla 36km pod siodłem ;)

Dla początkujących polecam Yamaha DT, motor bardzo wytrzymały i wymaga małego wkładu finansowego

@edit

zdecydowanie oferta druga, widać po właścicielu ze motor był pieszczony, mini tiuning, malowania, tego nie robi użytkownik który katuje maszyny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...