Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Projekt]FirstShot-gra MMOFPS na silniku Unity3D

VillaFranca

FirstShot  

96 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy za?o?y? specjalnie dla Was forum?

2. 2. Czy zarejestrujesz si? na forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znaczy się, oczywiście piszę w Javie :D Ale do renderowania używam OpenGL (dostarczane w bibliotece LWJGL).

• Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Up Tak, to jest prawda, nawet w stworzenie prostego silnika gry, trzeba włożyć dużo wysiłku i pracy :) Zależy też, w jakim języku się go tworzy.

Opublikowano

Myslę, że jak na razie unity Wam wystarczy i nie ma po co zmieniać na własny w open GL .. Pracujcie dalej na unity.

skpUo.png

Opublikowano

Po co poznawać lub pisać nowy silnik skoro można pracować na poznanym, nieskomplikowanym i wydajnym silniku.

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Widzicie jak się staram zdejmijcie mi parę %
Opublikowano

No właśnie jeśli sam napiszesz silnik do swojej gry, to będziesz znał go najlepiej! Tzn. Jeśli sam napiszesz silnik, to będziesz wiedział jak taki silnik działa, jak go używać itp :)

Opublikowano

Jaki miecz chyba za dużo Minecrafta wiesz ile się robi taką grę ?!@

Opublikowano

@UP nie skomplikowane tylko skompilowane;D

Ale i tak jeżeli chcesz napisać swój własny silnik potrzebujesz znajomości języka na poziomie zaawansowanym;D

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

Rozpoczęto "Gotowanie" skryptów multiplayer :)

w najbliższym update (prawdopodobnie) będzie strzelnica z MP (wybór mapy, connect do 1 servera)

Wszystkie błędy są wyświetlane w Debug'ie czyli w pliku output_log.txt albo jakoś tak

Multiplayer zrobione w 1/2 najprawdopodobnie działa, nie wiem, brakuje jeszcze server'a i opcji admina

Opublikowano

Rozpoczęto "Gotowanie" skryptów multiplayer :)

w najbliższym update (prawdopodobnie) będzie strzelnica z MP (wybór mapy, connect do 1 servera)

Wszystkie błędy są wyświetlane w Debug'ie czyli w pliku output_log.txt albo jakoś tak

Ja robię nadal modele teraz kompiluje do .obj :D

Opublikowano

mini-ogłoszenie

na 60% nie będzie minimapy, prawdopodobnie nie będzie też jakiś ikon na wrogach, i na 25% nie będzie nicków nad głowami, będzie o wiele trudniej niż np. w cs'ie bo wszyscy lepiej będą się maskować :D propozycje / przeciwy możecie dawać na forum lub tutaj, wlepimy nicki nad głowami drużyn z teamu

Piszcie czy chcecie PvFP (Player vs Friendly Player [ogień przyjacielski])

liczę na wiele pomysłów na forum (forum nie konkuruje z mpcforum)

Opublikowano

mini-ogłoszenie

na 60% nie będzie minimapy, prawdopodobnie nie będzie też jakiś ikon na wrogach, i na 25% nie będzie nicków nad głowami, będzie o wiele trudniej niż np. w cs'ie bo wszyscy lepiej będą się maskować :D propozycje / przeciwy możecie dawać na forum lub tutaj, wlepimy nicki nad głowami drużyn z teamu

Piszcie czy chcecie PvFP (Player vs Friendly Player [ogień przyjacielski])

liczę na wiele pomysłów na forum (forum nie konkuruje z mpcforum)

Jeżeli ma niebyć nic nad głową to PvFP się nie sprawdzi bo z daleka wątpię, żeby ktos rozpoznał ;d

skpUo.png

Opublikowano

To jest jeszcze do uzgodnienia;D

Swoje propozycje możecie zgłaszać na forum.

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

A kiedy skończyć ie pisać skrypt na multiplayer, i wydacie wersje multiplayer, to czy serwer, będzie dostępny przez 24/7? :)

Opublikowano
  1. Obracanie się podczas ESC.. mam teorię, dzięki
  2. Skrypt praktycznie jest gotowy... nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa Network w unity... brakuję jeszcze 'Servera/ów' przetestowania lub "pobierania i wysyłania danych gry do graczy (np. ruchy postaci...)"
  3. 24/7? na razie nas nie stać.... co najwyżej na 4 servery (gdyż nie wiadomo jakie wymagania będzie miał server, moim zdaniem stosunkowo nie duże.... np. 1 server = 0.5 GHz + 0.1 / 0.2 GB Ram'u), bardzo możliwe że dodamy opcję tworzenia własnych server'ów (ale to wymaga pracy, będzie trzeba dodać "Server Key" (zabezpieczony kodem "Room"), listę serwerów = MySQL lub co innego... = 'Panel Admina' = Banowanie itp.)

Praca nad 'VB' i 'MP' jeszcze zwolni, gdyż wyjeżdżam na miesiąc.... w teamie tylko Ja używam JS co jest problematyczne, a inni zazwyczaj C#... (bardzo dziękuję użytkownikowi Draxx za wszelkie pomoce itp. :D)

Opublikowano

Racja będzie lekki przestój, ale nie martwcie się nie tylko kodem gry się robi ;D

Pozostaje kwestia animacji modeli 3D jeżeli ktoś jest chętny do dołączenia zajrzyjcie na forum.

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Opublikowano

1. Obracanie się podczas ESC.. mam teorię, dzięki
  2. Skrypt praktycznie jest gotowy... nie mam pojęcia na jakiej zasadzie działa Network w unity... brakuję jeszcze 'Servera/ów' przetestowania lub "pobierania i wysyłania danych gry do graczy (np. ruchy postaci...)"
  3. 24/7? na razie nas nie stać.... co najwyżej na 4 servery (gdyż nie wiadomo jakie wymagania będzie miał server, moim zdaniem stosunkowo nie duże.... np. 1 server = 0.5 GHz + 0.1 / 0.2 GB Ram'u), bardzo możliwe że dodamy opcję tworzenia własnych server'ów (ale to wymaga pracy, będzie trzeba dodać "Server Key" (zabezpieczony kodem "Room"), listę serwerów = MySQL lub co innego... = 'Panel Admina' = Banowanie itp.)

Praca nad 'VB' i 'MP' jeszcze zwolni, gdyż wyjeżdżam na miesiąc.... w teamie tylko Ja używam JS co jest problematyczne, a inni zazwyczaj C#... (bardzo dziękuję użytkownikowi Draxx za wszelkie pomoce itp. :D)

Od tej pracy głowa mnie boli :P

a co do multiplayer - to ja nic nie wiem :D modele nadal robię jak by co oczywiście .obj

Opublikowano

Spk.

My wszystko ustalamy na ts3 zapraszamy.

rymowanka wyszłą

@topic

Umiecie napisać skrypt na menu? bo ja zaraz dam objekty do gry :) bo menu jest najważniejsze i pytanie w ustawieniach grafiki niska a wysoka różni się ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...