Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

16 lat, jaki zawód wybrać , co zrobić ze swoim życiem ? [Boje się nowego życia,szkoły]

TheDubiDab

Zawód a Praca....  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który zawód jest op?acalny w dzisiejszych czasach ? ( W tych si? widz? )

• Elektromechanik pojazdów samochdoowych
    • Mechanik
    • Tapicer
    • Lakiernik Samochodowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może wyjdę na chama za to co powiem ale.

Ludzie! To wasz wybór kim chcecie być, serio! Jedni chcą zostać fotografami, inni aktorami i tak dalej! To nie ma tak, że powiesz sobie. "O ten zawód mi się podoba, biorę go" Na to trzeba ciężkiej pracy. Doradzić owszem możemy, ale co z tego, jak dana osoba pomyśli chwilę, i wybierze inną drogę?

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Idz na Lakiernika, ja jestem na Blacharce aktualnie wiec warsztat razem otworzymy i hajs bedziemy trzepac taki ze glowa mała mówie ci. :D

świat jest mój więc niech daje mi to, czego chce

1758318.jpeg

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, co jest Twoją pasją i co chciałbyś w życiu robić. Nie kieruj się pensją, czy też popularnością zawodu. Najważniejsze jest to, co lubisz, co Cie interesuje i z czym chciałbyś związać swoją przyszłość. Widzę, że bardziej kierujesz się w stronę mechaniki samochodowej, więc przedstawię Ci kilka opcji znanych mi z pracy (mojej byłej), jak i pracy mojego narzeczonego, który pracuje, jako mechanik.

-Elektromechanik: profesja, która jest teraz rozchwytywana i między innymi trudna do znalezienia. Teraz prawie każdy samochód wymaga naprawy pod względem elektroniki, komputery programy etc, które są do tego przeznaczone są więcej warte, niż np zwykły podnośnik. Kolega z pracy mojego narzeczonego zarabia 4tys miesięcznie. Ogólnie ludzie z tym zawodem liczą sobie od 3-4tysięcy wynagrodzenia. Ja bym proponowała Ci iść w tym kierunku.

-Mechanik: Mylisz się pisząc, że jest to zawód, który na rynku jest bardzo popularny i ciężko jest znaleźć pracodawce. Wszystko zależy od umiejętności. Przykładowo: W firmie mojego narzeczonego szukają teraz na gwałt 2 mechaników ponieważ budują kolejną hale, na rozmowie kwalifikacyjnej było już z 10 osób, 3 pracowało kilka dni, ale nie dało rady. Jest ogromna różnica między mechanikiem, a mechanikiem. Teraz warsztaty samochodowe pną się w górę. Ciężko już znaleźć przysłowiowy "Warsztat pana Kazia, który kupił narzędzia w biedronce i myśli, ze jest zajebisty". Trzeba mieć naprawdę duże umiejętności i pasję do tego zawodu, a nie tylko skończona zawodówkę. Wynagrodzenie to od 1,8 do 3 tys złoty + ewentualna premia. Jednak od razu wspomnę, że nie jest to zawód, z którym możesz się związać na całe życie. Z wiekiem jest coraz ciężej, ręce wyglądają coraz gorzej "pogryzione" przez samochody. Ogólnie jest to profesja, która po jakimś wieku dobrze, by była zamieniona np na własną działalność.

-Lakiernik: Profesja równie bardzo poszukiwana, jak elektromechanik. Jednak wymaga to wielu umiejętności i przede wszystkim doświadczenia. Dużym minusem jest stan zdrowia przy takiej robocie. Nie jestem w 100% pewna, ale po iluś latach trzeba zrezygnować ze względu na zdrowie. Nawet jak masz maseczkę i kombinezon, to przez skórę przedostają się toksyny.

Zarobki- 2-4 tysiące w zależności od serwisu.

Uf xD

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, co jest Twoją pasją i co chciałbyś w życiu robić. Nie kieruj się pensją, czy też popularnością zawodu. Najważniejsze jest to, co lubisz, co Cie interesuje i z czym chciałbyś związać swoją przyszłość. Widzę, że bardziej kierujesz się w stronę mechaniki samochodowej, więc przedstawię Ci kilka opcji znanych mi z pracy (mojej byłej), jak i pracy mojego narzeczonego, który pracuje, jako mechanik.

-Elektromechanik: profesja, która jest teraz rozchwytywana i między innymi trudna do znalezienia. Teraz prawie każdy samochód wymaga naprawy pod względem elektroniki, komputery programy etc, które są do tego przeznaczone są więcej warte, niż np zwykły podnośnik. Kolega z pracy mojego narzeczonego zarabia 4tys miesięcznie. Ogólnie ludzie z tym zawodem liczą sobie od 3-4tysięcy wynagrodzenia. Ja bym proponowała Ci iść w tym kierunku.

-Mechanik: Mylisz się pisząc, że jest to zawód, który na rynku jest bardzo popularny i ciężko jest znaleźć pracodawce. Wszystko zależy od umiejętności. Przykładowo: W firmie mojego narzeczonego szukają teraz na gwałt 2 mechaników ponieważ budują kolejną hale, na rozmowie kwalifikacyjnej było już z 10 osób, 3 pracowało kilka dni, ale nie dało rady. Jest ogromna różnica między mechanikiem, a mechanikiem. Teraz warsztaty samochodowe pną się w górę. Ciężko już znaleźć przysłowiowy "Warsztat pana Kazia, który kupił narzędzia w biedronce i myśli, ze jest zajebisty". Trzeba mieć naprawdę duże umiejętności i pasję do tego zawodu, a nie tylko skończona zawodówkę. Wynagrodzenie to od 1,8 do 3 tys złoty + ewentualna premia. Jednak od razu wspomnę, że nie jest to zawód, z którym możesz się związać na całe życie. Z wiekiem jest coraz ciężej, ręce wyglądają coraz gorzej "pogryzione" przez samochody. Ogólnie jest to profesja, która po jakimś wieku dobrze, by była zamieniona np na własną działalność.

-Lakiernik: Profesja równie bardzo poszukiwana, jak elektromechanik. Jednak wymaga to wielu umiejętności i przede wszystkim doświadczenia. Dużym minusem jest stan zdrowia przy takiej robocie. Nie jestem w 100% pewna, ale po iluś latach trzeba zrezygnować ze względu na zdrowie. Nawet jak masz maseczkę i kombinezon, to przez skórę przedostają się toksyny.

Zarobki- 2-4 tysiące w zależności od serwisu.

Uf xD

Dziękuje ! @up ktoś pisał u góry, że to mój wybór ale ja nawet nie mam z kim tego przedyskutować .. Trudno jest samemu to podjąc teraz już jestem coraz bardziej pewny iż chcę wybrać drogę Elektromechanika Dziękuje Pani za wypowiedź. Pozdrawiam Serdecznie !

Opublikowano

Ja polecam PIEKARZA bardzo dobry zawód.

Zawsze można zrobić sobie małą piekarnie i sprzedawać własne produkty, ale kto jak woli, też trzeba pomyśleć technikum lub zawodówka. Ja polecam zawodówke bo teraz szukają zawodowców którzy mają praktyki, a nie po technikach którzy znają tylko teorie a w praktyce nic.

Ale cóż jak kto woli polecam dobry kierunek.

Dziękuję.

Opublikowano

Ja polecam PIEKARZA bardzo dobry zawód.

Zawsze można zrobić sobie małą piekarnie i sprzedawać własne produkty, ale kto jak woli, też trzeba pomyśleć technikum lub zawodówka. Ja polecam zawodówke bo teraz szukają zawodowców którzy mają praktyki, a nie po technikach którzy znają tylko teorie a w praktyce nic.

Ale cóż jak kto woli polecam dobry kierunek.

Dziękuję.

Nie , nie Pani otworzyła na mojej ulicy sklepik z pieczywem świerzym tydzień dwa i po biznesie .

Opublikowano

Ja pierdole,nie chciałeś się uczyć to chuy ci w dupe.Nie ma tak,że dziecko się nie uczy i mówi sobie "hmm.. co robić,aby się nie narobić''?Nie ma tak synek ;_: polecam ci kopanie rowów.. wkońcu i tacy muszą być,a patrząc na twoje posty widzę kopacza roku :D

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

Ja pierdole,nie chciałeś się uczyć to chuy ci w dupe.Nie ma tak,że dziecko się nie uczy i mówi sobie "hmm.. co robić,aby się nie narobić''?Nie ma tak synek ;_: polecam ci kopanie rowów.. wkońcu i tacy muszą być,a patrząc na twoje posty widzę kopacza roku :D

Zgodzę się z tobą każdy zawód dobry.

Ale tak jest jak ktoś nawet tv nie ogląda i nie słyszy że ludzie którzy powinni chodzić z krawatem, siedzą na zmywaku lub kopią rowy.

Ale cóż jak będzie więcej takich ludzi jak autor tego tematu ten świat nie da rady przeżyć.

Opublikowano

cieszę się, że pośród bandy spamerów i trollów trafiły się osoby, które chcą mu pomóc. Ja podtrzymuję swojego posta: obecnie elektromechanik to zawód, który ma dużą przyszłość przed sobą :D

Opublikowano

nie przejmuj się za bardzo szkołą bo w polsce i tak dostaniesz gówno a nie robote ^^

Opublikowano

Jeśli wszystko to dobrze rozegrasz to kasiura jest z tego bardzo bardzo duża.

Największą kasa jest jak mechanik jest zarówno mechanikiem, lakiernikiem, elektromechanikiem i blacharzem i po drodze robi wszystko inne związane z tym, np. spawanie plastików, dobijanie klimatyzacji, mieszalnik farb, diagnostyka etc.

Podałem to na przykładzie wujka, mój wujek założył swój " mini warsztat " w wieku 19 lat, w aktualnym stanie jest elektromechankiem, blacharzem, lakiernikiem i nie posiada żadnych tam " papierków po technikum etc, " skończył tylko zawodówke.

Ma komore lakierniczą, diagnostykę, mieszalnik farb, sprzęt warsztatowy etc.

Z reguły ludzie wolą i chcą naprawiać samochód u jednego człowieka, a nie biegać od blacharza po mechanika i kończąc na lakierniku i między czasie tracić pieniądze za lawety i cenny czas, później to trzeba klimatyzacje nabić, jeździć za kolorami lakieru etc, mój wujek po prostu w dobrym czasie założył swoją działaność.

Jeśli nie masz takiej pasji do samochodów i tylko idziesz do tej szkoły bo po prostu od tak, nic innego nie pasuje to kariery nie zrobisz.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Mozesz również isc do informatyka.. Jeśli masz chęci sie uczyc... potem studia i trzepiesz taką kase, ze glowa mała.

Nigdy nie trać czasu dla kogoś, kto nie ma go dla Ciebie ! :))

Opublikowano

Słuchajcie, temat można zamknąć. Jeśli chłopak miałby wybierać spośród wyżej wymienionych: polecam mu tego elektromechanika.

Dlaczego? Najbardziej opłacalny i przystosowany do przyszłości zawód, a dodatkowo chłopak wykazuje ciągoty w jego kierunku. Nie ma sensu rzucać czegoś nowego. Aparat? Trzeba mieć ku temu pasję - wiem o czym mówię bo próba fotografowania i trzy miesiące nauki poszły... sobie.

Nie daj sobie zamydlić oczy piekarzami i innymi rzeczami, które obecnie piszą dzieciaki nieznające życia. Ja siedzę na rynku pracy - akurat w dziale o który pytasz. Elektromechaników się obecnie tak nie poszukuje zbyt mocno - parę nowatorskich firm i kilka warsztatów można naliczyć, ale już są plany na przyszłość w sprawie ich zatrudniania. Pracodawcy badają rynek i będą za 5-6 lat szukali ludzi o takim wykształceniu. Trafisz w niszę i dużo zarobisz! Obecnie technologia pójdzie elektromechanikom na rękę - ludzie zawsze będą potrzebowali naprawy pojazdów, a elektromechanik jest dostosowany do nowowprowadzanych aut. Zawsze łatwo się przekwalifikować na mechanika maszyn lub elektryka i to zwykle na kursie/studiach nie trzeba zbytnio wtedy się uczyć po elektro~.

Zakończmy ten temat, nie ma sensu się dalej roztkliwiać, skoro rynek pracy sam się rozwija w danym kierunku. Piekarzy, polonistów, artystów - ich się nie szuka. Obecnie opłaca się fizycznych zawodów chwytać... Niestety :(

Opublikowano

Jesli cię to interesuje - zdecydowanie elektromechanik - w dzisiejszych czasach w każdym aucie jest elektronika a mechanik nie ma wykwalifikowania aby z nią pracować tak w skrócie.

czwartkowy posmak w ustach przypomina
że nie ma sensu owijać w bawełnę
zmarzniętego truchła

przez latarnię ktoś przerzucił sznur
cumuje statek w bezpieczną przystań

czuję jak na skroniach zasycha sól
...

Opublikowano

Jesli cię to interesuje - zdecydowanie elektromechanik - w dzisiejszych czasach w każdym aucie jest elektronika a mechanik nie ma wykwalifikowania aby z nią pracować tak w skrócie.

No tak . ; ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...