Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

16 lat, jaki zawód wybrać , co zrobić ze swoim życiem ? [Boje się nowego życia,szkoły]

TheDubiDab

Zawód a Praca....  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który zawód jest op?acalny w dzisiejszych czasach ? ( W tych si? widz? )

• Elektromechanik pojazdów samochdoowych
    • Mechanik
    • Tapicer
    • Lakiernik Samochodowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no nie był bym taki pewny/

Jeśli chodzi o większe miasta to większego problemu nie będzie ;)

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Panowie, ja z samochodami nie miałem kontaktu ale jak pójdę na " elektromechanika pojazdów samochodowych " to w ciągu 3 latach się nauczę , tak ? ( Nie mam zainteresowań ) ..

Opublikowano

Dubi - idź na mechatronika, bardzo...bardzo przyszłościowy zawód, naprawdę, sam się tam kieruję. Powodzenia!

Opublikowano

Elektromechanik/mechanik. Jak znajdziesz dobre praktyki i będziesz się czuł w tym co robisz to i robotę znajdziesz.

Teraz jest zapotrzebowanie na mechaników z fachem w ręku.

Ja wybrałem mechanika. ;)

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Powiem ci tak , najlepiej bedziesz zarabiał jako murarz, w niemczech murarze bardzo dużo zarabiają , dobry zawód to elektryk oraz hydraulik to chyba najlepsze. A ci co pier**** o fotografiach i innych pierdołach mają 0 pojęcie o tym o czym pisza . Mój tato robi zdjęcia na allegra do sklepu internetowe , nie jeden 3 letni stażysta ,,fotograf,, by nie wiedział co zrobić. Tak w skrócie , MURARZ-ELEKTRYK-HYDRAULIiK- robisz sobie prawko na WUKO i miesięcznie 2 kafle na miękko. Wiadomo że to dość mało ale jak po zawdzie masz lajtową i dość dobrze płatną prace jak na ten zawód , pozdro.

Elektromechanik/mechanik. Jak znajdziesz dobre praktyki i będziesz się czuł w tym co robisz to i robotę znajdziesz.

Teraz jest zapotrzebowanie na mechaników z fachem w ręku.

Ja wybrałem mechanika. ;)

Wybrałeś mechanika , i teraz na rynku pracy takich jak ty jest multum . Ale ludzie po zawdzie i tak sie sprzedadzą . Po zawodówce zawsze jest jakiś zawód. Zawsze możesz iść koskte układac .. niby głupie a za granicą w wakacje można syto dorobić .
Opublikowano

Powiem ci tak , najlepiej bedziesz zarabiał jako murarz, w niemczech murarze bardzo dużo zarabiają , dobry zawód to elektryk oraz hydraulik to chyba najlepsze. A ci co pier**** o fotografiach i innych pierdołach mają 0 pojęcie o tym o czym pisza . Mój tato robi zdjęcia na allegra do sklepu internetowe , nie jeden 3 letni stażysta ,,fotograf,, by nie wiedział co zrobić. Tak w skrócie , MURARZ-ELEKTRYK-HYDRAULIiK- robisz sobie prawko na WUKO i miesięcznie 2 kafle na miękko. Wiadomo że to dość mało ale jak po zawdzie masz lajtową i dość dobrze płatną prace jak na ten zawód , pozdro.

Wybrałeś mechanika , i teraz na rynku pracy takich jak ty jest multum . Ale ludzie po zawdzie i tak sie sprzedadzą . Po zawodówce zawsze jest jakiś zawód. Zawsze możesz iść koskte układac .. niby głupie a za granicą w wakacje można syto dorobić .

Co Ty wiesz o zabijaniu

99911772284476029604.png
Opublikowano

Debile...

Możesz spróbować tapicera, aczkolwiek - nigdy nie wiadomo jaka nisza będzię jak skończysz edukacje i równie dobrze, wtedy nikogo nie bdzie w tym fachu, więc zgarniasz grubą kabze ;_;

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

Debile...

Możesz spróbować tapicera, aczkolwiek - nigdy nie wiadomo jaka nisza będzię jak skończysz edukacje i równie dobrze, wtedy nikogo nie bdzie w tym fachu, więc zgarniasz grubą kabze ;_;

Widać Debil to Cie wychował, skoro od razu ludzi gnojem obrzucasz

99911772284476029604.png
Opublikowano

życie przed tobą, a ty się o zawód boisz...

16 lat to nie czas na strach, ty jeszcze NIE masz prawa wiedzieć, co chcesz robić z życiem - pamiętaj: wszystko możesz zmienić w każdym momencie. Nie musisz szukać roboty - na to będzie czas jak będziesz zmuszony wyjechać i żyć na "własną rękę"

Opublikowano

Z tego co widzę to bym brał Elektromechanik Pojazdów Samochodowych. Mechaników jest teraz mnóstwo. Oni znają się tylko na mechanice a gdy jest jakiś problem z elektroniką to zwracają się do właśnie takich specjalistów.

Opublikowano

życie przed tobą, a ty się o zawód boisz...

16 lat to nie czas na strach, ty jeszcze NIE masz prawa wiedzieć, co chcesz robić z życiem - pamiętaj: wszystko możesz zmienić w każdym momencie. Nie musisz szukać roboty - na to będzie czas jak będziesz zmuszony wyjechać i żyć na "własną rękę"

Dziękuje mądra wypowiedź .

Miałbym prośbę mógłby ktoś z życia wypowiedzieć się na temat Mechanika, Elektromechanika pojazdów samochodowych oraz lakiernika , bybłbym bardzo wdzieczny .

Opublikowano

wiesz, wybor zawodu, ktory de facto masz poznije wykonywac cale dalsze zycie nie jest prosty. ja np. poszedlem na poczatku za slowami matki "synku idz na stolarza". okazalo sie strzalem w plot. zawod dupa, brak pracy i zero przyjemnosci z dlubania w drewnie/plycie. po paru latach wdepnalem niechcacy w slusarke i zaczalem spawac. obecnie moge smialo powiedziec, ze mimo iz ten zawod jest dosc mocno szkodliwy to i tak bardzo lubie to co robie. mam z tego frajde i spie spokojnie nie martwiac sie co przyniesie jutro mocno zubozaly rynek pracy. najlepiej wybierz cos co sprawia Ci duza satysfakcje i idz w tym kierunku. polecam szeroki przemysl maszynowy, bo na tym polu praca zawsze bedzie (dobrze platna). gl

Opublikowano

Wiem z doświadczenia, że nie musisz się spinać "jaki zawód wybrać". Ja skończyłem liceum - po nim nie ma żadnego zawodu, ale potem wziąłem się za politechnikę. Obecnie na politechnice jest mechanika i to, co wypisałeś - czyli nie musisz wybierać teraz. Jeśli "źle" twoim zdaniem wybierzesz to nie ma nic stratnego. Napisz maturę jak ci się zawód nie spodoba, zawsze możesz się zmienić - wybrałeś niezłą drogę, polecam ci iść do technikum, na mechanika - ostatnio bardzo rozchwytywany zawód. Jeżeli to ci nie odpowiada weź coś związanego z budownictwem i fizycznym wykończeniem wnętrz. Ja osobiście jestem inżynierem maszyn medycznych. Na nas - fizycznych - jest zawsze popyt. I nie musisz kończyć z maturą - zawodówka obecnie daje większe możliwości niż kształcenie się na humanistę (btw. humanista to człowiek wszechstronnie wykształcony, a osoba znająca historię, język polski i pokrewne to jest POLONISTA, nie humanista) lub maturzystę.

Pamiętaj - zawsze możesz wszystko odkręcić - są kursy przekwalifikujące (2 lata a daje ci zawód, o ile jakiś masz :D ) i możesz je podjąć nawet jako n-latek (znajomy ma 45 lat i skończył w tym roku kurs spawacza - więc można) :P

Co wybierzesz - możesz zawsze odkręcić :D

Opublikowano

Wiem z doświadczenia, że nie musisz się spinać "jaki zawód wybrać". Ja skończyłem liceum - po nim nie ma żadnego zawodu, ale potem wziąłem się za politechnikę. Obecnie na politechnice jest mechanika i to, co wypisałeś - czyli nie musisz wybierać teraz. Jeśli "źle" twoim zdaniem wybierzesz to nie ma nic stratnego. Napisz maturę jak ci się zawód nie spodoba, zawsze możesz się zmienić - wybrałeś niezłą drogę, polecam ci iść do technikum, na mechanika - ostatnio bardzo rozchwytywany zawód. Jeżeli to ci nie odpowiada weź coś związanego z budownictwem i fizycznym wykończeniem wnętrz. Ja osobiście jestem inżynierem maszyn medycznych. Na nas - fizycznych - jest zawsze popyt. I nie musisz kończyć z maturą - zawodówka obecnie daje większe możliwości niż kształcenie się na humanistę (btw. humanista to człowiek wszechstronnie wykształcony, a osoba znająca historię, język polski i pokrewne to jest POLONISTA, nie humanista) lub maturzystę.

Pamiętaj - zawsze możesz wszystko odkręcić - są kursy przekwalifikujące (2 lata a daje ci zawód, o ile jakiś masz :D ) i możesz je podjąć nawet jako n-latek (znajomy ma 45 lat i skończył w tym roku kurs spawacza - więc można) :P

Co wybierzesz - możesz zawsze odkręcić :D

Mądra druga wypowiedź dlatego zapytam się Ciebie co sądzisz o " Elektromechaniku samochodów pojadzowych " ?

Opublikowano

No widzisz,trzeba było trochę przysiedzieć nad książkami a nie myśleć o niebieskich migdałach.

Jedyny opłacalny zawód w technikum to Elektryk,większość kolegów z klasy na to idzie.

cristiano_ronaldo___signature_by_manuexp

Opublikowano

Daleko zajdziesz z takim tokiem myślenia , chcesz żeby ludzie na forum Ci doradzili jak masz dalej żyć ? Zostawię to bez komentarza .

@Zostań wędliniarzem , przynajmniej będziesz miał co jeść .

Opublikowano

Elektromechanik pojazdów samochodowych to bardzo przyszłościowy zawód - obecnie w pojazdach (jak i maszynach medycznych) częściej pada jako pierwsze oprogramowanie i elektronika, niż sam pojazd. W przyszłości - erze rozwoju elektroniki w autach i jakichkolwiek urządzeniach - elektromechanicy będą rozchwytywani. W ciągu paru lat powinno pojawić się spore wzięcie na tego typu zawód - możesz trafić w niszę :D

@edit.

przez "sam pojazd" miałem na myśli np: ścieranie się części lub pękanie komponentów itp.

Opublikowano

Daleko zajdziesz z takim tokiem myślenia , chcesz żeby ludzie na forum Ci doradzili jak masz dalej żyć ? Zostawię to bez komentarza .

@Zostań wędliniarzem , przynajmniej będziesz miał co jeść .

Nie mam rodziców, szukam takiego " wsparcia ( pomocy w wyborze, własnych przemyśleniach ) " w internecie .

Opublikowano

Polecam fotograf, informatyk, teleinformatyk, elektryk. Zawody przyszłości, potrzebują takich do pracy :)

Konkurencja na rynku fotograficznym jest ogromna. Bynajmniej na pomorzu. Sam jestem obecnie w ostatniej klasie Cyfrowych Procesów Graficznych i nasze województwo ma najwiekszę zapotrzebowanie na zawód ten.

Informatyk zawsze znajdzie prace i to jest super. Tak samo teleinformatyk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...