Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przestroga dla tych co użyli buga RP

KarolekQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Riot postanowił że ukarze kilku ,,szczęśliwców" zostanie ukaranych dla przykładu dla przestrogi podobnych i przyszłych błędów , nieporozumień . Bank wniesie oskarżenie o wykorzystywanie kradzionych danych . Riot zbanuje pernametnie oraz zwrot kosztów + kara w wysokości 50 euro .

Pozdrawiam thiefów ;*

1. Atak zmasowany – „na ślepo”. Uzyskiwanie danych poprzez wprowadzanie w błąd, co do autentyczności portali internetowych, przez wprowadzanie w błąd co do autentyczności źródła wiadomości elektronicznych przekierowujących lub nakłaniających do odwiedzania fałszywych stron internetowych (phishing), a także uzyskiwanie danych poprzez dokonywanie przekierowań automatycznych na fałszywe strony phishingowe dzięki zmianom na serwerach DNS (pharming).

Art. 287. § 1. (oszustwo komputerowe gospodarcze) Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub wyrządzenia innej osobie szkody, bez upoważnienia, wpływa na automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie danych informatycznych lub zmienia, usuwa albo wprowadza nowy zapis danych informatycznych, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Dane zbierane w ten sposób najczęściej stanowią informacje umożliwiające dokonywanie elektronicznych transakcji finansowych – dane personalne, numery kart płatniczych, daty ich ważności, numery CVV, itp.

2. Atak kierunkowy. Uzyskanie informacji poprzez włamanie ukierunkowane na konkretną osobę, która jest wcześniej obserwowana i podsłuchiwana, a także zbierane są o niej informacje ze wszystkich dostępnych źródeł. Włamanie do jej komputera dokonane jest celem zdobycia pewnych informacji (ale nie jest to typowy phishing, który łączy się ze „ślepym” i zmasowanym atakiem na dużą grupę społeczeństwa):

Art. 267. §1. (hacking i sniffing) Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.

§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.

Jest do zdobycia darmowy NX Cash
wystarczy, że zarejestrujesz się na stronce przez ten banner :)
Będziesz wypełniał dla nich questy typu:
Reklamowanie Maple, Wypełnianie ankiet, itd.
wchodźcie z podanego linku pomorzecie mi zdobyć troche NX też ;]
  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Lol, a się wczoraj zastanawiałem użyć tego buga czy nie, doszedłem do wniosku że to bez sensu i tak mnie zbanują więc nie użyłem. ;d

gnYrBkB.png

Opublikowano

Dzisiaj przyszedł do mnie e-mail że mam do zapłaty 20 euro + 50 euro kary .

POzdrawiam :P + perm ban ;x

i jest cos że jesli nie zapłace dostane wiecej kary bo mnie znajda i wyśla list ;p

Multi acc

Opublikowano

Kurde bolek, dobrze, że się wczoraj z tym srałem i tego nie zrobiłem.

Widać RIOT się wziął za to i chce trochę postraszyć graczy przed następnymi takimi akcjami.

fb.com/myrodj

Opublikowano

I bardzo dobrze że tak zrobili :) To zwykłe złodziejstwo, zamiast cieszyć się z tego że gra jest w 75% darmowa + daje tyle frajdy to ludzie jeszcze okradają tych co się starają aby LoL był coraz lepszy i przyjemniejszy.

Gj Riot

Teraz bardzo dużo gimbusów będzie musiało się wypłakać mamie .. ;__;

Hajs musi się zgadzać :D

Opublikowano

ale tak czy tak musimy bulić czy konto banowane do czasu splacenia dlugu?

Konto ma permanentny ban. Zaplacic musisz albo pojdzie na droge sądową.

Opublikowano

ale tak czy tak musimy bulić czy konto banowane do czasu splacenia dlugu?

O ile wiem to perm na konto, więc nie pograsz już na nim...

gnYrBkB.png

Opublikowano

Gówno prawda z tym sądem, nie straszcie gimbusów że będą musieli płacić, tysiące osób będą po ip sprawdzać gdzie mieszkasz? Wątpie, a co z ludzmi którzy podali fake maile? Z poprzednim bugiem tylko banowali, a nikt nic kasy nie płacił.

Opublikowano

Wiecie ile oni wydadzą na sprawy na całym świcie? Nie opłaca im się, poza tym wszystko można wytłumaczyć w prosty sposób, keylogger u kolegi który doładował Ci RP, a Ty o bugu nic nie wiedziałeś.

Proste.

w83od2.jpg

Opublikowano

może ktoś wyjaśnić na czym polegał ten bug?

To nie był bug tylko kupowanie rp poprzez debit, czyli kredyt.

Opublikowano

myślałem i doszedłem do wniosku, że nie mają prawa tej sprawy dać do sądu bez zgody "poszkodowanego" który nie istnieje? Jeśli dostanie się perma, to nie odniesiemy korzyści żadnych?

Bo te dane to fake także nikt nie odniesie szkód, jeśli dostanie się te bany ...

prosze wyprowadźcie mnie z błędu lub potwierdźcie...

Opublikowano

Wiecie ile oni wydadzą na sprawy na całym świcie? Nie opłaca im się, poza tym wszystko można wytłumaczyć w prosty sposób, keylogger u kolegi który doładował Ci RP, a Ty o bugu nic nie wiedziałeś.

Proste.

Kompletnie nic, w wypadku wyroku skazującego koszty sądowe zostaną zasądzone do zapłaty przez pozwanego . Tłumaczenie keyloggerem też nic nie pomoże, bo trzeba byłoby to udowodnić, a za składanie fałszywych zeznań grozi odpowiedzialność karna z 183 i 233 KK. Ale generalnie to i tak nic specjalnego, problemem jest to, że po takiej akcji jako osoba karana nie uzyskasz zaświadczenia o niekaralności, które wymagane jest przez wielu pracodawców.

myślałem

i doszedłem do wniosku, że nie mają prawa tej sprawy dać do sądu bez

zgody "poszkodowanego" który nie istnieje? Jeśli dostanie się perma, to

nie odniesiemy korzyści żadnych?

Bo te dane to fake także nikt nie odniesie szkód, jeśli dostanie się te bany ...

prosze wyprowadźcie mnie z błędu lub potwierdźcie...

Przekroczenie przepisów nastąpiło w momencie wprowadzenia tych danych do systemu. Późniejsze naprawienie szkody przez pokrzywdzonego, nic w tej kwestii nie zmienia.

Opublikowano

Czy maile o banach/ew. kosztach były już wysyłane, czy mają przyjść?

Nie wiadomo.

Autor tematu dostał bana za popieranie treści tematu z innego konta, mógł to wszystko sam napisać.

Osobiście nic nie dostałem.

w83od2.jpg

Opublikowano

Nic nie dostaniecie. (ew. bana aż do spłaty zadłużenia)

No chyba, że ktoś nabugował ponad +50k rp to wtedy może mieć jakieś problemy.

PS.

Kiki, opłaca się trzymać takie tematy, skoro koleś napisał to sam i jest nieudanym trollem?

Opublikowano

Ktoś tam pisał że "nie chciało by sie im sprawdzać ip" zanim coś sie powie powinno sie wiedzieć o czym sie mówi aktualnie sprawdzenie ip w takich sieciach jak neo/tp jest strasznie proste.To ip jest zmienne ale kazda większa firma ma dostęp do tego kto i kiedy z jakiego ip korzystał.Kolego/koleżanko budzimy sie w dzisiejszych czasach takie rzeczy są tylko formalnością i niczym więcej wpisujesz kilka cyferek i masz teoretycznie wszystko.Tylko małe radiówki gdzie masz jedno ip na x komputerów mogą uniknąć kary.Po 2 nie zdziwie jak riot ukarze wszystkich w taki sposób zapobiegnie to kolejnemu takiemu przypadkowi, mimo wszystko jest to sporo roboty dla osób tam pracujących. Oszuści dostana kare i kolejnego razu na taka skale już pewnie nie będzie

Opublikowano

Ktoś tam pisał że "nie chciało by sie im sprawdzać ip" zanim coś sie powie powinno sie wiedzieć o czym sie mówi aktualnie sprawdzenie ip w takich sieciach jak neo/tp jest strasznie proste.To ip jest zmienne ale kazda większa firma ma dostęp do tego kto i kiedy z jakiego ip korzystał.Kolego/koleżanko budzimy sie w dzisiejszych czasach takie rzeczy są tylko formalnością i niczym więcej wpisujesz kilka cyferek i masz teoretycznie wszystko.Tylko małe radiówki gdzie masz jedno ip na x komputerów mogą uniknąć kary.Po 2 nie zdziwie jak riot ukarze wszystkich w taki sposób zapobiegnie to kolejnemu takiemu przypadkowi, mimo wszystko jest to sporo roboty dla osób tam pracujących. Oszuści dostana kare i kolejnego razu na taka skale już pewnie nie będzie

I myślisz że riot będzie latał po jakiś neostradach i netiach żeby gonić 12-letnich banditos?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...