Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna ze szwedzkich szkół postanowiła wykorzystać edukacyjne zalety Minecrafta i wprowadziła go jako przedmiot w szkole. Brzmi kuriozalnie, jednak według nauczycieli pewnego szwedzkiego gimnazjum w Sztokholmie ma to zachęcić 13 letnich uczniów samodzielnego myślenia.

Nauczyciele mówią, że Minecraft to ich świat w którym lubią spędzać czas. Uczą się planowania przestrzennego, problemów środowiskowych a nawet jak planować swoją przyszłość!

W lekcjach udział bierze około 180 uczniów uczących się jak budować wirtualne światy, wraz z siecią elektryczną, ujęciami wody i wszystkim co uczniom nowego przedmiotu przyjdzie na myśli.

Na zajęciach okazało się że głównie chłopcy zetknęli się wcześniej z sześciennym światem Minecrafta, jednak dziewczynki z chęcią przyłączyły się do tworzenia nowych wirtualnych światów.

Sam pomysł stworzenia takiego pomysłu wypłynął z narodowego konkursu pod nazwą "Future City", gdzie klasy z całej Szwecji wysyłają swoje pomysły na ulepszenie pewnych aspektów życia w przyszłości.

A wy, chcielibyście zagrać w polskiej szkole przedmiot stricte "Minecraftowy"? Według nas uczniowie szczególnie dużo nauczyliby się korzystając z bramek logicznych no i na pewno nie były by to lekcje które omijali by szerokim łukiem :) .

UWAGA!

Materiał znalazłem na stronie: minecraft.pl/

cYF.jpg

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Znając mentalność i poziom intelegencji polskich gimnazjalistów muszę przyznać, że na mapach powstawało więcej penisów niż mieliście klusek w rosole, zaś one przypieczetowane zostałyby sfastykami.

WOW !!! Serwer otwarty!! Spróbujesz?? EverCraft

ASSHunterz.png

Opublikowano

Dobry pomysł na zachęcenie uczniów do chodzenia do szkoły :D Sam bym się ucieszył gdyby był taki projekt, lecz to oznacza dodatkowe godziny lekcji :( Więc wolę mieć krócej lekcje i pograć w domu, niż w budzie siedzieć :D

Opublikowano

1 lekcja- włączenie Minecraft

2 lekcja- drewno

3 lekcja- kamień

4 lekcja- pierwszy szałas/jaskinia

5 lekcja- pierwszy piec i węgiel

6 lekcja- żelazo

7 lekcja- przełączenie z " pokojowy" na "łatwy", zabicie pierwszego potwora, przy czym straciło się 1/2 serduszka, co powoduje natychmiastowe przełączenie na "pokojowy".

8 lekcja- pierwsza skrzynka

9 lekcja- włożenie do skrzynki pierwszego dirta

Znając zapał naszych nauczycieli tak właśnie bedą wyglądały te lekcje. To co oni zrobią w 9 lekcji, przeciętny przedszkolak zrobi w 15-30 minut -.-.

Ps. Jak będzie mi się chciało dopiszę kolejne lekcje :D

381911453317091771709.png
by ja.

Opublikowano

1 lekcja- włączenie Minecraft

2 lekcja- drewno

3 lekcja- kamień

4 lekcja- pierwszy szałas/jaskinia

5 lekcja- pierwszy piec i węgiel

6 lekcja- żelazo

7 lekcja- przełączenie z " pokojowy" na "łatwy", zabicie pierwszego potwora, przy czym straciło się 1/2 serduszka, co powoduje natychmiastowe przełączenie na "pokojowy".

8 lekcja- pierwsza skrzynka

9 lekcja- włożenie do skrzynki pierwszego dirta

Znając zapał naszych nauczycieli tak właśnie bedą wyglądały te lekcje. To co oni zrobią w 9 lekcji, przeciętny przedszkolak zrobi w 15-30 minut -.-.

Ps. Jak będzie mi się chciało dopiszę kolejne lekcje :D

jak włączenie mc trwa 45minut ?

Przecież łatwo włączyć każdą gre :D.

Wystarczy w mc wpisać nick hasło - Jeśli pirat to tylko nick , enter game poczekać 10 sekund wchodzisz w singleplayer new world i start game :>

I MASZ ŚWIAT MINKRAFTA !

//

Opublikowano

jak włączenie mc trwa 45minut ?

Przecież łatwo włączyć każdą gre :D.

Wystarczy w mc wpisać nick hasło - Jeśli pirat to tylko nick , enter game poczekać 10 sekund wchodzisz w singleplayer new world i start game :>

I MASZ ŚWIAT MINKRAFTA !

Moim nauczycielom zajęłoby to 45 minut ^^

by ja.

Opublikowano

o.O

No i powiedzcie mi, co osiągniecie w życiu, grając w Minecrafta podczas zajęć szkolnych?

Bezpośrednio może nic, ale to w pewnym stopniu uczy młodzieży kreatywności, zarządzania mieniem, etc.

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano
Bezpośrednio może nic, ale to w pewnym stopniu uczy młodzieży kreatywności, zarządzania mieniem, etc.

Zgadzam się ze nauczy kreatywności i jeszcze może samodzielności

Opublikowano

o.O

No i powiedzcie mi, co osiągniecie w życiu, grając w Minecrafta podczas zajęć szkolnych?

Juz to widzę: 8 latek przychodzi do mamy z ręką w bandażu;

-synku, co się stało?

-no bo graliśmy w Minecrafta na lekcji. Nauczyciel powiedział ze to przygotowanie do życia. Więc na przerwie próbowałem ściąć drzewo...

by ja.

Opublikowano

Ja miałem w szkole minecraft na kilku lekcjach, chodziło tutaj o wykorzystywanie bramek logicznych(XOR,NOR,OR itd..) i jako podstawa służył nam własnie minecraft. :D

Opublikowano

Nie, nie chciałbym mieć tego. Starczy mi tego, że ławka przede mną słyszę ciągle o minecrafcie.

A no i jeszcze jedna sprawa. Szkoła by chciała kupywać premium każdemu? Piracenie dobre raczej nie jest ;)

Dobry pomysł na zachęcenie uczniów do chodzenia do szkoły :D Sam bym się ucieszył gdyby był taki projekt, lecz to oznacza dodatkowe godziny lekcji :( Więc wolę mieć krócej lekcje i pograć w domu, niż w budzie siedzieć :D

Ja chodzę do szkoły, a nie do psiej budy, a jak tak nazywasz szkołę to gratuluję pomysłu, szkoła kształci i uczy, nie robi nic złego, ot co. o.O

Opublikowano

Pojebało ich chyba przez takie coś więcej dzieci niedorozwiniętych bedzię bo zamaist uczyć się będą napieprzać w minecrafta i uzależniać się !

sygnauf.png

by Valky

Opublikowano

Ciekawe czy tym szwedzkim dzieciom jebie się już na tyle w głowie, że myślą, że grawitacja działa tylko na piasek.

Kocham mame

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...