Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czemu DOTA 2 a nie LoL?

Legenda.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Grałem w LoLa od samego początku , sprzedałem już 3 konta i teraz jestem w Diamond 3 .

Zacząłem niedawno również grac w dote i powiem że i dota i lol ma parę lepszych aspektów w lolu podoba mi się Recall nie zdałem sobie sprawy jak to jest przydatne dopóki nie zagrałem w Dote.

Op champy ..Nie wiem jak jest na wyższym poziomie bo na razie się uczę ale zdaje mi się ze bilans jest dosyć tragiczny np taka postać jak " Huskar " Jest strasznie op .. ma Heala , ma masywnego Bursta + ulti doskok. "Sniper" Range to ma taki że przez cała mapę biję.

I jeszcze parę innych champów które są strasznie podkręcone w porównaniu o innych.

Jednak co mi się bardzo podoba w Docie to jungla , nie mam na myśli junglowania ale samo wykorzystywanie jungli. Podoba mi się to że można ją łatwo wykorzystać do ganków w LoLu jest znacznie ciężej bo jungla jest inaczej ułożona tutaj gdzie byśmy nie byli możemy dostać plecy z jungli.

Te buffy co są w wodzie są całkiem przyjemne .

Gram sobie w LoLa i gram sobie w Dote i nie widzę problemu czemu nie można robić tak. Od zawsze była spina miedzy graczami doty a Lola.. Umówmy się że po prostu każda z tych gier ma jakaś zaletę i jakaś wadę. Tak jak wszystko :)

oLqzgYC.png

Opublikowano

Ile rozegrałeś meczy? Widać, że brakuje już Tobie argumentów z tym lolem.

Rozegrałem ok. 60 meczy ponieważ gram od dopiero 3-4 tygodni i ciągle się uczę, a w LoLu mam ponad 900.

Ja tylko sądzę że na tą chwile LoL wypada lepiej w ilości graczy i bohaterach, to nie znaczy że uważam że jakaś gra jest lepsza bo ja tak sądzę. Znacząca różnica to to że w LoLu grasz by coś osiągnąć, a w Dotę bo sprawia ci frajdę.

"A na ulti rozbija szampana na głowie przeciwnika

icon_wink.gif )

Pod Q rozlewa szampana (taki sam zamach jak toporem)

Ale co na E? Jak miałby przyciągać?"

-"Wsysanie do butelki ;o"

Opublikowano

Ale co niby osiągnąć? Dojście do jakiejś tam dywizji, którego schemat jest skopiowany z sc2? W ilości graczy na pewno wygląda lepiej, chociaż według "badań" w tym roku więcej osób sięgneło po Dote, warto dodać, że LoL powstał 2 lata szybciej od Doty. W Docie też możesz wiele osiągnąć, nie grasz tylko dla przyjemności - karty, przedmioty i poziom. Jak już się nauczysz grać, to możesz brać udział w przeróżnych turniejach w docie i na eslu. W LoLa możesz grać 2 miesiące by ogarnąć w miarę tą grę, w Dote nawet rok i dalej możesz być świeżakiem.

d28tGcM.png

Opublikowano

Bez przesady, w LoLu są również taktyki, też trzeba coś umieć graćna wyższym poziomie to nie jest hack'n'slash, bądźmy bardziej obiektywni. ;)

d28tGcM.png

• 3 lata później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Niczym, lol jest dużo lepszy. Dota ssie, a Dota2 to już w ogóle porażka.

Zaufaj mi- lepiej grać w lola i nie marnować czasu na ten syf.

W lolu masz elo, masteries, runy etc. a tutaj nie masz nic.

W Docie jest MMR - odpowiednik waszego ELO

Jest też statystyka którym bohaterem grasz dobrze - wasze maestrie

Runy - Tym się nie macie co chwalić, bo to Pay2Win, poza tym zaczyna się od 30 poziomu, czyniąc rankedy po prostu pay2win :P (2% do szybkości ataku zmienia wiele)

A za to ja moge wymienić inne zalety Doty, których w lolu nie ma.

Np:

1. Bardzo dobry balans postaci

2. Wszystkie postacie od razu odblokowane

3. Brak walut (nie ma RP czy PZ, jest tylko poziom i XP)

4. Lepsza społeczność (brak dzieci, gimbusów, buractwa, chamstwa itd.)

5. W lolu jest grafika jak z kreskówki

6. Stabilne serwery, nawet jak masz 150 pingu gra jest stabilna, brak kolejek w logowaniu, gry wyszukują się szybko (np. w 10-15 sekund, a ja w lolu na drafta czekałem 8 minut)

7. Wielka pula nagród w E-Sprocie, największe na świecie nagrody

8. Co z tego, że mamy 1 mapę, jak mamy też masę minigierek, gier społeczności i gier specjalnych wydanych przez twórców gry.

9. Skórki w Docie nie są drogie, i twórcy mają na nie dobre pomysły (nie jak iBlitzcrank czy DJ Sona, które są przesadzone i zmieniają klimat oraz fabułę postaci)

10. W Docie na mapie są Runy pojawiające się periodycznie, dające różne chwilowe bonusy (np. leczenie, niewidzialność, lub trochę monet i expa)

11. W Docie junglowanie jest trudne i wymaga umiejętności (medkampa czy hardkampa z łatwością cię zabije w początkowej fazie gry)

12. W Dotę trzeba umieć grać, w lolu w zasadzie klikasz umiejętności, które są OP (np. ult Dariusa, lub Fizza)

13. Skoro w Dote nie grałeś, to na co się wypowiadasz? To podpada chyba pod nabijanie postów.

Mogę podać jeszcze duużo argumentów.

:D  Let's start with MPCForum :D

30/50/69/100/150/200/250...

Opublikowano

Runy - Tym się nie macie co chwalić, bo to Pay2Win, poza tym zaczyna się od 30 poziomu, czyniąc rankedy po prostu pay2win :P (2% do szybkości ataku zmienia wiele)

Np:

6. Stabilne serwery, nawet jak masz 150 pingu gra jest stabilna, brak kolejek w logowaniu, gry wyszukują się szybko (np. w 10-15 sekund, a ja w lolu na drafta czekałem 8 minut)

8. Co z tego, że mamy 1 mapę, jak mamy też masę minigierek, gier społeczności i gier specjalnych wydanych przez twórców gry.

9. Skórki w Docie nie są drogie, i twórcy mają na nie dobre pomysły (nie jak iBlitzcrank czy DJ Sona, które są przesadzone i zmieniają klimat oraz fabułę postaci)

10. W Docie na mapie są Runy pojawiające się periodycznie, dające różne chwilowe bonusy (np. leczenie, niewidzialność, lub trochę monet i expa)

11. W Docie junglowanie jest trudne i wymaga umiejętności (medkampa czy hardkampa z łatwością cię zabije w początkowej fazie gry)

12. W Dotę trzeba umieć grać, w lolu w zasadzie klikasz umiejętności, które są OP (np. ult Dariusa, lub Fizza)

13. Skoro w Dote nie grałeś, to na co się wypowiadasz? To podpada chyba pod nabijanie postów.

Ty serio plujesz się do ziomka o post z 2013 roku ? 

Opublikowano

Np:

Ty serio plujesz się do ziomka o post z 2013 roku ? 

/ Dobrze chłopak napisał co się sam plujesz.. Polać mu ! że wszystko sprostował, bo DOTA jest o 100% lepsza od tego marnego lol'a, a wgl. to w lol'u gra dużo dzieci co mają najwyżej 12-13 lat i nie potrafią się zachować, a już zmieniając temat to też mechanika gry jest zupełnie inna... W docie jak zabraknie przynajmniej jednego bohatera to już nie opłaca się grać, bo w docie bardzo ważna jest współpraca całego teamu i to właśnie czyni tą grę bardzo emocjonującą i wciągającą. Można grać i grać i wgl. się nie znudzisz, a jak przegrasz mecz to masz jeszcze większą motywację by grać kolejny i mieć bardzo dużą satysfakcję z wygranej i dziękując całemu losowemu teamowi za wspaniale rozegrany meczyk :)

PS: W ogóle nie rozumiem dlaczego DOTA 2 nie ma tutaj własnego działu, którego bardzo dobrze powinno widać na stronie głównej forum.. 

Opublikowano

Ty kolego jesteś jakiś ślepy czy jak bo nie widzę gdzie ja się pluje do niego.

Takie tematy nie mają sensu bo zawsze będzie kłótnia i wychwalanie swojej moba, tyle na temat.

W Dota może nie ma ''dzieci'' jak Ty to określiłeś, ale jest inna chmara, mianowicie ruscy i to jest na pewno gorszę od ''dzieci'' z lola bo z nimi się kompletnie nie dogadasz.

Dota nie ma własnego działu bo jest mało popularna w Polsce i to jest pewne i co takiego on sprostował, wymienił parę faktów z Doty.

Edit: Nie stoję po żadnej stronie bo gram w oba tytuły.

Opublikowano

Może i jestem ślepy, ale niektórzy ruscy nie są wcale tacy źli... Mówisz że jest chmura w postaci rusków z którymi się nie dogadasz, a mianowicie widzę że na prawdę się plujesz. Nie znasz człowieka, a oceniasz i twierdzisz że ruscy to takie dzieci. Prawdą jest że trafisz "czasem" na jakiegoś bachora, ale i zdarzają się tacy z którymi idzie dobrze się dogadać i zagrać fajny meczyk. Wiem że dużo z nich nie lubi polaków, ale ich mentalność do polaków się zmienia i bardzo przyjemnie można rozegrać czasem na prawdę dobry meczyk.

Opublikowano

2x@up

uwierz mi ze z ruskami lepiej sie gra jak z tym... z lola 

w docie najgorsi sa wlosi i hiszpanie nawet ruskie przy nich wysiadaja 

57902b28774feb9a0301c579530ab27f.jpg

Opublikowano

Np:

MMR w Docie to istny bullshit xD

Co ma statystyka do maestrii? 

LoL pay2win? Sorki ale brak runek z RP to właśnie celowy zabieg. Żeby złożyć runy musisz wyłożyć trochę czasu na grę.

Czas zabrać się za podpunkty:

1. Balans? hahah, gościu. 

2. To właśnie zle. Wbija ci taki gówniak Invokerem na mm i po grze...

3. Brak walut? Przypominam o pieniążkach na Steamie

4. No nie sądzę... Ruscy, Banderowcy z zachodu mamy jeszcze Włochów, Francuzów.... nie wspominając o gitgud Szwedach.

5. I tu się nie przyczepię... przy obydwóch mapach bawię się dobrze.

6. Gry łatwo można drophackować... pozdrawiam wczesną joduskę

7. A to dlatego, że Valve ma bardzo dużo gier, wielki rynek społecznościowy i mogą sobie na to pozwolić. Riot ma tylko jedną grę.

8. Silnik jest dostępny dla każdego i budowany jest od 2003. Riot nie może sobie pozwolić na takie zabiegi z przyczyn wiadomych

9. Że co? Sorki ale skórki w Docie to jakiś żart. Wszystkie wyglądają tak samo (nie mówiąc o tym, że 99% to dodanie listka na głowie)... Jedyne co warte uwagi to Arcany, które są przeważnie w chvj drogie.

10. LoL ma różne typy smoków

11. To samo w lolu :>

12. Chyba nie muszę wymieniać op postaci w Docie? Nie wspominając o tym, że większość spelli to "Kliknij by zadać damage". W lolu każda postać ma unikatowe spelle nawiązujące do charakteru/lore.

13. A ja się wypowiadam hehe. Top10 na eurobattle w 2009 (jako main Raijiina), 5k~ godzin w Docie 2.

IMO DotA > LoL > Dota 2

Ciekawostka: literka "a" w Dota 2 jest mała bo nie mają praw do tytułu "DotA". Jest on zarezerwowany dla Blizzarda.

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Mateusz#

A to dlaczego MMR to istny bullshit?

http://eune.leagueoflegends.com/pl/page/features/champion-mastery - jak masz wysoką maestrię, to znaczy że grasz bardzo dobrze danym bohaterem. Jest to swojego rodzaju STATYSTYKA.

1. Tak, balans. Gdy tylko jakaś postać jest OP, Valve ją nerfi. Np. Arc Warden, Phantom Assasin, UnderLord, Monkey King itd.

Postacie za słabe dostają Buffy, np. Shadow Demon, Skywrath Mage, Weaver itd.

2. Akurat Invoker to najtrudniejsza postać w Docie 2. Jeżeli ktoś ją wybiera będąc cieniasem, to trudno - zagra cienką grę i się nauczy, że tego nie pickamy.

3. Steamowe Euro NIE MOŻE zostać zarobione w meczach, ewentualnie może zostać zdobyte za sprzedawanie skinów. Poza tym Steamowe € jest walutą w większości gier Valve, i jest globalna, oznacza to, że w Docie możemy zarobić np. na skiny do CS: GO, lub odwrotnie. Poza tym LoL ma Riot Pointsy, których niemal nie da się zdobyć legalnie za darmo. (no chyba że wygrasz konkurs).

4. Tak, ruscy są i w LoL'u, i w Docie. I tego raczej nie da się naprawić. Jednak mimo to społeczność Doty 2 jest i tak lepsza niż w LoL'u.

5. O gustach się nie dyskutuje. Nie mogę przyczepić się za to, że coś ci się podoba.

6. W Docie nigdy nie spotkałem się z DropHackiem, czytaj punkt nr 4.

7. Nie porównywujemy tu firm, tylko gry. Nagrody w E-sporcie są w Docie większe niż w LoL'u po prostu.

8. Twórcy LoL'a powinni utrzymać możliwość zmiany silnika. W Docie silnik może być zmieniany, bez niemal żadnych negatywnych konsekwencji. (już raz silnik był zmieniany, co dało m. in. ogromną optymalizację)

9. No, jak ty nie widzisz różnic, to polecam udać się do okulisty. A jak jakiś efekt w skórce ci nie pasuje, to można ułożyć skórki niestandardowe z przedmiotów z wielu skórek, dając oczekiwane efekty.

10. A my mamy Kapliczki ;)

11. Tak, ale w Docie i tak junglowanie jest trudniejsze niż w lolu. Np. w LoL'u nie można robić stacków, w Docie nie ma porażenia, stwory w jungli w Docie mają umiejętności, np. Stun, Root, Armor Reduction, Damage itd.

12. Może jedynie Lion i Lina. Np. Invoker, Kunkka, Tinker, Meepo, Centaur Warrunner, Tiny, Juggernaut i dużo innych - trzeba umieć tym grać, żeby efektywnie zadawać dużo damage. A Lina i Lion przypłacają to bardzo niską wytrzymałością. Poza tym niemal wszystkie umiejętności postaci w Docie pasują do lorów ich bohaterów.

13. Po twojej znajomości Doty 2 twoje 5k godzin nie wydaje mi się realne. A osiągnięcia w LoL'u - gratuluję. (poza tym ten punkt nie był skierowany do ciebie)

Według Wikipedii: [Dota 2] Jest samodzielną kontynuacją modyfikacji Defense of the Ancients do gry Warcraft III: Reign of Chaos i dodatku Warcraft III: The Frozen Throne.

:D  Let's start with MPCForum :D

30/50/69/100/150/200/250...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...