Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czemu DOTA 2 a nie LoL?

Legenda.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To teraz ja się wypowiem, grałem w Lola i w Dotę i gram obecnie w Dotę 2.

Lol to przede wszystkim miał być zamiennikiem dla Doty 1, gdy ta, jakby to powiedzieć traciła swoją świetność, żeby przyciągnąć graczy Riot, zastosował takie a nie inne rozwiązania, jak runy, kupna i rotacje bohaterów. Początkowo gra odniosła wielki sukces, ale w niedługim czasie ogólne podniecenie grą padło, dzieciarnia dowiedziała się o grze która jest taka "fajna" i zaczęło się to co mamy teraz. Setki graczy-noskilli, którzy nie wiem jakim cudem wbili 30 lvl, idą i padają na linni zanim creep`y zdażą dojść do nich, trollują, wiecznie teksty "top or feed", klimat ta gra straciła całkowicie, a to wszystko przez takie dzieciaki. Kiedyś to była naprawdę fajna gra, a teraz to śmiech na sali.

Dota 1 to przede wszystkim wielki fenomem, nawet Basshunter śpiewał o niej :) Ta gra miała klimat, ludzie grali w nią masowo, czasy Gareny ( sporo osób pamięta) to jedne z najlepszych czasów tej gry, niestety żeby pograć trzeba było mieć oryginalnego War3, inaczej tylko Garena i LAN pozostawał, Ogromnym plusem było to że trzeba było się nauczyć ogarniać, nawet głupie kupowanie itemków żeby załatwiać to szybko bo chwila spóźnienia i Game Over, Dota oferowała bardzo rozbudowany system postaci, w którym było mi dużo lepiej niż w Lolu. Szybkość i precyzja, obieranie najgroźniejszego przeciwnika na cel w TF, w Lolku było śmiechowo, bo jedna dobrze zbudowana postać na 3 naraz praktycznie nie ma szans, chyba że to prawdziwe nooby. Dota oferowała coś bardziej rozwiniętego niż LoL, coś co naprawdę dawało klimat tej grze.

Dota 2 to ulepszona jedynka, z lepszą grafiką, takimi samymi postaciami, chociaż teraz już wygląda to inaczej, to jest gra w którą można grać i grać. Jak dla mnie jedynym minusem 2 jest masakrystycznie długi czas wyszukiwania meczu, przeważnie około 2:30. Dota 2 oferuje również inaczej zbudowany system wyglądu, po każdym meczu mamy jakąś tam szansę na otrzymanie itemu, w zależności czy ciśniemy czy nie. Za wyjśćie z meczu jest kara która nie daje nam expa na level profilu oraz przedmiotów po zakonczeniu rozgrywki, ale pozwala grać dalej, w lolu odrazu ban bo tak, niestety.A czasami trzeba wyjść i każdy napewno miał taką sytuację.

Dziękuję, pozdrawiam, grajcie w Dotę bo bardziej to się opłaca.

P.S. Mam do oddania 27 kluczy do doty, piszcie steam : Crystalus94/Gamd.

Intel Core i5 3550 (3,3Ghz) | Gigabyte Radeon HD 7850 2GB 256 bit | MSI Z77 G43 LGA 1155 | GoodRam Play 2x4 GB 1600 CL 9 | Segate Barracuda 1TB 64 MB 7200rpm | Asus mw201u

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Up

Po 1 to HoN a nie Lol jest zamiennikiem DoTY

Po 2 itemy są generowane losowo, możesz mieć 0/99 i dostać mityczny

#Topic

Jak ktoś grał w W3 to jedyne zmiany to lekkie balansujące patche nic więcej. W Lolu stare postacie (Poppy, Eve) są za słabe na nowe "potwory" Morello (aka Zed, Kha).

Opublikowano

Dota jak i LoL mają swoje mocne i słabe strony.

Dota:

Plusy:

+lepsza grafika;

+lepsze efekty wizualne;

+lepszy system skinów;

+lepsze eventy;

+mniej n00buf bo gra trudniejsza więc dla starszych;

+więcej ciekawych mechanizmów;

Minusy:

-optymalizacja;

-trudniejsza w ogarnięciu;

-niektóre mechanizmy z LoL'a bardzo by jej pomogły np. zablokowanie kamery;

-panuje większy chaos do którego trudno się przyzwyczaić;

-mniej postaci;

-ustawienia są zwalone;

-optymalizacja postaci jak i przedmiotów;

-mniej graczy przez co dosyć długo szuka gry;

LoL:

Plusy:

+więcej postaci;

+fajne niektóre mechanizmy;

+optymalizacja;

+więcej map;

Minusy:

-grafika;

-bugi;

-dzieci, n00by, trolle, debile, frajerzy, łamagi, idioci, cipy wołowe, pajace;

-zwalony system rankedowy;

post-369695-0-95680800-1460989850_thumb.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dota 2 jest bardziej rozbudowana i skomplikowana. Lol jest mniej rozbudowany i da się wygrać mecz samemu. Nikt Ci nie ukradnie potów z kuriera i nie może przeciągać cię bez twojej zgody.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gimbaza placze ze lol jest lepszy z tego wzgledu ze jest do pobrania ze strony o dote trzeba poprosic kogos ;) ja mam 19 kluczy na rozdanie :)

skoli_ozw_xD jak chcesz pograc oporowo ;D

Opublikowano

Wy wszyscy jesteście popier.. papier.

To sama sytuacje gdybyście porównywali WoW -a, a GW2.

W pierwszej sytuacji chodzi o ogrom czasu. LoL jest typową grą komercyjną. Nie zależy tu od wydania pieniędzy. Co za to kupisz? Skiny do postaci? :D Chodzi o ilość czasu który trzeba poświęcić na tą grę.

DotA2, hmm. Tak, to był porównał bardziej do GW2. Itemków do wyglądu nie trzeba kupować, ponieważ można je wylosować. Gra co prawda, jest super hiper, jak ta lala, ale nie jest dla wszystkich.

Raz ujmując, każdy woli coś innego. Jest jedno "ale". Nie możecie porównywać gier dopóki nie pograć w nie chociaż z pół roku. Wtedy wczujecie się w ten klimat i poznacie grę dogłębnie. To tyle z mojej strony. Wnioskuję, aby mod zamknął temat.

be40e79d8a4146afcd71316c7fe9f193a72a0ee3

Opublikowano

Dopiero zaczynam grać w Dote, ale moim zdaniem jest sens kupować postacie w LoLu, ponieważ wbijasz IP na jakiś cel i kupujesz postać, którą naprawdę bardzo pragniesz i przez to gra się nie nudzi. Są runy, które robią nas lepszymi w early game, ale są dopasowane do lvlu i nie robią z nas wielkich kozaków, ale jedynie w niewielkim stopniu ułatwiają nam grę. Mikropłatność jest jedynie na skiny, które dają nam tylko wygląd, szpan. Postacie również można kupować mikropłatnością, ale robią tak tylko kasiaści ludzie, którym nie chce się pograć kilka meczyków i uzbierać na wymarzoną postać. LoL jest łatwy, ja grając w Dote łatwą postacią grałem do dupy, a w LoLu bardzo dobrze mi szło jedną z najtrudniejszych postaci w grze. Może LoL to podróbka Doty, ale ja sądzę, że jest nawet z 5x bardziej popularniejszy od Doty. Spójrzcie w dział LoL, a później Dota. Różnica jest ogromna, choć nie sugeruje, że w tym dziale nikt nie pomaga.

Opublikowano

Dopiero zaczynam grać w Dote, ale moim zdaniem jest sens kupować postacie w LoLu, ponieważ wbijasz IP na jakiś cel i kupujesz postać, którą naprawdę bardzo pragniesz i przez to gra się nie nudzi. Są runy, które robią nas lepszymi w early game, ale są dopasowane do lvlu i nie robią z nas wielkich kozaków, ale jedynie w niewielkim stopniu ułatwiają nam grę. Mikropłatność jest jedynie na skiny, które dają nam tylko wygląd, szpan. Postacie również można kupować mikropłatnością, ale robią tak tylko kasiaści ludzie, którym nie chce się pograć kilka meczyków i uzbierać na wymarzoną postać. LoL jest łatwy, ja grając w Dote łatwą postacią grałem do dupy, a w LoLu bardzo dobrze mi szło jedną z najtrudniejszych postaci w grze. Może LoL to podróbka Doty, ale ja sądzę, że jest nawet z 5x bardziej popularniejszy od Doty. Spójrzcie w dział LoL, a później Dota. Różnica jest ogromna, choć nie sugeruje, że w tym dziale nikt nie pomaga.

Lol jest popularniejszy, bo był bum i powstał jako osobna gra, jakbyś spojrzał na Battle.net'a, Gareny i inne platformy, to byś zobaczył jaką popularność miała Dota 1. Dota 2 właśnie wyszła z Bety, pod koniec roku, będzie już popularniejsza od League of Lesbians. Do tego, nie widzę jednak sensu kupowania postaci. Jeśli jesteś dobry np. w supportowaniu, żeby w tej twojej grze mieć dobrą postać, musisz uzbierać ten hajs, płakać na polaczków, którzy grać nie umieją i po tygodniu już Ci się NIE CHCE w to grać. Do tego te runy ... Jaki jest tego sens? W Docie gracz nowy ma szanse pokonać gracza starszego, a w LoL'u, żeby coś grać musisz mieć 30 poziom, 90 postaci i te twoje runy, które jednak są nie potrzebne. Community zepsuło lola, więcej się nie będę wypowiadał na jego temat.

Do tego dodam śmieszną ankietę:

http://strawpoll.me/24309

he?

Opublikowano

Ja grałem w lola i w dotę , moje odczucia są mieszane do doty , ponieważ w lolu grafika i akcja jest żywsza a w docie się czuje jak bym grał w diablo ii i do tego ta monotonnia. Ale dota też jest okej tylko to jest kwestia przyzwyczajenia.

Opublikowano

Według mnie lol jest lepszy bo łatwiejszy fajniejsze postacie itp C:

zasilacz : 530 W
Karta Graf : MSI GeForce760 TF  2 GB
ram : 16
procesor :intel coreei5 3,2 ghz 4 rdzenie

Opublikowano

Najlepsze jest to, że 90% ludzi którzy uwielbiają lola i nienawidzą Doty, tej drugiej gry nawet na oczy nie widzieli.

A tak swoją drogą to są dwie inne gry, w których gameplay jest inny, więc trudno by ktoś kto jest przyzwyczajony do napierdalan# w lolu był zachwycony bardziej taktyczną grą w dote, gdzie utrata jednego bohatera może przesądzić wynik meczu. W dote gra wiele lolowców, honowców i weteranów doty 1, więc na początku mecze są dziwne ponieważ level 1 levelowi nie równy. Ale jeśli nauczymy się grać to poziom się wyrówna i każdy mecz będzie sprawiał przyjemność.

I proszę was nie mówcie "w docie nie ma o co grać - postacie są już odblokowane" ponieważ dota jest taką grą, w którą gra się bo jest fajna, a nie po to by odblokować jakieś gówno.

Opublikowano

Lol jest popularniejszy, bo był bum i powstał jako osobna gra, jakbyś spojrzał na Battle.net'a, Gareny i inne platformy, to byś zobaczył jaką popularność miała Dota 1. Dota 2 właśnie wyszła z Bety, pod koniec roku, będzie już popularniejsza od League of Lesbians. Do tego, nie widzę jednak sensu kupowania postaci. Jeśli jesteś dobry np. w supportowaniu, żeby w tej twojej grze mieć dobrą postać, musisz uzbierać ten hajs, płakać na polaczków, którzy grać nie umieją i po tygodniu już Ci się NIE CHCE w to grać. Do tego te runy ... Jaki jest tego sens? W Docie gracz nowy ma szanse pokonać gracza starszego, a w LoL'u, żeby coś grać musisz mieć 30 poziom, 90 postaci i te twoje runy, które jednak są nie potrzebne. Community zepsuło lola, więcej się nie będę wypowiadał na jego temat.

W 100% popiera moota. W lolu jest za dużo dzikich kart typu runy, buffy itp. Powiedzmy że mamy 2 graczy, gracz 1: dłuższy staż w grze (nic poza tym); gracz 2: masteriesy+runy+buffy+summonerspelle. Gracz 2 zawsze wygra nawet jeżeli jego skillcap jest niższy. Lol jest dla casuali i wszyscy o tym wiedzą. Ja wolę iść trudniejszą ścieżką i mieć większa satysfakcję.

Dota2>LoL

sage

#Edit

1338712145128.jpg

Opublikowano

Najlepsze jest to, że 90% ludzi którzy uwielbiają lola i nienawidzą Doty, tej drugiej gry nawet na oczy nie widzieli.

Coś w tym jest. Wolę Dote od Lola ponieważ jest trudniejsza, lepsza mechanika gry jak dla mnie oraz sama oprawa wizualna i audio. Dodatkowo są wszystkie postacie, a teraz jest koniec bety.

btw. Roshan - Nashor, widzicie? Główny creep w Docie - Roshan a w League of Legends Nashor, od tyłu nazwa. Irytuje mnie ze strony RIota kopiowanie postaci, informacji, nazw od Doty. Przedmiot Vladimir w Docie - zrobili taka postać w lolu, no łat? A jeszcze podobieństwo postaci np. Axe - Darius to już jest przesada. Przekonujcie znajomych do tej gry. Dodam, że grałem dobre 8 lat w Warcrafta i z 6 w Dote 1. W LoLa również przegrałem dobre 100-200 gier.

Dota -> LoL

d28tGcM.png

Opublikowano

Grałem w Dota 2, zarąbiście się gra. Wyższy poziom, nie ten gimbusiarski na lolu "mid or feed". Mam teraz mętlik czy zacząć grać od nowa w Dota 2 czy grać też od nowa w Smite :D

Opublikowano

Grałem najpierw w Dote 2 a później w LoL'a.

Dota 2-Grasz po itemy,sety mecze (po expa też ale nic ci to daje) i można sprzedać itemy/sety.

LoL-Grasz po expa,kase i można sprzedać konto :)

Według mnie LoL jest lepszy.

@edit

Różnice pomiędzy DotA i LoL

Pomimo że rozgrywka League of Legends jest bardzo podobna do tej w Docie, to występują tam drobne szczegóły ułatwiające i umilające grę. Nowości w League of Legends:

• Jeden kupiec, umożliwiający zakup wyposażenia z przyjaznym dla użytkownika drzewkiem
  • Wszyscy bohaterowie mają dostęp do umiejętności „Recall”,
    umożliwiającą powrót do bazy(przyspiesza to rozgrywkę poprzez bardzo
    szybki powrót do bazy)
  • Inhibitory (zamienniki baraków w Docie) odradzają się po określonym
    czasie. Zniszczenie inhibitora powoduje pojawianie się super minionów
    (odradzanie się inhibitorów daje szansę aktualnie przegrywającej
    drużynie na wygraną)
  • Busz. Wysoka trawa zlokalizowana w kluczowych punktach mapy, po
    wejściu w nią bohater staje się niewidzialny dla przeciwników nie
    znajdujących się w tej samej trawce(zwiększa to możliwości manewrowe
    oraz tzw. juking - czyli bieganie w sposób utrudniający przeciwnikowi atak)
  • ”Ability Power” jest statystyką, która będzie dodawała obrażenia dla
    naszych zaklęć, w ten sam sposób, w jaki “Attack Damage” zwiększa siłę
    naszych automatycznych ataków oraz niektórych umiejętności bohatera -
    dzięki temu każda postać jest przydatna pod koniec gry
  • Możliwość jednoczesnego podglądu innych jednostek/budynków oraz
    kontrolowania własnego bohatera ("zaznaczenie" z naszego bohatera nigdy
    nie schodzi, dzięki czemu zawsze i wszędzie klikając prawym przyciskiem
    myszy możemy wydawać mu polecenia, co znacznie ułatwia grę)
  • Pokazany zostaje zasięg poszczególnych zaklęć i umiejętności(przy
    używaniu umiejętności od razu widać, czy dosięgniemy wroga/sojusznika)
  • Mapa 3v3, w dodatku do mapy 5v5
  • Nowa sztuczna inteligencja, którą posługują się "turrety"
  • Nowa dwuliniowa mapa z innym stylem gry
Opublikowano

@Up

Sprzedaż konta? Prąd wyjdzie o wiele drożej niż to konto za max 15 zł. Recall? Kiedyś był blue pill i nikt nie płakał. Busze? W docie masz night vision, w którym juking to mistrzostwo. Przeliczniki? Plz, w docie jest ich tylko parę i w zupełności wystarczają. Dodatkowo od kiedy budynki wyrastają z podziemi po pewnym czasie? Od kontroli bohatera mam F1, może lolowcy nie mają takich klawiatur. Co do zasięgu wystarczy komenda w konsoli i po sprawie. "Inteligencja wież" = muśniesz przeciwnika to trzy strzały na twarz. Mapa 3vs3, w którą gra ~5% graczy, ależ innowacja.

Bonus:

A DotA player and a LoL player walk into a bar. DotA player said: LoL suck. LoL player could not deny.

#Edit

@2xUp

Nieudany butthurt graczy LoLa. Pendragon i Guinsoo byli młodsi gdy robili przy docie niż przy lolu. Do tego "evertything is OP" "not balanced", gdy wszystko jest OP to jest na takim samym pułapie czy balans zachowany jest. Jedyne co jest prawdą to liczba graczy.

Opublikowano

Właśnie bardzo dobrze, że w Docie nie ma tych krzaczków w których się jest niewidzialnym, tak samo teleportu do bazy - jest taki wynalazek przecież jak Courier który może dostarczać przedmioty. Większość graczy League of Legends daje sobie spokój po pierwszym meczu w Dote, ponieważ:

"Bo ja nie umiem!"
"No bo to jest bez sensu w takiej grze"

"No ale czemu nie moge sie tepnac przeciez tak jest w lolu"

"Bo tutaj wieza ma wiekszy zasieg"
"Bo nie moge scampic sie w krzakach"

No a większość osób w pierwszej grze oczywiście gra słabo, ja już nie mówię o tym - że dla początkujących są nawet buildy które można aktywować w grze wraz z wyborem skillów, można robić własne itp. Najbardziej śmieszne jest to, że taki typowy gracz LoLa po jednym meczu stwierdzi, że ta gra jest słaba a LoL jest lepszy - ponadto, powie jeszcze, że to jest skopiowane z League of Legends! Na dodatek w LoLu również mi się nie podoba p2w - masz pieniądze, możesz kupić wszystkie postacie i być lepszym. Nie ma czegoś takiego jak - masz jakieś runy czy inne sprawy a jesteś gorszy, to i tak z tą osobą wygrasz. W produkcji IceFroga nie ma czegoś takiego, na dodatek są wszystkie postacie na start.

Kolejne - sprzedawanie kont League of Legends? Ile musicie grać, żeby konto sprzedać za 200 zł? Wejść do platyny? Mieć tam 100 skórek? Warto na prawdę czasu tyle tracić, by zarobić na tym grosze jak na czas poświęcany do tej gry? Nie wydaje mi się. O społeczności w LoLu już nawet nie przypominam, bo to nie jest warte komentowania, w Docie mogą jedynie irytować ruski.

btw. Emma Windrunner :D

windrunner-emma.jpg1.jpeg

d28tGcM.png

Opublikowano

Jak mnie wkurzają ludzie którzy sądzą że LoL jest gorszy, bo są gimbusy/dzieci. A to gówno prawda, jest więcej miłych i ogarniętych ludzi. Jak gracze Doty mogą oceniać Lola jak na pewno nie umią grać. I porównanie że LoL jest kopią Doty jest idiotyczne, to jak by powiedzieć że CoD jest podróbą BF, albo Diablo RPG'a.

LoL wypada na tą chwilę lepszy, ale Dota 2 siedzi mu na ogonie. I teraz czekam na hejt graczy Doty którzy zachowują się w tej chwili jak totalne gimbuski.

"A na ulti rozbija szampana na głowie przeciwnika

icon_wink.gif )

Pod Q rozlewa szampana (taki sam zamach jak toporem)

Ale co na E? Jak miałby przyciągać?"

-"Wsysanie do butelki ;o"

Opublikowano

Jak mnie wkurzają ludzie którzy sądzą że LoL jest gorszy, bo są gimbusy/dzieci. A to gówno prawda, jest więcej miłych i ogarniętych ludzi. Jak gracze Doty mogą oceniać Lola jak na pewno nie umią grać. I porównanie że LoL jest kopią Doty jest idiotyczne, to jak by powiedzieć że CoD jest podróbą BF, albo Diablo RPG'a.

LoL wypada na tą chwilę lepszy, ale Dota 2 siedzi mu na ogonie. I teraz czekam na hejt graczy Doty którzy zachowują się w tej chwili jak totalne gimbuski.

Wyobraź sobie, że większość graczy Doty przegrała wiele gier w Lol'a, w przeciwieństwie do graczy Lola, którzy nie grali wcale albo rozegrali dwie gry i narzekają. Community w LoLu to jest porażka i to chyba każdy wie co do porównań, to chyba nie potrafisz racji przyznać, bo nie widzisz jakie są podobieństwa między wieloma rzeczami? Co chwile na forum Lola pojawia się temat o tym, że to jest skopiowane przecież z Lola, a admini napiszą głupi post i zadowoleni. Nazywając tak graczy produkcji Valve pokazujesz swój poziom. Jestem ciekaw, czy rozegrałeś chociaż jeden mecz w tej grze.

d28tGcM.png

Opublikowano

Ja w LoLa grałem od przełomu sezonu 1 i 2. Co do community wraz z czasem było i jest coraz gorzej. W Docie jedyną bolączką sa ruski, ale ich problem tkwi w nieznajomości języka angielskiego. Polaczkom nawet po polsku nie wytłumaczysz co i jak. Do tego ten "innowacyjny i zrobiony przez nich sam" system lig skopiowany z SC, nie grając rankedów spadłem z gold IV do srebra III. A teraz na odwrót, bo lolowcy też mają bul dópy, że ich gra jest lepsza jak sami nie spróbowali/spróbują. Nikt tu nie ocenia tylko wytyka wady i zalety. Dodatkowo połowa twojego posta to słowo gimbus, więc to wszystko mówi samo za siebie.

Opublikowano

Wyobraź sobie, że większość graczy Doty przegrała wiele gier w Lol'a, w przeciwieństwie do graczy Lola, którzy nie grali wcale albo rozegrali dwie gry i narzekają. Community w LoLu to jest porażka i to chyba każdy wie co do porównań, to chyba nie potrafisz racji przyznać, bo nie widzisz jakie są podobieństwa między wieloma rzeczami? Co chwile na forum Lola pojawia się temat o tym, że to jest skopiowane przecież z Lola, a admini napiszą głupi post i zadowoleni. Nazywając tak graczy produkcji Valve pokazujesz swój poziom. Jestem ciekaw, czy rozegrałeś chociaż jeden mecz w tej grze.

Oczywiście że rozegrałem.

Ja w LoLa grałem od przełomu sezonu 1 i 2. Co do community wraz z czasem było i jest coraz gorzej. W Docie jedyną bolączką sa ruski, ale ich problem tkwi w nieznajomości języka angielskiego. Polaczkom nawet po polsku nie wytłumaczysz co i jak. Do tego ten "innowacyjny i zrobiony przez nich sam" system lig skopiowany z SC, nie grając rankedów spadłem z gold IV do srebra III. A teraz na odwrót, bo lolowcy też mają bul dópy, że ich gra jest lepsza jak sami nie spróbowali/spróbują. Nikt tu nie ocenia tylko wytyka wady i zalety. Dodatkowo połowa twojego posta to słowo gimbus, więc to wszystko mówi samo za siebie.

A więc twoim zdaniem, 2 słowa "gimbus" i to jest połowa posta?

"A na ulti rozbija szampana na głowie przeciwnika

icon_wink.gif )

Pod Q rozlewa szampana (taki sam zamach jak toporem)

Ale co na E? Jak miałby przyciągać?"

-"Wsysanie do butelki ;o"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...