Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Launcher z wbudowanym wyborem pamięci RAM i automatyczne aktualizacje [vb2010]

Bum662

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w tym tutku pokaże wam jak zrobić własny launcher minecraft z szybkim wyborem pamieci ram oraz automatycznymi aktualizacjami.

Potrzebujemy:

-Visual Basic 2010

- Głowa

-Chwila czasu

-Czytanie ze zrozumieniem

Pierw kod:

Public Class Form1

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
Dim launch As String

launch = "start javaw -Xmx" & TextBox2.Text & "m -Djava.library.path=%APPDATA%/.minecraft/bin/natives -cp %APPDATA%/.minecraft/bin/minecraft.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/jinput.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft "

Shell("cmd.exe /c" & launch & TextBox1.Text)
Me.Close()
End Sub

Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click

Dim bumek662 As String = System.IO.Path.Combine(Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.ApplicationData), ".minecraft\bin\minecraft.jar")

If My.Computer.FileSystem.FileExists(bumek662) Then
My.Computer.FileSystem.DeleteFile(bumek662)
My.Computer.Network.DownloadFile("http://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/minecraft.jar", bumek662)
Else
My.Computer.Network.DownloadFile("http://s3.amazonaws.com/MinecraftDownload/minecraft.jar", bumek662)
End If

End Sub
End Class

Okey. Kod juz mamy i przejdziemy do niego niedlugo.

Najpierw tworzymy nowy projekt Windows Aplication.

Gdy juz to zrobimy po 1.

Jak widzimy w moim gotowym kodzie

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click

Oznacza to ze ta funkcja dotyczy przycisku ktory nazywa sie "Button1" czyli gdy bierzecie ode mnie gotowy kod funkcja start jest wyznaczona za pomoca przycisku o name "button1" .

Aby to zmienic klikamy na przycisk (ktory pierw tworzycie w narzedziach) i na gorze macie "name".

Gdy zmienicie ta nazwe oczywiscie w kodzie zamiast " Button1.click " oraz "Button1_Click" zmieniacie na np. "PrzyciskStartu_Click" itd. To samo z textbox ktore sa glebiej w kodzie.

O Reszcie pozniej .

Tworzymy :

2 buttony

2 textboxy

Funkcje dodajemy jak w kodzie, najlepiej skopiowac caly kod i po prostu nazwy pozmieniac.

Przechodzimy do kodu:

launch = "start javaw -Xmx" & TextBox2.Text & "m -Djava.library.path=%APPDATA%/.minecraft/bin/natives -cp %APPDATA%/.minecraft/bin/minecraft.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/jinput.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl.jar;%APPDATA%/.minecraft/bin/lwjgl_util.jar net.minecraft.client.Minecraft "

Oznacza to ze otworzy nam gre Minecraft z iloscia ramu ktora zostanie wpisana w "Textbox2"

:)

Shell("cmd.exe /c" & launch & TextBox1.Text)

w CMD ktorego nie bedzie widac podaje komende ktora uruchamia minecraft z podanym nickiem w "textbox1"

Button1 w kodzie - uruchomienie minecraft

Button2 - Aktualizacja

Textbox1 - Nick

Textbox2 - Ram

(Info potrzebne do zmiany nazw co nie jest konieczne, wystrarczy zrobic z odpowiednia kolejnoscia.)

Okey.

Aktualizacja czyli button2 :

Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
[/center]

Dim bumek662 As String = System.IO.Path.Combine(Environment.GetFolderPath(Environment.SpecialFolder.ApplicationData), ".minecraft\bin\minecraft.jar")
If My.Computer.FileSystem.FileExists(bumek662) Then
My.Computer.FileSystem.DeleteFile(bumek662)
Else
End If
End Sub

Sciaga z oficjalnych serwerow minecrafta minecraft.jar czyli zawsze gotowa aktualizacja

:).

Poradnik pisany na szybko jednak troche ciezko to wytlumaczyc, staralem sie dosc jasno mam nadzieje ze nie przegielm ;P

W Razie nie jasnosci pisac w komentarzach a to zmienie i wytlumacze

Przydalo sie? Daj like!

PS.

Mozesz to wykorzystac jako launcher do swojego serwera, zamiast "s3.amazonwas(...)" czyli linku wpisz BEZPOSREDNI link do swojego minecraft.jar .

Moje tutki:

"Bad Video Card Drivers" - Błąd w mc? Zobacz do mnie aby dowiedzieć się jak to naprawić!

Chcesz wyciągnąć maksymalną ilość fps w minecraft? Kliknij

tu!

Opublikowano

@ref

Moje tutki:

"Bad Video Card Drivers" - Błąd w mc? Zobacz do mnie aby dowiedzieć się jak to naprawić!

tu!

Opublikowano

@UP

Thx. Jak pomogl licze na like:)

Moje tutki:

tu!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ref

Moje tutki:

tu!

Opublikowano

Spoko.

@ref

Moje tutki:

tu!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Możesz mi podpowiedzieć jak zrobić ten launcher dla PREMIUM?

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Opublikowano

Możesz mi podpowiedzieć jak zrobić ten launcher dla PREMIUM?

Poszukaj kodu do logowania dodaj textboxy haslo logowanie i tyle.

Moje tutki:

tu!

Opublikowano

Wszystko fajnie . A ja mam pytanie .

Jezeli chce zrobic clienta z modami to jak on ma pobierac te mody ? Bo chyba nie bede wpisywal 124 modow :p .

Jest jakas opcja zeby pobral rar lub zip i go rozpakowal do lokalizacji ?

Opublikowano

Wszystko fajnie . A ja mam pytanie .

Jezeli chce zrobic clienta z modami to jak on ma pobierac te mody ? Bo chyba nie bede wpisywal 124 modow :P .

Jest jakas opcja zeby pobral rar lub zip i go rozpakowal do lokalizacji ?

Nie, wystarczy dać do aktualizacji sam plik "minecraft.jar" jak się nie mylę.

Moje tutki:

tu!

Opublikowano

A wiesz jak to zrobić? Naprawdę w tym jestem kompletnie zielony :(

Nie, wystarczy dać do aktualizacji sam plik "minecraft.jar" jak się nie mylę.

A jeśli jakiś mod musi być w innym folderze? Przykładowo przy FORGE mody do niego wrzucamy do folderu .minecraft/mods/

Jak zrobić, by całą paczkę pobierało?

Opublikowano

Ja chętnie bym z niego skorzystał. Nie znam się na programowaniu (Jedynie tyle co obowiązkowy w szkole Pascal i C++)

Opublikowano

Nie wystarczy tylko podać loginu i hasła -.- Owszem trzeba ja podać, ale to jest jedna część z paru które trzeba wykonać do autoryzacji premium. Trzeba jeszcze dane login i hasło wysłać na pewną stronę na minecraft.net tam podać parę parametrów i następnie wyjąć zhashowane hasło, a następnie uruchamiając minecraft.jar podać parametry z tejże strony.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Okej, działa ;) Ale mógłbyś zrobić taki przycisk " Zapamiętaj mnie" ? Który zapamiętywałby nick żeby nie trzeba by było go wpisywać za każdym razem ? :>

Jeśli pomogłem daj +++++ to nic nie boli!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...