Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mentor

Paradisia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Liczba mentorów zależy od tego ilu ludzi na takowe stanowisko sie nadaje. Może być ich 50, lecz to musi być silna elita która na prawdę pomaga.

ExGlobal Moderator | exModerator  | ExMentor | Goldmember

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Arcymistrz
Opublikowano

Nie pierdziel głupot.

Miałem niby same tak, ale się nie dostałem, więc nawet nie zapoznałeś się wystarczająco z tematem.

Jednak też (sory Marselo), ale niektórzy nie powinni mieć mentora... źle ich dobierasz. Nie mówię, że wszyscy, ale większość ma go za nic (przenośnia).

Opublikowano

Ja napiszę jak ja to widzę - MPC jest ogromnym forum. Paradisia pisze, że Mentor powinien pomagać we wszystkich działach. Ogólnie jak najbardziej (wskazać odpowiedni dział/temat do napisania postu itp. itd.), ale nic więcej nie zrobi. Wątpię, że jest na MPC ktoś, kto zna się na wszystkim. Chyba lepiej siedzieć sobie w 'swoich' działach i wyrabiać 200% normy niż latać po całym forum i robić tyle co nic? Większa liczba mentorów - różne zdolności/hobby = więcej pomocy. Do tego użytkowników tu jest bardzo wielu, a nie nie każdy może siedzieć przy komputerze 24/7. :)

Opublikowano

Ale się przejmujecie tymi rangami, plakietkami. Kiedyś tego nie było i ludzie nie narzekali i nadal robili to co mieli robić ;p

76561198001815076.png
Opublikowano

Moim zdaniem powinna być ocena przynajmniej 5/10 moderatorów

Myślę, że tutaj musiałaby być średnia przynajmniej 5 postów na dzień

Gdyby wg "średniej" wybierano kidmoderatorów, byłbyś dzisiaj bez żadnej rangi. Co do wybieraniu przez moderatorów... Wielokrotnie było mówione, że mentor to nagroda od użytkowników dla użytkowników i ja się w pełni z tym zgadzam. Podobnie jak ze słowami KaśOnfitury,

paradisia... Z dnia na dzień pieprzysz co raz większe głupoty...

KAŚ KONFITURA!!!!.

///działa :D
Opublikowano

Nikt nie jest wszechstronnie uzdolniony, a więc nie wymagaj, aby mentor ogarniał wszystkie działy, bo byłaby to sztuczna pomoc i na siłę, a co za tym idzie podchodziło by to pod spam, albo zachowania niektórych użytkowników (czyt. pisanie odpowiedzi, która była napisana już wyżej, ale w innych słowach).

Opublikowano

Gdyby wg "średniej" wybierano kidmoderatorów, byłbyś dzisiaj bez żadnej rangi. Co do wybieraniu przez moderatorów... Wielokrotnie było mówione, że mentor to nagroda od użytkowników dla użytkowników i ja się w pełni z tym zgadzam. Podobnie jak ze słowami KaśOnfitury,

KAŚ KONFITURA!!!!.

///działa :D

Ten co szpanuje HTMLem xD Zaraz sugestia pójdzie żeby wam zabrać xD

@top: bezsensu ten top.

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Nie o to chodzi. Marselo wykonuję bardzo dobrze pracę. Robi co może i na prawdę jest w tym dobry lecz nie jest w stanie wiedzieć wszystkiego o danej osobie i w tym rzecz ujęta. Chodzi mi tutaj o surowsze warunki wejścia na mentora. Bo większość piszących aplikację na mentora piszę ją po to, aby zdobyć plakietkę i rangę do swojej ,,Kolekcji".

Chcę tym poruszyć taki wątek, że powinno być tak jak w przypadku pisania aplikacji na inne rangi.

Nie ranga mnie nie zmienia. Jestem sobą i staram się robić swoje. Chcę walczyć z nieodpowiednimi sytuacjami na naszym forum. Kocham to forum i chcę, aby tutaj panował porządek. A mentorzy dla nowych użytkowników są skarbem i powinni szczególnie wspierać nowych użytkowników, aby było nas tu coraz więcej. W końcu bez użytkowników forum nie istnieje. ,,Wszyscy równi".

PS. Proszę do końca czytać co piszę, bo potem wymyślacie niestworzone rzeczy...

Zdobywanie rang na naszym forum niegdyś było bardzo trudne i każdy starał się na nią jak mógł. Wtedy panował większy porządek. ,,Dla ludzi ambitnych". Nawet nagroda w postaci Gold Membra, czy Blue była bardzo wyróżniająca. Do niegdyś Black również był w swojej cesze niesamowicie wyróżniający, a teraz?...

Takie niestety są fakty. Teraz wszyscy powyżej którzy posiadają tą rangę mnie hejtują, ale na prawdę tego nie rozumiem. Czy jest w tym jakiś sens?

Wredna starym sposobem wybierania mentorów wybierała najlepszych. Tych którzy rzeczywiście wykonywali to, co mentor powinien. Teraz niestety jest to bezsensu.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Zgodze się z tym, że Marselo dostał przesadmego przyrostu ambicji i zaczął przyjmowac na prawo i lewo, jak leci uzytkowników do tej grupy. Nie sądze, by każdemu przyjrzał się dokładnie, jak wymaga pozycja MK, zresztą już dostał ode mnie jedno ( na razie) zgłoszenie odnośnie źle podjetej decyzji, toteż otrzymałam odpowiedź "bede go obserwowac i zobaczymy, co z tego wyniknie". No cóż, mentor to nie kid, nie ma tutaj okresu próbnego. Krótka piłka-nadaje się lub nie nadaje, nie bawimy sie w półśrodki. Ale cóż, sam z czasem zobaczy, że nie tędy droga.

Co do reszty sugestii:

Radze zapoznac się z definicją mentora. Liczy się wiedza, oraz to czy jest ona przekazywana na forum innym. Zdanie uzytkowników jest bardzo ważne, bo to oni korzystają z tej pomocy mentorów.

Opublikowano

Nie wiem co powiedzieć , MK pewnie podjął nowy sposób wyłapywania mentorów , tych najlepszych :) Ci co mają największą aktywność , najwięcej wnoszą w życie działów i forum . Ci co go zawiodą , wylecą :) Jeżeli nie wylecą , okaże się to dobrym wyborem Marselo :) Zobaczymy :)

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Wredna dokładnie masz rację, ale co do użytkowników przejrzyj sobie te tematy w aplikacji na mentora. Każdy zakłada swoją i jest tak, że jeżeli ktoś w swojej aplikacji dostanie złą notę od innego który posiada ową aplikacje jest tak, że zostaje kompletnie zlinczowany. Jak już 3 razy pisałem ,,Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie"

I co do Marselo. Bardzo zapiernicza i się stara. Do jego nie można się przypierniczać. Wykonuje to co wykonuje, ale nie ma takiej możliwości, aby zobaczył i zna zachowanie/aktywność i wszystko wszystkich użytkowników mpc. Tak się nie da.

A moderatorzy/global moderatorzy i mentorzy najlepiej wiedzą jak się dani użytkownicy udzielają i pomagają nowym użytkownikom.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Zgodze się z tym, że Marselo dostał przesadmego przyrostu ambicji i zaczął przyjmowac na prawo i lewo, jak leci uzytkowników do tej grupy. Nie sądze, by każdemu przyjrzał się dokładnie, jak wymaga pozycja MK, zresztą już dostał ode mnie jedno ( na razie) zgłoszenie odnośnie źle podjetej decyzji, toteż otrzymałam odpowiedź "bede go obserwowac i zobaczymy, co z tego wyniknie". No cóż, mentor to nie kid, nie ma tutaj okresu próbnego. Krótka piłka-nadaje się lub nie nadaje, nie bawimy sie w półśrodki. Ale cóż, sam z czasem zobaczy, że nie tędy droga.

Co do reszty sugestii:

Radze zapoznac się z definicją mentora. Liczy się wiedza, oraz to czy jest ona przekazywana na forum innym. Zdanie uzytkowników jest bardzo ważne, bo to oni korzystają z tej pomocy mentorów.

Szczerze Wredna to 2 osoby dostały za TS czyli Botanic i pan który wynosi informacje z AZ ale mniejsza o to.

Jestem za wybieraniem surowym mentorów, gdyż taki Botanic dostał za obrazy : O

Pozdrawiam.

udyr_signature_2_by_janitsu-d82aykp.png

Opublikowano

Może się mylę, ale wydaje mi się, że to chyba dobrze iż 'zwykli' użytkownicy są na tyle zaangażowani w życie MPC, że starają się o coś więcej. Wiadomo - nie każdy się nadaje, ale są tacy, którzy zasługują. Będzie widać kto naprawdę jest mentorem, a kto chciał dostać tylko plakietkę. Uważam, że Marselo dobrze sprawuje pieczę nad wybranymi osobami i na pewno nie pozwoli, aby ktokolwiek z rangą mentora osiadł sobie na laurach i nic nie robił. :)

Opublikowano

Wredna dokładnie masz rację, ale co do użytkowników przejrzyj sobie te tematy w aplikacji na mentora. Każdy zakłada swoją i jest tak, że jeżeli ktoś w swojej aplikacji dostanie złą notę od innego który posiada ową aplikacje jest tak, że zostaje kompletnie zlinczowany. Jak już 3 razy pisałem ,,Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie"

I co do Marselo. Bardzo zapiernicza i się stara. Do jego nie można się przypierniczać. Wykonuje to co wykonuje, ale nie ma takiej możliwości, aby zobaczył i zna zachowanie/aktywność i wszystko wszystkich użytkowników mpc. Tak się nie da.

A moderatorzy/global moderatorzy i mentorzy najlepiej wiedzą jak się dani użytkownicy udzielają i pomagają nowym użytkownikom.

Moderatorzy? Ja się wypowiadam w lolu, ty jesteś modem www, wiesz jak się udzielam? Nie.

Ale zgadzam się z wredną.

652601399840421198520.png

Opublikowano

Up. Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Miałoby to na zasadzie tego, iż moderatorzy + mentorzy+ global moderatorzy oceniają użytkownika. Nie tylko poszczególnego działu. Zresztą nie ma przeciw wskazań, aby użytkownicy do tego się wypowiedzieli, ale Ci którzy zarejestrowali się przynajmniej 2 miesiące po zarejestrowaniu danego kandydata.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

Up. Nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Miałoby to na zasadzie tego, iż moderatorzy + mentorzy+ global moderatorzy oceniają użytkownika. Nie tylko poszczególnego działu. Zresztą nie ma przeciw wskazań, aby użytkownicy do tego się wypowiedzieli, ale Ci którzy zarejestrowali się przynajmniej 2 miesiące po zarejestrowaniu danego kandydata.

Po co takie ograniczenia?

I tak kolesiostwo by było.

Poza tym dam ci przykład, założyłem dopiero konto, gościu który by mi pomógł kandydował by na mentora, a ja nie mógłbym napisać że jestem na tak gdyż ktoś wprowadził jakieś durne ograniczenie etc.

Według mnie pomysł bez sensu.

652601399840421198520.png

Arcymistrz
Opublikowano

Ta... jeszcze czego.

Powiedzmy mamy takiego Kasia, Moderator Niezbędnika.

Przyjdzie taki JauanaYourKing z działu Smite gdzie się cały czas udziela, to powiecie, że nie bo nie widać go, tak jak to było w mojej aplikacji ^_^

Opublikowano

Ta... jeszcze czego.

Powiedzmy mamy takiego Kasia, Moderator Niezbędnika.

Przyjdzie taki JauanaYourKing z działu Smite gdzie się cały czas udziela, to powiecie, że nie bo nie widać go, tak jak to było w mojej aplikacji ^_^

Dlatego zanim ocenie kogos,przegladam ok.6-7stron zawartosci uzytkownika by zobaczec czy udziela sie systematycznie.Dla mnie licza sie Ci ktorzy sa wszechstronni,maja wiedze obszerna nie tylko w jednej grze,ma byc takim weteranem gier mmo,zeby mogl sie podzielic z nami wiedza.

sstwc.jpg

Arcymistrz
Opublikowano

Dlatego zanim ocenie kogos,przegladam ok.6-7stron zawartosci uzytkownika by zobaczec czy udziela sie systematycznie.Dla mnie licza sie Ci ktorzy sa wszechstronni,maja wiedze obszerna nie tylko w jednej grze,ma byc takim weteranem gier mmo,zeby mogl sie podzielic z nami wiedza.

O to chodzi, jednak większość tak nie robi. Marselo jak sprawdza to nie wiem jak (szory ;c), ale przykład Miszczu. miał Mentora, kilka dni później skarga i dopiero degrad z mentora ...

Opublikowano

Z Miszcza to w ogóle beka była xDDDDDDDDD

Dostał Mentora, ucieszył się, skarga, degrad.

Nie wiem kto i jak go sprawdzał ale jaja.

I tak pewnie nic nie zdziałasz... ;x

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Z Miszcza to w ogóle beka była xDDDDDDDDD

Dostał Mentora, ucieszył się, skarga, degrad.

Nie wiem kto i jak go sprawdzał ale jaja.

I tak pewnie nic nie zdziałasz... ;x

Podobny przykład : Botanic może ma aktywność ale z zachowania to okropny(Jak widać w statusach).

udyr_signature_2_by_janitsu-d82aykp.png

Opublikowano

Sposób wybierania mentorów jest dobry, tylko Marselo powinien zaostrzyć swoje kryteria. Nie może być sytuacji, że "jest ok, musisz jeszcze popracować, ale damy Ci szanse". Nie na tym polega ranga mentora. Tutaj powinno być wszystko czarno na białym.

Głosowanie użytkowników jest bardzo potrzebne i zalicza się do częściowej oceny. Fakt, faktem, niesie to ze sobą duże ryzyko w postaci głosów po znajomości, za lajki lub zwykłej chęci zaspamowania, ale dobry lider powinien potrafić oddzielić te prawdziwe od tych w/w. Tak, czy inaczej główną decyzje podejmuję MK poprzez przyjrzenie jest aplikantowi. Głosy userów mają na celu tylko i wyłącznie naprowadzenie go na dobrą decyzję, ale nie sa przeważające.

Było tutaj wspomniane, by wypowiadali się moderatorzy + GM. Cos takiego pamiętam kiedyś wprowadziłam i nie zdało sie na nic. Moderatorzy nie potrafili oceniać, GM tez nie zawsze byli w stanie dać wymaganą ocenę. Tak, czy inaczej opierali się głównie na zawartości. Przypominam, że ranga mentor, nie jest ranga moderacyjna. Aplikant nie składa podania na kida, więc wypoiwiedź osób z teamu nie jest tak naprawdę wcale ważna. Mentor ma przede wszystkim pomagać zwykłym userom i to ich zdanie liczy się w tej kwestii najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...