Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mentor

Paradisia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Jak zauważyliście na naszym forum została aktywowana rekrutacja na mentora.

Od niedawna bardzo dużo na naszym forum pojawiło się dużo nowych mentorów.

Moim zdaniem to lekka przesada. Marselo nie obraź się, ale przyjmujesz wszystkich w których tematach jest TAK.

Na przykład twoim zdaniem od czasu napisania aplikacji moja aktywność wzrosła, a wtedy miałem urlop ;)

Myślę, że lepiej gdyby byłby wprowadzony rygor w postawie oceny mentora.

Moim zdaniem powinna być ocena przynajmniej 5/10 moderatorów z różnych działów + Globale. Ze względu, iż mentor jest rangą dla ludzi którzy pomagają we wszystkich działach, a nie jednych, a moderatorzy wiedzą najlepiej kto pomaga, a kto nie.

Ważną również byłaby data rejestracji i od tej daty ilość+postów + tematów. Myślę, że tutaj musiałaby być średnia przynajmniej 5 postów na dzień. Również ważną formą byłyby raporty.

Ważniejszą oceną będzie również ocena ze strony tymczasowych mentorów.

Bo na razie jest tak, że ludzie piszą aplikacje na mentora. Użytkownicy piszą Tak,Tak,Tak.... I dostajesz mentora. Po czym nic nie robią, tylko uważają to jako formą nagrody. Moim zdaniem odpowiedzi użytkowników w tematach mentorów powinny być zamknięte. Bo to jest tak, że jak ktoś dał Ci w twoim temacie na mentora napisze nie, to oni hejtują w temacie tego co napisał nie również odpowiedź nie.

Na zasadzie jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie, a tak nie powinno być.

Dlatego w odpowiedzi na aplikację na mentora powinny by przynajmniej 5 odpowiedzi ze strony moderatorów, 5 ze strony mentorów i oczywiście Globale/Administratorzy.

Wtedy powinno być sprawiedliwie, jak w przypadku aplikacji na inne stanowiska.

PS. Kokosz, jeżeli byłbyś uprzejmy zrobić Modlogs dla mentorów byłoby wspaniale...

+ ewentualnie dobrze by było, aby zasłużeni ludzie z mentorów dostali MPC Leader i podejmowali ostateczną decyzję po ocenach ze strony moderatorów, Globalów i mentorów.

Tydzień na to wszystko zupełnie wystarczy.

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
mentor jest rangą dla ludzi którzy pomagają we wszystkich działach, a nie jednych

No chyba nie, wystarczy 1 maluteńki dział.

Opublikowano

Budujemy skład mentorów na nowo. Chcemy od razu ruszyć, dlatego wybieranych jest wielu kandydatów.

Po jakimś czasie na pewno zostanie przeprowadzona selekcja, nieaktywni odpadną i zostaną Ci najbardziej pomocni. Wtedy już rekrutacja będzie inaczej wyglądać, będzie bardziej rygorystyczna. Teraz tworzymy podstawy, bo od tego właśnie musimy zacząć.

To tylko moja teoria.

394591421101183179764.jpeg
Opublikowano

Teoria teorią, ale tak być powinno. Użytkownicy nie powinni mieć dostępu do aplikacji na mentora, bo jak już pisałem ,,Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie".

Wybierani są masowo kandydaci i robicie im tylko nadzieje. A to najgorsze co może być.

Ranga mentor nie jest nowa, żeby dawać każdemu uprawnienia i plakietki. No bez przesady. Zaraz całe forum będzie mentorami.

To jest lekka przesada....

Piecu, chyba tak. Jak udzielasz się w jednym dziele startujesz na moderatora, a nie mentora....

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Według mnie użytkownicy powinni oceniać aplikację na mentora, ponieważ przecież to mentor użytkownikom pomaga, a nie moderatorom. Jest napisane, że to ma nie wielki wpływ na decyzję, a i tak podejmuje ją mentor koordynator.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Xyli, ale chodzi tutaj, jak sam pewnie zauważyłeś ,,Jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu".

A moderatorzy najlepiej widzą co użytkownicy robią w dziele. Widzą ich raporty i statusy ostrzeżeń.

1368908122-U621182.png

Opublikowano
mentor jest rangą dla ludzi którzy pomagają we wszystkich działach, a nie jednych

Ja siedzę sobie cicho w moich 2 malutkich działach i co ?

Opublikowano

Budujemy skład mentorów na nowo. Chcemy od razu ruszyć, dlatego wybieranych jest wielu kandydatów.

Poza tym po co Ci modlogs dla mentorów? :O

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Bo jesteście przyzwyczajeni że w miesiącu zostawał wybierany, jeden lub dwóch mentorów. A teraz jest inaczej.

Dlaczego zwykli użytkownicy nie mogli by głosować, w końcu mentor pomaga nowym userom, którzy potem wyrażają opinię na temat kandydata.

Logi dla mentorów to przesada, co by tam było ? Ilość napisanych postów ? Nic po za tam.

Moim zdaniem jest teraz dobrze, niech grupa mentorów się rozwija.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Opublikowano

Ja siedzę sobie cicho w moich 2 malutkich działach i co ?

No i to, że nawet nie wiesz do czego służy ranga mentor...

Proszę czytajcie do końca to co napisałem, bo przeczytacie jedno zdanie, a potem jak dzieci hejtujecie. I to najgorsze, że hejtujecie jako mentorzy bojących się stracić rangę. Żałosne.

1368908122-U621182.png

Opublikowano

No i to, że nawet nie wiesz do czego służy ranga mentor...

Mentor może udzielać się tylko w jednym lub dwóch działach.

Opublikowano

Teoria to teoria, praktyka to praktyka.

Marselo, nie obraź się, ale to co tu powiem nie jest w jakikolwiek sposób napisane po to, aby cię zdenerwować czy odegrać, to tylko moje przemyślenia.

Ja również napisałem aplikację na mentora, została ona odrzucona z powodu niskiej aktywności... Według niego niska aktywność to 20 postów dziennie, gdyż tyle wynosiła średnia moich postów z ostatnich 3 tygodni, sam powiedziałeś, że 'przydałaby się wam taka osoba jak ja', wręcz nakłaniałeś do złożenia aplikacji.

... Ale nie w tym rzecz, nie jestem przez to w żaden sposób urażony, jednakże po zobaczeniu jacy użytkownicy otrzymują mentora... coś we mnie strzeliło.

Przykłady zachowań, które odnotowałem u nowych mentorów to:

- Chamskie odnoszenie się do użytkowników

- CZĘSTE używanie wulgaryzmów (Częstsze niż ja)

- Kilka (Czyt. 1/2/3) posty dziennie, zerowa aktywność

- 0 wkład w życie codzienne forum (Czyt pomocne posty, tutoriale itp.)

Podsumowując, aktualni mentorzy to tylko plakietka i kolor, nie odznaczają się z tłumu, w większości to (Przepraszam) chamy i prostaki, i nie piszę tego tylko dlatego, że sam tej rangi nie dostałem, tylko dlatego, że tak jest.

Wiele razy zwracałem Marselowi uwagę na obecną sytuację, jego to widocznie nie obchodzi. Rozumiem, że stara się rozwijać mentorów, sam chciałem to robić, ale rekrutowanie kogo popadnie to lekkie zapadanie w ... Dopiszcie sobie sami.

//Niektórzy mentorzy są całkiem spoko :)

Opublikowano

To, że niektórzy piszą mniej postów dziennie może być uwarunkowane tym, że co poniektórzy udzielają się w mniejszych działach, np. ja .

Czy to mnie dyskryminuje w tym momencie? Chcesz, żeby wszyscy mentorzy byli z mt/mc ?

Każdy dział powinien mieć swojego mentora, do którego w każdej chwili mógłby się zgłosić z problemem.

Opublikowano

A ja sie pytam,po chuj wgl ta ranga,od czego sa moderatorzy dzialu,prawie to samo co mentor tylko maja uprawnienia do swojego dzialu.Albo usunac calkowicie range albo przyznawac uzytkownikom udzielajacym sie w kilku dzialach,osoba wszechstronna,majaca wiedze nie tylko o grach ale i komputerach + do tego wzorowe zachowanie,skromnosc i niesienie pomocy nie z przymusu lecz z checi.A 4/5 mentorow teraz tylko grzeja stolki lub leca na range albo maja moda i zglosili sie na mentora bo tez polecieli na plakietke.Jestem jeszcze za propozycja comiesiecznego oceniania mentorow + modlogs,jak bardzo pomogl mentor na forum,jak sie opierdalal to niech wypierdala,a nie ze kazdy robi co chce,kiedy chce a a tak naprawde gowno robi :)

sstwc.jpg

Opublikowano

Nie o to chodzi, że ktoś pisze mało postów dziennie, jeśli są pomocne, to jak najbardziej osoba godna mentora.

Kiedyś mentor na prawdę się starał, zachrzanialiśmy jak nie wiem co (Mentorzy mogą to sobie zobaczyć w mentorowisku), teraz to tak jak mówię, tylko plakietka i kolorek :f

Opublikowano

Złapałem niezłą beke xD

Moim zdaniem to lekka przesada. Marselo nie obraź się, ale przyjmujesz wszystkich w których tematach jest TAK.

http://www.mpcforum....rciasteczkomen/

Jeśli tu wszyscy są na tak to pozdrawiam. Kolega zostal przyjęty bez żadnego głosu na tak. Nie, to nie jest wyjątek...

Aktualnie nie widzę większego problemu dot. mentorów. Ja się udzielam w dziale Diablo, a tam nie mogę być aktywny tak jak np. w dziale Combat Arms czy Metin 2. Wiem dobrze, że Marselo przegląda z 15 stron zawartości użytkownika i spogląda od kiedy jest aktywność.

Paradisia... Z dnia na dzień pieprzysz co raz większe głupoty...

Ranga zmienia ;x

Opublikowano

Ta plakietka i kolorek też zobowiązuje i zachęca do dalszej pracy. W moim przypadku wiem, że skoro zobowiązałem się być mentorem to muszę udowadniać, że stale jestem pomocny. Niektóre rozstrzygnięte zgłoszenia są beznadziejne, przeglądałem większość podczas pisania aplikacji. Ale też niektórzy mentorzy zasługują na swoje rangi.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Opublikowano

Xyli, ale chodzi tutaj, jak sam pewnie zauważyłeś ,,Jak Bóg Kubie, tak Kuba Bogu".

A moderatorzy najlepiej widzą co użytkownicy robią w dziele. Widzą ich raporty i statusy ostrzeżeń.

Co mają raporty do mentora, bo ja nie wiem, wytłumacz mi plox.

652601399840421198520.png

Opublikowano

Nie o to chodzi, że ktoś pisze mało postów dziennie, jeśli są pomocne, to jak najbardziej osoba godna mentora.

Kiedyś mentor na prawdę się starał, zachrzanialiśmy jak nie wiem co (Mentorzy mogą to sobie zobaczyć w mentorowisku), teraz to tak jak mówię, tylko plakietka i kolorek :f

Wkrótce zobaczysz rezultaty naszej pracy, że jesteśmy grupą funkcyjną jak MMT, a nie nosimy tylko plakietki.

Single Player  Inne MMO  exModerator ► Degradacja ► exModerator

Opublikowano

Paradisia... Z dnia na dzień pieprzysz co raz większe głupoty...

No to weź zmów sie ze mną to go zkonfiturujemy hehehehe

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Złapałem niezłą beke xD

http://www.mpcforum....rciasteczkomen/

Jeśli tu wszyscy są na tak to pozdrawiam. Kolega zostal przyjęty bez żadnego głosu na tak. Nie, to nie jest wyjątek...

Aktualnie nie widzę większego problemu dot. mentorów. Ja się udzielam w dziale Diablo, a tam nie mogę być aktywny tak jak np. w dziale Combat Arms czy Metin 2. Wiem dobrze, że Marselo przegląda z 15 stron zawartości użytkownika i spogląda od kiedy jest aktywność.

Ranga zmienia ;x

Co to kurwa ma byc?Moze ktos mi to wyjasni czemu all nie ale marselo i tak daje range?Bo jakos nie moge nic wymyslec

sstwc.jpg

Opublikowano

To już nie elita, tylko kółko zainteresowań. Wredna może i nie kręciła aktywności mentorów ale nadała tej randze znaczenie i unikatowość, które teraz traci...

742611478555387739101.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...