Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkręcanie 965 BE + Fortis HE1225

Rones

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzćie mi krok po kroku jak podkręcić , jakie napięcie dać . Składaliście mi komputer pod oc ale sie jakoś boje podkręcać ;p

Komputer :

Procesor : AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz

Plyta glówna : Gigabyte GA-970A-UD3,DualDDR3-1866, SATA3, RAID, GBLAN, ATX (GA-970A-UD3)

Karta graficzna : Sapphire Radeon HD7850 1024MB DDR5/256b D/H/D PCI-E (11200-16-20G)

Pamiec ram : Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz

Dysk twardy : Seagate Barracuda 3.5\'\', 500GB, SATA III, 7200RPM

Nagrywarka : Asus Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel),

Zasilacz : SilentiumPC Deus 600W

Obudowa : SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD

Chlodzenie [CPU] : SilentiumPC Fortis HE1225

Pozdrawiam Rones

Zbieram - :)58095667.jpg

• Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wiem że zaraz mnie skrytukują ale ja polecam program AMD OverDrive. Jest od AMD, jak dla mnie bezpieczny, ma nawet oprogramowanie testujące stabilność.

Ogólnie u mnie OC ogranicza się do napięcia CPU 1.45V, NB 1.3V, potem tylko mnożnik w górę ;)

Opublikowano

1. Wchodzisz do BIOS'u. Zwiększasz mnożnik procesora - CPU Multiplier albo podobnie o jedną wartość (tzn o 0,5). Testujesz 30-60 minut programem OCCT. Jak nie wywali errora to dalej. A jak wywali error to podbijasz lekko napięcie (o jedną wartość, nie jeden VOLT tylko jedną wartość! Czyli najmniej ile możesz!). Na tym chłodzeniu bez obaw wyocujesz proca do 4ghz. Tylko możesz mieć tępy procesor na OC (tak jak mój FX-8120, niestety taki mi się trafił) bo zależy czy jest z środka czy z boku wafla krzemowego - z boku gorszy.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Ten procesor co mam to (Black Edition) czyli odblokowane mnożniki ma a przeciez ten zestaw co mam to do OC więc chciałbym zrobić .

Jakiś filmik byście mogli podrzucić było by latwiej i zrobić .; /?

Pozdrawiam Rones

Opublikowano

W biosie ciężej jest, musisz każdą wartość wpisywać i testować. Zrób jak mówię, w programie AMD OverDrive w zakładce Clock/Voltage dajesz napięcie proca 1.45V, napięcie NB 1.3V i potem tylko mnożnik. Kręcenie bez napięcia NB to żart, bo podkręcisz pareset mhz i będzie BSOD

Opublikowano

Co myślicie o tym programie co podał '' TrueFaith '' myśle że dobry

I jakie napięcie bo jak wczesniej robiłem oc (4.0 ghz) to blue screen wyskoczył .

Pozdrawiam Rones

Opublikowano

Jakie masz stock voltage? Puść go na 3.8 na stock wyłączając przy tym Cool'n'Quiet + C1E. Test OCCT 1h jak przebiegnie bezbłędnie to wbijasz znowu do BIOS'u i kręcisz już sam. Nie wiem jaka jest twoja sztuka.

napięcie NB 1.3V i potem tylko mnożnik. Kręcenie bez napięcia NB to żart, bo podkręcisz pareset mhz i będzie BSOD

o chuj jakie napięcie... Na mojej M3A770DE już pewnie by się topiła sekcja xDDDDD

Co myślicie o tym programie co podał '' TrueFaith '' myśle że dobry

I jakie napięcie bo jak wczesniej robiłem oc (4.0 ghz) to blue screen wyskoczył .

Programem podkręcać CPU BE to kastracja z możliwości.

Napięcie sam musisz odszukać. My ci nie powiemy czy w ogóle zrobisz stabilne 4.0.

Opublikowano

Rones - Za dużo bez zmiany napięcia ;) 965 nówki są mało podatne na OC. Napięcia podaje Ci 3 raz :D Optymalne to 1.45V dla procka i 1.25 lub 1.3V dla NB. Ja zrobiłem 4GHZ na 1.45V proca i 1.25V NB, moze wiecej by weszlo.

Anoizm - to co to za płyta ? :D Moja sekcja taka cieplusia, nawet nie parzy ;p Właśnie, poleć na PW chłodzenie sekcji dla M4a785T-M

Opublikowano

Kurde sami znaffcy...

Wchodzisz do biosu zwiększasz mnożnik o jedną wartość, zapisujesz i wychodzisz z biosu, a komputer włączy się ponownie jeżeli załaduje ci się pulpit jest git ;)

Jeżeli załadował się, to robisz restart znów wchodzisz do biosu i zwiększasz mnożnik dopóki nie wywali bs przy włączaniu pulpitu czy jakiś inny błąd.

Jak wywali błąd jakikolwiek, to zwiększasz napięcie o jedną wartość i znów próbujesz włączyć pc jeżeli wywali bs to jeszcze podnosisz napięcie i tak do zadowalającej cię wartości.

Następnie włączasz OCCT na 3 godziny jeżeli wywali błąd to zwiększasz napięcie na CPU, jeżeli nie podziała, to zwiększasz na NB

Pamiętaj aby nie przekroczyć 1,450V na CPU ;)

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Fajnie by było jakbym miał dokładny film z opisem ;/

Bo nie chce spierdolić nic ( bo za bardzo w tym nie ogar jestem )

Pozdrawiam Rones

Opublikowano

Nic nie spierdolisz, płyta dobra. Jak dużo słabsze wytrzymują mniejsze :P optymalnie możesz ustawić Vcore 1.45V i Voltage NB na 1.25V. To i tak małe napięcia :P Potem jedziesz mnożnikiem i testujesz czy bsodow nie ma

Opublikowano

Z tego co wywnioskowałem ( Mam zestaw pod OC i musze go zrobić) Jaka optymalna temp po OC (4.0 GhZ) ?

Podbijam proca na 3.5 gHz

Sprawdzam programem occt ( zostawiam na 30 min)

Jeżeli nic sie nie dzieje jade dalej 3.6 ghz

Sprawdzam nic sie nie dzieje

3.7 ghZ

Sprawdzam jest dalej ok

3.8 GhZ jest ok

3.9 error napięcie wzbijam o 1 ( nie volt)

4.0 error ( to kolejny raz o 1 dopuki nie bedzie ok)?

Pozdrawiam Rones

Opublikowano

No o tym mówię przez cały temat :D Nie musisz się tak bawić. Jak dasz te napięcia co napisałeś teraz to OC zrobisz do około 4GHz, może i więcej. Płyta bardzo dobra więc wytrzyma lajtowo.

Opublikowano
Pamiętaj aby nie przekroczyć 1,450V na CPU ;)

Phenomy zniosą nawet 1.58V, ale mobo nie zniesie takiego napięcia, więc producent podaję żeby trzymać max 1.53-54V.

A moge dać napięcie odrazu np 1.45 + N 1.25?

Dlaczego tak od razu nie robisz? Jak np. będziesz miał stabilne 4.0 na 1.46V to lecisz w dół z napięciem do momentu aż nie będzie wywalał errorów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...