Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] dobór postaci do carrowania gier na 800-1200 elo

Sence °

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część 1: Prolog

Witam, już teraz uprzedzam, abyście nie pisali postów np. " Kieruj tym czym umiesz ", bo nawet jeśli umie czymś grać, to są takie postacie, które nawet z mocnym feedem nie będą w stanie wygrać ( dobrym przykładem jest kog' maw. Jeżeli twój team to warzywa są 0 szanse na wygrane.

W tym poradniku chciałbym przedstawić wam listę postaci, które są dobre do rozgrywek na 800-1200 elo.

Część 2: Tier's

- Tier 1 - postać posiada mocny DMG, escape mechanizm, albo stuna / dash'a, mocne cc

- Tier 2 - postać posiada średni DMG / mocny DMG, może nadrabiać cc'kami

- Tier 3 - postać nie posiada mocnego DMG, może nie mieć cc'ków, albo ma dmg, trochę cc, ale jest trunda / łatwa do kontry

- Tier 4 - postać ma małą mobilność, jest delikatnie upośledzona, + lub brak cc

ps. Sortowanie według siły postaci

Piszę to do ludzi, którzy potrafią grać każdą postacią przeciętnie i nie ownią soraką na topie pod offtanka ( ekhm. sarkazm na prosów, którzy gadają, że są zajebiści, mają 1600 elo, ale na mainie, który ma bana ( drugi sarkazm ) i teraz kierują low elo kumpla, przegrywając 50% meczy (trzeci sarkazm )

Część 3: Tier 1

Top lane : Lee Sin, Darius, Irelia, Jax, Jayce, Nautilus, Nocturne, Shen, Renekton, Xin Zhao

Mid lane : Swain, Akali, Fizz, Galio, Kassadin, LeBlanc, Malzahar, Ryze, Talon ( tylko gdy sflame'imy solotopera aby poszedł ap'kiem ), Gragas ( ? )

Bot lane - ad carry : Corki, Varus, Graves, Tristana

Jungle: Lee Sin, Nocturne, Shaco, Sejuani, Rammus, Volibear, Kha' Zix, Amumu

Support - nie da się wygrać grając supportem. Zero roamingu, mała mobilność, jeżeli team nie ogarnia to -15 elo.

Część 4: Tier 2

Top lane: Jarvan, Dr. Mundo, Garen, Olaf, Rumble, Wu Kong, Riven

Mid lane: Syndra, Zyra, Diana, Ahri, Cassiopeia, Annie,

Bot lane: Miss Fortune, Twitch, Caitlyn, Vayne

Jungler: Malphite, Cho' Gath, maokai, Hecarim, Shyvana, Skarner

Część 5: Tier 3

Top lane: Master, Sion, Urgot, Tryndamere, Teemo

Mid lane, Kathus, Kennen, Morgana, Orianna, Ziggs

Bot lane: Ezreal ( usseles w late game ), Twitch ( one stun, one dead )

Jungler: Udyr ( Bez widmowego, Zefiru, butów 3 oraz trinita nie dojdziemy do np. enemy ad carry ), Fiora, Gangplank

Część 6: Tier 4

Top lane: Nunu, Nidale

Mid lane: Heimerdinger

Bot lane: Teemo ( nie ma to jak ap ad carry )

Jungler: Trundle ( low late )

Mam nadzieję, że ten poradnik pomoże wam w doborze postaci w lobby. Kiedyś dopiszę postacie, których aktualnie nie ma w poradniku.

Jestem otwarty na sugestie ( Nie kłótnie i flame )

ps. zdejmijcie mi 1% xD

graphic.png

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jungler: Udyr ( Bez widmowego, Zefiru, butów 3 oraz trinita nie dojdziemy do np. enemy ad carry )

Ty tak na serio?

Malzahar i ryze to tier 1? To nie ma ani escape systemu ani niczego, a dmg ma simple-target.

Nie napisałeś najlepszych postaci ever na elo 800-1500: eve, katarina.

Opublikowano

Ty tak na serio?

Malzahar i ryze to tier 1? To nie ma ani escape systemu ani niczego, a dmg ma simple-target.

Nie napisałeś najlepszych postaci ever na elo 800-1500: eve, katarina.

Ryze jest tak bardzo dobry w late, że spokojnie da rade wygrać :)

Tier 3 : Swain?

TY CZŁOWIEKU GRAŁEŚ NIM KIEDYKOLWIEK, PRZYNAJMNIEJ Z 30 GIER NA NORMALU?, to jest jeden z najlepszych champów do carrowania na tym elo....

<>

Opublikowano

@up.

zapomiałem o eve.

Katarina - team z warzywami, good luck.

Malza jest t1, ponieważ sciąga każdego na combo i jest dobry do roamingu

swain - ignite na ryj i gg

graphic.png

Opublikowano

@up.

draven jest bardzo zależny od teamu. Z warzywami nie wygrasz nim gry. Mogłem go wstawić w t3 / t4

graphic.png

Opublikowano

@up.

zapomiałem o eve.

Katarina - team z warzywami, good luck.

Malza jest t1, ponieważ sciąga każdego na combo i jest dobry do roamingu

swain - ignite na ryj i gg

jak się nie umie grać nim to tak jest, poza tym o jakim elo my tu mówimy? z tego co pamiętam to jak grałem na 1200-1300 to nikt mi nie rzucał ignite w tf, poza tym nawet jeśli to mamy zhoyne ;0

<>

Opublikowano

Toplane Nocturne, Kennen w tier 3. Wait what?

Wyfarmiony i feednięty kennen potrafi sam wygrać grę.

Nocturne jest zbyt papierowy na topa.

am%C3%A1simar_eune_103_0_nozg.png

Opublikowano

- Tier 4 - postać ma małą mobilność, jest delikatnie upośledzona ( nie graj nią )

Wsadziłeś to T4 nidalee ... Jak można o niej powiedzieć ze ma małą mobilność i jest "upośledzona" ?!?!? Jak ktoś nią ogarnia z samej włóczni trafi w adc i TF wygrany bo adc traci 3/4 hp.

Opublikowano

Zobaczyłem nidalee mało mobilna, nie graj nią to nawet nie doczytałem.

Polecam pograć nią trochę jako offtank.

btw. Jak można powiedzieć, że jest mało mobilna?

Opublikowano

O KURW, jeszcze przeczytalem ze ez slaby w late, chyba coś mnie strzeli..

Bo ez jest słaby w late, twoja sygnatura podpowiada mi że za dużego elo nie masz.

Opublikowano

Ehh no tak Trundle tier 4 no szkoda że nikt na low elo go nie docenia ...

WTF orianna tier3 ?!

Aż szkoda patrzeć widze że za bardzo się nie znasz na postaciach i nie wszystkimi grałeś bądź po prostu nie umiesz nimi grać :(

No ale cóż pewnie takie podzielenie na tiery wyglądało by u każdego zupełnie inaczej no masz tego plusa za chęci ;)

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Bo ez jest słaby w late, twoja sygnatura podpowiada mi że za dużego elo nie masz.

widzisz o jakim elo my tu rozmawiamy? -,-, poza tym skoro się bugła sygna nie znaczy to że nie mam elo

<>

Opublikowano

Heimer tier 4 ? Może jest mało mobilny ale to wspaniałą postać jak się ją ogarnie to naprawdę sieka ładny dmg a na midzie jeden z najlepszych picków postawi wieżyczki i nikt nie podejdzie ;) Co do ezreala to jak adc może mieć słabe late ? Może ciut słabsze od innych adc ale bez przesady ja bym go umieścił na T2 jego early gromi co w dużym stopniu nadrabia late.

Opublikowano

O KURW, jeszcze przeczytalem ze ez slaby w late, chyba coś mnie strzeli..

Bo ez odstaje w late, bo są adc z lepszym zasięgiem.

am%C3%A1simar_eune_103_0_nozg.png

Opublikowano

Mówię tu o 1000 elo -/+ 200.

Trundle to super postać, ale nie na takim elo. Niestety 50% postaci wymaga zgrania. Heimer jest usseles bez dobrego teamu.

Swaina dodam do t1

graphic.png

Opublikowano

@Up

Hemeir zastępuje 1 osobę dodatkowo jak się ogarania więc można powiedzieć, że jak ma się heimera w teamie to gra się w 6 - jego wieże ;) Myślę, że nawet jakieś noobki będą wiedzieć po co są wieżyczki i jak sobie nimi mogą pomóc.

Opublikowano

Ten czlowiek nie ma pojecia o grze i pisze jakies bezsensowne poradniki lub skopiowal to z jakiegos forum od typa niepotrfiacego grac ;D.

Nidale to Tier 1 na topie podobnie Riven i Olaf za to jest tam Nocturne i Nautilus ktorzy nie nadaja sie na topa.

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

@up. powodzenia w roamingu olafem. na 99% masz poniżej 1300 elo i nie wiesz jak się carry'uje gry ( polecam słowo roaming, ganki bez dasha to gówno nie ganki, chyba, że na boty )

Nidale.... przegrałem przez nią z 20 rankedów, bo myślą, że są pro jak picką nidale na olafa. Nidale jest usseles na takim elo. Ni to tank, ni to dmg, ni to co innego.

ap - low / high dmg, only włócznia

ad - low survi

offtank - low dmg

wybieraj

graphic.png

Opublikowano

Bo ez odstaje w late, bo są adc z lepszym zasięgiem.

Ta tristana jest taka pro w late..

"Z lepszym zasięgiem" tu się liczy również mobilność np. Vayne, Ez oni są mobilni i to się bardzo liczy, poza tym ezreal carruje gry w late game, nie wiem jak wy sobie wyobrażacie słabego ezreala w late.

<>

Opublikowano

Jeśli mówimy o mid championach, to katarina na tym elo kontruje wszystko.

Oczywiście mam na myśli dobrą katarinę, a nie warzywo które nie będzie wiedziało jak użyć shunpo.

W sumie z dupy poradnik, bo ludzie na 800-1200 elo skoro tam siedzą, ewidentnie na to zasługują - po co na siłę im pomagać ? Lepiej niech sami dojdą co robią źle, bezsensu dawać im jakieś gówniane poradniki, żeby grali według nich i jeszcze gorzej im to wychodziło. (tak się nauczą i potem bez poradników nawet "me" nie powiedzą).

Jeszcze może napisz im gdzie stawiać wardy i jak je stawiać, bo większość nawet nie wie o ich istnieniu.

Opublikowano

@up. powodzenia w roamingu olafem. na 99% masz poniżej 1300 elo i nie wiesz jak się carry'uje gry ( polecam słowo roaming, ganki bez dasha to gówno nie ganki, chyba, że na boty )

Nidale.... przegrałem przez nią z 20 rankedów, bo myślą, że są pro jak picką nidale na olafa. Nidale jest usseles na takim elo. Ni to tank, ni to dmg, ni to co innego.

ap - low / high dmg, only włócznia

ad - low survi

offtank - low dmg

wybieraj

Offtank nidale low dmg OK ty za to masz 2k elo widze jak ty podstaw nie ogarniasz. Co do olafa to jest takie cos jak ghost, ulti, slow z topora, kolega na linii z cc do tego w late wrzucasz ghosta wbiegasz w ad carry i go niszczysz

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...