Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]nie wytrzymam.. znowu procek.

Charon ;*

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jedyne co możesz zrobić to zdjąć zabezpieczenia dotyczące przegrzewania się procka. Nie wiem czy to możliwe w ustawieniach, jak nie to zostaje edycja BIOSu

Opublikowano

mówili ci ze czujnik temperatury jest zjebany a nie procek się przegrzewa

A wiesz jak to naprawić itd. ?

@up

poczekam na bardziej dośw. użytkowników jak to zrobić, boje się, że coś spieprzę :unsure:

Opublikowano

no tak jak ci TF mowil zabezpieczenie zdjąć :X

ale jakie zabezpieczenia ;d ? skąd mam wiedzieć, jakie to są ? nie znam się zbytnio na tym.. gdzie one dokładnie leżą ?

Opublikowano

Jeśli czujnik jest uszkodzony na płycie głównej to nic z tym nie zrobisz.

Będziesz musiał wyłączyć automatyczne resetowanie PC w biosie ale jak faktycznie temperatura się podniesie to odczujesz tylko w spadku wydajności, w najgorszym przypadku spali się procek.

To w którym miejscu można to wyłączyć zależy od tego jaki masz bios.

Czasem może być też tak, że nie będzie dało się zwiększyć krytycznej temperatury.

@DOWN mniej więcej tak ale jeśli jest zepsuty to może zatrzymać się np. na 150stopniach i nie dobić wyżej

w sumie to sam mam taką sytuacje z czujnikiem temperatury dysku - cały czas 70stopni i się nie rusza, a dysk jest zimny

Hejo

Opublikowano

Jeśli czujnik jest uszkodzony na płycie głównej to nic z tym nie zrobisz.

Będziesz musiał wyłączyć automatyczne resetowanie PC w biosie ale jak faktycznie temperatura się podniesie to odczujesz tylko w spadku wydajności, w najgorszym przypadku spali się procek.

To w którym miejscu można to wyłączyć zależy od tego jaki masz bios.

Czasem może być też tak, że nie będzie dało się zwiększyć krytycznej temperatury.

czyli gdy gram i procek ma temperature 100 stopni to tak naprawdę ma temperature np. 60 stopni?

jak zwiększe np. temperature krytyczną do 170 stopni ? bo jak włączam black opsa np. to odrazu mam 120 stopni.. a jak trochę pogram to może dojść do np. 140-150 stopni, a tak naprawdę jest mniej tak ?

Opublikowano

up. tak dokladnie. czujnik cie oszukuje. zmien krytyczna maxa i tyle. nic wiecej nie zrobisz.

heh, ok.. tylko biosa też lekko nie ogarniam.. ale poszukam coś max CPU temperature critical temperature czy jakoś tak i zmienie..

Opublikowano

ok

w biosie cpu warning temperature czy jakoś tak mialem do wyboru 60 70 80 90 stopni i bodajze 140 160 180 190 F

ustawilem narazie 80 stopni C/174F

pogram troche w cs'a ok. 15 minut(Jak dam rade oczywyscie, ze sie nie wylaczy) .. jak po 15 minutach bedzie chulać to good.

Opublikowano

Nie ma OFF ? Trzeba było ustawić max temperaturę z listy. Skoro czujnik pokazuje 150 to i tak Ci sie wylaczy (ustawiles 80)

Opublikowano

Nie ma OFF ? Trzeba było ustawić max temperaturę z listy. Skoro czujnik pokazuje 150 to i tak Ci sie wylaczy (ustawiles 80)

max to była 90 stopni C/194 F

kurde ? ustawilem 80 stopni i gralem w cs'a i komputer wydał bardzo dziwny dzwiek.. tak sie zlekłem ze cs'a wylaczylem.. moze to byl sygnał ze bios jest ustawiony na 80 stopni i akurat tyle przekroczyło czy jakoś tak ?

Opublikowano

Pisk ? Pipczenie ? Nie bój się tego. Jak Cię wkurza to odłącz głośniczek od płyty. Zapewne to znak o przekroczeniu temperatury.

http://obrazki.elektroda.pl/3683087800_1296153515.jpg

Opublikowano

Pisk ? Pipczenie ? Nie bój się tego. Jak Cię wkurza to odłącz głośniczek od płyty.

dwu sekundowy pisk

nic nie bede odłaczam ;d

w cs'a już gram ok. 3 minuty i jakoś dobrze jest.. ale temp. raczej nie osiągnela 80 stopni(w everescie) bo tak to by sie wyłączył komp.

Opublikowano

u mnie też zdażyła się taka sytuacja grałem w bf'a i temp sięgały powyżej 100 stopni i komp się wyłączał ale następnego dnia było już ok ;)

Opublikowano

Pisk ? Pipczenie ? Nie bój się tego. Jak Cię wkurza to odłącz głośniczek od płyty. Zapewne to znak o przekroczeniu temperatury.

jednak tak, ustawilem temperature 80 stopni w bios.

temperatura podczas grania w cs'a osiągneła +80 stopni i był 2 sekundowy pisk ze strony komputera.. ale komputer sie nie wyłączył.

jak tak piszczy to boje się że coś się spali ;d

co zauważyłem.. gdy jest ten pisk to on będzie ciągle.. gdy milimalizuje gre na pasek to pisk znika .. ;d

nie mam tego głośniczka na płycie, a ten pisk z chęcią bym wyłączył bo jakoś gram w cs'a od 10 minut i nie wyłączyło kompa ;d tylko ten pisk mnie wkurza..

znalazłem głośnik, tylko, że on jest wczepiony do płyty.. nie ma żadych kabli.. a wyrwać raczej go nie wyrwę.. -,-

Opublikowano

wystarczy wyłączyć CPU Warning temperature, dlaczego uparcie tego nie robisz ?

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jak czytam wasze porady to mi się słabo robi. Jak można komuś z takimi temperaturami polecać przeprowadzenie testu w OCCT, gdzie obciążenie podzespołów jest równe 100%? Chcecie go wysadzić w powietrze?

Mała rada, jak zmieniać pastę to najlepiej na Zalman STG2 ew. Arctic Silver 5, 10zł więcej, a dobrze się rozsmarowują i świetnie oddają ciepło, testowałem już nie jedną pastę i według mnie warto.

Moim zdaniem czujnik jest ok, tylko przy zakładaniu/zdejmowaniu musiałeś coś uszkodzić/źle zamontować, dociśnięcie radiatora na maxa wręcz mogło zaszkodzić, najbezpieczniej jest przykręcać śrubki po przekątnej i z wyczuciem.

Na przyszłość: z takimi problemami idź na prawdziwy renomowany wortal komputerowy i nie trać czasu na dziecięce forum. Nie obraźcie się, ale taka prawda.

EMPTY :C

Opublikowano

Mi się słabo robi jak czytam twoje posty. 150 stopni chłopak odczytuje przy CSie, jak przy 100/120 się komputer automatycznie wyłącza... Nawet przy słabym docisku radiatora zawsze ten docisk jest. Płyta jest do wymiany bo czujnika nie wymieni, może próbować edytować BIOS co jest raczej dość trudne (dla niego pewnie niemożliwe)

Opublikowano

Ale temperaturę w idle pokazuje raczej prawidłową tylko podczas obciążenia coś mu odwala, tak jakby procek nie oddawał ciepła. Zresztą za mało wiemy żeby konkretnie określić przyczynę. Wyłączenie zabezpieczeń jest trochę pochopnym posunięciem, zwłaszcza gdy nie ma się pewności, że to na pewno walnięty czujnik.

EMPTY :C

Opublikowano

Ale temperaturę w idle pokazuje raczej prawidłową tylko podczas obciążenia coś mu odwala, tak jakby procek nie oddawał ciepła. Zresztą za mało wiemy żeby konkretnie określić przyczynę. Wyłączenie zabezpieczeń jest trochę pochopnym posunięciem, zwłaszcza gdy nie ma się pewności, że to na pewno walnięty czujnik.

Jak byś poczytał posty to byś wiedział że sprawdzał te "100 stopni" dotykając radiator, i okazało się że był ciepły a przy tej temperaturze powinno parzyć...

50dea4ba1935f.png

Opublikowano

wystarczy wyłączyć CPU Warning temperature, dlaczego uparcie tego nie robisz ?

Noo.. w CPU Warning temperature mam takie coś:

Disabled

60 stopni C/160F

70stopni C/170F

80 stopni C/180F

90 stopni C/190F

czy jakoś tak

mam zaznaczone disabled(już miałem to zaznaczone) ale dalej wyłącza kompa..

chlopie jak to mozliwe ze on ma 130C ? skoro mowi ze ragiator sie nie rusza i dobrze dociska procka.

tak, radiator na 100 % dobrze dociska procka i się nie rusza.

Mi się słabo robi jak czytam twoje posty. 150 stopni chłopak odczytuje przy CSie, jak przy 100/120 się komputer automatycznie wyłącza... Nawet przy słabym docisku radiatora zawsze ten docisk jest. Płyta jest do wymiany bo czujnika nie wymieni, może próbować edytować BIOS co jest raczej dość trudne (dla niego pewnie niemożliwe)

grałem w black ops, temperatura osiągała 122 stopnie i wyłączyłem gre, bo nie wiedziałem, że czujnik walnięty.. myślałem, że procek się spali.. ale radiator gorący nie był, tylko ciepły..

pamiętam w wakacje, mialem taki problem że np. wczoraj grałem normalnie, a jutro tak samo, procek dosięgał do 110 stopni.. ale przyczyną było, że radiator nie dociskał procesora.. ale teraz na 100 % dobrze dociska.

tak, ale gdy przegląm internet np. mpc forum to tak:

temperatury gdy siedzę teraz np. na necie..:

procesor: 20-40 stopni

rdzen 1: 90-25 stopni

rdzen 2: 10-25 stopni

i gdy włączam cs'a to nagle temperatury do 90-110 stopni rosną? dziwne -,-

Opublikowano

Noo.. w CPU Warning temperature mam takie coś:

Disabled

60 stopni C/160F

70stopni C/170F

80 stopni C/180F

90 stopni C/190F

czy jakoś tak

mam zaznaczone disabled(już miałem to zaznaczone) ale dalej wyłącza kompa..

tak, radiator na 100 % dobrze dociska procka i się nie rusza.

grałem w black ops, temperatura osiągała 122 stopnie i wyłączyłem gre, bo nie wiedziałem, że czujnik walnięty.. myślałem, że procek się spali.. ale radiator gorący nie był, tylko ciepły..

pamiętam w wakacje, mialem taki problem że np. wczoraj grałem normalnie, a jutro tak samo, procek dosięgał do 110 stopni.. ale przyczyną było, że radiator nie dociskał procesora.. ale teraz na 100 % dobrze dociska.

tak, ale gdy przegląm internet np. mpc forum to tak:

temperatury gdy siedzę teraz np. na necie..:

procesor: 20-40 stopni

rdzen 1: 90-25 stopni

rdzen 2: 10-25 stopni

i gdy włączam cs'a to nagle temperatury do 90-110 stopni rosną? dziwne -,-

Daj Disabled...

50dea4ba1935f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...