Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]nie wytrzymam.. znowu procek.

Charon ;*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te temperatury jakieś małe są, to po włączeniu? Zamknij już speedfan jest ok.

tak, te temperatury mam gdy siedze na pulpicie albo na internecie(facebook itd.).. ale gdy włącze byle jaką grę nawet minecrafta lub cs1.6 to odrazu temperatura procesora do 90-100 stopni dosięga(po ok. 3 minutach)

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Podczas podkręcania się zwiększa napięcie ;) Ściągnij Speedfan i ustaw obroty na max. Jaka to pasta producent i model?

zwiększanie obrotów to bezmyślność - wentylatory po dłuższym czasie po prostu się zużyją/zepsują/będą działały dużo głośniej.

jeśli chodzi o paste za 10zł - OK, mój brat użył na swoim PC pasty izolacyjnej uszczelniającej (chyba do 135stopni C) do rur o.O co dziwne temperatura jest dobra teraz nawet ja tego używam

powiedz mi jeszcze; ile jest tej pasty między procesorem a radiatorem tyle co kartka papieru (chodzi o grubość) ?

normalnie jak nałożysz paste, przyłożysz procesor do radiatora na chwile i widzisz czy jest równomiernie rozłożona / czy nie ma pęcherzyków powietrza (czy nie zostają po nich ślady) - sprawdzałeś tak ?

@EDIT u mnie jest tak, że 'blaszka' procesora jest pokryta cała ale samej pasty jest minimalnie mało.

Hejo

Opublikowano

zwiększanie obrotów to bezmyślność - wentylatory po dłuższym czasie po prostu się zużyją/zepsują/będą działały dużo głośniej.

jeśli chodzi o paste za 10zł - OK, mój brat użył na swoim PC pasty izolacyjnej do rur o.O co dziwne temperatura jest dobra teraz nawet ja tego używam

powiedz mi jeszcze; ile jest tej pasty między procesorem a radiatorem tyle co kartka papieru (chodzi o grubość) ?

normalnie jak nałożysz paste, przyłożysz procesor do radiatora na chwile i widzisz czy jest równomiernie rozłożona / czy nie ma pęcherzyków powietrza (czy nie zostają po nich ślady) - sprawdzałeś tak ?

trochę grubsza niż kartka papieru..

radiator mocno przylega do procesora..

Opublikowano

jeśli chodzi o paste za 10zł - OK, mój brat użył na swoim PC pasty izolacyjnej uszczelniającej (chyba do 135stopni C) do rur o.O co dziwne temperatura jest dobra teraz nawet ja tego używam

@EDIT u mnie jest tak, że 'blaszka' procesora jest pokryta cała ale samej pasty jest minimalnie mało.

u mnie podobnie.. ciutke pasty na środek i radiator ją ,,rozsmarował'' na całym procesorze..

ma ktoś jakieś pomysły ; (?

Opublikowano

Rozwiąże, bo jak będzie chłodny to znaczy że czujnik walnięty. 50 stopni to już takie gorąco troszkę, na 100 powinno parzyć w łapę.

Opublikowano

Rozwiąże, bo jak będzie chłodny to znaczy że czujnik walnięty. 50 stopni to już takie gorąco troszkę, na 100 powinno parzyć w łapę.

Dobrze, włączę grę i jak będzie +90 stopni to dotknę i powiem czy ciepły czy gorący.

ok.. zrobiłeś jak kazałeś. właczyłem black opsa i procek miał 120 stopni i sie jeszcze nie wyłaczył.. ale radiator wgl. nie był gorący... tylko był ciepły, łapy wgl. nie parzyło ;d

Opublikowano

Czyli walnięty czujnik. Ja tutaj odpadam, może ktoś z forum wie jak to ogarnąć. Chyba jedyne wyjście to zdjęcie zabezpieczenia w BIOSIE czy coś.

@DOWN

Odpadam z tematu w znaczeniu że nie wiem co robić, już nie pomogę.

Opublikowano

To źle czy dobrze ; < ? po waszych wypowiedziach, jak mówisz, że ODPADASZ, to raczej epic fail tak ?

@up

,,Odpadam z tematu w znaczeniu że nie wiem co robić, już nie pomogę.''

wiem, o to mi chodziło ;d

Opublikowano

To źle czy dobrze ; < ? po waszych wypowiedziach, jak mówisz, że ODPADASZ, to raczej epic fail tak ?

Nie po prostu my nie znamy się na takich rzeczach. My tylko składamy zestawy. Tutaj przydałby się Robem albo Anoizm

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Nie po prostu my nie znamy się na takich rzeczach. My tylko składamy zestawy. Tutaj przydałby się Robem albo Anoizm

ok, spróbuję napisać do nich.

Opublikowano

ciekawi mnie jedno, gdzie jest czujnik z radiatora ? z reguły jest on wciskany pomiędzy żeberka radiatora albo w dobrych radiatorach ma na to odpowiednie miejsce

znałem przypadki "mądrych"' ludzi którzy umieszczali go pomiędzy radiatorem a procesorem smarując pastą albo wciskając pod procesor

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

ciekawi mnie jedno, gdzie jest czujnik z radiatora ? z reguły jest on wciskany pomiędzy żeberka radiatora albo w dobrych radiatorach ma na to odpowiednie miejsce

znałem przypadki "mądrych"' ludzi którzy umieszczali go pomiędzy radiatorem a procesorem smarując pastą albo wciskając pod procesor

to znaczy ? jakieś sugestie co do problemu ? problem jest poważny ? można to jakoś naprawić etc. ?

Opublikowano

masz czujnik temperatury zakładany na radiator czy nie ? może miałeś i nie założyłeś jak zmieniałeś pastę

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Ech...

Jeżeli radiator cooler'a CPU jest zimny to na 99% poszedł czujnik temperatur na płycie głównej i nic z tym nie zrobisz. Dobrze by było, jak byś zmierzył to zewnętrznym urządzeniem.

Miałem kiedyś taki przypadek z H100. Wentylatory osiągały 4k RPM, a odczyt temperatury był w okolicach 85*C. Po przejechaniu miernikiem widać było, że CPU nie osiągał nawet 45*C, a wentyle kręciły się z prędkością 2k RPM.

random.jpg

Opublikowano

Ech...

Jeżeli radiator cooler'a CPU jest zimny to na 99% poszedł czujnik temperatur na płycie głównej i nic z tym nie zrobisz. Dobrze by było, jak byś zmierzył to zewnętrznym urządzeniem.

Miałem kiedyś taki przypadek z H100. Wentylatory osiągały 4k RPM, a odczyt temperatury był w okolicach 85*C. Po przejechaniu miernikiem widać było, że CPU nie osiągał nawet 45*C, a wentyle kręciły się z prędkością 2k RPM.

nie mam żadnego urządzenia ; (

@robem

nie wiem o co Ci chodzi, żadnego czujnika nie było..

wyjąłem radiator, wyczyściłem z pasty, procek też z pasty, nałożyłem 1-2 ziarenka ryżu(pasty na oko) na środek procka i mocno radiator docisnąłem do procesora.

Opublikowano

Macie jakieś pomysły na naprawienie tego ? tzn. żeby się tak nie przegrzewał gdy włączę np. grę ? tak samo z programem ,,steam'' .. włączę aplikację, i temperatura rośnie do 60 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...