Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]nie wytrzymam.. znowu procek.

Charon ;*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam wielki problem, wymienilem paste na procesorze.. stara byla wyschnięta i grałem sobie w gry nawet po 6h o.O, a teraz wymieniłem paste i gdy wlacze byle jaką grę komputer po 1-2 minutach sie wylacza..

a gdy siedze na necie to procek ma 25-50 stopni C.

a gdy gram to rosnie nawet do 110 stopni ..

pasty dałem tyle co 3-5 ziarenek ryżu i palcem rozsmarowałem, radiator przylega do procka..

co może być nie tak .. ? już 3 razy zmieniałem paste na procku dzisiaj i dalej ten sam błąd.. już nie wytrzymuje.. a ze starą wyschniętą pastą było dobrze..

• Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

3-5 ziarenek ? po*ebało ? ja daje jedno... Za dużo pasty = stara pasta (taki sam efekt lub gorszy, wiem bo sam tak zrobiłem)

Jeszcze raz zmyj całą pastę np. zmywaczem do paznokci, daj kropkę na środku procka (1-2 ziarenka) i bez rozsmarowywania załóż radiator (jego też przeczyść zmywaczem)

Potem polecam na 1h odpalić OCCT na procesor żeby pasta się choć trochę wygrzała.

Po za tym może chłodzenie źle zakładasz ? Zły nacisk albo coś. Podłączyłeś na pewno wiatraczek do niego ?

Opublikowano

3-5 ziarenek ? pojebało ? ja daje jedno... Za dużo pasty = stara pasta (taki sam efekt lub gorszy, wiem bo sam tak zrobiłem)

Jeszcze raz zmyj całą pastę np. zmywaczem do paznokci, daj kropkę na środku procka (1-2 ziarenka) i bez rozsmarowywania załóż radiator (jego też przeczyść zmywaczem)

Potem polecam na 1h odpalić OCCT na procesor żeby pasta się choć trochę wygrzała.

Po za tym może chłodzenie źle zakładasz ? Zły nacisk albo coś. Podłączyłeś na pewno wiatraczek do niego ?

chłodzenie czyli radiator na procek ;d ?

dobrze radiator leży na procesorze..

OCCT? co to .. ?

noo, dałem tak 3-5 ziarenka i palcem rozsmarowałem..

przecież dałem na moje oko 2 ziarenka ryżu xD to jak rozsmarowałem paste na procesor to całego nie dałorady wysmarować.. musiałem jeszcze odrobine dołożyć,(na oko razem 4 ziarna)

@EDIT

jak bez rozsmarowywania? przecież pasta musi być na całym procku z tego co mi wiadomo...

Opublikowano

Nie musi, pasta sama się "rozlewa" pod wpływem nacisku. 4 ziarna to możesz sobie na 4-5 razy rozsmarować. (2-3 lata przy wymianie 1-2 razy w roku) Ma być jedna mała kropa na środku procka, czyściutki dobrze wyczyszczony proc i radiator.

Trochę byś się ze swojej strony zainteresował. OCCT to program.

Opublikowano

Nie musi, pasta sama się "rozlewa" pod wpływem nacisku. 4 ziarna to możesz sobie na 4-5 razy rozsmarować. (2-3 lata przy wymianie 1-2 razy w roku) Ma być jedna mała kropa na środku procka, czyściutki dobrze wyczyszczony proc i radiator.

Trochę byś się ze swojej strony zainteresował. OCCT to program.

nie rozumiem.. jak mała kropelka pasty sama się rozleje na całym procesorze pod naciskiem radiatora -,- ?

Opublikowano

nie rozumiem.. jak mała kropelka pasty sama się rozleje na całym procesorze pod naciskiem radiatora -,- ?

Kurwa normalnie. Dobijasz mnie człowieku.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Ja pierdole. Weź kulkę plasteliny, połóż na biurku i dociśnij książką. Dalej będzie kulka czy może placek ? Ja nakładam ciut mniej niż tu:

http://img21.imageshack.us/img21/9429/beztytuuzyv.jpg

Na tym zdjęciu gościowi się trochę rozlała bo miał jakąś rzadszą. Trochę mniej jak na fotce nakładasz i na to po prostu chłodzenie.

Flap - racja kuffa, mnie też dobija ;d

Opublikowano

Kurwa normalnie. Dobijasz mnie człowieku.

bo jestem w tym zielony, dla mnie to jest dziwne i tyle.. co jak co, na komputerach się średnio znam, ale styczności z wymianą pasty nigdy nie miałem i nie rozumiem.

Opublikowano

czego tu mozna nie rozumiec ? daj na srodku procka 1krople zaloz radiator i tyle . pasta sama sie rozleje pod wplywem nacisku i temperatury .

ale kropelka to nie za mało .. ? nie znam się na tym..

Opublikowano

Ej a masz oczyszczony komputer z kurzu???

Wyjdź!

On się pyta o pastę termoprzewodzącą, a ty mu piszesz czy wyczyścił kompa z kurzu....

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

ale docisles dobrze te zatrzaski do plyty g? nie rusza sie radiator?

nie rusza.. zaraz idę zmyć paste i dam tą kropelke.. zobaczymy czy zadziała, lecz wątpie.

Opublikowano

podaj nam wgl twoje podzespoly a szczegojnie zasilacz.

Jakie są napięcia wyjściowe? z zasilacza mierzone miernikiem cyfrowym z dobrą baterią

Opublikowano

podaj nam wgl twoje podzespoly a szczegojnie zasilacz.

Jakie są napięcia wyjściowe? z zasilacza mierzone miernikiem cyfrowym z dobrą baterią

co ?

zielony jestem

procesor:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+

zasilacz:

AC ~230V 4A 50Hz model: 4life/400 <--- to pisało na zasilaczu po zdjęciu obudowy..

Opublikowano

zasilacz masz do dupy mozliwe ze nie wyrabia przy grach. jaka masz gpu?. masz jakis miernik napiecia w domu?

w najgorszym wypadku zmiana zasilacza i radiatora. napewno dobrze siedzi na procku?

ale cos mi tu nie gra skoro wczesniej normalnie grales .

Opublikowano

zasilacz masz do dupy mozliwe ze nie wyrabia przy grach. jaka masz gpu?. masz jakis miernik napiecia w domu?

w najgorszym wypadku zmiana zasilacza i radiatora. napewno dobrze siedzi na procku?

ale cos mi tu nie gra skoro wczesniej normalnie grales .

no mowie Ci, przed wymianą pasty bylo wszystko dobrze.. dodam, że stara pasta była wyschnięta..

nie mam żadnego mierniku, radiator dobrze dociśnięty..

temperatury z everesta, gdy gram w cs'a przez 1-2 minuty.. :

98979901472753376084.png

procek ok. 95 stopni -,-

Opublikowano

Świeża pasta wymaga wygrzania.Często trzeba odczekać 200 godzin.Chyba,że zastosowałeś pastę diamentową to po kilku godzinach już jest wygrzana.

nie wiem. moze bedziesz musial kupic lepszy radiator.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...