Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka języka, tylko Jakiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem co to jest WinAPI - API windowsa, umożliwiające funkcjonowanie systemu i tworzenie programów korzystających z dobrodziejstw systemu (okienka, sockety, wątki itp.).

Na .NET zasadniczo są 2 rodzaje GUI. Windows Forms i WPF. Jak chcesz używać WinAPI (na platformie .NET ofc) to musisz samemu zaimportować sobie funkcje, tylko po co.

czyli ma więc nie mów, że nie. lol

Opublikowano

czyli ma więc nie mów, że nie. lol

Na .NET NIE MA WinAPI!

Możliwe jest samodzielne zaimportowanie z bibliotek (np. kernel32.dll, user32.dll), ale to się używa jeśli naprawdę potrzebujesz. Domyślnie nie masz żadnych bezpośrednich, publicznych funkcji zaimportowanych z WinAPI.

I pamiętaj, że programy okienkowe != WinAPI.

Opublikowano

VB to nie jest to samo co VB.NET.

Klasy platformy .NET w części korzystają z importów WinAPI, ale nie jest to widoczne na zewnątrz frameworka. M.in. klasa MessageBox jest nakładką na systemowe MessageBox'y.

Opublikowano

A takie pytanie ode mnie czy jak zaczne się uczyć C# to czy jak potem będę chciał przejść na C++ to będzie się bardzo różnił...

Czyli czym się różni C# od C++ ??

sygnathl.png

Opublikowano

C# jest w pełni obiektowy, w C++ możesz pisać obiektowo jak i strukturalnie. Tutaj chwalę C# przez to, że nie kod się nie "miesza".

C# jest kompilowany do kodu pośredniego, interpretowanego przez maszynę wirtualną. C++ do kodu maszynowego który jest wykonywany przez procesor. Nie jest widoczna różnica wydajności przy zwykłych aplikacjach.

Kod C# jest czytelniejszy, w przeciwieństwie do C++ m. in. dzięki temu, że usunięto makra.

W C# nie musisz się martwić zarządzaniem pamięci. Całą robotę wykona za Ciebie tzw. Garbage Collector (odśmiecacz pamięci). W C++ musisz sam zwalniać pamięć. Gdy tego nie zrobić nastąpi tzw. wyciek pamięci, co oznacza, że pamięć którą zaalokowałeś będzie można użyć ponownie dopiero po zakończeniu procesu.

W C# zrezygnowano z headerów na rzecz dokumentacji XML, która jest pokazywana w trakcie pisania kodu (taki krótki i zwięzły opis klasy, metody, pola czy czegoś tam innego) oraz dobrego IntelliSense. W C++ musisz podglądać header, aby zapoznać się z API lub skorzystać z normalnej dokumentacji. Tutaj duży plus dla C# za to, że wyświetla nam się dokumentacja w trakcie pisania kodu.

Opublikowano

VB to nie jest to samo co VB.NET.

Co ma piernik do wiatraka ?

po 2 jeżeli doczepić się szczegółów to .net, ma pewne różnice, ale dobra tu się kłócić nie będę...

Ps.MessageBox, to nie klasa, Show jest klasą 8S

Po 2 MessageBox, jest z biblioteki,

zauważ że jak zapisujesz projekt, to nie masz tylko formy ale tworzy się 2 plik z opisem tej formy :rolleyes:

A takie pytanie ode mnie czy jak zaczne się uczyć C# to czy jak potem będę chciał przejść na C++ to będzie się bardzo różnił...

Czyli czym się różni C# od C++ ??

to teraz zacytuję fragment, nie są to moje słowa ale słowa prawdziwego programisty.

"Nawiązując do Języków C++/Java/C#, są one do siebie tak podobne, że opanowanie jednego z nich równa się z opanowaniem drugiego w 90% "

Opublikowano

po 2 jeżeli doczepić się szczegółów to .net, ma pewne różnice, ale dobra tu się kłócić nie będę...

Po 2 MessageBox, jest z biblioteki,

zauważ że jak zapisujesz projekt, to nie masz tylko formy ale tworzy się 2 plik z opisem tej formy :rolleyes:

to teraz zacytuję fragment, nie są to moje słowa ale słowa prawdziwego programisty.

"Nawiązując do Języków C++/Java/C#, są one do siebie tak podobne, że opanowanie jednego z nich równa się z opanowaniem drugiego w 90% "

1. MessageBox to jest klasa. Show jest METODĄ (statyczną) klasy MessageBox. Polecam zapoznać się http://msdn.microsof...messagebox.aspx i zacząć odróżniać metody od klasy.

2. Opis tej formy, jest generowany automatycznie przez designer. To zwykły kod C# czy tam VB.NET jak w nim piszesz. Równie dobrze można pisać bez designera i samemu "na oko" formatować layout.

3. Ten "programista" miał może rację z Javą i C#, ale niestety nie z C++. To jest w ogóle inny język. C# i Java są podobne do C++ tylko pod względem składni, nic więcej.

Nie uważaj się za mądrzejszego tylko dlatego, że skończyłeś szkołę informatyczną. Szkoła nie zrobi z Ciebie programisty.

Zanim napiszesz posta, przemyśl go, aby się nie kompromitować.

MessageBox, to nie klasa, Show jest klasą 8S"
To dopiero jest fail... Nie znasz się - nie wypowiadaj się.

@EDIT Poprawiłeś to w następnym poście :P

Opublikowano

chujową składnię

tak, vb.net o dziwo korzysta z netframeworka

MessageBox jest klasą. Show jest metodą

Opublikowano

chujową składnię

tak, vb.net o dziwo korzysta z netframeworka

MessageBox jest klasą. Show jest metodą

racja, moja pomyłka, no bo

System.Windows.Forms.MessageBox

;x

PS.

@Utermiko

Nie poprawiaj programisty, jak sam korzystasz z for, wiesz o czym mowa :*

no może w sumie inny, ale to nie zmienia faktu.

Dobranoc.

btw.

AutoIT to dopiero chujowa składnia...

Opublikowano

For czyli Forum <3

PS.

1. nie uważam się za mądrego, raczej jestem głupi..

2. Nie napisałem, że skończyłem, powiedziałem tylko że, "ps. nie sprzeczaj się jeżeli nawet nie byłeś w informatycznej szkole a o programowaniu wiesz z neta",

Wiec stwierdziłem to że wiedza jest na podstawie domysłów, czytania for i innych błędnych poradników.

Czytanie z rozumieniem.

Opublikowano
2. Nie napisałem, że skończyłem, powiedziałem tylko że, "ps. nie sprzeczaj się jeżeli nawet nie byłeś w informatycznej szkole a o programowaniu wiesz z neta",

on założył, że jeśli byś to napisał nie uczęszczając do takiej szkoły to musiałbyś być mega debilem. Ale może źle założył?

1. nie uważam się za mądrego, raczej jestem głupi..

Ale dalej będziesz się sprzeczał, że wiesz lepiej?

Wiec stwierdziłem to że wiedza jest na podstawie domysłów, czytania for i innych błędnych poradników.

idź się uczyć pisać w devie i używać system("pause") w tej swojej szkole informatycznej

Jak na razie według mnie się strasznie błaźnisz w tym temacie i zachowujesz jak ktoś kto niby chodził do szkoły informatycznej i myśli, że jak chodził to już wie więcej od wszystkich, którzy do takiej nie chodzili.

Dyskusja z tobą nie ma sensu, bo mimo tego, że myślisz, że wiesz więcej, to twój poziom znajduje się nisko.

btw. Coraz bardziej myślę, że jesteś tylko nędznym trollem, więc jeśli nim nie jesteś to możesz sam sobie pomyśleć, że prawdopodobnie jesteś jednym z wielu debili.

Opublikowano

on założył, że jeśli byś to napisał nie uczęszczając do takiej szkoły to musiałbyś być mega debilem. Ale może źle założył?

Ale dalej będziesz się sprzeczał, że wiesz lepiej?

idź się uczyć pisać w devie i używać system("pause") w tej swojej szkole informatycznej

Jak na razie według mnie się strasznie błaźnisz w tym temacie i zachowujesz jak ktoś kto niby chodził do szkoły informatycznej i myśli, że jak chodził to już wie więcej od wszystkich, którzy do takiej nie chodzili.

Dyskusja z tobą nie ma sensu, bo mimo tego, że myślisz, że wiesz więcej, to twój poziom znajduje się nisko.

btw. Coraz bardziej myślę, że jesteś tylko nędznym trollem, więc jeśli nim nie jesteś to możesz sam sobie pomyśleć, że prawdopodobnie jesteś jednym z wielu debili.

nie wiem jak można być takim żałosnym imbecylem, hajterować tylko innych, a debilem jesteś ty, nie wiem za co ci dali Codersa ale to był duży błąd, ale cóż kto mógł wiedzieć co do debila.

PS. Ośmieszasz tylko to forum i cały dział "programowane"

jak byś nie wiedział że, każda składnia każdemu przypada inaczej do "gustu"

żyj sobie w takim świecie, gdzie uważasz że C++ jest najlepszy.

dalsza rozmowa nie ma sensu.

Z debilem się nie da dogadać

wiem tyle że łaska boża i głupota ludzka nie mają granic...

@Utermiko

ok rozumiem cię, ale to mnie irytuję ze ktoś zjadł rozumy innych a sam nie wie.

do ciebie nic nie mam...

raczej na odwrót nie uważam się za mądrego, ale irytuje mnie "jechanie" i traktowanie innych jak psy, i uważanie się za pro elo programistów co ledwo przeszli mutację.

ale trzeba przyznać nie jesteście głupi, bo mądrze myślicie ale źle się zachowujecie, tyle ode mnie .

Opublikowano
jak byś nie wiedział że, każda składnia każdemu przypada inaczej do "gustu"

możesz się nie zgodzić, ale ja uznaję składnię typu pascala/vb za składnię dobrą dla humanistów, którzy mają problemy z symbolami i wolą pisać jakieś monstra

dalsza rozmowa nie ma sensu.

Z debilem się nie da dogadać

zgadzam się.

nie mówię o programistycę, tylko o zachowaniu i osobowości.

czasem czuję, ze jestem jebanym gimbusem, ale prawie każdy przechodzi (albo w nim trwa na wieki) ten okres popierdolenia, ale czy my właśnie nie gadamy o twoim braku wiedzy i mimo wszystko dalszym trwaniu przy swoim, a nie o osobowości?

btw Staram się zachowywać normalnie do normalnych ludzi. Jeśli ktoś mi nie odpowiada to sorry, ale jeszcze nie umiem tego opanować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...