Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarna lista zasilaczy + renomowane marki

TrueFaith

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@up

Walnij miernik i porównaj napięcia z niego, a potem z jakimś markowym.

graphic.png

Opublikowano

Prześledziłem ostatnimi czasy trochę artykułów o zasilaczach i fora internetowe. Zapoznałem się ze wszelkimi listami czarnymi i białymi.

Moje pytanie jest takie: na jakiej podstawie robi się te listy? Jakiś sondaż? Badanie? Zbiera się informacje z różnych for internetowych?

Ostatnio trafiłem na cos takiego:

http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=57198&st=200

To pokazuje że owszem sypią się zasilacze z czarnej listy ale również sypią się zasilacze polecane. Chieftec, Corsair czy OCZ a także inne zbyt często powtarzają się w takich postach. Co ciekawe nie dość że potrafią same sie palić to posiągają ze sobą także inne podzespoły.

Czyli co to za renoma skoro nawet zabezpieczenia nie działają?

Z tego wszystkie wnioskuję że nie ma bezawaryjnych zasilaczy i nie ma zasilaczy kore ochronią twoja resztę sprzetu. AJk bedziesz miał pecha to popłyniesz z podzespołami. I co ciekawe to nie jest tak rzadkie że można mówić ( w przypadku markowych zasilaczy) o 1 na 1000. To znacznie większa częstotliwość.

Opublikowano

Mozna nie wierzyć... Ale dlaczego miałoby sie to nie stać? Na forach internetowych (np. elektroda i inne) znalazłem troche takich opisów zdarzen z dobrymi markowymi zasilaczami w roli głownej. I to nie pojedyńcze przypadki.

Sam się na tym wszystkim zastanaiwma... Czytam np. taki tekst :

" Największe różnice są w środku zasilacza – a konkretniej w elektronice, chłodzeniu oraz w konsekwencji tych dwóch: charakterystyce jego pracy. Markowy zasilacz będzie ciężki, masywny, posiadał długie kable w oplotach oraz w należytej ich ilości, w środku zaś rozbudowane radiatory oraz bogatą elektronikę. Niemarkówka będzie świeciła pustkami, skąpe radiatory, mało elektroniki, kable wyraźnie gorszej jakości.
To co powoduje kłopoty to praca zasilacza pod obciążeniem: markowy będzie trzymał wszystkie napięcia w normie ATX, stabilne i pewne z bardzo małymi odchyłami, wszystko pod działającym aktywnym PFC i kompletem zabezpieczeń przeciwprzeciążeniowych..."

No i w sumie stara prawda. Trzeba popatrzeć, pododtykać itp itd. A z drugiej strony trafiam na test

http://pcfoster.pl/artykul/akyga-ultimate-500-w---test-zasilacza/823-5.html

albo

http://pcarena.pl/testy/show/qoltec-freeze-power-q3558pii-vs-hiper-4k480.html

albo

http://pclab.pl/art12794-2.html

Mamy tutaj testy między innymi Akygi, Quolteca czy innych znajdujących się na czarnej liście.... I niby poddawane sa w tych testach równiez oględzinom zewnętrznym i wewnętrznym i sa chwalone za jakość wykonania.

Czyli co jest tak naprawdę grane? Czy jakoś tych zasilaczy z czarnej listy sie zmienia czy nie? Z jakich lat pochodzą te niepochlebne opinie? Bo kiedyś z samochodami też było podobnie.... KIA czy Hyundai były kiedys wyrobami samocvhodopodobnymi.... Dziś juz nie mówi się o nich w kategoriach kiepski.

Szkoda że taki PClab, benchmark, chip, kompouter świat i inni nie robią równiez testów właśnie tych z czarnej listy. To wiele mogłoby wyjaśnić.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

mam ibox-a od 6 lat komputer włączony po 10h dziennie i jeszcze nie wybuch chyba na mocną sztukę trafiłem ;D

Opublikowano

mam ibox-a od 6 lat komputer włączony po 10h dziennie i jeszcze nie wybuch chyba na mocną sztukę trafiłem ;D

albo twój komputer jest słaby i podzespoły nie potrzebują dużego poboru prądu

Opublikowano

Bo to nie jest tak, że jak masz słaby zasilacz to masz gwarantowane spalenie. Po prostu jest większa szansa na to. Tobie pozostaje cieszyć się, że nadal działa ;)

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Lepiej bym tego nie sporządził.
Ty w sumie też nie, bo listy są skopiowane żywcem z programosów od prawdziwego twórcy tych list.

Oto SS'y jako dowód:

ze-nxfwzssrpiwfvnzefvdv.jpg

bs-czypomdfkdpijarybfdc.jpg

cy-sxlklsuifcdkcvtzobyp.jpg

zy-otjzfjpwfiiaojxrmoyo.jpg

ha-vxlrrixvgstzckjdwnpv.jpg

Autor zabronił kopiowania, którego kol wiek elementu jego poradnika.

Tobie nawet nie chciało się zmienić kolejności w listach.

Mam nadzieje, że jesteś dumny z rangi moderatora zdobytej na braku poszanowania dla cudzej pracy.

Pozdrawiam i życzę dalszego sukcesywnego kopiowania cudzej pracy.

Opublikowano

Ty w sumie też nie, bo listy są skopiowane żywcem z programosów od prawdziwego twórcy tych list.

Oto SS'y jako dowód:

Mam nadzieje, że jesteś dumny z rangi moderatora zdobytej na braku poszanowania dla cudzej pracy.

Nie pochwalam takiego zachowania, ale weź też pod uwagę, że podobnie jak on inni też skopiowali tę listę i wrzucili na swoje fora, nie wiesz skąd on to wziął i nie możesz oskarżać tak od razu.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2361517-30.html
http://kamalo89.blogspot.com/2013/06/jaki-zasilacz-do-komputera-wybrac.html
http://forum.dobreprogramy.pl/zasilacz-power-supply-wyb%C3%B3r-marki-t408409/
http://www.forums.wiaderko.com/problemy-z-cs-1-6-oraz-cs-condition-zero/635997-scinajaca-sie-gra.html

Co ciekawe w drugim linku jest ta sama lista, a kto inny się pod nią podpisał, więc...

436951440626370320491.png

Opublikowano

Oto SS'y jako dowód:

Chamskie zachowanie nie zna granic, na forum jest to od paru dobrych lat i jako jedyny się dowaliłeś do autora. Śmieszne.

Popieram Kirit'a bo jednak każdy to skopiuje ale nie ważne, wiadomo trzeba się do czegoś przejebać.

BTW. GZ za odkop.

graphic.png
Opublikowano

Skoro ktos juz bawil sie w archeologa to zmien, Eversilver ma juz dobre kondensatory i brak problemow napiec, w neutralnych napisz ze modele od polowy 2013 i starsze sa przecietne

Btw modecom feel 3   ma te same kondensatory co SSy G Series, wiec nie ma takiej tragedii, bo jednak te kondensatory sa w stanie pomoc zasilaczowi zdobyc bronze

I dodaj Spire do polecanych, bo sa konstrukcyjnie niemal takie same jak deusy g1

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a własnie się nie zgodzę

znam przypadek gdzie ogrinał zasilacz spalił sie 6 miechów [500 zł]  

a nie orginał nadal trzyma 

tak samo u mnie 3 komputery chodza na nie markowych zasilaczach  3 lata nic 

brat 6 lat nic  

Opublikowano

a własnie się nie zgodzę

znam przypadek gdzie ogrinał zasilacz spalił sie 6 miechów [500 zł]  

a nie orginał nadal trzyma 

tak samo u mnie 3 komputery chodza na nie markowych zasilaczach  3 lata nic 

brat 6 lat nic  

Zasilacz ok, gorzej, jak coś pójdzie razem z nim : )

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Spis lekko nieaktualny. SPC nie można zaliczyć do polecanych zasilaczy. Dajcie je na tą neutralną liste. 

Tak?

Może jakieś konkrety byś podał, a nie tylko rzucał pustymi hasłami?

Naczytali się ludzie teorii spiskowych i potem sieją zamęt wszędzie, jak już chcesz coś wsadzać na listę neutralnych, to na pewno nie całą markę, a wybrane modele.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Tak? Znalazłem pare testów, które, niestety, są z innych for, nie moge wysłać ich tutaj. Wpiszcie sobie w google i czytajcie recenzje z for (te ze stron to zasilacze używają 2 godziny i wywalają je)

@EDIT: Znalazłem jakiś test Deusa M1, nie z forów. 

http://overclock.pl/articles/show/id/627,15,15,podsumowanie

Podsumowując: Po co kupywać deusa, skoro w podobnej cenie mamy baardzo ciekawy zasilacz, mianowicie XFX Core, który prawie wcale nie pojawia sie jako polecany na forum (polecają tylko Corsairy, CM z serii G i te przeklęte SPC (Jedyne co bym kupił od SPC to coolery, to trzeba im przyznać, robią je dobre))

Aaaa, zapomniałbym o SPC Vero. To zostawie bez komentarza. Może on konkurować z jakimś tracerem albo modecomem -czytaj z niczym.

Jak już nie całą marke wywalać to wywalić chociaż Vero i Deusy M1 (te g1 nie są aż takie złe, choć najlepsze nie są)

Opublikowano

Ja jestem całkowicie za filiepq985. Zasilacze od SPC są gorszej jakości od konkurencji i jednocześnie można czytać sporo opinii i dyskusji na temat ich wadliwości. Wg mnie i wielu innych osób obeznanych w temacie, SPC nie jest na tyle syfiaste aby być na czarnej liście, ale też nie powinno być w polecanych. W tej cenie można mieć lepsze zasilacze, które zdecydowanie można polecić.

Jestem za przeniesieniem SPC do neutralnych. Bo potem ktoś mi zaczyna wmawiać że są lepsze od XFX albo Corsiarów w podobnej cenie. To że firma może i polska to nie znaczy że wykonywane są w polsce. SPC akurat są produkowane w chinach tak samo jak ich obudowy.

@EDIT: Sprowadzane są z chin w postaci OEMu

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

ta ... 

wszystko jedną miarą 

chcesz powiedzieć, że taki supremo m1 też jest felerny? bo co bo od spc?

vero też są 2 rodzaje 80+ i bez certyfikatu, ale mało kto o tym pamięta...

czy ktoś z osób piszących (hehtujących spc) posiada/posiadał jeden z opisywanych zasilaczy?

tylko bazujecie na testach, gdzie celowo obciąża się tak zasilacze by wydusić z nich wszystko i znaleźć ten nawet 1 mały błąd?

mam w domu spc d1 600w i nic mu sie nie dzieje, kolega mam m1 550w i również nie ma problemu przy oc i7 haski i 770'tce

chiny, chiny, chiny ... i co z tego, wszystko co chińskie to złe? nawet nie wiecie ile fabryk przenosi sie do chin a mają tak wyśrubowane wymogi, że europejskie firmy nie dały by rady

teraz podaj jakąś markę, którą uważasz, za godną polecenia a znajde w internecie przypadek, gdzie ich zasilacz wypadł słabo lub się spalił

1378331621-U719057.png

Opublikowano

To teraz napisz szczerze co wybierasz będąc przeciętnym klientem: Sprawdzonego producenta z masą dobrych opinii czy też dziwnie taniego "producenta" z masą zróżnicowanych zdań? No właśnie.

W całej "nagonce" chodzi o średniej jakości (żeby nie napisać słabej) komponenty, bardzo zróżnicowane (zdecydowanie można napisać 50:50) zdanie na wielu forach mniej lub bardziej godnych zaufania i niemożność przejścia testów sprawnościowych, które każdy z testowanych innych zasilaczy przechodził. Zaś jeśli chodzi o jakość wykonania wnętrza to można się przyczepić nadmiaru użytej cyny, liczne niedoluty, krzywo lutowane elementy i nadmiar topnika.

Chodzi też o to aby nie porównywać je do firm znanych z jakości.

Znając wady i zalety można pewnie powiedzieć że do polecanych nie powinien należeć. Nie jest to też taki syf że na czarną listę należy go wpisać (chociaż z niektórych testów wynika że powinno). Dlatego proszę przepisać SPC do neutralnych.

Tyle w temacie ode mnie. 

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...