Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie pluginów dla Bukkit

piotrek54PL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 496
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

pytanko jak zrobić żeby importować 1 playera z jednego listenera do drugiego?

@edit

napisałes "Build And Fight, dnia 30 Maj 2013 - 14:03, napisał:

Uzyj scheudlera wbudowanego w bukkita i wywołaj rozruch przez runTaskLater()"

a po polsku?

Opublikowano

dzięki za pomoc ale mam jeszcze jeden problem. Mianowicie czy jest event, który sprawdza, czy gracz jest na serwerze, a jeśli nie to da się zrobić żeby cały czas robiło coś?

Opublikowano

3x@up

możesz zrobić petle do{}while() i za warunek dać dopóki gracz na serwerze, lub jeżeli go szuka, to szuka dopóki go nie ma online. Problem mógłby być w wystartowani pętli ale np. w metodzie onEnabled() mógłbyś wywołaś metodę main() (lub jakąś inną) z innej klasy... być może to zadziała

Opublikowano

3x@up

możesz zrobić petle do{}while() i za warunek dać dopóki gracz na serwerze, lub jeżeli go szuka, to szuka dopóki go nie ma online. Problem mógłby być w wystartowani pętli ale np. w metodzie onEnabled() mógłbyś wywołaś metodę main() (lub jakąś inną) z innej klasy... być może to zadziała

dzięki za pomoc ale nie ogarniam takich rzeczy napisałbyś gotowy kod? zwłaszcza pętlę.

Opublikowano

3x@UP pętle są łatwe, a ciągle się z nich korzysta ;) kotowego kodu nie dam ,bo mi sie go nie chce pisać, ale wyjaśnię ci pętle :D

więc korzysta się 3 pętli... ich "nazwy" to

1. for

2. while

3. do, while

Ad 1.

Pętla for jest najbardziej złożoną pętlą, jej konstrukcja wygląda tak:

for (zm=X; war,; instr.){
    CIĄG INSTRUKCJI
}

teraz co tu nabazgrałem...

zm to jakaś zmienna tymczasowa, lub stała, możesz przd nią dać int (czyli dać całe int zm=X) to stworzy tę zmienną tylko dla tej jednej pętli. X to jej wartośćpoczątkowa, którą przyjmuje przed rozpoczęciem pętli.

war. to warunek warunkujący (masło maślane xD) czy pętla jest wykonywana, wykona się kiedy warunek (np. zm<10) będzie równy true.

instr. to instrukcja/e wykonujace się co jeden obieg pętli oddzielane średnikami, najczęściej inkrementujesz/dekrementujesz zmienne, więc można dać zm++

CIĄG INSTRUKCJI to to co się wykonuje w pętli, wszystkie instrukcje

Teraz przykład, pętla, która wyświetli liczby od 0 do 9 i je zsumuje:

int suma=0;
for (int i=0; i<10; i++){
    System.out.println(i);
    suma+=i;
}

koniec... najobszerniejsza pętla xD

Ad 2.

Pętla while sprawdza czy warunek spełniony, jeżeli tak - wykunuje w kółko, jeżeli nie, idzie dalej

while (war.){
    CIĄG INSTRUKCJI
}

war to warunek jak poprzednio i CIĄG INSTRUKJI tak samo jak poprzednio, proste, prawda?

Ad 3.

Pętla do while działą odwrotnie niż while. Najpierw wykonuje coś jeden raz i sparwdza czy warunek jest spełniony, jeżeli tak - wraca na początek, jeżeli nie - wychodzi z pętli

do {
    CIĄG INSTRUKCJI
} while (war.)

i analogicznie waro i CIĄG INSTRUKJI są tak samo jak poprzednio, również bardzoproste, prawda?

Pozdrawiam i mam nadzieje, że komuś się przyda ;)

Opublikowano

@up dzięki wielkie

@edit

Jak już wspomniałem wcześniej nie ogarniam Javy więc stwożyrzem coś takiego

public void cos() {
onPlayerInteract(null);
}
onPlayerInteract to nazwa eventa
Mógłbyś wytyczyc mi błędy i wyjaśniec jak zrobic zeby użyc metody w evencie
Opublikowano

Chodzi mi o to ,azndrychu ,że udzielasz się bardziej od zalozyciela tematu

nie narzekaj, ciesz się, że tutorial jest w ogóle zrobiony i że autorowi chciało się go robić :)

nie powinieneś narzekać..

<>

Opublikowano

maybe call me "Andret" ;)

dzięki za te ciepłe słowa, jednak jest kilka rzeczy, na którę MUSZĘ zwrócić uwagę. Mianowicie:

1. Jestem informatykiem programistą, uczę sięprogramować a w szkole obecnie przerabiam C++. Znam tzw. Syntaxa czyli składnię programistyczną, znam to co w każdym języku (PASCAL, C, C++, JAVA, ActionScript) jest takie samo jak np. w/w pętle ;)

2. Niestety brakuje mi wiedzy z bukkita, nie potrafie sam czegoś ogarnąć... znaczy potrafię, ale coś prostego. Jeżel byoby trzeba mógłbym napisać ten sam tut (za zgodą autora ofc ;)) ale bardziej pod kątem programistycznym ;p

3. Porady których udzielałem dotyczą właśnie składni języka i instrukcji prostych. Znam sie na programowaniu, nie na JAVIE. Twoje problemy są dla mnie proste ;p jeżeli miałbyś zamiar uczyć sie programować a nie tylko pod Minecrafta, to polecam Ci PASCALA, w ostateczności C++, ale nie porywaj sie na tak zaawansowany język jakim jest JAVA.

4. Lubię pomagać ;) do tego jak sam widzisz potrafię tłumaczyć, a jak juz tłumaczę to rzetelnie a nie, "żeby było" :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...