Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Zmiany w jungli

Szymico

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Morello oraz Statikk postanowili zajrzeć na oficjalne forum League of Legends, aby podzielić się z graczami wiadomościami na temat przyszłych zmian w jungle. Pozwolimy sobie streścić całe idee w myśli podpunktach zamiast przeczytać pełnych cytatów.

• Decyzja o zmianach została podjęta i nic tego nie cofnie
  • Jungla w obecnym stanie jest zbyt bezpieczna oraz nie daje ona możliwość „przefarmienia” przeciwnika i zyskania przewagi
  • Jungla będzie łatwiejsza dla dedykowanych w zamyśle junglerów takich jak na przykład Warwick/Fiddlesticks, którzy nieźle sobie radzą z zabijaniem single target celów
  • Twórcom nie podoba się obecna meta support/tankowatych junglerów z itemami 10GP. Prowadzi to do ograniczenia taktyk i dużej stagnacji
  • Nastąpi buff campów w jungle, aby umożliwić nowe ścieżki rozwoju postaci. Nagradzani będą ci, którzy skupią się na przedmiotach ofensywnych zamiast budować GP10
  • Twórcy postanawiają się cofnąć do czasów jungle z S1, choć nie do końca. Nie będzie ona tak trudno jak za dawnych czasów, ale nie tak łatwa jak obecnie. Riot spróbuje znaleźć złoty środek między
  • Celem jest wyeliminowanie junglerów dobrych w zbyt wielu aspektach. Ma to w zamyśle zróżnicować dobór junglera do kompozycji zespołu w zależności od jego najmocniejszej strony

Co o tym sądzicie?

źródło: http://how2play.pl/zmiany-jungle-nadchodza/

279981407253602336505.png
Arcymistrz
Opublikowano

No i super. Teraz nie będzie Ci chodził taki Karthus na jungle, co jest absurdem, pójdą postacie, które się do tego nadają i mają jakiś cel, napewno ułatwi, ale też utrudni, przez co zwiększy przymus większego doświadczenia i opanowania. Było za łatwo, dlaczego? Karthus, Twitch na jungle to jest dowód, no przepraszam, ale prawie największe papierki w grze, w jungli ? AYFKM?

Jest dobrze, i super, że o tym pomyśleli.

Opublikowano

No i super. Teraz nie będzie Ci chodził taki Karthus na jungle, co jest absurdem, pójdą postacie, które się do tego nadają i mają jakiś cel, napewno ułatwi, ale też utrudni, przez co zwiększy przymus większego doświadczenia i opanowania. Było za łatwo, dlaczego? Karthus, Twitch na jungle to jest dowód, no przepraszam, ale prawie największe papierki w grze, w jungli ? AYFKM?

Albo trolle które uważały sie za prosów junglerów a teraz będą dawać dupy...

Cóż co do zmian... nie pobawię sie już Riven w jungli a bardzo ją tam lubiłem :F przy buffie jungli będzie zbyt wolna

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

Mi się zmiany podobają gdyż teraz każdą postacią można iść do jungli i każdy gracz nawet najsłabszy może iść do jungli z dużym powodzeniem .

Widać że twórcy idą trochę pomysłami w stronę doty 2

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

YEEEEES powrót do korzeni w końcu, teraz trzeba za dużo junglowac żeby szybko expic, wolalem stara jungle która była trudniejsza, ale dawała o wiele lepsze efekty(gold i exp).

Powyższy post to jeden z najbardziej elokwentnych i wysublimowanych wpisów na tym forum. Zastanów się 10 razy, nim się do niego odwołasz, oraz ciesz się wiedzą płynącą z niego.

Opublikowano

I tak nie gram w jungli :D Nie wiem, czy jest ktokolwiek kto robi to gorzej niż ja.

Ale zmiany wydają się być ok. Teraz można było junglować każdym.

Mi się strasznie podoba, że Riot próbuje wprowadzać kilka możliwości budowy postaci. Tak, że w każdym meczu gra wygląda inaczej, a nie niezależnie od przeciwników, statów, farmy i wszystkiego innego budujemy się tak samo.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Wreszcie zmiana, bardziej podoba mi się system, który zostanie wprowadzony. Mam nadzieję, że wypali. WD.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Mainuje jungle i sądze że zmiany wprowadzą coś nowego, może nie zawsze jest to coś dobrego, lecz jeżeli chodzi o jungle to do tej pory była strasznie nudna, nowe picki wyrzuciły stare dobre single target champy. Ciekaw jestem co zminią, niemogę się doczekać, bo w pewnych momentach tego sezonu zastanawiałem się czy nie zmienić pozycji na nowy sezon, lecz po tej informacji zmieniłem zdanie.

Zmiany w jungli wyjdą na dobre zaufajmy riotowi :)

SirDeev_eune_64_5_nozg.png

Opublikowano

Oprócz tych zmian mają dojść nowe itemki dla junglerów - więc niektóre postacie wciąż będą VIABLE na junglę.

Znacznie mają zwiększyć się nagrody za potworki - ale wraz z biegiem gry, początkowy gold ma być ponoć niezmieniony. Wraz z nagrodami zwiększy się też ich dmg oraz defensywność, więc żeby efektywnie czyścić junglę, nie będzie można już iść GP10 i tankowato - wymusi to bardziej agresywne buildy. Tak więc junglerzy szybko czyszczący obozowiska - tj. Shyvana, Nocturne czy Mundo będą się na pewno cieszyć.

Do tej pory każdy mógł latać po jungli z butami i potkami - przez co takie champy jak WW posiadające duży sustain nie były potrzebne w jungli. Zwiększyć ma się też rola counterjungli - póki co w większości przypadków zwyczajnie ignorujemy wrogiego junglera - dzięki zmianom ma przyjść więcej okazji do counter jungli a może nawet dojdzie nowy rodzaj junglera "duelista" - który będzie nastawiony czysto na gnębienia wrogiego junglera. Krokiem w tym kierunku może być Kha Zix - dzięki swoim ogromnym obrażeniom dla odizolowanych celów(jungler w jungli jest zawsze odizolowany) oraz Rengar - za względu na masywne combo Q+Q. Dodatkowo przez zwiększenie obrażeń potworów w jungli nie będziemy mogli już tak ostro gankować jak było to wcześniej - mała ilość zdrowia nie wpływa dobrze na powodzeniach ganków - mniejszym zagrożeniem stanie się więc np. Jax, Lee Sin czy chociażby Nocturne, że o Alistarze nie wspomnę.

Oczywiście miejmy nadzieję, że championi typu Maokai,Alistar,Amumu,Malphite,Nunu, czyli dotychczasowi dominanci w roli supportjungletanka nie ucierpią na tym zbytnio.

Na dobrą sprawę te zmiany zmieniają junglę w czwartą linię. Jak dla mnie wspaniale. Możliwość budowy dobrych itemków na junglerze, zamiast zadowalanie się półśrodkami? Dobrze, że idzie to w tą stronę, bo ostatnimi czasy jungler stał się drugim supportem co boli championów typu Nocturne, Shaco czy chociażby najnowszy Kha Zix. Nie będę tęsknił za czasami, gdzie w jungli miałem tyle golda co support, i przy 7 k wyciągniętych przezemnie w jungli, support miał 6k a solo toper 12.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Ohh nareszcie cso zmienia w tej jungli (wiem ze jest nowa). Mam tylko nadzieje ze dalej teemo bedzie tam OP.

Opublikowano

Dla osób, które płaczą, że ich Sejuani/Maokai będzie od teraz słaba w jungli:

To stare video pokazujące jak wyglądało junglowanie w S1 w wykonaniu:

postaci z super sustainem czyli WW

postaci ze średnim sustainem ale dobrymi gankami czyli Nocturne

typowego junglera, który dominuje metę w jungli czyli supporttankojungler jakim stał się Maokai

oraz coś co było uważane wtedy za "jungle troll pick" a teraz z resztą też - nasz kochany Talon - który wtedy ledwo dawał radę wyczyścić junglę, ale przynajmniej miał z niej złoto, teraz taki Talon byłby biedny jak mysz kościelna

Od teraz, jeżeli będzie dostawało się więcej złota w jungli, Maokai będzie mógł kupić sobie Rod of Ages zamiast Shurelii.

Nocturne zamiast Latarni Wriggle będzie mógł zakupić Krwiopijcę. A Warwick. Cóż Warwick będzie dalej warwickiem - z tą różnicą będzie mógł kupić Krwawe Madredy, zamiast Końca Rozumu. A Talon? Może wyfarmi swoje ukochane Infinity Edge.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Mam nadzieję, że dalej będę mógł moim byczkiem iść na jungle. Pomysł fajny, może pomoże niektórym myśleć nad tym, kogo wybrać, bo przy niektórych pickach człowieka krew zalewa. Dodatkowo zmniejszy to trochę monotonię i będziemy mieć coś nowego. Miło ze strony Riot'u, że co sezon coś odświeżają, żebyśmy się nie nudzili. Oby nie przesadzili z tym wszystkim, bo wszyscy będą się od nowa musieli uczyć grać w jungli (choć niektórym inteligentnym "prosom" by się taka nauka przydała ;))

7m9a.png

Opublikowano

@

A kiedy ta nowa jungla bedzie

Zmiany prawdopodobnie przyjdą po rozpoczęciu sezonu 3, który o ile się nie mylę, zaczyna się 23/24 października. Niekoniecznie od razu ale na pewno krótko po jego rozpoczęciu.

wikmk9.jpg

Opublikowano

I wreszcie wszystko ładnie:D Ja gram głównie jungle i jeżeli ma mi dawać więcej expa i golda poprzez dodanie defa i dmg stworkom jestem za.

Przynajmniej wreszcie bd częściej widywane normal jungler champy, a nie na hardcore annie jungle;d

League of Legends

Opublikowano

annie jungle ludzie gdzie wy gracie na somalijskim priv serwie? prawda czasem spotyka sie troll picki ale bez przesady... zmiana na pewno ciekawa czekam z niecierpliwoscia, moze zaczne czesciej junglowac.

Gold Member

nvm

Opublikowano

tyle, ze karthusem junglowali juz w s1, miszczu

Opublikowano

Wiesz, mogą wyłonić się nowe grupy junglerów - nie wiemy jakie dokładnie będą to zmiany i jaki wpływ na balans gry będą one mieć. Dodatkowo mają dojść nowe itemki - kto wie co one wniosą. Jeżeli farmienie okaże się lepsze niż teraz, możemy zacząć widywać więcej championów typu meele AD carry czyli np. Master Yi pod AD, Fiorę lub Tryndamere'a. A może też stać się tak, iż będziemy mieć np. junglującego Mordekasera.......Zwiększenie ilości przychodzącego golda może dać postaciom, które tego golda potrzebują możliwość junglowania - chociażby np. taka Katarina.

A np. Kha Zix. Ilość złota, jaka jest mu potrzebna by być efektywnym to tyle ile daje linia. Na linii jednak mógłby zostać obity,zabity lub zoutfarmiony. Jungla dająca dużo złota, da mu możliwość siedzenia w niej i wyfarmienia dobrych itemków praktycznie bez możliwości zatrzymania go, dzięki mechanizmowi ucieczki jakim jest jego skok - oczywiście o ile ktoś odważy się iść z nim 1vs1, mając na uwadze Q o niebotycznych obrażeniach.

Postacie gankujące mogą dostać możliwość zebrania dobrych ilości złota, nawet poprzez rzadkie bywanie w jungli a większą ilość ganków. Np Jax, który bez udanych ganków spadał do tyłu z itemkami, będzie mógł myśleć o zakupie Gunblade'a, zamiast latarni.

A co do jungle Annie - troll chce troll picka - to troll zagra troll pickiem.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Annie troll pick w jungli ?? Ja chodzę kassadinem pod ad do jungli więc zagraj tym 1 mecz na NE lub West to dowiesz się jakim jesteś idiotą.

Też po większych przemyśleniach będzie się dało bardziej wyżyć z jungli jak wszystkie lainy puszujom a ty nie masz jak ich gankować.

1396292564-U784394.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...