Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Diaz7321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szG4f.jpg

Witam w moim poradniku o Riven - wygnańcu .

Proszę o docenienie mojego wysiłku ponieważ 99% obrazków w poradniku zostały wykonane przeze mnie .

Spis .

1.Linie Riven

2.Statystyki

3.Plusy i minusy

4.Specjalizacje , czary przywoływacza i skille

5.Runy

6.Item build

7.Fazy gry

8.Kontry

_______1.Linie Riven_______

Linie na które można udać się Riven to Top oraz Jungle , opisywać w tym poradniku będę Solo Top. Istnieje również tzw. Viable Troll czyli Riven na midzie lecz tym nie będziemy się zajmować .

_______2.Statystyki________

2FaP5.png

_______3.Plusy i minusy_______

Plusy :

Bardzo dobre przeliczniki AD

Wysoka mobilność

Bardzo mocne Early i Mid Game

Bardzo ciężka do zgankowania

Brak prawdziwej kontry (mowa o championach)

Minusy :

Niezbyt wytrzymała

Słabnie w Late

_______4.Specjalizacje , czary i skille_______

Summoner Spell'e na solo top to oczywiście :

flash.pngignite.png

Flash kombo : Q>Q>FLASH>E>Q aby dogonić/ucieć .

Czemu nie exhaust??

exhaust.png

Riven specjalizuję się w zburstowaniu przeciwnego AD carry a właśnie w tym celu jest Ignite , exhaust jest słabym wyborem dla Riven no chyba że gramy przeciw postaciom typu Renekton/Trundle , wtedy można to wybrać .

WndMc.png

Można odjąć 3 armora i dodać w 3 m.res zależnie od tego z kim gramy linie .

QCx9f.png'

Kiedyś sam maksowałem Q ale jak zobaczyłem jakie cuda czyni W to dla mnie stało się to oczywiste iż maksujemy W i tylko W jako pierwsze a potem E , które na prawdę maksowane potrafi zniwelować spore obrażenia .

_______5.Runy_______

ZZJIY.png

Ja używam flat m.res ponieważ Riven ma dobre Early/Mid i w te fazy gry trzeba wkładać wszystko , oczywiście M.res/lvl też nie są złym wyborem i radze kupować m.res/lvl ponieważ jest to uniwersalne i nie musicie tak jak ja kupywać oddzielnej strony na runy dla Riven .

_______6.Item Build_______

Ja już przywykłem że jeżeli nie ma obawy o invade naszego junglera to czekamy 10 sekund po respawnie potworków i kupujemy

boots-of-speed.pnghealth-potion4.png

Jeżeli mamy obawę o invade to kupujemy 3 potki

Jak najszybciej kupujemy

dorans-blade.pngdorans-blade.pngdorans-blade.png

3x ponieważ daje to potężny burst dla przeliczników Riven za bardzo niską cene .

Buty zależne od przeciwników :

ninja-tabi.pngmercurys-treads.png

Następny itemy które rushujemy to nasze CORE :

the-bloodthirster.pngguardian-angel.png

Przy czym

the-bloodthirster.png zaczynamy budować TYLKO I WYŁĄCZNIE od B._F._Sword.gif

B._F._Sword.gif to kolejny kop dla przeliczników AD i sami zobaczycie jakie to czyni cuda jeżeli to szybko zrushujemy

Itemki sytuacyjne :

Przeciw High AD :

randuins-omen.png

Przeciw High AP:

maw-of-malmortius.png

Przeciw Hard CC :

quicksilver-sash.png

Przeciw High Armor :

last-whisper.png

Jeżeli czujemy się bardzo pewnie : Drugi

the-bloodthirster.png

Jeżeli mamy problemy na linii z przeciwnikiem , gankowaniem oraz przeciwnik ma spore Physical Damage :

3327875547.png

Jeżeli Enemy ma sporo Escape Mechanism'ów zamiast drugiego BT kupujemy :

frozen-mallet.png

Przykładowe Buildy :

Przeciw AD :

ninja-tabi.pngthe-bloodthirster.pngguardian-angel.pnglast-whisper.pngranduins-omen.pngthe-bloodthirster.png

Przeciw AP :

mercurys-treads.pngthe-bloodthirster.pngguardian-angel.pngthe-bloodthirster.pngaegis-of-the-legion.pngmaw-of-malmortius.png

Przeciw Balance:

mercurys-treads.pngthe-bloodthirster.pngguardian-angel.pnglast-whisper.pngmaw-of-malmortius.pngranduins-omen.png

Rezultaty grania tym buildem :

1NN9d.png

_______7.Fazy Gry_______

Early Game :

W tej fazie nasza postać jest najlepsza , dobijamy do 3 czyli poziomu w którym już mamy pełne kombo w postaci Q>Q>W>Q>E przy czym E to jest ucieczka od przeciwnika a nie obronienie się przed jakimś dmg . Szybko rush 3x doran i jeżeli jungler nie postawi nam warda bo potrzebuję (np. Lee Sin do przeskoków) to ubezpieczamy się w warda . Jeżeli tylko zobaczymy przeciwnika próbującego nas zgankować szybko Q>Q>E>Q w strone naszej wieży .

Trzymamy linie , gramy agresynie i nie pozwalamy przeciwnikowi farmić !! Gdy tylko zbliża sie do minionów dajemy Q (nawet jedno żeby odstraszyć , jeżeli sie nie da odstraszyć to lecimy całe kombo)

Mid Game :

Tutaj nadal królujemy i powinniśmy już mieć nasze core wraz z butami (Buty , dorany , BT i GA)

Forsujemy TeamFight'y i kilka sekund po rozpoczęciu TF'a włączamy ulti i używamy jeżeli widzimy że przeciwnik ma na prawdę mało HP .

Robimy Dragona , kontrolujemy jungle (np. szybkie zrobienie przeciwnych Wraith'ów) . Nie dajemy przeciwnikowi przebić się przez Mid ani broń boże zrobić Barona!

Late :

Tu już słabniemy , nie wbijamy sie 1vs3 bo to jest pewna śmierć (chyba że jest 50 do 10 ..)

Reszta to to samo co Mid game , forsujemy TF , jak najszybciej przebijamy mida i jeżeli udało nam się zrobić Ace to jak najszybciej lecimy do barona .

W TeamFigh'tach lecimy z całym burstem na Ad carry Q>Q>W>Q>IGNITE>R>E do odskoku (lub E wcześniej aby uchronić się przed śmiercią )

_______8.Kontry_______

Postacie które Riven kontruję :

ypevN.png

Postacie na które Riven musi pomyśleć aby wygrać :

HUtQF.png

_______9.Koniec_______

Mam nadzieję że nabraliście ochoty na grę Riven i powiedzie się wam z tym poradnikiem !

Dzięki za przeczytanie , Diaz7321 !

Obrazki :

Kontrowanie i nasze kontry - Google Grafika

Rozdawanie skilli - Solomid z moją poprawką

Obrazki Skilli , spelli , itemów - Google-Grafika

Cała reszta - Moja praca .

Zabraniam kopiowania bez zgody !

Diaz7321 dla Mpcforum.pl

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

Po co Ci aż 3 dorany ? 2 bloody -_- fail.

Cieszę się z twojej umiejętności czytania poradników w 2 minuty .

Jest napisane że dają potężny boost do przeliczników i na prawdę warto to kupować z resztą sam tak zagraj :F .

Anyway , drugi blood to sytuacyjny jeżeli czujemy sie pewni że nie padniemy... zawsze można pokusić sie o Thornmail przeciw bardzooooo wysokiemu AD.

Czekam na dalszy hejt z MPC bo wy przecież jesteście lepsi lol .]

@Down

Gotowe .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

To zmień w poradniku, że jest to item sytuacyjny :D

Spojrzyj sobie , dodałem najnowszą historię (dosłownie jestem 2 minuty po meczu) 3 dorany , BT i armor do GA . 3x doran na serio daje dużo ..

Ten meczyk z którego podświetlone są staty był w Jungli (pozostałe 3 na Topie) ale bulid tak czy siak ten sam z tym że start 5potów +armor .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Ref.

Czyżby nie było się do czego przypieprzyć że nikt nie piszę ?? Chyba oszukałem cały system :F

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Build ogólnie dobry, mam tylko pytanie..

Nie lepszym wyjściem jest złożenie Atmy zamiast kolczugi przeciwko ad i frozen m. zamiast 2 blooda przeciwko ap ?

League of Legends

Opublikowano

Nie. Riven to jeden z najsilniejszych early/mid game'owych ad bruiserów. Stackowanie BT jest jak najbardziej wskazane.

Merce > BT > GA > BT > Mallet > LW.

Zestunowany adc przez Riven z tym buildem pada po prostu na 3x Q mieszanie z hitami i ulti. Survi daje nam GA, hp z malleta oraz nasz fajny przelicznik na E. Dzięki temu blokujemy prawie 1/2 obrażeń a potem sobie odrabiamy lifestealem na enemy carry.

Opublikowano

Masz w ogóle 30 lvl? Widziałeś kogoś na topie z twoim "core"?. Specjalizacji gorszych chyba nie ma.Powinny byś 21/9 jak na każdy offtank.Runy ok, dopisz dariusa do kontr i maxowanie skili też porażka :x

Ps ja na topa ide tak:

buty, poty>pas giganta>tabi>pożeracz>młot>bt i dalej to sytuacyjnie

Opublikowano

Masz w ogóle 30 lvl? Widziałeś kogoś na topie z twoim "core"?. Specjalizacji gorszych chyba nie ma.Powinny byś 21/9 jak na każdy offtank.Runy ok, dopisz dariusa do kontr i maxowanie skili też porażka :x

Umiesz czytać poradniki?

Spójrz na screen z "rezultatami" jest jak wół że "Gra Rankingowa"

Riven to nie offtank tylko Ad bruiser a 1 punkt w użytkowe jest dla częstszego Flash'a i tzw. "Riven flash combo"

Maksowanie skilli porażka i darius kontra? grałeś kiedyś Riven?

I kupywanie pasa giganta na postać z najmocniejszym Early , OBVIOUS IDEA .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Brakuje mi tu lampki wirragla , jest to jeden z lepszych itemów dla riven w early game .

Wriggle można wziąć jeżeli mamy problemy na linii , dla sustatinu i warda . Zaraz dopiszę .

Lecz z 3x doran (czyli prawie tyle co koszt wriggle ) mamy 30 ad + 9% lifesteal i jak dla mnie lepiej dorany .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Umiesz czytać poradniki?

Riven to nie offtank tylko Ad bruiser

i darius kontra? grałeś kiedyś Riven?

Krążą plotki że na topa idą offtanki.Co do kontry to nie skomentuje.Pytasz czy nią grałem, jak tak to co? I do tego chyba nie wiesz jaki papier z cb jak masz w 20 minucie bt i kilka doranów

Opublikowano

Krążą plotki że na topa idą offtanki.Co do kontry to nie skomentuje.Pytasz czy nią grałem, jak tak to co?

Kayle to offtank , Teemo to offtank , Rumble to offtank ? Wróć do minecrafta bo LoL to nie twoja bajka

Opublikowano

Krążą plotki że na topa idą offtanki.Co do kontry to nie skomentuje.Pytasz czy nią grałem, jak tak to co? I do tego chyba nie wiesz jaki papier z cb jak masz w 20 minucie bt i kilka doranów

Tak papier ze mnie bo Riven to AD Bruiser a nie tank/offtank . Wracamy do minecrafta :)

Jeżeli ty w 20 minucie masz jedynie buty dorany i bt to pozdrawiam , te itemki powinno sie mieć w max , MAX 15 minucie .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Tak papier ze mnie bo Riven to AD Bruiser a nie tank/offtank . Wracamy do minecrafta :)

Jeżeli ty w 20 minucie masz jedynie buty dorany i bt to pozdrawiam , te itemki powinno sie mieć w max , MAX 15 minucie .

AD Bruiser to offtank, tylko że AD Bruiser to poprawna forma (tak czytałem kiedyś;>)

Co do buildu , to na prawdę bym wymienił tego drugiego blooda w buildzie vs. AP i wsadził coś innego. Riven gram tylko jak jest w rotacji ( a i tak rzadko ) więc nie jestem pewny, ale może byłby opłacalny wit's end ? ( naprawdę, gram nią rzadko xD )

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

AD Bruiser to offtank, tylko że AD Bruiser to poprawna forma (tak czytałem kiedyś;>)

Co do buildu , to na prawdę bym wymienił tego drugiego blooda w buildzie vs. AP i wsadził coś innego. Riven gram tylko jak jest w rotacji ( a i tak rzadko ) więc nie jestem pewny, ale może byłby opłacalny wit's end ? ( naprawdę, gram nią rzadko xD )

Nie do końca , AD bruiser to właśnie takowe early/mid pure DMG a zadanie to zabić ad carry w 4-5 sekund w TF (tak samo rengar , ad bruiser aby zabić ad carry) Offtank to np. Malph w jungli . Oczywiście te pojęcia są bardzo do siebie zbliżone ale główna różnica to właśnie zadanie w TF , offtank zbiera troszkę DMG i używa CC a Ad bruiser zabija Carry .

Wit's end nie jest dobre na Riven , ona ma w czasie walki dać 3-4 hity z AutoAttacku a reszta to Skill Combo więc AS i passywka byłyby nie skuteczna .

Co do 2 bloodów to stackowanie ich na Riven jest bardzo ważne przez przeliczniki , ona nie ma zbierać DMG tylko go nabijać - w razie czego wskrzesi nas GA .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Zawsze Q>W>E, a build bez malleta boli vs jakimi warzywami grales te ranki jesli bez slowa ogarniety ad carry ci spierdoli, slow z malleta jest pewny wiec must have.

Nope , przeciwny AD carry leży w przeciągu 0.75 sekundy stuna z W , zagraj raz na maksowaniu W.

Przeczytałeś poradnik? Napisałem że sam kiedyś maksowałem Q ale teraz wole W .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

@up

Wiec jednak grasz z warzywami bo tylko nafeedowana riven polozy ad carry w 0.75s :x

btw aegis sklada supp wiec useless na riven

Aegis nie zawsze kupuje supp , popatrz chociażby na High Elo gdzie np. skarner w jungli składa Aegis a Supp coś innego

Aegis jest to bardzo dobry item dla junglerów typu skarner , przy gankowaniu bota dodajesz AD swojemu ad carry i wam wszystkim ressy .

Nie mówie że kładzie sie w 0.75 s tylko całe kombo....

Q>Q>W>Q>Ulti i ad carry nie ma szansy przeżycia .

Oczwyiście jakieś autoattacki też wejdą pomiedzy skillami .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Jakby skarner skladal itemy za supa to bylby useless :O

Jak juz to na skarnera sie sklada shurelie nie bde juz tlumaczyl dlaczego

No wlasnie riven potrzebuje cale kombo by zabic adc a co z tymi co maja dobry escape? (patrz ezreal double flash)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jakby skarner skladal itemy za supa to bylby useless :O

Jak juz to na skarnera sie sklada shurelie nie bde juz tlumaczyl dlaczego

No wlasnie riven potrzebuje cale kombo by zabic adc a co z tymi co maja dobry escape? (patrz ezreal double flash)

Jeżeli ez użyje double flash zanim zdążysz go zaatakować to też mamy useless mallet - nie , nie dolecimy do niego przez Q>Q>W>Q bo flash + ez E teleportuje daleko a do tego co jeżeli ez flash'nie przez ściane? Useless combo .

Czemu uważasz że aegis na byle co innego niż supp jest useless? próbowałeś? czemu ślepo patrzysz na mete lola??

jeden taki itemek jak Aegis na skarnerze nie oznacza że buduję się pod supa... to tak samo jakby mówić że jak skarner ma Shurelye to jest supportem ....

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Opublikowano

Jeżeli ez użyje double flash zanim zdążysz go zaatakować to też mamy useless mallet - nie , nie dolecimy do niego przez Q>Q>W>Q bo flash + ez E teleportuje daleko a do tego co jeżeli ez flash'nie przez ściane? Useless combo .

Czemu uważasz że aegis na byle co innego niż supp jest useless? próbowałeś? czemu ślepo patrzysz na mete lola??

Aegis jest dobry dla tanków i supportów nie kurva dla DMG

Opublikowano

Aegis jest dobry dla tanków i supportów nie kurva dla DMG

Czy ja napisałem że kupujemy Aegis dla dmg? Aegis to jeden z lepszych itemków Mid Game i Tf'ów , tak samo do ganków . Przecież tego itemka nie kupimy w early game w 9 minucie przeciwko dariusowi =.= ludzie użyjcie mózgu .

pZF9f.jpg

Moje Tuty:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...