Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy szliście do bierzmowania?

Andrzejevski

Czy poszliście do bierzmowania  

84 użytkowników zagłosowało

1. 1. ??????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiałem się nad tym,ale z racji tego że miałem w porządku księdza i nie wymagał żadnych podpisów itp to poszedłem na ostatnie 6-7 spotkań i przyjął mnie.Ważne że kasa mu się zgadzała(50zł od osoby)...

25kr0nq.jpg
  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Niektórzy piszą, że żeby brać ślub potrzebne jest bierzmowanie. Jest coś takiego jak ślub cywilny gdzie kościół tak jakby nie istnieje, bierzmowanie nie potrzebne. Poza tym ślub kościelny w świetle prawa nie istnieje.

Co do pytania to nie.

Opublikowano

Jedno głupie pytanie: jak macie iść do bierzmowania tylko po to, żeby nie mieć problemów ze ślubem Kościelnym, to po co wam ten ślub Kościelny? Po to, żeby rodzice albo znajomi się nie czepiali? Po to, żeby było ładnie, bo śluby kościelne są takie fajne?

Widze, że większość chodzi do kościoła do bierzmowania, a później ma wszystko w dupie... żałosne -.- Niedzielni (nawet nie) katolicy, wole już ateistów.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ja jestem chrześcijaninem i jestem z tego dumny, byłem do bierzmowania nie dla żadnych ślubów,nie dla rodziców itp tylko dla samego siebie, przyjmując bierzmowanie stajesz się dorosłym chrześcijaninem ale jak widzę większość z was o tym nawet nie wie albo mają to w dupie.

odbyt13401180028748.png

Opublikowano

Taaaa byłem,szli kumple i koleżanki to też poszedłem.....nie no śmieje:D ale nie zapomnę tego...w plenerze to było - tak zaj***** lało że nic nie widziałem.

1346581101-U331713.gif ExModNFSW I NFSWHelper 1346581101-U331713.gif

Opublikowano

Ja byłem bierzmowany i nawet ci co szczerze lata im religia.

Lepiej mieć te wszystkie rzeczy, bo wiadomo czy kiedyś jednak się nie przekonacie do religii. W końcu nic za to nie płacicie.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

tak, przy okazji jakaś kasa wpadła.

<span style="text-shadow: 1px 1px 8px #FF0000; font-weight: lighter; color: #FF0000;">dowolny tekst.</span>

Opublikowano

mam to samo, czaicie to że od 1 gim chodzić powinienem, już wyszedłem z 3gim i nadal nasza klasa ma chodzić i zbierać jebane podpisy z każdego gówna, majowe, czerwcowe, chujowe i grudniowe.

Klechów pojebało... Więc nie chodzę. Kościelnego brać nie muszę, po za tym mój kumpel też nie miał, pojechał do biskupa i w jeden dzień to załatwił.

Mam tak samo, ale w mojej książeczce (taka uboga) są tylko spowiedzi i spotkania xD na majowe pierdoły daje osobno obrazki.

Opublikowano

Na komputer to jakoś macie czas ale poświęcić Bogu mniej niż godzinę dziennie to już nie, żal mi was ludzie, ja nie wiem co się z światem dzieje, najlepsze to miałem w klasie, koleś nie poszedł do kościoła w Niedziele z matką bo auta nie mają a do kościoła na piechotę 3 km. "Ludziom się w dupach od nieróbstwa przewraca."

Opublikowano

To chodzenie i zbieranie podpisów było najlepsze. Fajny klimat jest jak się ma z kim chodzić. Teraz już człowiek niema tyle czasu, a szkoda.

Więc o ile samo bierzmowanie było średnie, to całe przygotowywanie bardzo mi się podobało.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Na komputer to jakoś macie czas ale poświęcić Bogu mniej niż godzinę dziennie to już nie, żal mi was ludzie, ja nie wiem co się z światem dzieje, najlepsze to miałem w klasie, koleś nie poszedł do kościoła w Niedziele z matką bo auta nie mają a do kościoła na piechotę 3 km. "Ludziom się w dupach od nieróbstwa przewraca."

Nie wiem czy to prowo czy pisałeś to serio ale i tak jebłem ze śmiechu xDDD

Opublikowano

Niektórzy piszą, że żeby brać ślub potrzebne jest bierzmowanie. Jest coś takiego jak ślub cywilny gdzie kościół tak jakby nie istnieje, bierzmowanie nie potrzebne. Poza tym ślub kościelny w świetle prawa nie istnieje.

Co do pytania to nie.

Niestety są ludzie i tak będą mieć ślub kościelny tylko po to "bo taka tradycja"

Widze, że większość chodzi do kościoła do bierzmowania, a później ma wszystko w dupie..

Taki zwyczaj, więc idą jak stado baranów sami nie wiedząc po co.

@ Mam niezły ubaw z zajebiście modnych ateistów ,którzy nagle odzyskują wiarę i zapjerdalają do bierzmowania.

To, że tam chodzą nie znaczy, że wierzą. Niektórzy się nudzą

Ja jestem chrześcijaninem i jestem z tego dumny, byłem do bierzmowania nie dla żadnych ślubów,nie dla rodziców itp tylko dla samego siebie, przyjmując bierzmowanie stajesz się dorosłym chrześcijaninem ale jak widzę większość z was o tym nawet nie wie albo mają to w dupie.

A jednak są jeszcze katolicy którzy rozumieją w co wierzą. Szkoda tylko, że częściej natyka się na "katoli" którzy niszczą tą religie.

Byłem i jakoś nie czuje tych Darów :)

Najprawdopodobniej dlatego, że trzeba rozumieć o co w tym bierzmowaniu chodzi. To jest coś jak drugi chrzest ale tu przystępujesz "świadomie" i z twojej woli.

(A przynajmniej tak powinno być)

Może mi jakiś katolik (taki co wie w co wierzy a nie "katol") wytłumaczyć po co jest "obowiązek" chodzenia do kościoła? Rozumiem, rozmowa z Bogiem ale zwykły szary człowiek idzie sobie, siada i cała formuła, a z każdej mszy wyciąga to samo (nic).

Opublikowano

To, że tam chodzą nie znaczy, że wierzą. Niektórzy się nudzą

To jest bez sensu. Jeśli już nie wierzysz, to chociaż uszanuj tych co wierzą.

Ci "ateiści" chodzą, dlatego że przed rodzicami są wierzący - bo się boją przyznać, a przy kolegach ateiści - bo tak jest modnie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jestem mlody i chuj :3 Pewnie za kilka lat bede musial isc , bo jak nie zabierą mi ukochaną mirande :* ( komputer ) i co ja biedny bez niej poczne :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...