Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego nie warto kupować laptopów?

PingwineQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to przeczytałem to właśnie takie odniosłęm wrażenie zresztą jak widać chyba nie tylko ja :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Poradnik w miarę, ale mogłeś coś więcej opisać, tyle to wie każdy :unsure:

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Gdzie masz napisane że są ble i żeby za żadne skarby ich nie kupować , tutaj chodzi tylko o to że są trochę mniej wydajne i to tyle .

Nazwa tematu bynajmniej wskazuje na to. Lepiej by było "Różnice między laptopami, a komputerami stacjonarnymi w grach i w codziennym użytkowaniu" bądź coś w tym guście. Nie napisałeś o masie ważnych spraw. Choćby nawet o tym, że aby "przepalić" procesor musiałbyś się naprawdę bardzo natrudzić, gdyż komputer się wyłączy po przekroczeniu temperatury dla procesora zbyt niebezpiecznej. Nie wspomniano tu ani słowem o dobrych stronach laptopów, tylko zjechano je, jakby to było najgorsze co tylko może być. Zgodzę się, że za średnio wydajnego laptopa, mamy bardzo wydajną skrzynkę, ale jak by nam przyszło kupić wszystko, łącznie z monitorem i innymi "pierdołami", które posiada laptop to wyszło by podobnie. Jednak mimo wszystko, laptopy są średnie do gier. Po prostu się w tej płaszczyźnie nie sprawdzają, tak samo jak komputery stacjonarne do pracy w terenie, jeżdżenia na spotkania, do szkoły, na wycieczki itp.

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano

Brawo.

Teraz CODER_BEST musi kupić sobie nowego laptopa bo jakiś ulong chcę żeby było w FullHD.

btw. nie mam laptopa ale to co Pingwin, Breyton i Anoizm wypowiadają to jakiś śmiech.

Gdzie masz napisane że są ble i żeby za żadne skarby ich nie kupować , tutaj chodzi tylko o to że są trochę mniej wydajne i to tyle .

Było napisane dopóki nie edytowałeś posta.

Opublikowano

Brawo.

Teraz CODER_BEST musi kupić sobie nowego laptopa bo jakiś ulong chcę żeby było w FullHD.

btw. nie mam laptopa ale to co Pingwin, Breyton i Anoizm wypowiadają to jakiś śmiech.

Było napisane dopóki nie edytowałeś posta.

Haha , śmiechu warte . Edytowałem posta bo wdarł mi się byk ;)

Cześć.

Opublikowano

Ja proszę o FHD bo komputer za 2-2.5k zł uciągnie bez zająknięca ultra w FHD :) Laptop z matrycą FHD kosztuję i mniej niż 6970M/580M nie uciągnie na ultra. Tutaj masz lapka z matrycą FHD i CF 6990M (SLI 580M kosztuję więcej, bo wydajniejsze)

http://allegro.pl/alienware-m18-r3-6990x2-i7-2670-4gb-500gb-i2438138241.html

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

wybór pc vs laptop to głupota..... zależy co potrzebujesz: Laptop gry na mniejszych detalach, praca, np na konferencje i wyjazdy.... jak ja np. pracuję (tak naprawdę nie pracuje :P) w firmie która co 2 dni wysyła mnie na delegację to PC nie wezmę.... różnica pc vs laptop jest niewielka.

I TU SĄ MINUSY I PLUSY ALE W DRUGIM TEŻ SĄ MINUSY I PLUSY

1. mój laptop ma rozmiar ekranu 16,6 (1366x700chyba) a mój kolega ma 1600x1000(chyba)

2. czy jak kupisz telewizor który ma 2 metry grubośći ale ma powiedzmy 1234 GHz i 9000x9000 to się będziesz skarżył?

2a. wystarczy mały śrubokręt, ja mam laptopa acer i tam wszystkie kable mają swój kolor (można sprawdzić w instrukcji) i wszystko jest w tgz. Szynach a w Stacjonarce wszystkie kable są wszędzie.

2b. PROCESORY I INNE MAJĄ MAX. TEMP. PO KTÓREJ WYŁĄCZAJĄ KOMPUTER

2c. ja tak nawaliłem sterownikami że w GTA IV gram na max. detalach przy 2 gb ram i 2 GHz procesor

2d. WSZYSTKO ZALEŻY CO KUPUJESZ jak kupisz karte graficzną 129 mb to się nie dziw -.-

co ma piernik do RAM'u????

Rozdział I

Rozmiar

Spójrz na rozmiary laptopa a komputera .

Widzisz różnice ? Teraz wyjaśnię ci co ta wielkość ma do siebie że

komputer

jest o wiele wydajniejszy od laptopa .

przecież mogę se wmontować Rasberry PI do komputera stacjonarnego i co?

tak samo mogę kupić komputer wielkości 1234 m3 NO I CO JAK KUPIĘ KOMPUTER WIELKOŚCI 1234 M3 TO BĘDĘ MIAŁ 245 FPS W MINECRAFT?! nie sądzę

Wynik: TO NIE JEST TUTORIAL, TUTORIAL TO PORADNIK A TO NIE JEST PORADNIK ZAWSZE, ZAWSZE ZALEŻY JAKI LAPTOP , KOMPUTER KÓPUJESZ

a teraz cię zdołuję:

Rasberry PI kwalifikuję się DO KOMPUTERÓW STACJONARNYCH

a RPI niema szans z laptopami

PS: stacjonarkę do pociągu weźmiesz?

Laptop to co innego nisz ultrabook netbook palmtoop i inne takie... laptop to laptop netbook to netbook

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozdzielczość max mogę 1366 x 768

A taki tokiem rozumowania to wieszzzz.... To może od razu odpalę Cod2, fife 11, Warrock'a, Minecrafta... Frapsa a potem Bf3..... Człowieku żaden komp by tylu gier na raz nie uciągnął ale to jest twoje myślenie bo nikt normalny nie będzie miał tylu w tel włączonych tylko będzie grał w jedną.....

Na co mi fraps w trakcie gry... Garam sobie na FULL i jest OK... Po co soie życie utrudniać Frapsem.... I tak cie zagiąłęm więc skończ już. Nic o frapsie nie pisałeś... Zrobiłem takie ustawienia jakieś chciałeś i działa więc wypad z baru hejcie.

Testowałem na swoim PC gry : GTA 4 , 5x Metin2 , CounterStrike GO , Bf3 i Crysisa 2 . Razem wszystko miało 32% w najwyższym stadium wachało sie 25-32 %

A więc nie mów że żaden PC nie uciągnie tych gier co podałeś ...

Ps: specyfikacje

Płyta główna na 2 procki : 2x i7 6rdzeniowe 4.00 ghz

Ramy : 32gb DDr3

Karta Graficzna : 2x 3 Gb + 2 Gb = 5 Gb

Zasilacz 1200 .

1 Terabajt dysku .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Laptop nie jest taki zły. Wiadomo jak się chce grać w gry to lepiej mieć stacjonarny ale i tak istnieją laptopy specjalnie do gier ;). Taki laptop jest bardzo wygodny a co do części to jak się kupi jakiś dobry model i się o niego dba to wcale szybko się nie zepsuje. Jeżeli się przegrzewa zawsze można kupić podkładkę chłodzącą czy nawet wiatraczek na USB. Takie jest moje zdanie :)

3qp8.jpg

Sygnaturka 800x200

Opublikowano

omfg

Chociaż zmieńcie nazwę na "Dlaczego nie warto kupować laptopa do gier" bo inaczej ten poradnik jest śmieciowy, bo np. na cholere mojej matce stacjonarka do pisania, jak zawsze musi go gdzieś wozić.

graphic.png

Opublikowano

po przeczytaniu wyczuwam negatywny stosunek do laptopów, kupując laptopa raczej nie myślimy o grach a jeśli już to jakichś drobnych urozmaiceniach/ grach nie wymagających.

Są plusy i minusy pc'cika jak i laptopa. więc nie można laptopa stawiać tylko w czarnych barwach

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Ciekawe bf3 full ustawienia na gt520? ;)

Testowałem na swoim PC gry : GTA 4 , 5x Metin2 , CounterStrike GO , Bf3 i Crysisa 2 . Razem wszystko miało 32% w najwyższym stadium wachało sie 25-32 %

A więc nie mów że żaden PC nie uciągnie tych gier co podałeś ...

Ps: specyfikacje

Płyta główna na 2 procki : 2x i7 6rdzeniowe 4.00 ghz

Ramy : 32gb DDr3

Karta Graficzna : 2x 3 Gb + 2 Gb = 5 Gb

Zasilacz 1200 .

1 Terabajt dysku .

Taa, a pozniej sie obudziles ;) 2x3gb + 2gb = 6+2=8gb ciekawe sli/cf

2x i7 6rdzeni 4ghz hahah... to chyba renderingiem sie zajmujesz ''profesjonalnie'' mimo ze w tej cenie jest xeon e7 8870 ?

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

ja mam samsunga r780 a było to spowodowane ze to mój własny lapk nie musze się dzielić z nikim a do szkoły mogę brać

obecne mam w planach zrobienie składaka bo nie kupuje gotowców

do gier bo do nie których za bardzo sie grzeje

Opublikowano

Za 3200zl jest lenovo y580 na ktorym mozna grac we wszystko na full hd na niskich/srednich/wysokich ale i tak najlepiej stacjonarke

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

niobre przyda się. leci lajk do cb !

ps mój kolega kupił laptopa za 4k, teraz mówi że to gówno (po roku)

Pomogłem? Daj lajka ;)

trorek.png 

• 1 rok później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Temat został przeniesiony do kosza.

Powód: Brak wartości merytorycznej. 

Jeśli uważasz, że ten temat nie powinien się znaleźć w koszu, bądź jesteś jego autorem i chciałbyś go zaktualizować skontaktuj się z moderatorem lokalnym działu Elektronika. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...