Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaawansowane Tworzenie Modów

karol202

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

karol202 jaki powinien być kod do textur bloku właściwie?
bo ten niżej nie działa i podkreśla int

public void func_94332_a(IconRegister par1IconRegister)
{
this.blockIcon = par1IconRegister.registerIcon("NAZWAMODA:NAZWABLOKU");
}

public int getBlockTextureFrom-Side(int sd)
{
return sd;
}

kiedyś ktoś napisał o innym kodzie który wygląda tak czy jest on prawidłowy??
o i ta strona przez którą prosiłeś mnie abym nią wysłał moda coś mi nie działa bo się plik przesłać nie chce

dlatego postanowiłem wysłać moda z plikami .class razem z postem

nie wiem tylko gdzie wklejać textury

public String getTextureFile()
{
return ClientProxy.getBlocksTexture();
}

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A ja mam takie pytanie, bo chciałbym się odwołać w instrukcji warunkowej if do zmiennej przechowującej aktualną pozycję x, y, z, wiecie może gdzie znajdę klasę z tymi danymi (nazwa pliku) oraz szukam pliku z portalem do netheru...

Opublikowano

@up to zależy w jakim miejscu kodu chcesz uzyskać pozycję gracza. Daj kod miejsca gdzie potrzebujesz pozycji gracza.

@2up zainstalowałem twojego moda i mi działa. Sprawdź czy na pewno dobrze go instalujesz/czy dobrze instalujesz forge/czy wszystko jest na dobrą wersję minecrafta.

Opublikowano

karol202 to świetnie

a wiesz jak z tymi texturami??

no nie wychodzi mi coś

pobieram najnowszego forga z oficjalnego forum to jest chyba wersja universal-1.5.2-7.8.0.684

instaluje go w czystym świeżym MC w jar usuwając z niego najpierw META-INF

i wklejam paczkę z modem SSslimer.zip

co jest nie tak że wczytuje się MC ale moda nie widzi???

Opublikowano

@up lepiej nie pobieraj forga z forum tylko z forge files(wpisz sobie to w google), bo najnowszy forge to 722. Jak dokładnie instalujesz tego moda? Napewno dajesz ten plik zip do mods? A co do tekstur to usuń to:

public String getTextureFile()

{

return ClientProxy.getBlocksTexture();

}

I jaki dokładnie błąd wyświetla ci się tam?

Opublikowano

pobrałem to co prosiłeś i nie widzi moda

co jest źle?? mam moda w SSslimer.zip/mod

czysty MC bez dodatków tylko forge universal 722

a co do texturek to jak ten fragment usunę to co potem zrobić??

Opublikowano

@up to zależy w jakim miejscu kodu chcesz uzyskać pozycję gracza. Daj kod miejsca gdzie potrzebujesz pozycji gracza.

tak na przyszłość chciałem wiedzieć

Opublikowano

@up to gdzie chcesz tego użyć ma znaczenie. Jeśli chcesz np. podczas stawiania, niszczenia lub kolizji, to w metodzie odpowiadającej za to zdarzenie w pliku bloku często zostaje podany argument typu Entity lub EntityPlayer. Jeśli masz już zmienną gracza to możesz użyć czegoś takiego: gracz.posX lub posY, gdzie gracz to nazwa zmiennej przechowującej dane gracza. Przykład:

public void onBlockPlacedBy(World par1World, int par2, int par3, int par4, EntityLiving par5EntityLiving, ItemStack par6ItemStack)
{
int wysokoscGracza = par5EntityLiving.posY;
}

W tym przypadku argument jest typu EntityLiving.

@SSslimer po usunięciu tego fragemntu kodu, pokaż jaki błąd ci się wyświetla koło tego int. A co do niedziałającego moda to napewno dajesz właśnie ten plik co mi wysłałeś do twojego folderu .minecraft/mods?

Opublikowano

sprawdziłem moda co wysłałem ,też nie widzi go MC instaluje go mods/1.5.2/SSslimer.zip

błąd z int to

The return type is incompatible with Block.getBlockTextureFromSide(int) BlockSulfurOre.java

Opublikowano

działa!!!!!!

chyba robiłem taki błąd że nie czekałem aż MC się z forgem zainstaluje tylko razem z FML dawałem moda do mods

dzięki za wszystko jesteś wielki

może wiesz jak z tymi texturami w końcu??

Opublikowano

@up to gdzie chcesz tego użyć ma znaczenie. Jeśli chcesz np. podczas stawiania, niszczenia lub kolizji, to w metodzie odpowiadającej za to zdarzenie w pliku bloku często zostaje podany argument typu Entity lub EntityPlayer. Jeśli masz już zmienną gracza to możesz użyć czegoś takiego: gracz.posX lub posY, gdzie gracz to nazwa zmiennej przechowującej dane gracza. Przykład:

public void onBlockPlacedBy(World par1World, int par2, int par3, int par4, EntityLiving par5EntityLiving, ItemStack par6ItemStack)
{
int wysokoscGracza = par5EntityLiving.posY;
}

W tym przypadku argument jest typu EntityLiving.

@SSslimer po usunięciu tego fragemntu kodu, pokaż jaki błąd ci się wyświetla koło tego int. A co do niedziałającego moda to napewno dajesz właśnie ten plik co mi wysłałeś do twojego folderu .minecraft/mods?

Chodzi mi bardziej o to, że jak gracz pójdzie na jakąś pozycję lub (na creative) podleci na jakąś wysokość to coś się stanie.

Opublikowano

@up a to nie wiem. Mógłbyś zmodyfikować plik gracza, ale wtedy mod będzie mniej kompatybilny. Można też zarejestrować funkcję która będzie się wykonywała przy każdym ticku i tam sprawdzać czy gracz jest na danych pozycjach. Ale to może minimalnie zwiększyć lagi.

Opublikowano

A da się zrobić tak, że w pewnym miejscu jest portal, np na określonej pozycji x (przez całą linię x, y lub z, chodzi o to że mamy np. pozycję z = 100 i x = 300 to w tym miejscu jest portal ale i w miejscu z = -37 i x = 300 (oczywiście oba teleportują w to samo miejsce lub lepiej w pozycję tą samą, tylko, że wyżej (lub niżej, dalej, wcześniej, bardziej w prawo/lewo, to bez znaczenia), np jak było z = 100, x = 300 i y = 64, to teleportuje w punkt z = 100, x = 300 i y = 200) (chyba w minecrafcie zamienili y i z)) no i ten portal jest niewidzialny (to chyba poprostu nie dać teksturki)

Opublikowano

Do tekstury bloku działa:

@Override
public void registerIcons(IconRegister ir)
{
this.blockIcon = ir.registerIcon("test:Aluminium");
}
}

Do itemów,ale na 1.5.1.:

@Override
public void updateIcons(IconRegister iconRegister)
{
iconIndex = iconRegister.registerIcon("test:Nalesnik");
}
}
I po problemie.
Opublikowano

@up dzięki że mi przypomniałeś, bo zapomniałem to do tuta dać. Ale to nie do końca rozwiąże problem, bo SSslimer ma też inny błąd. Nie wiem co na niego poradzić.

Opublikowano

a co do tego fragmentu kodu

test to nazwa moda ale tej nazwy z plików

a aluminium to nazwa Register bloku czy Name?

i gdzie wklejać textury?

do moda razem z innymi folderami do folderu textures czy innego?

@up

karol202 już nie mam błędów żadnych tylko teksturek nie mam

Opublikowano

a co do tego fragmentu kodu

test to nazwa moda ale tej nazwy z plików

a aluminium to nazwa Register bloku czy Name?

i gdzie wklejać textury?

do moda razem z innymi folderami do folderu textures czy innego?

@up

karol202 już nie mam błędów żadnych tylko teksturek nie mam

Aluminium to nazwa pliku z texturą. Czyli Aluminium.png.

Textury Wrzucasz do: MCP\eclipse\Minecraft\bin\. Tam Tworzysz folder NAZWAMODA, a w nim blocks i items. Do blocks wrzucasz text bloków, a do items itemów.

Folder koniecznie musi nazywać się jak mod.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...