Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Nostale] Jak zrobic server localhost

ShindaPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Oto przedstawiam wam poradnik mojego autorstwa jak zrobic serwer do nostale na localhost ;)

A wiec tak, zaczynam od pobrania potrzebnych nam rzeczy czyli:

-MSSQL 2008 R2:

http://dc464.4shared.com/download/p4edxNUL/SQLFULL_x86_ENU.exe?tsid=20120215-113836-95fed97a

(Podziekowania dla rambloxa)

-Pliki serwerowe by Skrillex:

http://skrillex.atspace.co.uk/downloads/opennostale0.0001.rar.rename_me

(Wypakowujemy 7Zip'em

+7Zip:

http://downloads.sourceforge.net/sevenzip/7z920.exe

-Nostale LOCAL:

http://mitmdesign.altervista.org/NostaleLocal.rar
http://speedy.sh/2UffT/NostaleLocal.rar

(wrzucone przezemnie jakby tamten wygasl)

-Nostale Client:

http://dlcl.gfsrv.net/nostale/clients/uk/Downloader_Nostale_UK.exe

1. Instalacja MSSQL:

1) Zaczynamy od uruchomienia naszego sciagnietego pliku

2) Wybieramy miejsce lub wpisujemy sciezke gdzie maja zostac wypakowane pliki instalacyjne

3) Po wypakowaniu wchodzimy w folder gdzie wczesniej je wypakowalismy i uruchamiamy "Setup.exe"

4) w oknie SQL Server Installation Center wchodzimy w Installation i klikamy new installation...

5) Klikamy Install i czekamy az pasek dojdzie do konca

6) Klikamy Next>Next>Wybieramy "Express woth Advanced service">Akceptowujemy Postanowienia Licencyjne

7) Klikamy Next>Wybieramy wszystko>Next>Wybieramy "Default Instance" i klikamy Next

8) Klikamy Next>Next> w server konfiguration Wybieramy te pierwsze i klikamy Next

9) Wybieramy Mixed Mode a haslo wpisujemy SKR1LL3X

10) Klikamy "Add current user" jeśli nie ma go na liscie

11) Klikamy Next>Next>Next(Jesli macie 3 okienka przed install)>Install i czekamy az sie zainstaluje

2. Zakladanie Bazy Danych:

1) wlaczamy SQL Server configuration manager

2) Wchodzimy w zakladke Protocol MSSQLSERVER klikamy drugim przyciskiem myszki na TCP/IP i wybieramy "enable"

3) wchodzi w zakladke SQL Server Service klikamy PPM na "SQL Server(MSSQLSERVER)" i klikamy restart

4) Wlaczamy SQL Server management Studio

5) w Server Name wpisujemy 127.0.0.1 w loginie powinno byc sa a haslo to SKR1LL3X

6) Gdy sie zalogujemy klikamy dwa razy na 127.0.0.1... wtedy klikamy PPM na "Database" i wybieramy Restore Database

7) Wybieramy opcje "From File" klikamy "Add" i szukamy naszego "nos_MonKey.bak"

8) Zaznaczamy obydwie opcje w okienku i klikamy "restore" lub "OK" (zalezy to od wersji SQL SERVER)

9) Nasza baza danych jest gotowa

3. Instalacja Wstepna:

1) Sciagamy i instalujemy Clienta NosTale UK (Dziala tez chyba i na innych)

2) Po instalacji odznaczamy uruchomienie po zakonczeniu instalacji

3. Sciagamy "NosTale_LOCAL"

4) Wypakowujemy Nostale_Local do folderu gry domyslnie to X:\Program Files\NosTale(?)

5. Podmieniamy wszystkie pliki

6) Gre wlaczamy przez "NOSTALE_LOCAL.exe"

4. Wlaczanie serwera:

1) wchodzimy do folderu z naszymi plikami i wlaczamy "GameServer.bak" oraz "LoginServer.bak"

2. Laczymy sie z nasza baza danych i wchodzimy w tabelke "Account" i dodajemy sobie konto lub mozna tez grac na domyslnym czyli login admin i haslo admin

5. Wyjasnienia:

*localhost- serwer typu polaczenia tylko na jednym komputerze, jego ip to 127.0.0.1. Polaczyc sie do niego moze tylko osoba z komputera na ktorym zostal zalozony server.

*> - inaczej "dalej" taka strzalka ;)

6. Zakonczenie:

Na zakonczenie chcialbym powiedziec wam ze poradnik jest zrobiony 100% przezemnie i zabraniam kopiowania go bez mojej zgody. Postaram sie edytowywac go co jakis czas jesli zajdzie taka potrzeba lub ktorys z linkow wygasnie. Chce tez powiedziec ze nie chce otrzymywac prywatnych wiadomosci typu "pomozesz mi zrobic serwer??? moje gg. XXXXXXXX" Poradnik nie powstalby bez pomocy barycza, Mateosia oraz ramblox'a poniewaz znalezli oni istotne informacje i przydatne linki, wiec prosze aby nie tylko mi przypisywac zaslugi.

Aktualna Postać: Mag 42lvl+ 36job, New Finesia, NosTalePL

Stare Postacie: Hanatsu 57lv, Hatsue 59lv, zabojca55 69lv, zabojca56 62lv

• Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak bardzo by to wszystkim pomoglo ;) ja sproboje jeszcze pogrzebac w plikach moze cos sie uda :D

Opublikowano

Dochodzę do logowania... Wyskakuje mi błąd:

TITLE: Connect to Server
------------------------------
Cannot connect to MSSQLSERVER.
ADDITIONAL INFORMATION:
Wystąpił błąd związany z siecią lub wystąpieniem podczas ustanawiania połączenia z serwerem programu SQL Server. Nie można odnaleźć serwera lub jest on niedostępny. Sprawdź, czy nazwa wystąpienia jest poprawna i czy konfiguracja serwera programu SQL Server zezwala na połączenia zdalne.  (provider: Dostawca nazwanych potoków, error: 40 - Nie można otworzyć połączenia z programem SQL Server) (Microsoft SQL Server, Error: 53)
For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink?ProdName=Microsoft+SQL+Server&EvtSrc=MSSQLServer&EvtID=53&LinkId=20476
BUTTONS:
OK

누가 뭐라 해도 난 나야 난 그냥 내가 되고 싶어
I WANNA BE ME ME ME

Opublikowano

Super już wiem jak dodać GameMaster'a , jak dowiem się czegoś więcej to zrobie poradnik co i jak.

1921.png

Opublikowano

@2UP najpierw musisz wlaczyc "GameServer.bak" potem loginserver jesli nie dziala to cos zle w bazie danych zrobiles.

@UP dobrze by bylo ;) jak dodac tego GM to wiem mniej wiecej ale wole nie grzebac zbytnio xD^^

P.S. Do tutka. Zauwazylem ze server do nostale stawia sie prawie tak samo jak do Rappelz wiec wiadomo jaka najlepiej Wersja MSSQL i jak sie "bawic" w bazie danych :)

Opublikowano

Ja nie wiem nie umiem wiecej niz ty moze ktos by pomogl tez :(

eJxzSSxKSc1OzVPQVQgpzy9KTlQITi0qzy_nCsgvmca.png

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. - Fryderyk Nietzsche

Opublikowano

grac ja nie gralem lecz server stoi a na tych samych plikach ludzie maja SS i Filmiki na JuTiup wiec to fake nie jest, a pozatym wiadomo ze server stoi jak baza danych laczy, a na GameServer i LoginServer pisze "Succesfull connected to 127.0.0.1..."

Opublikowano

dobra i mamy problem, pogrzebalem sobie w bazie danych i teraz w SQL jak wlacze (po resecie kompa) wyskakuje mi albo "Login faile for use "sa"..." albo

TITLE: Connect to Database Engine

Cannot connect to nos_MonKey.

ADDITIONAL INFORMATION:

Wystąpił błąd związany z siecią lub wystąpieniem podczas ustanawiania połączenia z serwerem programu SQL Server. Nie można odnaleźć serwera lub jest on niedostępny. Sprawdź, czy nazwa wystąpienia jest poprawna i czy konfiguracja serwera programu SQL Server zezwala na połączenia zdalne.  (provider: Dostawca nazwanych potoków, error: 40 - Nie można otworzyć połączenia z programem SQL Server) (Microsoft SQL Server, Error: 53)

For help, click: http://go.microsoft.com/fwlink?ProdName=Microsoft+SQL+Server&EvtSrc=MSSQLServer&EvtID=53&LinkId=20476

BUTTONS:

OK

i reinstala sql nie probowalem ale chyba jutro sporobje.

co do kolegi Wyzej niestety nie mam GG nie lubie :)

Opublikowano

Jakby co to juz chyba naprawilem ten problem ale cosm usze zobaczyc jescze :> xD Jakbyscie cos skombinowali lub zrobili piszcie tuw temacie :D

Opublikowano

Mam pytanie a da sie postawic takiego serwa dla wszystkich czy tylko dla jednej osoby?

1340225732-U353817.png

Sygna by Vantos

:) Thx :P

Beliar12 najlepszy Mod!

Members|Kid Mod Nostale|Moderator Nostale

Opublikowano

Na tych plikach tylko dla jednej osoby, a wgl to po co komu narazie multiplayer jak tylko nosville jest ;)

Opublikowano

@up dla 1 chyba sam bedziesz gral jak juz :)

eJxzSSxKSc1OzVPQVQgpzy9KTlQITi0qzy_nCsgvmca.png

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. - Fryderyk Nietzsche

Opublikowano

To jest 1 wersja serwa(bez npc np); jak ją dopracują to czemu nie:)

Koniec z botami do Nostale itp ;p

PS: kto zjadł mi moją sygne? xD

Opublikowano

Udało mi się grać na tych plikach, jedyne co tam działa to mapki, za pomocą komendy {$goto mapka współrzędne} , jeśli się nie mylę. Taka ciekawostka ode mnie, około nr 210 zaczynają się mapki akt. 5 część 2. 30uv6ue.jpg

Opublikowano

Mateuś jaki klient uzywasz i jak wgl mogles zagrac? bo to wlasnie dla mnie jest nowosc xD a ta baze danych chyba naprawilem ale raczej musze od nowa postawic bo jakies tam bledy w tabelkach powyskakiwaly.

P.S. probowales robic se eq? :D

@Edit Sproboje wyslac maila do tego SKR1LL3X'a calego moze mi powie jak doszedl do zrobienia tych plikow to sproboje zrobic swoje z wieksza obszernoscia xD

@Edit2Napisalem Napisalem do niego z tekstem ze pomorzemy mu pliki udoskonalic itd ;)

teraz czekamy na odpowiedz i prosilbym tez aby nikt mi nie spamowal o KSSN bo nie chce miec klopotów a na MPCFORUM jest tez wiele innych ludzi ktorzy wam konto zrobia, ja sie z moim meczylem 2 godziny+ szukanie kssn prawie 3 dni wiec..

@EDIT3 I jakbym mogl prosic bo napewno wiele osob mnie poprze, mozna przykleic temat?:D

Opublikowano

Znalazłem paczkę plików do klienta, mogę podać linki ale jak wrócę na stacjonarnego kompa, coś po 20 po LoD na pl`u. Nie działa tam nic, jak widać na ss bawiłem się bazą danych, zwiększałem hp/lvl/klase zmieniałem ale wiekszość albo nie działała albo się bugowała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...