Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shaco - postrach elo hell

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grałeś od bety ,a gówno się znasz.

Shaco ma zajebiste ganki ,nie można powiedzieć że nie.

Sczególnie w early kosi.I w dodatku jego nie kontruje 1 ward.

vice versa. Pograj rankedow troche, nie zwykle 5v5

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

poradnik dobry tylko dlaczego nie rozważasz opcji żeby zaczynać od reda?

wtedy możesz z gankować lvl 2.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

poradnik dobry tylko dlaczego nie rozważasz opcji żeby zaczynać od reda?

wtedy możesz z gankować lvl 2.

Z blue też możesz. Nie używam run na m.regen, "jednak wolę mieć zapas many cały czas". Poza tym zaczynając od blue masz bliżej do reda przeciwnika. Możesz rozstawić boxy i zgarnąć darmowego buffa. Inny powód to taki, że po prostu przyzwyczaiłem się do zaczynania od blue.

Opublikowano

Leczy się za całe... 60 na hit? 4/5 dmg w taką Vayne i tak robimy my.

Na Shaco maksuje się E gdyż:

Większy slow, przydaje się przy gankach.

Bardziej przydany w jungli.

Q ma dmg który zależy głównie od itemów (na 9 mamy prawdopodobnie tylko latarnie), lepiej wymaxować je do lvlu 14.

No załóżmy że to E bardziej ci się przydaje w jungli, ale co z tego, Shaco nie potrzebuje E na 3-4 lvlu w jungli, ma boxy.

A z doświadczenia wiem, że do ganków lepiej wziąść Exhausta i wykręcić 40-60% większy dmg z Q niż pakować w to E

deidara2.png

Opublikowano

vice versa. Pograj rankedow troche, nie zwykle 5v5

Takie gówno jak ty mi może loda robić.

Sebos ,server west.

Elo 1700+ ,i możesz mi loda robić.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Racja exelxi racja. Zal mi tego wojaszka bo nawet shaco nie ogarnia. Ja tez juz gram rankedy troche i shaco moim zdaniem dobrze poprowadzony w early nie odstaje od innych postaci w late. Grunt to sie nauczyc grac

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że szako jest kompletnie useless pickiem. Żaden z niego assasin - jest wielu lepszych jak np xin zajo.

Early game bez ganka na 2 lvl to cały potencjał szako znika - jego potencjał to danie 1 killa drużynie na początku gry. Później nadaje się jedynie do trollowania i ksucia - nie oszukujmy się Co taki szako zrobi ? - Wbije się zapoda 2 -3 hity i ucieknie/padnie. Wg. mnie jest dobry jedynie ap nawet po nerfie przeliczników i pacanek. Jak ktoś umie dobrze baitować to robi poezję. 1v1 dostaje baty, 5v5 nie nafeedowany nic nie robi , a feednięty dostaje focus i pada.

------------------------------------------------------------------------------

Podsumowując Szako = shit do trolla/padania/ksucia/uciekania.

Opublikowano

Shaco nie jest useless pickiem, może napsuć krwi podczas counterjungli ;) ganki w early nie są słabe, prawda late ma słabe, ale ta counterjungla - warto :)

Gold Member

nvm

Opublikowano

Troche butki nie pasuje bo lepsze berki jak dla mnie ale cóż poradnik dobry prawie na podobnym gram

Dziękuje moderatorom za ostrzeżenia bez powodu i uzasadnienia :D

Opublikowano

Shaco to gówno i nic tego nie zmieni,w early nie ma takich powalających ganków,w late nic nie robi.

Tut może być,ale imo powinno się maxować Q.

Arcymistrz
Opublikowano

To nie tu miało być xD.

Nie powodujcie tylko tutaj kłótni, ani dyskusji. Poradnik jest stary. Bierzcie to pod uwagę, albo będzie on zamknięty.

Zacznijmy od tego, że szako jest kompletnie useless pickiem. Żaden z niego assasin - jest wielu lepszych jak np xin zajo.

Early game bez ganka na 2 lvl to cały potencjał szako znika - jego potencjał to danie 1 killa drużynie na początku gry. Później nadaje się jedynie do trollowania i ksucia - nie oszukujmy się Co taki szako zrobi ? - Wbije się zapoda 2 -3 hity i ucieknie/padnie. Wg. mnie jest dobry jedynie ap nawet po nerfie przeliczników i pacanek. Jak ktoś umie dobrze baitować to robi poezję. 1v1 dostaje baty, 5v5 nie nafeedowany nic nie robi , a feednięty dostaje focus i pada.

------------------------------------------------------------------------------

Podsumowując Szako = shit do trolla/padania/ksucia/uciekania.

Jak buduje się go tylko pod phantomy, jak większość z was co go krytykuje to pada :). Tak naprawdę jest bardzo przydatny. Ganki ma mocne z powodu fear'a, niewidzialności slowa. Ma super system escape, nabiera wrogów klonem, którzy jak go zabiją nie mają skilli, po czym łatwiej ich zabić.

Widać, że nie wiesz nic o tej postaci (no sory za to, ale to prawda), jak nawet nie wiesz, że nie pisz się szako, tylko Shaco. BO ANGIELSKI TRUDNY JĘZYK.

Opublikowano
Dobra jungla

jesli chodzi o buffy to moze i tak ale o inne campy brak aoe boli

Najlepszy ganker w grze

maokaie skarnery nautilusy lee siny pozdawiaja

Perma ban na low elo

z rok temu kiedy robil reda i blue za jednym razem moze i tak hehe

Opublikowano

SommerPL q ? i co q zrobisz niewidka i tyle q maxuje sie jako 2 bo w polączeniu z wymaxowanym e + pasywka i infinite to taki dmg wjebiesz ze jpr :D

Dziękuje moderatorom za ostrzeżenia bez powodu i uzasadnienia :D

Opublikowano

Dobra, miałem się nie wypowiadać ale jak patrzę na niektóre wypowiedzi to smutek.

Shaco nie jest useless pickiem, może napsuć krwi podczas counterjungli ;) ganki w early nie są słabe, prawda late ma słabe, ale ta counterjungla - warto :)

Hue hue hue.

Postać jest słaba w late więc jest gównem. Genialne rozumowanie. Równie dobrze lee sin jest dość słaby w late - jeden z lepszych picków na solo q.

Troche butki nie pasuje bo lepsze berki jak dla mnie ale cóż poradnik dobry prawie na podobnym gram

Nie, berserki nie są lepsze, 5-tki zapewniają nam dużo lepszą mobilność, są lepsze do gankowania.

Shaco to gówno i nic tego nie zmieni,w early nie ma takich powalających ganków,w late nic nie robi.

Tut może być,ale imo powinno się maxować Q.

Shaco ma powalające ganki, jeśli umie się nim grać i nie wbija się na lane od rzeki gdzie w 95% gier stoi ward.

Maxowanie Q ssie.

jesli chodzi o buffy to moze i tak ale o inne campy brak aoe boli

maokaie skarnery nautilusy lee siny pozdawiaja

z rok temu kiedy robil reda i blue za jednym razem moze i tak hehe

Maokai i naut - być może równie dobre ganki.

Lee i skarner - nie przed 6.

Zobacz datę napisania poradnika, uderz się w głowę żelazkiem, powróć i wtedy napisz post.

Opublikowano

Dobra, miałem się nie wypowiadać ale jak patrzę na niektóre wypowiedzi to smutek.

Hue hue hue.

Postać jest słaba w late więc jest gównem. Genialne rozumowanie. Równie dobrze lee sin jest dość słaby w late - jeden z lepszych picków na solo q.

Nie, berserki nie są lepsze, 5-tki zapewniają nam dużo lepszą mobilność, są lepsze do gankowania.

Shaco ma powalające ganki, jeśli umie się nim grać i nie wbija się na lane od rzeki gdzie w 95% gier stoi ward.

Maxowanie Q ssie.

Maokai i naut - być może równie dobre ganki.

Lee i skarner - nie przed 6.

Zobacz datę napisania poradnika, uderz się w głowę żelazkiem, powróć i wtedy napisz post.

HU8EHUEHEUHEUEH8EH8EBHNUEHE8HE8EH8EHE8HE8EH8EHE8HE8EHE8H

Ale się uśmiałem.

Lee po redzie, odrazu gang. Dobra komunikacja z partnerem z lini = pewnym fb. Jest 049283498236748376245276347623542354452364 razy lepszy od Szako, ma lepsze gangi, dużo szybszą junglę...

A co ze skarnerem? 2 lvl = OP MS + PERMA SLOW. Jeżeli dostanie się do przeciwnika i na lini masz coś z cc, równa się fb.

Nie unikniesz slowa, nie jest to skilshotem, a po za tym Q + RED = pogrom.

A oboje i przed 6 mają op gangi, a po to już nie wspomnę.

1294477714-U1.png

Opublikowano

gówno prawda, jeżeli nie potrafisz kupić warda i się dziwisz na ten temat...., lee to gówno a nie kontra na niego, wystarczy wyczuć moment...

@btw każdy pisze że słabnie w late a to też gówno prawda, u mnie on mocnieje w lacie, tak samo z lee...

<>

Opublikowano

shaco ma dobre ganki ale tylko do pierwszego powrotu do bazy przeciwnika. Bot lane owardowany caly czyli nie zgankujesz, mid walnie sobie warda albo dwa i tez nie masz co marnowac czasu, top ma warda z mida i swojego wiec tez raczej trudno gankowac. Podsumowujac dobry pick na bobach. Wyzej nie pograsz.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

Najlepsza postac do gangowania to raczej lee/amumu/sejunai super postacie ;p shaco nie jest zly jak sie go robi pod marderda i do tego full tank :) moja ostatnia opcja nie jest taki zly a co do poradnika mysle ze mozna ocenic na 8/10

Opublikowano

Shaco to gówno .

Gankuje focus na niego poleci i odrazu pada ;)

Na linii total ssie ,bo papier.

Junglę ma wolną ,dobry tylko pierwszy buff.

Q ma dobre ,ganki ,ale słaby slow .

Opłaca się go pickować tylko vs brak cc wrogim teamie albo papierów.

TuT ogółem ok ,ale postać nie jest jakimś tam opem .

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano
Opłaca się go pickować tylko vs brak cc wrogim teamie albo papierów.

chyba na odwrot jak twoj team ma pelno cc na linii dzieki ktorym latwiej zgankowac hehe

Q ma dobre ,ganki ,ale słaby slow

q nie daje slowa ;_;

Opublikowano

UP

Chodziło mi o slow z E.

Nie ,wcale nie na odwrót ...jeśli wrogi team ma masę cc i tanków to gank skończy się twoim zgonem :) Papier zaś padnie na 3 hity ,więc tu nawet zbytnio nie będzie potrzeba cc w twoim teamie.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Poradnik ładny. Tylko ja w Shaco bym maxował Q zamiast E.

@up do tych co mówia o shaco.

Shaco jest postacią świetną do dobijania jak i uciekania/robienia trapów. Również możemy iść ubić solo ihibitor (o ile jest odsłonięty, nie raz tak mam, że wieżę zdejmiemy i uciekamy, bo już się zrespili). Dajemy pacynkę za murkiem i dobijamy inhibitor.

Shaco ma genialny system ucieczki, nie dość, że chamsko postawi Ci pacynkę, to jeszcze zwieje na niewidce.

Jeśli jesteśmy w TF na rzece, to ja kładę pacynkę w krzakach (obok TF) i wskakuje na niewidce w TF i zabijam carry 1 bądź 2. Pacynkę zawsze stawiam w krzakch, bo Shaco robię pod Carry, a nie offtanka (tak zjedzcie mnie teraz...), dlatego kładę pacynkę tam, by móc mieć szansę na przeżycie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...