Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shaco - postrach elo hell

lordwyder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Jako że na tym forum nie ma jeszcze żadnego poradnika do Shaco, postanowiłem go zrobić. Nie jestem haj elo plejerem, ale to co wiem o tej postaci powinno wystarczyć do gry na niższym elo, normalach, elo hellach itp.

Więc Shaco, postać według niektórych ciężka do opanowania, ale warta poświęcenia na nią czasu. Prawdopodobnie najlepszy ganker, niezły jungler. Nadaje się do gry pod ad jak i pod ap. Postać niszcząca elo hell/low elo. Świetna postać w early/mid game. Losowy tekst zachwalający postać. Kolejny losowy tekst.

Przejdźmy do rzeczy.

Historia

Mówią, że śmierć nie jest zabawna. Chyba, że jesteś Shaco - w tym wypadku jest prześmieszna. Jest pierwszym w Valoran, w pełni funkcjonującym zabójczym komikiem. Zabawia tak długo, dopóki ktoś nie umrze ze śmiechu, a potem śmieje się ostatni. Postać Demonicznego Błazna do dziś pozostaje zagadką. Nikt nie wie, skąd się wziął, a sam Shaco nie odpowiada na to pytanie. Wielu wierzy, że nie pochodzi z Runeterry - że został przyzwany z mrocznego, pokracznego świata. Inni uważają, że jest manifestacją mrocznych pragnień ludzkości i dlatego nie można z nim dyskutować. Najczęściej zakłada się, że Shaco jest płatnym mordercą, zajmującym się sobie tylko znanymi szaleństwami, dopóki ktoś go nie wynajmie. Z pewnością udowodnił, że jest przebiegły, uciekając władzom szukającym go jako podejrzanego o okropne zbrodnie. Chociaż ta plotka może być pocieszeniem dla rodowitych Valorańczyków, wydaje się nieprawdopodobnym, by taki przestępca pozostawał na wolności.

Jakakolwiek nie byłaby prawda, Shaco dołączył do League of Legends z sobie tylko znanych pobudek. Budzi postrach, więc unikają go zarówno inni bohaterowie, jak i media. Tylko przywoływacze z Institute of War wiedzą, dlaczego takiej istocie pozwolono na dołączenie do League, ale większość Runeterran uważa, że ułatwia to kontrolowanie poczynań nieuchwytnego Shaco. Naturalnie, jest on popularny tam, gdzie kwitnie szaleństwo, jak pośród głodnych władzy przywoływaczy z Zaun i Noxus.

Cokolwiek byś nie robił, nie mów mu, że nie zrozumiałeś dowcipu.

Ok, teraz naprawdę przejdźmy do rzeczy.

Opis skilli

35-1.png

Podstęp - Shaco staje się niewidzialny i teleportuje się do wskazanej lokacji. Następny atak będzie trafieniem krytycznym.

Shaco teleportuje się i pozostaje w ukryciu przez 3,5 sek.

Jego następny atak wykonany w ciągu 6 sek. trafi krytycznie, zadając 140/160/180/220/240% obrażeń (zwykły atak krytyczny zadaje 200% obrażeń).

Cena 90/80/70/60/50 pkt. many

Zasięg 500

Dzięki temu skillowi, 3/4 ganków powinna nam się udać. Jeśli nie uda nam się zabić, zmusimy przeciwnika do użycia flasha czy powrotu do bazy. Przydaje się też do ucieczki, pogoni, stealowania smoka/barona, atakowania junglera przeciwników itp...

Porady - najlepiej przejść za przeciwnika przed zaatakowaniem go. Zmniejszy to jego szanse na ucieczkę + zadamy dodatkowany dmg dzięki pasywowi. Można też od razu postawić za nim pacynkę gdyż shaco ma 100% szansę na krytyczne uderzenie, nawet po użyciu skilla i wyjściu z niewidzialności.

Najlepiej używać tej umiejętności przed krzakami(podczas ganków) gdyż przeciwnik może zobaczyc "chmurę dymu" i uciec.

35-2.png

Zabawka Niespodzianka - Shaco tworzy w wybranym miejscu pajaca na sprężynie, który oczekuje w ukryciu, by przestraszyć oraz zaatakować jednostki, które się zbliżą.

Shaco tworzy w wybranym miejscu Zabawkę Niespodziankę. Po 2 sekundach zostanie ona ukryta, by ujawnić się, kiedy zbliży się do niej wróg, strasząc pobliskich przeciwników przez 0.5/0.75/1/1.25/1.5 sek. oraz atakując ich.

Ataki zadają 35/50/65/80/95 (+0.2) pkt. obrażeń. Niespodzianka może być niewidoczna przez 60 sek. lub 5 sek. w czasie strzelania.

Cena 50/55/60/65/70 pkt. many

Zasięg 425

Świetny skill do jungli oraz ganków. Nadaje się też do sprawdzania krzaków czy chwilowego wardowania terenu. Dzięki pacynkom, możemy gankować linię z blue/redem krótko po przybyciu minionów.

Porada - w późniejszym etapie gry, lub gdy masz blue buffa, stawiaj pacynki kiedy tylko się da. Dodatkowa kontrola mapy zawsze się przyda.

Ciekawostka - przed nerfem pacynek, dało się zrobić 2 buffy i gankować linię z 3 lvlem przed 3 min. (tak, wiem, wszyscy to wiedzą).

35-3.png

Zatrute Kosy - Kosy Shaco biernie zatruwają cel przy trafieniu, spowalniając go i sprawiając, że ataki stworów nie zawsze są celne. Może też rzucać kosami, które zadają obrażenia i zatruwają cel.

Aktywne: Zadaje 40/80/120/160/200 (+) (+1) pkt. obrażeń magicznych i spowalnia cel o 20/22.5/25/27.5/30% na 3 sek.

Bierne: Gdy Zatrute Kosy są gotowe do użycia, podstawowe ataki Shaco spowalniają cel o 20/22.5/25/27.5/30% na 2 sek. (dodatkowo, stwory mają zmniejszoną szansę na trafienie o 20/22.5/25/27.5/30% na 2 sek.

Cena 50/55/60/65/70 pkt. many

Zasięg 625

Dobry dmg w early game, slow przydaje się przy gankach. Dobre do harrasowania czy dobijania przeciwnika pod wieżą.

Porada - pasyw jest nieaktywny podczas odnawiania się umiejętności. Najlepiej zaczekać z użyciem tej umiejętności do czasu gdy przeciwnik wyfleshuje/wyspinuje/wydashuje, aby móc go wtedy zeslowować i mieć szansę na zabójstwo.

35-4.png

Halucynacje - Shaco tworzy swoją iluzoryczną kopię, która może atakować przeciwników. (Zadaje ona połowę obrażeń wieżom). W momencie śmierci kopia wybucha, zadając obrażenia pobliskim wrogom.

Shaco znika i pojawia się ze swoim klonem, który istnieje do 18 sek. Klon zadaje 75% obrażeń Shaco i otrzymuje 50% więcej obrażeń.

Kiedy ginie, wybucha i zadaje 300/450/600 (+1) pkt. obrażeń magicznych pobliskim wrogom.

Cena 100 pkt. many

Zasięg 500

Właściwie to rzadko kiedy wykorzystuję tę umiejętność w jakiś bardziej sensowny sposób niż zmylenie przeciwnika, samobójcza szarża pod wierzę czy jako kukłę od ztankowania wierzy/dragona/barona.

W każdym razie, umiejętność przydaje się do tych wszystkich rzeczy + zadaje dmg i czasem absorbuje trochę obrażeń. Przydaję się we wszystkich fazach gry (w late pada od AoE) np. do 1(2!) vs 1 czy zadania symbolicznych obrażeń wybuchając.

Porady - klonem można sterować trzymając alt i poruszając się ppm.

Użycie ulti w odpowiedniej chwili może uratować nas od niektórych skillshotów czy ulti karthusa. Zanim Shaco zostanie sklonowany, znika na krótką chwilę i nie można go namierzyć (jak plama Vlada)

35-5.png

Cios w Plecy - Shaco zadaje 20% więcej obrażeń, uderzając od tyłu.

Pasyw. Przydatny w jungli, przy gankach, na dragonie/baronie, w early, w late... Darmowe 20% obrażeń przyda się zawsze.

Plusy/Minusy

- Najlepszy ganker w grze

- Dobra jungla

- Dobry do 1vs1 w early/mid game.

- Świetne early/mid game.

- Słabe late

- Ciężki do opanowania

- Perma ban na low elo

Masterki:

masterki.png

Summoner spells:

smite.png+ignite.pngalbo exhaust.png

Smite to wybór oczywisty. Shaco nie potrzebuje smite-a? Daje radę z samymi pacynkami? A co jeśli wrogi jungler będzie na tyle rozgarnięty aby przyjść i zabrać sobie naszą junglę? Nic. I w tym problem.

Dalej - ignite, przydatny przy gankach, dobre do skontrowania postaci z mocnym healem (Fiddle/Swain).

Osobiście wybieram jednak exhausta - dodatkowy slow i redukcja obrażeń, jeśli przeciwnik nie ma flasha/innej wrednej umiejętności która pozwoli mu uciec, exhaust daje nam niemal pewnego killa. Bardziej przydaje się też w late. Dobre do skontrowania autoatakujących championów.

Flash to także jakiś wybór, podwójny "teleport" może nam się przydać.

Ghost też może przydać się przy gankach i daje nam większą mobilność.

Wybór należy do was.

Kolejność rozdawania skilli:

35-4.png>35-3.png>35-1.png>35-2.png

Na pierwszym lvlu bierzemy oczywiście boxy. Później Q i maxujemy E.

Runy:

9x Greater Mark of Desolation (armor penetration)

9x Greater Seal of Resilience (armor)

9x Greater Glyph of Alacrity(attack speed) lub 9x Greater Glyph of Warding (m.res)

3x Greater Quintessence of Strength (flat ad)

Item buildy:

Nie gram AP Shaco, wszystko dotyczy jego autoatakującej wersji.

Core:3117.png3154.png

Dlaczego mobility a nie berserkery? No cóż, grając Shaco stawiam głównie na gankowanie a te buty pozwalają nam się przemieszczać pomiędzy liniami bardzo szybko. Teoretycznie - im więcej ganków, tym większa szansa na killa.

Dlaczego latarnia chyba nie muszę tłumaczyć.

Teraz składamy itemy zależne od sytuacji:

Ganki udały się świetnie, jesteśmy nafeedowani tak, że sami wygramy tą grę:

3078.png3031.png3022.png3026.png

Dmg z tego buildu jest niszczący, survi też nie najgorsze. Właściwie to gra powinna się zakończyć zanim kupimy IE, jako że przeciwnicy przegrali lany, nie mają farmy i tulą turrety.

Opcjonalnie, jeśli wiemy że zgarniemy sporo killi możemy kupić 3141.png, sam jednak nigdy tego nie robiłem.

Ganki wyszły dobrze, mamy kilka killi/assyst:

3078.png3022.pnglub3083.png3142.png3026.png

Build ze sporo ilością hp i rezistów. Dobry dmg + dzięki Youmuu's Ghostblade możemy backdoorować turrety.

Team potrzebuje tanka (dlaczego grasz Shaco?)

3083.png3005.png3102.png3026.png

Zadajemy jakiś dmg + dużo survi. Shaco nie jest jednak najlepszym offtankiem, więc lepiej w takiej sytuacji wybrać jakiegoś Rammusa czy Lee Sina.

Gra idzie nie po naszej myśli, nie udało nam się nafeedować, nasz team radzi sobie nieźle lub po prostu chcemy backdorować turrety

3142.png3091.png3046.pnglub3071.png

Dzięki temu możemy skutecznie niszczyć turrety wroga co na pewno pomoże naszemu teamowi. Przed phantomem/cleaverem można złożyć warmoga lub frozen maleta.

Inne itemy które działają/mogą działać na Shaco:

3126.png - kontra na teamy z championami z dużą ilością hp.

3072.png - dodatkowy dmg + lifesteal.

3035.png - jeśli przeciwnicy mają tony armora.

Jungla

Więc, ja swoją jungle zaczynam od blue i właśnie tą metodę zamierzam opisać. Ofc. ktoś inny może sobie zacząć od reda, ja jednak wolę mieć zapas many cały czas.

Po nerfie pacynek nie musimy się śpieszyć z rozstawianiem ich. Wystarczy że zaczniemy przed pierwszą minutą gry. Zaczynami z cloth armorem + 5 potów lub z butami + 3 poty. Prosimy o bronienie nas (być może nasz team jest na tyle rozgarnięty że nie będzie trzeba prosić). Stawiamy ile się da boxów na blue. Jeśli jesteśmy pewni że przeciwnik nie czyha gdzieś w pobliżu - nie używamy smite-a. Po zrobieniu blue, zabijamy wilki i mamy kilka możliwości: idziemy do jungli przeciwnika i czekamy w krzakach przy jego redzie (jeśli jesteśmy pewni jaką drogą idzie, cv lub wardy bardzo się przydają), gankujemy którąś linię (jeśli jest tam ktoś łatwy do zgankowania/ktoś kto pushuje linię/ nasz sojusznik nie radzi sobie) lub junglujemy dalej. Należy pamiętać że największą siłą Shaco są ganki - gdy tylko widzimy że linia jest pushowana - lecimy tam. Nie próbujemy na siłę zabrać killi swojej drużynie - nafeedowany Shaco MOŻE wygrać grę, nafeedowana Vayne taką grę wygrywa.

Ganki

Jako że mamy niewidzialność i teleport możemy w łatwy sposób omijać wardy przeciwnika. Wardy często są stawiane w pewnej odległości od krzków. Dla innego junglera to przeszkoda, dla nas nie. Wystarczy że znikniemy i wejdziemy w krzaki obok linii. Możemy zaatakować od razu lub zaczekać aż nasze Q się odnowi. Jest nas ciężko zauważyć przed naszym wejściem na linię więc większość ganków powinna zakończyć się powodzeniem. Nie wiem jak można wytłumaczyć to inaczej, więc postanowiłem narysować mapkę, na której i tak nic nie widać.

summonersriftz.png

Niebieskie kropki - miejsca gdzie warto postawić boxa/warda

Czerwone linie - teoretycznie najlepsze drogi ganku. Możemy oczywiście skakać też przez inne ściany np. blue czy barona.

Opis gry

Early: Tutaj właściwie tylko junglujemy i gankujemy więc - patrz wyżej.

Mid: Staramy się kontrolować dragona i ubijać go kiedy tylko się pojawi. Pomaga pisanie czasu spawnu na chacie. Przed zrobieniem najlepiej upewnić się że w pobliżu nie ma przeciwników, postawić warda na drodze z mida lub jungli. Przydaje się też purple ward czy oracle aby zminimalizować szanse zestealowania. Tutaj też gankujemy i staramy się pushować turrety, jeśli przeciwnicy nie żyją. Drugie lub trzecie blue oddajemy naszemu ap carry. W tej fazie gry on potrzebuje go bardziej niż my.

Late: No cóż, jeśli nie jesteśmy mocno nafeedowani, jesteśmy dużo mniej przydatni niż wcześniej. Tutaj głównie zajmujemy się team fightami. Naszym zadaniem jest jak najszybsze zlikwidowanie ad/ap carry wroga. Jesteśmy cały czas niedaleko od naszego teamu aby w razie walki móc szybko dotrzeć na miejsce. Cały czas wardujemy barona. Nie używamy smita na miniony, przyda się do zabicia/ zestealowania barona/dragona. Jeśli wybraliśmy build do backdooru - w raz z pomocą klona można niszczyć turrety nie odnosząc obrażeń, zanim przeciwnik zdąży zareagować.

Przykładowa gra:

http://www.leaguereplays.com/replays/match/199098/

Ranked, Elo 1300+.

Zakończenie

To chyba wszystko co mógłbym napisać o Shaco. Jeśli o czymś zapomniałem - piszcie.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

szczerze mówiąc to poradnik taki sobie

shaco słaby jest w 1v1 jeżeli nie jest feednięty

early i late game są pro jak dla shaca a mid game to czas głównie tfów więc on nie może dużo

co do buildu to pod "survi" składa się jedynie guardian angela

<>

Opublikowano

szczerze mówiąc to poradnik taki sobie

shaco słaby jest w 1v1 jeżeli nie jest feednięty

early i late game są pro jak dla shaca a mid game to czas głównie tfów więc on nie może dużo

co do buildu to pod "survi" składa się jedynie guardian angela

Chodziło mi raczej o to że jest dobry do 1vs1 we wcześniejszych fazach gry.

Late to czas tf-ów, w mid głównie ganki/walki o dragona. Są lepsi assasyni od Shaco w late game, dlatego nie jest on tam tak przydatny jak w early.

Jeśli sobie nie radzisz i właściwie nie masz szans zadać wystarczająco dmg aby zabić carry (nie udały ci się ganki, nie masz farmy), lepiej złożyć więcej survi i być przydatnym swojej drużynie zbierając focus.

Opublikowano

Chodziło mi raczej o to że jest dobry do 1vs1 we wcześniejszych fazach gry.

Late to czas tf-ów, w mid głównie ganki/walki o dragona. Są lepsi assasyni od Shaco w late game, dlatego nie jest on tam tak przydatny jak w early.

Jeśli sobie nie radzisz i właściwie nie masz szans zadać wystarczająco dmg aby zabić carry (nie udały ci się ganki, nie masz farmy), lepiej złożyć więcej survi i być przydatnym swojej drużynie zbierając focus.

late game to jest już latarnia buciki 5 infinity, a ganki taką postacią jak shaco w 90% są udane szczególnie z exhaustem. Jak za bardzo pusują to piszesz im żeby przestali

Shaciem łatwo jest się nafeedować

<>

Opublikowano

Może i łatwo, ale po co ci nafeedowany Shaco skoro możesz mieć nafeedowanego ad/ap carry.

no tak poco nafeedowany shaco który na niewidzialności wparuje zabije ad/ ap carry zrobi przy tym barona i ucieknie.

Lepiej mieć feedniętego ad/ ap carry, którzy na stunie leżą

<>

Opublikowano

Zaraz, a czy Shaco jeśli dostanie stuna to nie leży? Jesteśmy takim samym papierem jak nasz ad/ap carry + musimy wbić się w środek tf-a aby zabić tego carry wroga.

Opublikowano

Zaraz, a czy Shaco jeśli dostanie stuna to nie leży? Jesteśmy takim samym papierem jak nasz ad/ap carry + musimy wbić się w środek tf-a aby zabić tego carry wroga.

+mamy klona, pozatym shaciem sie nie bije w tfie tylko wpadasz z klonem na invisible zabijasz i uciekasz

<>

Opublikowano

"najlepszy ganker w grze"... nie zgodze sie z tym.... Shaco to postac bardziej do dobijania/zabijania z kukielek ewentualnie... Takim lee sinem wiecej zrobie niz shaco w 1v1 oraz team fight/gank...

Tak jak napisano wyzej, "Zabijasz i uciekasz" jednak nie zabijesz komus 2khp... tylko jakies 300 i musisz uciekac. Wyjatkami moga byc papierki jak ashe, twitch, sona itd. Jezeli ci sie gra uda krytem pojedziesz im polowe hp. Jednak z normalnym przeciwnikiem jezeli nie bedzie nakurwial w klona nie ma szans.

Opublikowano

"najlepszy ganker w grze"... nie zgodze sie z tym.... Shaco to postac bardziej do dobijania/zabijania z kukielek ewentualnie... Takim lee sinem wiecej zrobie niz shaco w 1v1 oraz team fight/gank...

Tak jak napisano wyzej, "Zabijasz i uciekasz" jednak nie zabijesz komus 2khp... tylko jakies 300 i musisz uciekac. Wyjatkami moga byc papierki jak ashe, twitch, sona itd. Jezeli ci sie gra uda krytem pojedziesz im polowe hp. Jednak z normalnym przeciwnikiem jezeli nie bedzie nakurwial w klona nie ma szans.

Grałeś kiedyś Shackiem? Nie wydaje mi się ^^ Shaco niszczy wszystko co się rusza w early game.

Opublikowano

Grałeś kiedyś Shackiem? Nie wydaje mi się ^^ Shaco niszczy wszystko co się rusza w early game.

hmm wydaje mi sie, ze grasz jakies 3 mieszki i ci sie podoba kazda postac :// ja mam wszystkie postacie... Shaco jest jedna z gorszych, jest duzo postaci o wiele lepszych od niego..

Np, Lee Sin Shyvana <3 GP czy nawet Talon..

Tych postaci nie bierze sie pod uwage, bo przeciez sa tacy ludzie jak ty.. SHACO I KONIEC. wlasnie przez takich ludzi spada poziom na rankach ://

Opublikowano

hmm wydaje mi sie, ze grasz jakies 3 mieszki i ci sie podoba kazda postac :// ja mam wszystkie postacie... Shaco jest jedna z gorszych, jest duzo postaci o wiele lepszych od niego..

Tych postaci nie bierze sie pod uwage, bo przeciez sa tacy ludzie jak ty.. SHACO I KONIEC. wlasnie przez takich ludzi spada poziom na rankach ://

Shaco w Early potrafi zrobić dwa buffy, idzie na gank, wjeżdża na niewidzialności i ciśnie w plecy pól hp. Później jeszcze Sztylet i pomoc od kolegi na linii - rozpierdol.

Poradnik bardzo dobry. Build polecam.

Opublikowano

Jeśli masz wszystkich championów i takie zdanie o shaco to oznacza, że kupiłeś to konto.

Swoimi wielokrotnymi gankami shaco jest w stanie cholernie zepsuć dalszą część gry którejś linii.

ps. zadaniem shaco jest zabić "

ashe, twitch, sona itd." a nie tanka/offtanka. Właśnie dlatego jest w stanie wsadzić im w plecy kryta za pół hp, a później się ulotnić...

Opublikowano

Jeśli masz wszystkich championów i takie zdanie o shaco to oznacza, że kupiłeś to konto.

Swoimi wielokrotnymi gankami shaco jest w stanie cholernie zepsuć dalszą część gry którejś linii.

ps. zadaniem shaco jest zabić "

ashe, twitch, sona itd." a nie tanka/offtanka. Właśnie dlatego jest w stanie wsadzić im w plecy kryta za pół hp, a później się ulotnić...

Nom, kupilem to konto od kogos ze swojego domu, wiesz? To, ze wy gracie pare miesiecy i nie mozecie uwierzyc, to wasza sprawa. Gdybys gral od konca bety moze tez bys tyle mial.

Opublikowano

Nom, kupilem to konto od kogos ze swojego domu, wiesz? To, ze wy gracie pare miesiecy i nie mozecie uwierzyc, to wasza sprawa. Gdybys gral od konca bety moze tez bys tyle mial.

Może po prostu nie potrafisz grać shaco i uważasz, że jest słaby. Szczerze mówiąc nie mam zamiaru trudzić się, aby Ci to wytłumaczyć. Ty wiesz swoje, ja wiem swoje i niech tak zostanie. Imo nadal shaco ma najlepsze early ganki w grze.

Opublikowano

No więc tak. Nie zgodzę się z tym że Shaco nie jest najlepszym gankerem w grze. Fear, niewidzialność, slow, 100% na crita.

Co do reszty:

Plusy/Minusy

- Dobry do 1vs1 w early/mid game.

- Słabe late

Lee sin jest dużo lepszy do team fightów, a jakże. Do 1vs1 w późniejszych fazach gry też.

W late Q w plecy około 1k hp, sztylet 300 + klone - dlaczego dla takiego carry miałbyś nie zbić 2k hp. Nawet jeśli 1s później zginiesz - misja wypełniona, team fight prawdopodobnie wygrany.

Po co masz bić tanka/off tanka skoro jesteś assassinem.

Ofc. prawdopodobnie każdy inny assassin(Eve nie) jest lepszy od Shaco w late.

Opublikowano

WTF is assasin bo nie rozumiem wyrażenia assasin?

@Wojaszek

Głupota. Jest po prostu tak , że jezeli nie będziesz miał fragów w early to możesz surrendować. :| .I jak to do dobijania ? Kolejny idiota ,który myśli ,że żeby niektórymi champami kerować gry trzeba chamsko stealować? Noł koments panowie :

xxcafs.png
Opublikowano

Assassin - zabójca.

W LoL - anty carry, wpada do tf'a, zabija ad/ap carry i być może supporta i ucieka/jeśli ma dużo hp próbuje pomóc reszcie teamu.

Opublikowano

Jeżeli twoim priorytetowym skillem jest E przed Q to chyba nie powinieneś się brać za gre AD shaco

Kolejna sprawa to twój opis ulta (facepalm), pasyw i ult to twój chleb powszedni, to czyni cię shaco i nie mówie tu o tym dmg. przy wybuchu klona, bo przy AD shaco jest on conajmniej śmieszny. Przykładowo jeśli masz madred razora, to zamiast 4%, z klonem walicie po 8, więc to tak jakbyś miał 11 gracza w grze. Fakt przydaje się do zmylenia przeciwnika, ale to tylko w early/ early mid kiedy karthus bierze cię na 3x Q, później jesteście jak Mr. i Mrs. Smith.

Reszta całkiem całkiem

deidara2.png

Opublikowano

Jeżeli twoim priorytetowym skillem jest E przed Q to chyba nie powinieneś się brać za gre AD shaco

Kolejna sprawa to twój opis ulta (facepalm), pasyw i ult to twój chleb powszedni, to czyni cię shaco i nie mówie tu o tym dmg. przy wybuchu klona, bo przy AD shaco jest on conajmniej śmieszny. Przykładowo jeśli masz madred razora, to zamiast 4%, z klonem walicie po 8, więc to tak jakbyś miał 11 gracza w grze. Fakt przydaje się do zmylenia przeciwnika, ale to tylko w early/ early mid kiedy karthus bierze cię na 3x Q, później jesteście jak Mr. i Mrs. Smith.

Reszta całkiem całkiem

w jungli nim sie tylko i wyłącznie maksuje e. bierzesz na 2 lvl q ale maxujesz e

<>

Opublikowano

Reszta całkiem całkiem

Tak, wiem, klon teoretycznie przydaje się w walce. W praktyce, w tfach jest jednak zbyt łatwy do zabicia. Zada max 1/2 ciosy i padnie od AoE skilli/czegokolwiek innego.

Opublikowano

w jungli nim sie tylko i wyłącznie maksuje e. bierzesz na 2 lvl q ale maxujesz e

hahah, no ja nie moge, nie maksujesz żadnego E, bo jeśli robisz AD shaco, to E służy praktycznie tylko do slowu, bo dmg też nie jest powalający, a z Q na 5 lvlu masz bonus prawie jak z Infinity Edge. A w jungli nie będziesz siedział tyle czasu żeby przydało ci się to wymaksowane E. Następnie shaco równie dobrze riot mógł nazwać Mr.Gank , więc znowu nie E tylko Q. Kolejnie w jungli E jest tylko narzędziem pomocniczym, a polegasz na boxach i na pasywie z Wriggles Lantern później

Tak, wiem, klon teoretycznie przydaje się w walce. W praktyce, w tfach jest jednak zbyt łatwy do zabicia. Zada max 1/2 ciosy i padnie od AoE skilli/czegokolwiek innego.

Teoretycznie rzecz biorąc tak, ale już zagrałem nim tyle gier, że wiem, że to nieprawda. Bo Shaco to nie postać do tfów tylko do "zdjęcia" takiej Vayne i dzida w krzaki. Drugi bonus to lifesteal, bo klon też ci się leczy więć tak szybko znowu nie padnie

deidara2.png

Opublikowano

Leczy się za całe... 60 na hit? 4/5 dmg w taką Vayne i tak robimy my.

Na Shaco maksuje się E gdyż:

Większy slow, przydaje się przy gankach.

Bardziej przydany w jungli.

Q ma dmg który zależy głównie od itemów (na 9 mamy prawdopodobnie tylko latarnie), lepiej wymaxować je do lvlu 14.

Opublikowano

Grałeś od bety ,a gówno się znasz.

Shaco ma zajebiste ganki ,nie można powiedzieć że nie.

Sczególnie w early kosi.I w dodatku jego nie kontruje 1 ward.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...