Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Surv][Factions][WL-OFF][Dedyk] Lodowa Kraina - Potrzebuje nowego króla!

pjachu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 237
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

absurdalna i Joriom otrzymują bany za oszukiwanie gry i wykorzystywanie bugów

2012-01-03 02:21:19 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: stawiaj tak, zeby trafic w wode pod siebie

2012-01-03 02:21:30 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: w wode

2012-01-03 02:21:43 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: trzymaj w

2012-01-03 02:21:45 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: i idz do konta

2012-01-03 02:22:00 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: moze w druga strone? x_x

2012-01-03 02:22:15 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: czemu plecami do wejscia?

2012-01-03 02:22:17 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: x_x

2012-01-03 02:22:25 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: absurdalna: jak ty tam wlazles!

2012-01-03 02:22:28 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: odwroc sie, plywaj, trzymaj w

2012-01-03 02:22:34 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: w kont musisz isc

2012-01-03 02:22:40 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: zeby cie tak podrzucilo

2012-01-03 02:22:45 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: I jak podrzuci stawiasz klocek

2012-01-03 02:22:48 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Pod siebie

2012-01-03 02:22:54 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: juz prawie :D

2012-01-03 02:23:09 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: absurdalna: hahahah

2012-01-03 02:23:14 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: musisz pod nogi sobie postawic i na nim podskoczyc

2012-01-03 02:23:18 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: i tak dwa razy

2012-01-03 02:23:28 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: absurdalna: no juz kumam

2012-01-03 02:23:44 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: bez wody by to nie wyszlo, bo maja "noCheat"

2012-01-03 02:23:54 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Jak skaczesz na klocku to cie teleportuje na dol automatycznie

2012-01-03 02:23:59 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Ale woda omija to xD

2012-01-03 02:37:27 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Tylko nikt nie moze wiedziec, ze to my

2012-01-03 02:37:35 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Bo mamy serio przerabane wtedy ;d

2012-01-03 02:37:40 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: *absurdalna: cos tam jeszcze zostalo?

2012-01-03 02:37:46 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: juz nie

2012-01-03 02:38:18 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: *absurdalna: to wszystko co tu masz to od nich?

2012-01-03 02:38:19 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: :D

2012-01-03 02:38:21 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Tak

2012-01-03 02:38:59 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: *absurdalna: too ladnie :P

2012-01-03 02:39:02 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: To wlasnie lubie robic.

2012-01-03 02:39:11 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Znajdowac sposoby na obejscie zabezpieczen :P

2012-01-03 07:13:54 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: *absurdalna: Ide, narazie Kuba

2012-01-03 07:13:57 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Czemu?

2012-01-03 07:14:09 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: *absurdalna: bo juz nie widze na oczy i nie gram z oszustami :P

Poniewaz widze, ze Joriom niczym nie rozni sie od tych 12 letnich dzieciakow ktorymi sie publicznie tu gardzi umieszczam czat z gry udowadniajacy swiadomego omijania pluginu 'noCheat'

Opublikowano

Jeśli już proszę o banowanie jedynie osoby odpowiedzialnej, a więc mnie, Jorioma. Absurdalna nie uczestniczyła w procederze w sposób inny niż obserwacja i późniejszy transport dóbr. Wszelki "wykorzystywanie bugów" jest moją zasługą i jestem z tego dumny, gdyż należało wykazać się pewnymi umiejętnościami, które sobie cenię.

Serwera NIE polecam.

Prędzej czy później dostaniecie bana za zastawienie pułapki z piasku na szeregu tabliczek, stackowanie mobów przy użyciu windy wodnej w deathballe czy wspinanie się po ścianach przy użyciu wiadra wody. Tak, to też są bugi i exploity przez co są zakazane na serwerze - tak samo jak wiele innych, przydatnych, ciekawych rzeczy. Zastanawiam się, czy przejścia w jedną stronę (tak, da się to zrobić) też będą od dziś powodować bana. To też exploit.

Za co bana dostałem ja?

• Odkryłem, że piston w specjalnych warunkach może przesunąć blok do wnętrza claimu (~cuboida) co normalnie nie jest możliwe. Działa to na podobnej zasadzie jak "wielokrotne skrzynie" dzięki wodzie, kluczem jest ciecz bądź "niematerialny" klocek. Dzięki temu dostałem się do twierdzy wroga (cobblowego prostopadłościanu bez drzwi i okien jak na ironię, are we the borg?). Mojego włamania dałoby się uniknąć gdyby nie wada konstrukcyjna twierdzy. Mimo to drodze jednak stanęło mi jednak jeszcze zbyt wysokie wejście.
  • Po kolejnym kwadransie odkryłem, że noCheat blokujący "skakanie po znikającym klocku" (na cuboidzie) nie działa, gdy wykonuje się to w wodzie. Woda również może podrzucać do góry, więc nie ma możliwości oceny źródła pionowej prędkości. Na piętro dostałem się korzystając z "wodnego hamulca", który był źle umieszczony. Kolejny raz była to wada konstrukcyjna twierdzy, której dało się uniknąć.

To jednak nie wszystko. Wreszcie dzięki niemałemu wysiłkowi udało mi się złupić skrzynie i z zadowoleniem wrócić do siebie, by po kilku godzinach zalogować i zobaczyć jak administator ułatwia wrogowi odwet "od tak". Ja musiałem spędzić ponad godzinę szukając luk w zabezpieczeniach wrogiej fortyfikacji, a im umożliwiono bezproblemowe wejście na mój teren bez żadnych wymaganych umiejętności - i kradzież przedmiotów nie tylko moich, ale i postronnych członków mojego klanu. Nadmienię, że twierdza, którą wystawiono na łakome kilofy wroga stawała się powoli arcydziełem, dziełem sztuki, w które włożyłem sporo serca.

Mimo posiadania narzędzi takich jak x-ray, speed-mine, etc (jestem również administratorem serwerów MineMania i mody te są wielce przydatne przy dużych konstrukcjach) nie używałem żadnego zewnętrznego modu ułatwiającego grę chcąc pozostać fair-play, co jest do sprawdzenia w logach. Nie wykorzystałem nawet znanej już wiedzy, a opracowałem jedynie nowe metody potrzebne dla danej sytuacji posługując się wyłącznie intelektem. Działałem jednak podobno na szkodę serwera, co jest wielutną bzdurą. Według administracji tego serwera gracze powinni chyba złapać za miecze i "tłuc się po ryjach" bez jakichkolwiek "kombinacji" czy sprytu. Nie użyłem żadnej luki, przed którą nie dałoby się zabezpieczyć (mój cel miał pecha źle projektując twierdzę), lub niedostępnej z jakichś przyczyn dla innych graczy. Co więcej przed incydentem zdążyłem poinformować administratora o innej luce (niektóre drzwi otwierają się gdy np. przepływa obok nich woda - zalewając komuś działkę z zewnątrz możemy czasem dostać się do środka) więc mógł mieć on przekonanie, że gdy będę miał okazję poinformuję go również o innych problemach.

Podsumowując:

NIE POLECAM serwera, gdyż jeśli jesteście ludźmi inteligentnymi, najprawdopodobniej zostaniecie ukarani za wykorzystanie sprytu i wiedzy w niekonwencjonalny sposób. Oprócz was ucierpią zapewne również osoby wam bliskie na serwerze (odpowiedzialność zbiorowa). Jak sądzę dochodzi również do faworyzacji pewnych graczy mimo regulaminowego zapewnienia "nieingerencji" administracji.

Opublikowano

Jeśli już proszę o banowanie jedynie osoby odpowiedzialnej, a więc mnie, Jorioma. Absurdalna nie uczestniczyła w procederze w sposób inny niż obserwacja i późniejszy transport dóbr. Wszelki "wykorzystywanie bugów" jest moją zasługą i jestem z tego dumny, gdyż należało wykazać się pewnymi umiejętnościami, które sobie cenię.

Serwera NIE polecam.

Prędzej czy później dostaniecie bana za zastawienie pułapki z piasku na szeregu tabliczek, stackowanie mobów przy użyciu windy wodnej w deathballe czy wspinanie się po ścianach przy użyciu wiadra wody. Tak, to też są bugi i exploity przez co są zakazane na serwerze - tak samo jak wiele innych, przydatnych, ciekawych rzeczy. Zastanawiam się, czy przejścia w jedną stronę (tak, da się to zrobić) też będą od dziś powodować bana. To też exploit.

Za co bana dostałem ja?

• Odkryłem, że piston w specjalnych warunkach może przesunąć blok do wnętrza claimu (~cuboida) co normalnie nie jest możliwe. Działa to na podobnej zasadzie jak "wielokrotne skrzynie" dzięki wodzie, kluczem jest ciecz bądź "niematerialny" klocek. Dzięki temu dostałem się do twierdzy wroga (cobblowego prostopadłościanu bez drzwi i okien jak na ironię, are we the borg?). Mojego włamania dałoby się uniknąć gdyby nie wada konstrukcyjna twierdzy. Mimo to drodze jednak stanęło mi jednak jeszcze zbyt wysokie wejście.
  • Po kolejnym kwadransie odkryłem, że noCheat blokujący "skakanie po znikającym klocku" (na cuboidzie) nie działa, gdy wykonuje się to w wodzie. Woda również może podrzucać do góry, więc nie ma możliwości oceny źródła pionowej prędkości. Na piętro dostałem się korzystając z "wodnego hamulca", który był źle umieszczony. Kolejny raz była to wada konstrukcyjna twierdzy, której dało się uniknąć.

To jednak nie wszystko. Wreszcie dzięki niemałemu wysiłkowi udało mi się złupić skrzynie i z zadowoleniem wrócić do siebie, by po kilku godzinach zalogować i zobaczyć jak administator ułatwia wrogowi odwet "od tak". Ja musiałem spędzić ponad godzinę szukając luk w zabezpieczeniach wrogiej fortyfikacji, a im umożliwiono bezproblemowe wejście na mój teren bez żadnych wymaganych umiejętności - i kradzież przedmiotów nie tylko moich, ale i postronnych członków mojego klanu. Nadmienię, że twierdza, którą wystawiono na łakome kilofy wroga stawała się powoli arcydziełem, dziełem sztuki, w które włożyłem sporo serca.

Mimo posiadania narzędzi takich jak x-ray, speed-mine, etc (jestem również administratorem serwerów MineMania i mody te są wielce przydatne przy dużych konstrukcjach) nie używałem żadnego zewnętrznego modu ułatwiającego grę chcąc pozostać fair-play, co jest do sprawdzenia w logach. Nie wykorzystałem nawet znanej już wiedzy, a opracowałem jedynie nowe metody potrzebne dla danej sytuacji posługując się wyłącznie intelektem. Działałem jednak podobno na szkodę serwera, co jest wielutną bzdurą. Według administracji tego serwera gracze powinni chyba złapać za miecze i "tłuc się po ryjach" bez jakichkolwiek "kombinacji" czy sprytu. Nie użyłem żadnej luki, przed którą nie dałoby się zabezpieczyć (mój cel miał pecha źle projektując twierdzę), lub niedostępnej z jakichś przyczyn dla innych graczy. Co więcej przed incydentem zdążyłem poinformować administratora o innej luce (niektóre drzwi otwierają się gdy np. przepływa obok nich woda - zalewając komuś działkę z zewnątrz możemy czasem dostać się do środka) więc mógł mieć on przekonanie, że gdy będę miał okazję poinformuję go również o innych problemach.

Podsumowując:

NIE POLECAM serwera, gdyż jeśli jesteście ludźmi inteligentnymi, najprawdopodobniej zostaniecie ukarani za wykorzystanie sprytu i wiedzy w niekonwencjonalny sposób. Oprócz was ucierpią zapewne również osoby wam bliskie na serwerze (odpowiedzialność zbiorowa). Jak sądzę dochodzi również do faworyzacji pewnych graczy mimo regulaminowego zapewnienia "nieingerencji" administracji.

szkoda mi czasu na dyskusje z Toba - znasz zasady serwera - ktos lamie regulamin cala guild leci, nikomu nie pomagalem a tylko usunalem zbanowana gildie!

2012-01-03 02:23:44 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: bez wody by to nie wyszlo, bo maja "noCheat"

Zegnam cheatera

Opublikowano

Zegnam cheatera

Tak samo jak bez wody nie da się mieć połączonych 3 skrzyń, bez repeatera nie da się zrobić jednokierunkowego przejścia, bez lawy nie zamieni się redstone w obsydian, bez monster spawnera nie da się zrobić prostej/szybkiej nieskończonej taśmy produkcyjnej itemów, a bez pistonów nie pozyska się surowców z poza granicy mapy.

To wszystko jest mechanika gry. Część jej została zablokowana np. przez "noCheat" (który został zaprojektowany przeciwko fly/speed hackowi). Część jednak zostaje. Tak jak chociażby skakanie w wodzie. Woda i tak ma ZNACZNIE większy odrzut niż skok. Przez to noCheat tego nie blokuje. ALE BEZ wody, byłoby to niemożliwe. Każdemu chętnemu z chęcią zaprezentuję jak to działa.

2012-01-03 02:21:19 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: stawiaj tak, zeby trafic w wode pod siebie

2012-01-03 02:21:30 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: w wode

2012-01-03 02:21:43 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: trzymaj w

2012-01-03 02:21:45 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: i idz do konta

2012-01-03 02:22:34 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: w kont musisz isc

2012-01-03 02:22:40 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: zeby cie tak podrzucilo

2012-01-03 02:23:54 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Jak skaczesz na klocku to cie teleportuje na dol automatycznie

2012-01-03 02:23:59 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Ale woda omija to xD

Jak widać z loga, należy kierować się do konta ponieważ wtedy woda WYRZUCA w górę, co umożliwia dostanie się wyżej, dla tego nie jest to blokowane przez noCheat. Może odrobine mylnie nazwałem to "obejściem" noCheat. Jest to jedna z technik drabinek wodnych. Dodatkowe postawienie klocka pozwala na drobne przedłużenie skoku, lecz jedynie na max 1-2 metry, nie więcej. Jest to mechanika gry i osoba świadoma, może unikać błędnego stosowania wody w domu. Nie widzę nic złego w wykorzystani tego.

2012-01-03 02:37:27 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Tylko nikt nie moze wiedziec, ze to my

2012-01-03 02:37:35 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Bo mamy serio przerabane wtedy ;d

To chyba normalne? Przyznając się wprost kto był sprawcą kradzieży dostalibyśmy się pod miecze przeciwnika. Mimo zapewnień administrator nie pozostał anonimowy w kontaktach między graczami faworyzując jedną ze stron.

"W dzień bracia, w nocy nikt nas nie widzi." W podobny sposób działali wojownicy ninja wykorzystując element zaskoczenia, kamuflaż i podstęp. Mimo to uważani są za jednych z najbardziej honorowych wojowników wszech czasów.

2012-01-03 02:39:02 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: To wlasnie lubie robic.

2012-01-03 02:39:11 [iNFO] [Factions v1.6.1] FactionChat SwOf: **Joriom: Znajdowac sposoby na obejscie zabezpieczen

Owszem. Wykorzystywanie inteligencji i sprytu by znaleźć wadliwą konstrukcję i błąd zabezpieczeń fortecy to przyjemne zadania. Wymaga to jednak sporych umiejętności i zdolności logicznego myślenia, a także odrobiny szczęścia. Te same elementy są podstawą taktyki. Wynajdywanie słabości przeciwnika. To przecież serwer "wojenny", czyż nie?

Opublikowano

nie bede czytac co tam napisałeś, powiem tyle wracaj sobie na minemanie do dzieci z ktorych tak szydziles bo do nich pasujesz

Opublikowano

nie bede czytac co tam napisałeś, powiem tyle wracaj sobie na minemanie do dzieci z ktorych tak szydziles bo do nich pasujesz

Pierwsza część:

Administrator jawnie wskazuje, że nie obchodzą go opinie użytkowników, przyjmuje jedynie własny punkt widzenia, a wszelaka polemika nie ma sensu. Na takiej zasadzie działają znienawidzone systemy totalitarne, których cywilizowany człowiek stara się wystrzegać.

Druga część:

Z nikogo nie szydziłem, a jedynie wskazałem, że wolę odsapnąć od obowiązków na mniej zatłoczonym serwerze. Od twych słów, niedaleka droga do czegoś zwanego w kodeksie cywilnym "zniesławieniem". Podlega to karze grzywny. Pamiętaj, że każdy jest odpowiedzialny zarówno za słowo pisane jak i mówione w dowolnej formie możliwej do udokumentowania (choćby przez świadków). Zalecam przybliżenie sobie zagadnień kodeksu cywilnego jak i karnego.

Opublikowano

Nie jestes normalny.

Powiem, tak masz 22 lata zyjesz na bezrobociu i masz problemy z ortografia, wymadrzasz sie na forum dla 15 latkow i cholernie trollujesz, zlamales regulamin serwera na ktorym grales dostałes bana, przyjmij to jak mezczyzna lub zachowuj sie dalej tak jak zachowujesz. Interesuje mnie zdanie graczy dlatego dostales bana, zostalem poproszony przez innego gracza o sprawdzenie sprawy co zajelo mi 2 godziny prawie, sprawa tyczyla sie Twojego bugowania - logiczne dostałes bana.

Opublikowano

Zastosowane mechanizmy gry są dla mnie równorzędne ze znalezieniem ukrytej dźwigni (w rzeczy samej znalazłem ukryty redstone, który zniszczyłem pistonem) bądź podpaleniem komuś domu, by wejść przez ścianę (używając wody wepchnąłem kilka klocków do środka). Oba te zachowa (bez nawiasu) są na twoim serwerze dozwolone.

Identyczną sytuacją dla mnie byłoby, gdyby ktoś zgłosił, że zbyt kiepsko ukrył tajne wejście do domu lub stworzył zbyt słabe zabezpieczenie dźwigni przez co został okradziony.

Tak na chwilę obecną wygląda sytuacja w mojej opinii. Rozpocząłem tą dyskusję, bo gracze chcący spróbować sił na tym serwerze wiedzieli z czym przyjdzie im się mierzyć.

Ps: Sam na początku nie wiedziałem np., że skrzynie na claimie nie są automatycznie zabezpieczane przed innymi klanami, przez co straciłem trochę surowców. Powinienem donieść administracji, że ktoś wykorzystał "bug" by mnie okraść? To już zakrawa o paranoję, prawda? A wcale się wiele nie różni. Żeby dobrze się zabezpieczyć, trzeba poznać wszystkie możliwe metody forsowania przeszkód. Na tym polega wojna. Na wzajemnym przechytrzaniu się. Koledzy dali mi "lekcję pokory" mieczami, jak to nazwali, więc postanowiłem odwdzięczyć się pięknym za nadobne pokazując, iż ich obrona również nie jest idealna. Według administracji użycie dzięki inteligencji funkcjonalności gry w niekonwencjonalny sposób jest GORSZE od brutalnej siły? Czemu więc używamy krajalnicy do chleba zamiast ciąć go brutalnie siekierą?

Opublikowano

naduzywasz slowa inteligencja, bo do inteligentnych nie nalezysz:)

Ps: Sam na początku nie wiedziałem np., że skrzynie na claimie nie są automatycznie zabezpieczane przed innymi klanami, przez co straciłem trochę surowców

klamiesz, ze az szkoda czytac - pytales i Ci w grze odpisywalem w 1szy dzien Twojej przygody, ze skrzynie nie sa zabezpieczane.

Opublikowano
klamiesz, ze az szkoda czytac - pytales i Ci w grze odpisywalem w 1szy dzien Twojej przygody, ze skrzynie nie sa zabezpieczane.

W takim razie wystarczy spytać ~lwa z klanu wiedźminów do kiedy skrzynie ze złotem stały na zewnątrz przy głównym wejściu, ogólnie dostępne

naduzywasz slowa inteligencja, bo do inteligentnych nie nalezysz:)

Do tego właśnie prowadzi brak argumentów. Do obelg, niezależnie od ich formy. I to podobno ja zachowuję się dziecinnie. Czegóż jeszcze mamy oczekiwać od naszego admina? Wypowiedzi w stylu "Długo zajęło ci wymyślenie czegoś, koniec pomysłów?" czy "To moja zabawka i bawię się jak chcę."?

Niezależnie od tego, naświetliłem już sprawę chyba wystarczająco i każdy kto zada sobie odrobinę trudu by przeczytać choć jedną z moich wypowiedzi poczuje się raczej choć odrobinę zaniepokojony. Zwłaszcza ze względu na administrację łamiącą zasady bezstronności w konfliktach między graczami.

EndOfTopic

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...