Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Jaką przeglądarkę wybrać?

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

star_big.pngstar_big.png

Przeglądarki

Napisałem ten temat z myślą o tych którzy nie wiedzą jaką przeglądarkę wybrać, jaka jest najlepsza.

Najwięcej dowiemy się z ankiety. A w komentarzach umieszczajcie własne uwagi na temat przeglądarki której wy używacie. ;)

I krótki Opis każdej z nich, potraktujcie to jako ciekawostkę ^_^

• Mozilla Firefox

Mozilla Firefox – oparta na silniku Gecko, stworzona i rozwijana przez Korporację Mozilla oraz ochotników. Obecnie zajmuje drugą pozycję (26,79% we wrześniu 2011) w rankingu najpopularniejszych przeglądarek na świecie pod względem liczby użytkowników oraz pierwszą w Polsce z udziałem w wysokości 45.87% (dane z okresu 10.10 - 16.10.2011).

Początkowo przeglądarka nosiła nazwę Phoenix. 14 kwietnia 2003 roku zmieniono nazwę przeglądarki na Firebird, a 9 lutego 2004 roku na Firefox. Twórcy przeglądarki zaznaczają, że preferowanym skrótem nazwy jest Fx lub fx, jednak na świecie często używany jest skrót FF.

Ocena: Bardzo dobry -

+ Bardzo dużo dodatków

+ najmniejsze zużycie pamięci

+ Bardzo szybka

- Słaby pod kątem akceleracji sprzętowej

__________________________________________________________________________________________

Dostępne Wtyczki

• Download Accelerator Plus
  • GetRight
  • FlashGet
  • Free Download Manager
  • Internet Download Manager
  • ReGet Deluxe
  • Star Downloader

I Klika innych

• ActiveX- umożliwia zdalne uruchamianie przez strony programów napisanych z użyciem tej technologii
  • Q3Plug- Wtyczka ta pozwala na podgląd aktualnej sytuacji na serwerach gier Quake 3 Arena, Counterstrike, Unreal Tournament, Return To Castle Wolfenstein, Neverwinter Nights i innych.
  • AutoDesk Map Guide Viewer- przeglądarka do map utworzonych w technologi MapGuide.

Google Chrome – Stworzona przez Google. Jej kod został napisany w oparciu o rozwiązani Open Source częściowo oparte na innych aplikacjach (m.in. Webkit i Mozilla). Przeglądarkę tę charakteryzuje oszczędność miejsca, jaką zajmuje interfejs.

Pierwsza wersja beta została wydana 2 września 2008, a pierwsza stabilna wersja została udostępniona 11 grudnia 2008. W lutym 2011 przeglądarka zajmowała trzecią pozycję wśród popularności przeglądarek na świecie za Internet Explorer i Mozilla Firefox z udziałem 9,26%. Lecz teraz jest to zdecydowanie więcej.

+ Wiele rozszerzeń

+ Najszybszy w większości testów wydajności

+ Oferuje najlepszą zgodność z HTML5

- dosyć duże zużycie pamięci

- długo uruchamia kilka nowych kart

Wtyczki dla Google Chrom

________________________________________________________________________________________

Liczba wtyczek rozszerzających funkcjonalność przeglądarki Google Chrome z dnia na dzień jest coraz większa. Każdy wybiera spośród nich te, które są mu przydatne na co dzień. Jakich dodatków używają profesjonaliści? Zajrzeliśmy na Google Blog i pokazujemy wtyczki do Chrome'a, których używają członkowie Google Team.

1. OpinionCloud

Dodatek ten pokazuje komentarze dotyczące materiałów zamieszczonych przez nas w serwisach YouTube i Flickr. Dane zbierane są na podstawie słów użytych w komentarzach pod nimi.

2. Google Voice

Dodatek ten umożliwia wykonywanie połączeń telefonicznych oraz korzystanie z wiadomości SMS. Niestety te możliwości dostępne są jedynie na terenie USA.

3. AutoPager

Ciekawa wtyczka automatycznie ładująca następną podstronę serwisu WWW. Automatyczne przeładowanie nastąpi po przeskrolowaniu na sam dół aktualnie przeglądanej strony.

4. Turn Off the Lights

Turn-Off-the-Lights.jpg

Dodatek do przeglądarki Chrome niezwykle przydatny podczas oglądania filmów. Wygasza witrynę umożliwiając komfortowe oglądanie filmu. Oprócz stron zawierających wideo wspiera także wiele stron ze zdjęciami.

5. Google Dictionary

Wtyczka pokazuje definicje trudnych pojęć widniejących na przeglądanych stronach. W aktualnej wersji wtyczka nie obsługuje niestety języka polskiego.

6. After the Deadline

Wtyczka ta sprawdza poprawność pisowni oraz błędy ortograficzne między innymi w wiadomościach e-mail, blogach i wpisach na Twitterze. Język polski nie jest niestety obsługiwany.

7. Invisible Hand

Ciekawy dodatek potrafiący szybko sprawdzić ceny interesujących nas produktów. Wyszukuje także najniższe ceny. Krótko mówiąc podręczna porównywarka cen. Niestety działa jedynie na rynku brytyjskim i amerykańskim.

8. Secbrowsing

Przydatna wtyczka dbająca o bezpieczeństwo surfowania w internecie. Sprawdza aktualność dodatków, których używamy.

9. Tineye

Narzędzie do wyszukiwania grafik. Posiada zaawansowane opcje takie jak wyszukiwanie obrazów już edytowanych czy kadrowanych.

10. Slideshow

Slideshow.jpg

Jak sama nazwa wskazuje wtyczka ta zamienia strony zawierające zdjęcia takie jak Flickr, Picasa, Facebook czy Google Images w pokaz slajdów.

11. Google Docs/PDF Viewer

Wtyczka ta umożliwia automatyczny podgląd m.in. dokumentów PDF i prezentacji PowerPoint umieszczonych w Dokumentach Google.

12. Readability

Readability.jpg

Wtyczka ta przeformatowuje stronę WWW na pojedynczą kolumnę tekstu. W przypadku większości stron dodatek ten znacznie ułatwia czytanie artykułów.

13. Chromed Bird

Wtyczka ułatwiająca i uprzyjemniająca korzystanie z serwisu Twitter.

14. FeedSquares

Wtyczka ułatwiająca i uprzyjemniająca korzystanie z ulubionych kanałów RSS czy podcastów. Dodatek ten obsługuje także serwisy takie jak Google Buzz, Twitter i Facebook.

15. ScribeFire

Jedna z najpopularniejszych wtyczek do Firefoxa, tutaj w wersji dla przeglądarki Chrome. Wtyczka ta to pełnowartościowy edytor wpisów na blogach. Współpracuje bez najmniejszych problemów z blogami na platformach takich jak Wordpress, Blogger, TypePad, Windows Live Spaces, Tumblr, Posterous czy Xanga.

16. Note Anywhere

Note-Anywhere.jpg

Cyfrowa wersja żółtych karteczek post-it. Notatki można umieszczać na przeglądanych stronach WWW.

17. Instant Messaging Notifier

Wtyczka umożliwiająca korzystanie z popularnych komunikatorów takich jak MSN, Yahoo, Gtalk, Skype i oczywiście Facebook.

18. Remember the Milk

Wtyczka przypominająca o zadaniach do wykonania.

19. Extension.fm

Dodatek w praktyce zmieniający cały internet w osobistą bibliotekę muzyczną. Indeksuje pliki dostępne na stronach odwiedzanych przez jego użytkownika.

Nie ma tu dużo informacji oprócz takich że została ona stworzona przez Microsoft i jeszcze rok temu była liderem na świecie. Około 50% rynku przeglądarek jeszcze rok temu.

Wtyczki dla IE

_________________________________________________________________________________________

ABF internet explorer Tools

abf7op.th.gif

wersja: 15 dniowa rozmiar: 1 MB

Zestaw przydatnych wtyczek: opcja blokowania okienek pop-up, funkcje pozwalające przypisywać określone adresy i domeny do przyjaznych bądź nieprzyjaznych stron, narzędzia do odświeżania i zapisywania internetowych grafik, czy też prosty acz bardzo użyteczny moduł do powiększania określonych partii stron

Al RoboForm

robo9sn.th.jpg

wersja: freeware rozmiar: 2,27 MB

Pomaga wypełniać formularze na stronach WWW - przechowuje informacje o użytkowniku i automatycznie wstawia je w odpowiednie pola formularza. Obsługuje ponad 20 jezyków. Znakomicie nadaje się do autologowania n astronach internetowych, do których potrafi generować bezpieczne hasła.

Babylon-Pro

babylon3cl.th.jpg

werja: Shereware rozmiar: 1,89 MB

udostępnia internetowe zasoby zgromadzone w ramach systemu Babylon, który zbiera informacje na temat witryn edukacyjnych, internetowych encyklopedii lub serwisów tematycznych. Potrafi tłumaczyć na wiele języków, podpowiada synonimy, wyszukuje definicje pojeć, terminów naukowych. Oferuje informacje na temat aktualnych kursów oraz umożliwia przeliczanie jednostek miar. Dodatkowo użytkownik otrzymuje dostęp do serwisów informacyjnych

Cache View

wersja: Shereware rozmiar 1,31 MB

Umozliwaia przeglądanie pamięci podręcznej przeglądarki. Pozwala na oglądanie, kopiowanie i kasowanie przechowywanych plików. Dla każdego zbioru dostępne są informacje np. o miejscu jego pochodzenia czy dacie pobrania

Cliptrans

wersja: freeware rozmiar:429,83 KB

Podręczny translator, który umożliwia szybkie tłumaczenie tekstów w 30 językach. Aplikacja korzysta z internetowych translatorów: Babelfish, Google lol.gif i Systran, niestety nie obsługuje polskiego placz.gif

Express web Monitor

exxpress9xg.th.jpg

wersja: Sherewarw rozmiar: 777,74 KB

Automatycznie sprawdza zawartość określonych, podanych przez użytkownika stron WWW i informuje, jeśli wykryje jakies zmiany. Może również monitorować plik dostępny ze strony, np. grafikę lub program, a po wykryciu zmian automatycznie pobrać nowa wersję pliku.

Girafa

wersja: freeware rozmiar: 1,51 MB

girafa3ye.th.jpg

Pozwala kozystac z ponad 20 najpopularniejszych serwisów wyszukiwania (lol.gif google lol.gif) Jego funkcją jest prezentacja miniaturowych podgladów stron WWW odnalezionych za pomoca wyszukiwarek.

Maxthon (MyIE2)

max7vw.th.png

wersja: freeware rozmiar: 1,81 MB

Umożliwia przeglądanie w jednym oknie wielu stron WWW jednocześnie. Obsługuje większość rozszerzeń i wtyczek napisanych dla IE. Wersja PL

Przeglądarka stworzona przez norweską firmę Opera software ASA. Obecnie zajmuje ona 3 miejsce na świecie pod względem użytkowania.

+ Szybki start

+ dużo dodatków

- słabo podczas przetważania javascript

- nienajlepsza zgodność z HTML5

Przydatne Wtyczki

http://widgets.opera.com/pl/

Safari – Stworzona przez firmę Apple dla systemu operacyjnego MAC OS X, a od 11 czerwca 2007 także darmowo udostępniana użytkownikom konkurencyjnych systemów operacyjnych Microsoft.

Przydatne Wtyczki dla Safari

http://www.apple.com/pl/safari/download/plugins.html

wyk1.png

wyk2.png

wyk3.png

W najnowszym rankingu przeglądarek.

1. miejsce: Google Chrom

2. miejsce: Mozilla Firefox

3. miejsce: Opera

Jednym słowem wszystkie te przeglądarki są sobie równe jedna ma coś czego nie ma druga, moim zdaniem egzekwo wszystkie 3 na pierwszy miejscu ;]

Jednak wybór nie jest prosty. Zarówno Firefox, Chrome, jak i Opera uzyskały łączną ocenę na poziomie Bardzo dobry. Oznacza to, że każda z tych przeglądarek ma to coś, co przemawia za jej wyborem względem konkurencyjnych rozwiązań. Trzeba znaleźć tą która będzie nam najbardziej odpowiadać.

Ja osobiście wybieram Mozillę. Dlaczego ? Ponieważ najbardziej przypadła mi do gustu. Szybko się uruchamia, jest intuicyjna i zabiera najmniej zasobów.

Jestem pewien że temat się przyda dlatego proszę o podpięcie.

Doceń moją pracę i daj Like ;)Fragmenty materiałów z google.pl, wikipedia.pl

Upgrade

2011.11.20

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

• Odpowiedzi 136
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dlaczego Chrome jest na 1 miejscu, a Mozilla na 2 skoro z badań wynika że to Mozilla jest lepsza? ;>

Głos na Firefoxa :]

@Edit

W najnowszym rankingu to nie jest oparte o te badania czy coś? ..

1393461645-U349224.png

Opublikowano

Jeszcze mógłbyś napisać coś więcej o funkcjonalności i dostępności wtyczek do danych przeglądarek. Osobiście używam i głosuję na mozille.

Opublikowano

Oczywiście rozbuduje to jeszcze... dodam właśnie to o czym piszesz ;) O ile temat się przyjmie mam tu na myśli przypięcie bo jeśli nie będzie przypięty to utonie w spamie...... -.- A przecież nie będę pisał co jakiś czas ref@ xD

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Głos na Chrome ^^

Ogólnie przypadła mi do gustu - własne skórki, szybka klawiszologia i dużo pomocnych rzeczy - i wg. mnie to ona mi się szybciej otwiera niż Firefox...

Posiadając Firefoxa otwierał mi się nawet dopiero po 3 minutach... A z Gógl Chrom klikam na ikonkę i już mam okno startowe ;D

Ale każdy z nas jest inny ;] Każdy woli coś innego ;D

Pozdrawiam,

Kowal

KowalskixD.png
Opublikowano

Zagłosowałem na chrome-prosty powód- jest łatwa, łatwo ogarnąć, dużo możliwości, nie ma bałaganu, moim zdaniem firefox jest dla programistów-ma tam takie różne opcje :D

Opublikowano

Google Chrom.

Latwa w obsludze. Szybko sie wczytuja strony. Polecam

Glos oddalem na Google Chrom

OkeanoS

Opublikowano

@Up

Dokładnie <3

nie umiałbym żyć bez niej.

29369.png Left 4 Dead PLAYER [X]

5390.png Counter Strike (1.6/CZ/S) PLAYER [X]

23227.png Tibia PLAYER [X]

14119.gif 100% Hacków/Botów

blue-cookie-cookie-monsta-cookie-monster-cookies-front-army-Favim.com-58031.jpg

Mój Regulamin:

• 1.
    Pisz proszę poprawną polszczyzną

• 2.
    Nie pisz do mnie skrótami typu [sB,BD,CB,TB], to strasznie mnie irytuje

• 3.
    Naucz się kropek i przecinków!

Opublikowano

przez długi czas uzywalem i firefoxa i google chrome, i moge bez zadnych wątpliwosci stwierdzic, ze google chrome jest szybsza od firefoxa na slabych kompach, na nowych to nie ma wiekszego znaczenia ktorej uzywacie, kazda powinna płynnie chodzic.

oczywiscie głos na chrome

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Osobiście polecam Firefoxa, także głos oddałem na Firefoxa. Google Chrome jest dobre, na słabsze komputery, nie zamula i zawsze można wyłączyć bez konieczności ' zabijania ' procesu, w Firefoxie jest inaczej - przy słabym kompie są częste zwiechy.

1367591241-U459639.png

Opublikowano

Niby chrome najlepsze, ale wchodząc na mpcforum to muszę wchodzić

przez mozillę, bo na chrome nie mogę otwierać spoilerów. Nie wiem czemu, miał ktoś tak?

Opublikowano

Chrom jest słaba... ja oddałem swój głos na firefox'a :D

Poza nim tylko na operze mi się dobrze pracowało:p

beznazwy1ef.jpg

Opublikowano
Opublikowano

zgadzam sie z wynikiem.

Poniewaz all mowia iz Chrome uzywa za duzo pamieci !

nie zgadzam sie pod moim wzgledem Chrome jest najszybsza i najmniej uzywajaca pamieci. jesli chodzi o jej zastosowania to zmienil bym pare mozliwosci.

TZN denerwujaca sprawa jest to iz nie na kazdej stronie na Chrome zapisuje ci sie nick i haslo tak jak na firefoxie wszystko pyka.

Wedlug mnie Chrome powinna byc na ta chwile najlepsza przegladarka.

Porównania moge pokazac na przykladzie cs.

Gdy uzywalem Firefoxa sluchajac muzyki na YT moj ping skakal 110-250

Gdy uzywam Chrome ping stabilizuje sie do max 120 przy czym ping stoi pomiedzy 75-120

sadze iz jest to roznica .

Reklama w sygnie - MrPiotrek122

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...