Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co myślicie o szkole?

qps666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie.

Według mnie program nauczania jest idiotyczny (w gimnazjum z lekcji nic nie wiem o I ani II Wojnie Światowej, ale za to dowiedziałem się jak budowali ulice w Rzymie -.-).

Informatyka to jest całkowita porażka, nauczyciele mają wiedzę niewiele większą od uczniów i cały czas uczą pierdół (gimnazjum/podstawówka).

Poza tym w szkole niektóre przedmioty powinny być nieobowiązkowe, np sztuka i język polski.

Wypowiadajcie się, ja to rozwinę później.

//Zakaz gifów-Dektored

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@up no widać po sygnie

to, że pogram nauczania jest idiotyczny to wie każdy ale tego nie zmienimy i tyle. Teraz z historii zamiast uczyć się czegoś ważnego na temat Polski to uczę co groziło awilumom,muszkenom czy wardum za wybicie oka komuś o.O , jakie były warunki naturalne w startożytnym Egipcie, czy ile wynosiła danina w danych satrapiach imperium achmenidzkiego ^^ No co zrobisz, nic :D Z Polskiego np. interpretacja wiersza czy obrazu też nikomu nie jest do życia potrzebna, się tego uczymy.

Z infy też w gim i podstawówce nic ciekawego nie miałem, bo nawet nie pamiętam tego.

@down

to masz szczęście, ja chodzę na kierunek Tele-Informatyka, to nauczycieli niektórych mam spoko, a nie którzy nie zbyt :F z fizy chyba najgorzej, baba: po co pisać jak jest w książce -.- nic nie piszemy nic nie tłumaczy gada 45min na next lekcji z tego kartkówka o.O

ja mam 11h/tyg przedmiotów zawodowych z czego 4x Elektrotechnika i Elektronika( to jest 1 przedmiot) i uczy mnie best nauczyciel ze szkoły, wszystko wytłumaczy tak, że każdy zrozumie, 2x Technologia Elementów Teleinformatycznych z czego tylko coś napiszemy i tyle, nic nie pyta, każdy gada nic nie robi woogle looz. 3x Lekcje w Autocadzie no i 2 zwykłe infy też ze spoko facetem.

Więc tak, wystarczy, że zdasz w gim, jeżeli pójdziesz do tech to będzie o wiele lepiej :)

fs.png

Opublikowano

Ja powiem tak.. Że w gimnazjum praktycznie przez 3 lata nic się nie nauczyłem,

Ze wszystkiego dwóje, wszystko olewałem, oceny, zachowanie, naukę, wszystko po całości xD

Nauczycieli nie byli w cale lepsi:

Ksiądz wyzywał nas od downów, idiotów i debili ; D

Nauczycielka od Fizyki przez 20 minut uciszała klasę, a potem kazała nam przepisać linijkę z książki i tyle.

Nic nie wiem, po prostu nic kurwa ;/ Na półrocze podajże 2klasy miałem: 9x jedynka i dwója ;x

Nauczyłem się def. i dopuszczający na półrocze ;x

Nauczycielka od Anglika - tak samo 10 minut uciszała, potem zawsze 4-6os za drzwi, potem coś piepszyła,

Huj robiliśmy, chociaż na półrocze 3gim miałem 3, na koniec powiedziała mi w oczy że mam tróje, wstawiła dwóje ;x

Nauczycielka od Polskiego - kurwa.. to dopiero suka, napisałem na nią z 10 dissów xD (w 3gim)

A w 1 i 2 gim mieliśmy z inną - 25minut pyta osobę.. więc lekcji zostaje tyle co huj na płakał ;]

Nauczycielka od Chemii - to już kurwa wyższa filozofia, nic, poprostu kurwa nic, nie rozumiałem, nie umiała wytłumaczyć,

Może 2, 3 os coś kojarzyło..

I tak wszystkie po kolei.. Gimnazjum to kurwa jak ślizgawka, nic nie robisz a kurwa zdajesz ;]

Teraz chodzę 2 miesiące do 1kl. Technik Informatyk i nie mam ani jednej jedynki ;]

Fizyka: 3, 3

Matma: 3

Chemia: 3, 2

itp itd..

Mam 14 informatyk / tyg.

Ale akurat ten kierunek jest dopiero pierwszy rok i dali nam naj naj lepszych nauczycieli ;]

To jest kurwa jak raj ;]

Od fizyki od podstaw tak umi wytłumaczyć że już mam dwie trójeczki ; )

Z matmy mamy z taką blondynką zajebistą, co lekcję są brechty ; )

Nauczyciela od 12 informatyk mamy naprawdę fajnego [32lata] spoko ziomek ;] (wychowawca)

+ 2 informatyki z taką babką (jak by co razem 14/tyg ;x)

Ogólnie jak na początek w technikum inni, lepsi nauczyciele i aż chcę się człowiek uczyć ^ ^

Więc nie przejmuj się gimnazjum bo i tak nic nie zrozumisz ;]

Zobaczysz co będzie w szkole średniej ;]

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

@Makavelli zgadzam sie z Toba w kazdym zdaniu! :D

mialem to samo w gim olewalem wszystko z poczatku nauczyciele tez jebnieci nic nie tlumaczyli.. dopiero w 3klasie wzialem sie za siebie troche, za bardzo nic sie nie nauczylem to nauczyciele pojebani, to lekcje rozjebane przez uczniow... ;d

teraz tak samo jak Ty jestem w 1kl Technikum Informatycznego to az mi sie chce uczyc. Ale niektore lekcje nadal sa rozjebane bo nauczyciele nie daja rady z uczniami np. u mnie w klasie..

Narazie mam dobre oceny, ale dzisiaj mielismy na informatyce grafike i jesien malowalismy w xpaincie hahahh ;p troche sie porylem ;p

1284282093u138092.png

34080977.jpg

Sygna By

Grapes ZAKAZ KOPIOWANIA !

1284282093u138092.png

Opublikowano

No to nieźle ;P Wybrałeś pewnie specjalizacja Grafika?

(żeby nie dostać kolejnego warna)

Odp. do tematu: Ja uważam osobiście że język Polski dużo w nosi i uczy nas..

Jest i będzie obowiązkowy, na co byś dalej nie poszedł ;]

Co pro po sztuki to i tak nic nie musisz robić i tak przechodzisz ;]

Ja w gim. na sztuce przeważnie na necie siedziałem i nic nie musiałem się uczyć czy coś..

Wybierz sobie fajny kierunek po gimnazjum i będzie git ;P

A gimnazjum olej, wrzucaj na nauczycieli jeżeli ci nie pasuje coś,

I tak i tak zdarz ;]

PS. Pro po tego testu na koniec gimnazjum to jakiś kit to jest (na przyszłość) xD

Ile byś nie miał punktów to i tak Cię przyjmą na prawie każdy kierunek ;]

Mój kumpel z klasy miał 32pkt. i go przyjęli

A inny miał 142 pkt. ;] (też go przyjęli ;d)

I tak jest spadek urodzeń więc olej to ;]

1343548143-U383429.png
ExKid FanART | Gold Member | ExMentor | ExMMT Recenzent | ProUser | Postmarker | Blue Member | Random 2k11!

Wszystko O Mnie:

Mój Fanpage:
https://www.facebook.com/Majken.Majki

Moje kawałki na YouTubie:

http://www.youtube.com/user/tvMajken/videos

Galerie:

- Moje Dema na YouTube
- Zwykła galeria Teksty/Dissy
Staż na Forum:
Wygrane Pojedynki - 128
Przegrane Pojedynki - 47
Remisy - 6
Tutoriale:
Mam ich 10 znajdziecie wszystkie na profilu.
Dziękuje że zaglądacie do działu: Pojedynki

Opublikowano

Bo szanowna Pani Hall nie ma pojęcia o tym co robi.

Muzyka, plastyka, zajęcia artystyczne (sztuka) komu to potrzebne? To powinno być koło zainteresowań czy coś w tym stylu, a nie przedmiot obowiązkowy.

Reszta jest spoko jak się ma dobrego nauczyciela. (mieliśmy praktykanta od wosu, to jak pani wychodziła to nam mówił odpowiedzi na na kartkówkach.)

Wkurzają mnie zadania na weekend. Skoro to mają być 2 dni wolne od szkoły to...

tak... trzeba zadać 3 razy więcej zadań niż zwykle.

klasa profilowana, mat-inf, a tylko 1 godzina więcej informatyki i majcy, reszta zostaje...

kartkówki z lektur; mamy wiedzieć kto kiedy gdzie, w jakich okolicznościach i do kogo co powiedział. (przy scenariuszach teatralanych, "Zemsta" np.)

A z innych mamy znać wszystkie postaci i to w jaki kubraczek była ubrana jakaś babcia, gdy szła do sklepu po kilo mąki.

Na informatyce, klasa mat int. A robimy tabliczkę mnożenia w zakresie 100 w excelu. W dodatku niektórzy mieli z tym problemy...

Jeszcze mi się przypomniał kumpel z 6 klasy, co nie wiedział jak zmienić kolor czcionki w wordzie...

Jeszcze doje** z maturą. Dodajcie jeszcze pare przedmiotów będzie super...

Ogólnie 90% informacji, które przyswajamy na lekcjach nigdy się nie przydadzą (oprócz matury, która to i tak bzdura). (z polskiego mamy rozróżniać wszystkie zaimki przyimki wykrzyknienia wyhylylybymy i Bóg wie co jeszcze.)

Co do długości lekcji to w środę jestem w szkole dłużej niż ojciec w pracy. pzdr

Opublikowano

To jest wina systemu a raczej programu nauczania.

Na godzinie wychowawczej to powinno się rozmawiać o warunkach pracy w domu, samopoczuciu i innych ważnych rzeczach, których tutaj nie wymieniłem.

U nas podejmowane są tematy : gwałtu, jazdy po pijanemu, kradzieży. W mojej miejscowości nie było jeszcze, żadnego takiego przypadku więc nasuwa się myśl "Po chuj nam to?"

Informatyka. Mimo, że jestem w 3kl. gimnazjum z rozszerzoną informatyką to robimy to samo co w klasie 6 podstawówki. Exel i jego funkcje. Pytam się kolegi co oni mają na informatyce, a on na to exela więc "Po chuj sobie robić problem i chodzić do klasy z rozszerzonym przedmiotem."

Muzyka. Po co nam znanie Mozarta czy tam Beethovena? Nie lepiej uczyć się o polskich muzykach?

Matematyka. Czy nam będzie kiedyś potrzebne konstruowanie jakiś kurwa konstrukcji?

Plastyka. Rysować każdy umie !

Historia. Musimy znać kurwa przodków jebanych brudasów? (Francja) Czy tam majów? Nie lepiej omawiać II Wojnę światową czy inne tematy zawierające treść patriotyczną?

Język polski. Tylko i wyłącznie gramatyka !

Chemia. Nauka skończy się na H2O bo wyliczanie Cp nie będzie mi w życiu potrzebne.

Fizyka. WYPIERDALAJ ! NIKT CIE KURWA NIE ROZUMIE !

Tak oto program nauczania jest bez sensu .

Tylko mi nie gęgaj, że to tylko wizerunek, bo ja kurwistrzale i bez niego mam szacunek.

Opublikowano

W gimnazjum już musisz umieć pisać.

Tylko mi nie gęgaj, że to tylko wizerunek, bo ja kurwistrzale i bez niego mam szacunek.

Opublikowano
Według mnie program nauczania jest idiotyczny (w gimnazjum z lekcji nic nie wiem o I ani II Wojnie Światowej

Chyba nie jesteś jeszcze w 3 gim. Ja to wszystko miałem, aż do czasów nowożytnych. W moim byłym gim. nauczyciele chcieli nas nauczyć więc nauczyli, jestem w 1 tech. a jakoś 1 oraz 2 brak ;) Jak macie dobrych nauczycieli to mimo przypału na lekcjach i tak ogarną.

BTW to prawda nasz system oświaty jest chujowo skonstruowany, przydałby się reforma.

W podstawówce na historii uczysz się tego samego co w gim, potem lo bądź tech, lecz o rozszerzonym materiale.

Szkoła mimo, że jej nie lubimy jest potrzebna, gdyby nie ona nie napisałbyś tego tematu. Więc się ciesz, bo dzieci z Afryki bądź innych regionów 3ego świata chciałaby się uczyć, czytać, pisać, racjonalnie myśleć, ale nie może. Ty jak i inny mamy to szczęście, że nauka jest zapewniona dla każdego i za darmo (żeby dzieci się nie dojebały - tak wszystko płacone z podatków, ale ty ich nie płacisz więc stfu) oraz jest obowiązkowa. Wszystko da się ominąć, spierdalanie z lekcji (tak tak, sam uciekam), itp ale zobaczymy co powiedzie w przyszłości ;)

Zresztą Polska jest w czołówce krajów z bardzo dużym poziomem nauczania ;)

@AdamS12

Jak wychodzisz z gim to wiesz wszystko o Polsce. Podręczniki skupiają się przede wszystkim na ogarnięciu historii naszego kraju

Opublikowano

Nie czytałem całego tematu, bo tego jest za dużo.

Ale szkoła potrzebna jest, bo cały czas autostrad budować nie będziemy.

System nauczania jest trochę chujowy, ale teraz podobno wszedł nowy i w 1 klasie nie ma powtórzeń z podstawowki, tylko kontynuacja.

Z historii za mało o Polsce - dużo za mało, wychodząc z gimnazjum powinienem wiedzieć wszystko o Polsce.

W informatyce za dużo rysowania, chociaż jak zmieniłem, bo starą zamknęli, to w nowej uczą lepiej, nie rysujemy laurek.

52287137559562145640.png

Bywalec
Opublikowano

Chyba nie jesteś jeszcze w 3 gim. Ja to wszystko miałem, aż do czasów nowożytnych. W moim byłym gim. nauczyciele chcieli nas nauczyć więc nauczyli, jestem w 1 tech. a jakoś 1 oraz 2 brak ;) Jak macie dobrych nauczycieli to mimo przypału na lekcjach i tak ogarną.

BTW to prawda nasz system oświaty jest chujowo skonstruowany, przydałby się reforma.

W podstawówce na historii uczysz się tego samego co w gim, potem lo bądź tech, lecz o rozszerzonym materiale.

Szkoła mimo, że jej nie lubimy jest potrzebna, gdyby nie ona nie napisałbyś tego tematu. Więc się ciesz, bo dzieci z Afryki bądź innych regionów 3ego świata chciałaby się uczyć, czytać, pisać, racjonalnie myśleć, ale nie może. Ty jak i inny mamy to szczęście, że nauka jest zapewniona dla każdego i za darmo (żeby dzieci się nie dojebały - tak wszystko płacone z podatków, ale ty ich nie płacisz więc stfu) oraz jest obowiązkowa. Wszystko da się ominąć, spierdalanie z lekcji (tak tak, sam uciekam), itp ale zobaczymy co powiedzie w przyszłości ;)

@AdamS12

Jak wychodzisz z gim to wiesz wszystko o Polsce.

Ja jestem w 3 klasie gimnazjum i koniec książki to jest pierwsza wojna światowa. Druga wojna będzie w liceum.

Btw.

To prawda, że po gim. to cały czas 1,2 a 3 to tylko jak się zajebiście dobrze uczysz?

Bo już w szkole podstawowej nam mówili, że w gimnazjum to będziemy mieli przechlapane, jak się nie będziemy uczyć a jakoś jest inaczej...

Jeżeli pomogłem, naciśnij "Lubię to".

Opublikowano

#UP

No tak ty jesteś nowa podstawa programowa, która okroiła wam materiał ;) Więc się nie dziw, że brakuje wam II wojny św. Powinniście się cieszyć, bo my musieliśmy zapierdalać z materiałem, żeby wszytko ogarnąć.

To prawda, że po gim. to cały czas 1,2 a 3 to tylko jak się zajebiście dobrze uczysz?

Zależy do jakiej szkoły się dostaniesz ;) Ja miałem cisnąć do lo z dość dużym poziomem nauczania, ale rozmyśliłem się i papiery przekierowałem do tech. Mimo, że w tech masz jeszcze przedmioty zawodowe oprócz podstawowych z gim to jednak wszystko da się opanować.

Wystarczy optymistycznie patrzeć na świat i pozytywnie myśleć, nie poddawać się oraz dążyć do celu, być elastycznym :) Wszystko da się zrozumieć, ale trzeba chcieć.

Opublikowano

a więc tak , jak mamy się wypowiadać to tak JAK ty SOBIE TO WYOBRAŻASZ ŻE JĘZYK OJCZYSTY MA BYĆ NIE OBOWIĄZKOWY ? wiecej wtedy by tylko analfabetow było. Informatyka w szkołach jest na niskim poziomie bo nie każdego stać na komputer i nie każdy jest takidobry jak ty. Ci co chcą mieć większy poziom informatyczny to idzie do gimnazjum czy liceum z rozszerzona informatyka i po problemie. Szukasz człowieku dziury w całym .

Chciałeś wypowiedźi proszę.

97ky69.gif

"Służę pomocą , nie na każde zawołanie "

Opublikowano

@UP

Na j. polskim powinnyśmy umieć interpunkcję, gramatykę oraz ortografię perfekcyjnie i do tego różne formy wypowiedzi (listy, rozprawki, zaproszenia itd.). Pytam się, po co mi wiedzieć, że zdanie dzieli się na zdania składowe, które dzielą się na współrzędne dzielące się na kilka innych, i podrzędne które też się dzielą na kilka innych?

Nie wszyscy mają komputer? To niech oni chodzą na specjalne zajęcia, czemu większość ma chodzić na rozszerzone, skoro wystarczyło by, gdy by ci słabsi chodzili na uzupełniające? Ile znasz osób, które nie mają komputera? Ja żadnej.

Do 3 klasy gimnazjum nic się nie uczyłem o I ani II Wojnie Światowej. Te lekcję będą dopiero w następnym półroczu.

Najbardziej denerwują mnie zadania domowe (z wyjątkami)(i wystawianie ocen za nich), wstawianie ocen negatywnych za zachowanie, wywyższanie się nauczycieli (środek sprawdzianu, a baba wyciąga telefon żeby sobie pogadać, bo jest nauczycielem i może (jak ty wyciągniesz telefon żeby sprawdzić choćby godzinę, to sobie go bezprawnie przywłaszczy)-.-). Poza tym denerwuje mnie przetrzymywanie uczniów na przerwie. To nie prawda, że dzwonek jest dla nauczyciela, na forum prawnym było to wyjaśnione .

Na informatyce od 4 lat mam to samo. Ja chcę się uczyć programować, a nie malować w Paincie, robić kalendarz w Excelu (czemu akurat w płatnym programie, a nie darmowym zamienniku?) czy tworzyć katalogi...

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

co do dzwonka to prawda nie jest od dla nauczycieli tylko dla dzieci które potrzebuja trochę odpocząć od zajęc i jeszcze może coś zjeść. Ja mam taka kurwe od zajęć artystycznych że sobie pisze sms piluje paznokcie maluje je i rozmawia przez tel. a nam nie wolno nawet się napić albo spytać się o coś kolegi . Co do informatyki mam takiego jednego w klasie który nie ma kopa a za to drugi neta co do zajeec to nasza szkoła idzie bardziej w stronę grafiki i jak do tej pory mam 3 piątki nie za rysowanie w peincie lecz za wiedze graficzna i chec nawiązania rozmowy z nauczycielem. Co prawda też nie podoba mi się niski poziom informatyczny ale to nie zależy od nas ani od nauczycieli to oświata czy jak im tam decyduje o poziomie trudności danego przedmiotu

97ky69.gif

"Służę pomocą , nie na każde zawołanie "

Opublikowano

Ja tak samo myśle, że program nauczania w gimnazjum jest chujowy. Jeszcze z kilku przedmiotów to ujdzie bo chociaż w 10% się coś przyda, ale na np. o tym co mam na Polskim czy Fizyce nigdy nie słyszałem (używałem) i na 95% nie będę słyszał, a jeśli to i tak nic nie będę pamiętał i google mi pomoże ...

Informatyka także jest na zajebistym poziomie, co roku od kiedy pamiętam < 3/4 podst.> mamy na pierwszej lekcji temat "Jak włączyć komputer" a na drugim "Wspomnienia z Wakacji" - malowanko w paintcie albo pisanie opowiadania ... a nauczyciele (przewinęło się przez te kilka lat 5) mają naprawdę OGROMNĄ wiedzę (albo tylko udają, że nic nie wiedzą).

Jeśli chodzi o zatrzymywanie na przerwach to ja akurat nie mam już lipy, bo w pierwszej klasie dosłownie co przerwe siedzieliśmy i postanowiliśmy, że jak dzwonek zadzwoni a nauczyciel nam każe zostać, wyjdziemy całą klasą, wyszliśmy 2 razy i od tamtej pory ze 2 razy nas ktoś zatrzymał :D

Opublikowano

z tym polskim to śmiech na sali ...

Polski jest potrzebny -_-

Jak by nie on nie znał byś zasad ortografii itp.Był byś prawie jak neandertalczyk nie potrafiący poprawnie złożyć zdania czy się wysłowić .

9368_gold.png

Opublikowano

z tym polskim to śmiech na sali ...

Polski jest potrzebny -_-

Jak by nie on nie znał byś zasad ortografii itp.Był byś prawie jak neandertalczyk nie potrafiący poprawnie złożyć zdania czy się wysłowić .

Jemu zapewne chodziło o to, co uczymy się w gimnazjum czyli jakieś popierdolone budowy zdań i inne takie PRZYDATNE rzeczy

Opublikowano

to w wiekszosci zależy od nauczyciela, my np. mamy taką babe od matematyki, że nie potafi nic przełożyć na łatwe przykłady i przekazać uczniom, a potem sprawdzian, przypierdala jakies zadania z kosmosu i same 1 a najlepsi uczniowie dostają 2/3 i to niby my sie kurwa nie uczymy... no sorry ale ja nie bede siedział nad matą po 6godzin dziennie żeby mieć to wszystko w 1 paluszku O_o. Jak ktoś sam nie usiądzie i sobie tego w głowie nie poukłada to leży, a potem płacz bo nikt nic nie umie z matematyki. nawet ja jako zwykly uczen procenty albo ułamki potrafił bym o wiele lepiej wytłumaczyć kolegom niż ta baba... a to tylko jeden z wielu przedmiotów.

mam wrażenie, ze nauke niektórych przedmiotów zakończyłem na etapie podstawówki.

pozatym zauwazylem, ze niektórzy nauczyciele maja w dupie to czy coś umiemy czy nie, byle tylko odbębnić program i wpisać odpowiednie tematy w dzienniku, gtfo. a potem są zaległości, nie umie sie podstawowych rzeczy i dalej ani rusz, nauczyciel cos pierdoli a 90% klasy nie wie o co chodzi

ogólnie program jest przeładowany i zawiela wiele niepotrzebnych pierdół, byle tylko utrudnić życie uczniom.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Szkoła jak szkoła , nie rozumiem tego , iż niektóre przedmioty są stworzone po to aby utrudnić nam życie np . Jestem na prof. Teleinf.

więc po jaką cholerę jest mi potrzebna Biologia, Chemia, czy Geografia , a no tak przecież kabelki mają swoje wartościowości i płeć , zapomniałem ;x

Kolejnym przedmiotem jest Fizyka - czyli jak skomplikować prostą czynność

na moim prof, przydatna jest tylko matematyka , Historia (chce znać dzieje naszych przodków ) , Języki Obce

+ zajęcia praktyczne ( elektrotech. itp )

no powiecmy że polski bo skoro mieszkam w Polsce powinienem go znać , ale po co

mi , rodzaje psalmów , lektury itp .

1354406725-U90533.png

created by me

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...