Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki macie sposób na bezpieczne hasło?

Gość Revlix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry Wieczór Państwu!

Jakie macie sposoby na bezpieczne hasło. Co można zrobić żeby nasze hasło było dobre do zapmiętania, bezpieczne i trudne dla hackera który ma chęć ukraść nam pliki z naszego komputera czy zrobić cos gorszego? Piszcie, bo ja nie wiem ;). Temat założony ponieważ chciałbym znać wasze opinie, pomysły itd. No i jeszcze ze zwyczajnej ciekawości (tak na przyszłość).

Nie, nie pozdrowie się :angry:

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie prosiłem o propozycje dla mojego hasła do kont internetowych. Chciałbym poznać WASZe sposoby na dobre hasło. Temat lepiej czytać prosic ;)

Opublikowano

Dość długie słowo, które zapamiętam - > losowa zmiana kolejności liter - > losowa zmiana wielkości liter i zastąpienie niektórych znaków na "pokemoniaste" - > dalsze "ulepszenie" o ile zależy mi na bezpieczeństwie.

Oczywiście na allegro np. bd miała trudniejsze hasło, a łatwiejsze na np. nk ^^

Ale dupa123 to też dobre, uniwersalne hasło xD

Gość malutki688
Opublikowano

jak dobry haker bd chcial ukrasc CI konto to nawet dupa1243 nie pomze xD

Opublikowano

Biorę książkę z pierwszą lepszą z pułki, otwieram na 234 str np i wybrane zdanie zaznaczam długopisem (nie długie) i to jest moje hasło

Oczywiście robie tak na jakieś ważniejsze konta czy cuś :D

Dużo srania ale hasło nie do rozjebania;d

Opublikowano

wymyslam slowo ktore mi wpadlo do glowy

np; nazwe gry/filmu/imie z filmu/gry + do tego 2 cyfry ktore tez wpadly mi w glowe

i kuniec

od paru lat takie cos mam i nikt mi nie wbil na konto

a 80% tych co pisza ze 'haker mnie okradl' itp.

to jest poprostu to ze kiedys ktos komus dal passy do postaci

np; znajomemu a pozniej znajomy pomyslal ze sobie wezmie ta postac

a pozostale 30% to jest keylogger

1315596276-U71001.jpg

Kiedyś Metin2.pl 86 lvl

Kiedyś Aion Online 55 lvl

Kiedyś WoW 80 lvl

Guild Wars 2 80 lvl

teraz jakoś nie ma na nic czasu

Opublikowano

A wiec tak ja sobie swoim systemem robię

np. jakieś wydarzenie które cię zaskoczyło bo łatwo zapamiętać takie słowa - monitor (dostałeś monitor na urodziny)

cyfry tez łatwo zapamiętać po jednej pierwszej cyfrze z daty ur .( dnia , miesiąca , roku)

i na końcu jakaś literka dla utrudnienia .

P.S

co do tych cyfr to nie koniecznie urodzenia może być tez to data ważnych dla ciebie zawodów albo coś

Jest to na prawdę skuteczny sposób ;p

Mam nadzieję że pomogłem

97ky69.gif

"Służę pomocą , nie na każde zawołanie "

Opublikowano

Ja swojego hasła używam już od paru ładnych lat. Od czasu kiedy zapomniałem sobie hasła do metina i dostałem wygenerowane przez nich z literami i cyframi.

Nigdy nie ustawiaj hasla, ktore w jakis sposob moze byc z Toba zwiazane. Typu Imie i nazwisko..

down@

a masz sposob na zapamietanie? :D

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Ja uzywam KeePass Professional Portable.

Muszę pamiętać tylko jedno hasło :). Właśnie do bazy haseł w tym programie oraz 2 pliki klucze ;).

Także nikt nie dostanie się do bazy haseł bez hasła i bez kluczy. Same zlamanie hasla niewiele da :).

Dodatkowo w KeePass mam wszystkie hasla do kont. Jedno haslo ma minimum 40 znakow ;) .

Pokażę przykład wygenerowanego hasła (oczywiscie to nie moje hasło) :

[a%G6M);DHh"qYENqPoMuxGse5sW`^RYe<,asV>N/

Jak widzicie tego hasła metodą słownikową nie da się złamać a o brute-force nie ma co gadać .

Także każde moje konto jest bezpieczne w 100% :).

jqeuR.png

Opublikowano
A jak zgubisz klucz/hasło główne to tracisz dostęp do wszystkich kont? :)

Są zabezpieczone na 10 zaszyfrowanych nosnikach danych. ;)

Nic nie jest bezpieczne w 100%. Wszystko da się złamać.

Oh really ? To co powiesz na to ? :) . KeePass jest zabezpieczony w zaszyfrowanym nosniku danych + klucze dostepu ;).

http://niebezpiecznik.pl/post/fbi-nie-dalo-rady-truecryptowi/

Jakos FBI i policja z Brazylii nie zlamaly hasla do jego dysku ;). Również korzystam z Truecrypta 7.1 i mam zaszyfrowane dyski z hasłami na ponad 60 znakow + pliki klucze :). minimum 40 znakow mam na konta internetowe itd. Na dyski lepiej miec wiecej i bardzo skomplikowane ;).

jqeuR.png

Opublikowano

Generuję sobie losowy ciąg o długości 1024 znaków.

Tez kiedys probowalem na 1024 ale zapamietywalem jedynie 1023 znaki i wrocilem do hasel 15 znakowych.

Opublikowano

Oh really ? To co powiesz na to ? :) . KeePass jest zabezpieczony w zaszyfrowanym nosniku danych + klucze dostepu ;).

Jakoś łamią wojskowe kody, która mają o wiele lepsze zabezpieczenia.

Oczywiście. Przeciętny hacker będzie miał trudność z KeePass'em, ale pamiętaj, że nie ma rzeczy niemożliwych - zwłaszcza w komputerze.

Opublikowano

Skończ. Prawda jest taka, że każdy kod da się złamać, a wojsko zabezpiecza się najlepiej.

Szkoda , ze jakos od bankiera nie zlamali "specjalisto" :D. Poza tym jak zlamiesz haslo a nie posiadasz plików "kluczy" wytworzonych na potrzeby dodatkowej ochrony, to nie wejdziesz :).

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...