Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Photoshop vs Gimp

Który lepszy program  

68 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który program jest lepszy do robienia sygnatur?

• Photoshop
    • Gimp
    • Inny (napisz jaki)
      0
  2. 2. Który program jest lepszy do robienia avatarów ?

• Photoshop
    • Gimp
    • Inny (napisz jaki)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tych programów się nie porównuje.

Photoshop CS5 Extented kosztuje 4000 zł, a gimp jest darmowy.

Prędzej czy później i tak będziesz musiał się przerzucić na ps'a, więc po co zaczynać na trudniejszym, bardziej skomplikowanym, darmowym g*wnie do którego jest mniej poradników i który ma mniej funkcji?

wsrh2.png

Nie wykonuję zleceń. Jeśli pomimo tego dostałeś ode mnie sygnaturkę, czuj się wyróżniony ^^

Gość Mounthains
Opublikowano

Jak masz kase, to kupuj Photoshopa. Jak nie to Gimp.

Opublikowano

Moi koledzy korzystaja z gimpa.Sam kiedys probowalem sie nauczyc w gimpie ale nieudawalo mi sie.

Ale po pogloskach glosuje na gimpa,bo kolega mial sytlacje ze kupil photoshopa i nie mogl ogarnac.

sstwc.jpg

Opublikowano

Gimp bardziej dla amatorów, Photoshop bardziej dla zaawansowanych.

Gówno prawda.

Dlaczego wypowiadają się tutaj osoby które w ogóle nie znają się na grafice?

Tu się pomyliłeś i to bardzo.

Photoshop jest o wiele łatwiejszy w obsłudze od gimpa, nie wiesza się, okienka są przymocowane, a nie jak w gimpie latają po całym programie (co mnie bardzo wkurwiało)...

Nie zaczyna się od gimpa, bo to strata czasu.

wsrh2.png

Nie wykonuję zleceń. Jeśli pomimo tego dostałeś ode mnie sygnaturkę, czuj się wyróżniony ^^

Opublikowano

Ja osobiście posiadam Photoshop i GIMP i nie widzę różnicy .. do gimpa jest masa pluginów i wtyczek. Co zatem zwiększa jego funkcjonalnosc. Osoba , ktora wspomniala cos o trudnosci GIMPA ... jakos ja nie zauwazylem tego.

Mowisz ,ze malo poradnikow do gimpa ? Znow kolejne klamstwo.

http://www.gimpuj.info/

Stronka z poradami do GIMPA i tutorailami. Nawet forum z grafikami ,ktorzy maja doswiadczenie w pracy na gimpie.

Moim zdaniem GIMP wygrywa. Photoshop ma tylko kilka spraw uproszczonych ;x Te cudenka z CS5 mozna dodac do gimpa poprzez PLUGINY ;).

@ UP

O wiele to znow nie jest latwiejszy od GIMPa wiec nie przesadzajmy. Mowisz, ze GIMP sie wiesza ? Ciekawe bo mi nigdy ani PS ani GIMP sie nie zawiesily. To raczej wina syfu na kompie ;) i wirusow poprzez piracenie Photoshopka ^.^' . Okna w gimpie lataja po całym ekranie ? Znow musze Cie zmartwic bo u mnie idealnie stoja w miejscu jak maja stac . Widac, ze nigdy nie uzywales gimpa i pierdolisz bezedury.

@ PODSUMOWANIE TEMATU

GIMP W/G MNIE WYGRYWA poprzez :

- Za DARMO

- MNOSTWO PLUGINOW I WTYCZEK

- Mnostwo dodatkow do gimpa , tekstur , pedzli itd.

- multiplatformowy (Linux i Windows bez problemow). Photoshop nie dziala natywnie wiec nie wspominajmy o shitowatym WINE. NIe ma photoshopa dzialajacego natywnie tak jak GIMP.

- Nie jest gorszy od PS . Nawet dorownuje mu.

- Z gimpa korzysta sporo dobrych renomowanych studiów graficznych i studiow , ktore zajmuja sie tworzeniem animacji .

BLENDER tez darmowy a korzystaja z niego znane firmy. Mozna nawet wypasione gry robic.

jqeuR.png

Opublikowano

Ja osobiście posiadam Photoshop i GIMP i nie widzę różnicy .. do gimpa jest masa pluginów i wtyczek. Co zatem zwiększa jego funkcjonalnosc. Osoba , ktora wspomniala cos o trudnosci GIMPA ... jakos ja nie zauwazylem tego.

Stronka z poradami do GIMPA i tutorailami. Nawet forum z grafikami ,ktorzy maja doswiadczenie w pracy na gimpie.

Moim zdaniem GIMP wygrywa. Photoshop ma tylko kilka spraw uproszczonych ;x Te cudenka z CS5 mozna dodac do gimpa poprzez PLUGINY ;).

@ UP

O wiele to znow nie jest latwiejszy od GIMPa wiec nie przesadzajmy. Mowisz, ze GIMP sie wiesza ? Ciekawe bo mi nigdy ani PS ani GIMP sie nie zawiesily. To raczej wina syfu na kompie ;) i wirusow poprzez piracenie Photoshopka ^.^' . Okna w gimpie lataja po całym ekranie ? Znow musze Cie zmartwic bo u mnie idealnie stoja w miejscu jak maja stac . Widac, ze nigdy nie uzywales gimpa i pierdolisz bezedury.

Kto tu pierdoli bzdury? buahahaa

I mówi ten kto odpala gimpa raz na ruski rok i nigdy nie zrobił w nim żadnej PORZĄDNEJ sygnaturki ze światłem itp.

Mi cały czas się wieszał, to jest takie chujostwo że szok (nie miałem wtedy ps'a).

Nie mów, że pirace, skoro nie byłeś u mnie na chacie.

Na gimpuj jest sporo tutów? proszę Cię! Zlituj się... kilka starych syfów na modę 2007 roku. Zrobisz teraz taką to napiszę Ci książkę o błedach jakie popełniłeś.

Miałem gimpa 2 lata i nic nie zrobiłem, bo raz, że ciężko było w tym czymś cokolwiek zrobić, a dwa, że mało tutków jest, a te na gimpuj były dla mnie odrobinę za skomplikowane.

Więc niedawno (bo w styczniu) postanowiłem odpalić najnowszego PS'a. I co ? Już po jednym tutorialu czułem ten progress i moc PhotoShopa.

Pluginy? daruj sobie... jeszcze po angielsku -.- Strasznie niewygodne to.

Napisz to na UBP czy na jakimś innym forum graficznym to Cię wyśmieją.

---

Blender jest darmowy, ale jaki program taka gra - pewnie również darmowe gówno o brzydkiej grafice.

To, że są pluginy i wtyczki to chyba jego wada, bo photoshop nie potrzebuje dodatkowych wtyczek aby być dobrym programem.

Tutaj widzimy znaffce, który chyba nie wie co to tekstury.

Do phtooshopa łatwiej się wgrywa pędzle, jest ich więcej , a tekstury sa uniwersalne, bo to zwykłe obrazki.

wsrh2.png

Opublikowano
PedoÐres

Wyświetl postUżytkownik PanZagłady dnia 29 czerwiec 2011 - 15:37 napisał

@ UP

I mówi ten kto odpala gimpa raz na ruski rok i nigdy nie zrobił w nim żadnej PORZĄDNEJ sygnaturki ze światłem itp.

Mi cały czas się wieszał, to jest takie chujostwo że szok (nie miałem wtedy ps'a).

Na gimpuj jest sporo tutów? proszę Cię! Zlituj się... kilka starych syfów na modę 2007 roku. Zrobisz teraz taką to napiszę Ci książkę o błedach jakie popełniłeś.

Miałem gimpa 2 lata i nic nie zrobiłem, bo raz, że ciężko było w tym czymś cokolwiek zrobić, a dwa, że mało tutków jest, a te na gimpuj były dla mnie odrobinę za skomplikowane.

Więc niedawno (bo w styczniu) postanowiłem odpalić najnowszego PS'a. I co ? Już po jednym tutorialu czułem ten progress i moc PhotoShopa.

---

Blender jest darmowy, ale jaki program taka gra - pewnie również darmowe gówno o brzydkiej grafice.

To, że są pluginy i wtyczki to chyba jego wada, bo photoshop nie potrzebuje dodatkowych wtyczek aby być dobrym programem.

Do phtooshopa łatwiej się wgrywa pędzle, jest ich więcej , a tekstury sa uniwersalne, bo to zwykłe obrazki.

Prosze teraz ja Ciebie, zlituj się!

Łatwiej się wgrywa pędzle? Po 1, nie ma żadnej różnicy pomiędzy wgrywaniem pędzli PS a Gimp, za to użytkowanie ich, hooo hoo, tutaj Gimp kładzie PS'a na głowe, w Gimpie wszystko ładnie w 1 okienku, a ps? Bierzesz jeden pędzel z paczki grunge, chcesz użyć splattera, i co ? klikasz, lista się rozwija i szukaj tu paczki ze splatterami, co gorsza jak ktoś ma ich kilka...

Znowu pojawia się temat mody w grafice, czyli czegoś co jest zamaskowanym narzucaniem gustu...

Pluginy i język angielski - prosze Cię baardzo, takie coś to 5 letnie dziecko mogłoby napisać, bo nie mialo nigdy styczności z angielskim, nawet w szkole, bo do niej jeszcze nie chodzi.

Ja mówię, że pierdolisz bzdury, Gimpa odpalam co dzień, robię sygnaturki ze światłem, PS nie uważam za gówno, uważam go za wspaniały program, ale nie do grafiki rastrowej, do foto manipulacji, owszem.

Jak o grafikę rastrową chodzi, to między Gimpem, a PS różnica jest taka, że Gimp jest darmowy, a może tyle co PS kosztujący 3-4k złotych.

A, jeszcze przycinanie się Gimpa, a ps nie, gimp zaciął mi się tylko raz, a PS zacina się za każdym razem kiedy chcę użyć filtru topaz, który działał mi kilka dni, a potem najwidoczniej odechcialo mu się...

167161466687770313241.png

Opublikowano

Nie bawię w robienie sygnaturek . Program wykorzystuję do innych celów niż sygnaturki . Ma służyć do zarabiania na grafice a nie do chwalenia sie sygnaturkami czy avatarami. Mało kto gapi sie i jara twoja sygnatura.

Wieszał ? Widocznie nie skonfigurowałeś go odpowiednio i nie zapewniłeś mu odpowiednich bibliotek ;) ZNAFCO. To nie program dla debili.

90% ludu piraci Photoshopa i tylko nieliczna rzesza rzuca się by zapłacić parę kafli za Photoshopa.

Może nie ma tyle co na PS. Uważam , ze to co tam jest pozwala samemu tworzyc nowe efekty i tworzyc lepsza grafike. Tzw. podstawy gimpa.

http://www.gimp-tutorials.com - kolejna strona z wielu o tutorialach do GIMPA.

Jak chcesz powiedziec , ze PS ma w chuj to powiem : Taa skopiowane i powielane o tej samej tematyce i efektach. Bo sam kiedys suzkalem i trafialem kilka razy na powtarzajace sie tuty co mnie wkurwialo.

No to jestes totalnym BEGINNEREM .. , ktory nie potrafi ogarnac prostego programu :| i pierdoli bezedury bo mu sie nie udalo nic stworzyc na programiku GIMP :(. Biedactwo az mi sie ciebie zal zrobilo. Masz tu lizaczka na pocieszenie.

Opinię fanatyków PS mam tam gdzie swiatlo nie dochodzi . Zrozumiałes ? To tak samo jak flamewar LINUX vs WINDOWS.

Przeszkadzaja ci pluginy w języku ANGIELSKIM ? To sie wez naucz bo angielski dzisiaj to podstawa bez tego mozesz sobie darowac szukanie dobrze platnej pracy .

Jestes pewien ?

- Ten film został stworzony przy uzyciu samego blendera.

Co do gier to wymienie tylko jedną :

Jakoś grafika jest fajna a nie gówniana ;).

Wada ? Dla mnie to ogromna zaleta bo nie bede mial tony nieprzydatnych filtrów i pedzli. A tak sam decyduję od poczatku co chce w nim miec zainstalowane.

- Mnostwo dodatkow do gimpa , tekstur , pedzli itd. [/i]

A gdzie napisałem , że nie sa zwyklymi obrazkami badz nie sa uniwersalne ? Zbłaźniłeś się chlopczyku . Zacznij czytać ze zrozumieniem i nie przekrecaj czyichś słow.

Do GIMPA rowniez latwo idzie wgrywac mase dodatkow ;).

EOT.

jqeuR.png

Opublikowano

(...)

Jak to mówi BrzydkiBurak - "Nie dyskutuj z debilami, banuj ich". Tez mnie nazwałeś debilem . :) Mam prawo ciebie też nim nazwać.

Zarabiasz na grafice? Ciekawe kto Twój szajs zrobiony w gimpie kupuje.

W kwestii pędzli.

instalacja - ściągasz brushe, klikasz na nie 2x, restartujesz ps'a i masz pędzelki ładnie uszeregowane , tak jak w gimpie. Potem, możesz walnąć na sygnę i obracać itp. je jak chcesz. Bardzo łatwo się obraca różne materiały, w gimpie trochę trudniej, ale pędzli się w nim nie da obracać.

Gimp to takie gówno, że jak coś wkleisz to jest to zaznaczone . To ja się pytam - PO JAKIEGO GRZYBA ? ... no i kolejny problem z przesunięciem/obróceniem, oczywiście... Warto się tak męczyć?

Sygnatury się robi 2x dłużej niż w PS'ie.

Jak chcesz to dawaj na pojedynek graficzny - ale tylko SYGNATURY, bo innej pracy nie potrafię odwalić, mam ps'a do robienia dla siebie grafik, a nie do zarabiania na nich.

A Ty jesteś licencjonowanym grafikiem? - nie, więc nie zarabiaj. Pewnie i tak skillsa nie masz.

Kolejna kwestia - czyli biblioteczki i zawieszanie się tego shitu.

Po co mam się męczyć z nim? a skąd mam pewność że wszystkie biblioteczki są wgrane? a jak mi się znowu zawiesi? Ten program jest niebezpieczny ... Nigdy nie masz pewności że nie stracisz all, więc trzeba co chwile zapisywać swoje dzieło . Tak to jest z darmowymi, niestabilnymi programami.

Chcesz sprawdzić skilsa ? - załóż galerię.

wsrh2.png

Opublikowano

x_x GIMP ani razu mi się nie zamknął a Photoshop akurat kilkanaście razy mi się zamknął i musiałem od nowa tworzyć pracę , którą miałem wykonać na zamówienie klienta. Nawet odzyskać pracy nie mogłem. Najlepszy sposób to zapisywać często pliki w trakcie pracy.

W photoshopie też może być zaznaczone wszystko ;). Nie jesteś zawodowym grafikiem więc nie dziwne ,ze dziwi cie taka sprawa.

Jak to mówi BrzydkiBurak - "Nie dyskutuj z debilami, banuj ich". Tez mnie nazwałeś debilem . Mam prawo ciebie też nim nazwać.

Wow pokaż mi gdzie napisałem " Pedodres jestes debilem bo nie uzywasz gimpa !" . Kolejny EPIC FAIL z twojej strony. Naprawde skup sie na nauce czytania ze zrozumieniem.

Zarabiasz na grafice? Ciekawe kto Twój szajs zrobiony w gimpie kupuje.

Szajs bo zrobiony w GIMPIE ? Na główkę upadłeś ? Ja mam wolny umysł i potrafię korzystać z alternatyw w przeciwienstwie do twojego ograniczonego myslenia , ktore jest nastawione na korzystanie z najdrozszych rozwiazan , ktore nie zawsze beda wyjebane w kosmos.

Gdyby nie kupowano to bym przestał tworzyć grafikę na zamówienie.

Sygnatury się robi 2x dłużej niż w PS'ie.

Kolejna bzdzura gimbusa.

Jak chcesz to dawaj na pojedynek graficzny - ale tylko SYGNATURY, bo innej pracy nie potrafię odwalić, mam ps'a do robienia dla siebie grafik, a nie do zarabiania na nich.

Typowe zachowanie zakomplesionego dresa . Wyzywanie na solo bo mu skacze cisnienie jak widzi moje posty z madrymi argumentami i dowodami. Ogarnij sie i dorosnij a potem pogadamy.

A Ty jesteś licencjonowanym grafikiem? - nie, więc nie zarabiaj. Pewnie i tak skillsa nie masz.

A po chuj mi w tych czasach licencja grafika ? Nie liczy sie papierek tylko umiejetnosci. Nie raz zycie pokazywalo pracodawcom jak marne doswiadczenie posiadaja "licencjonowani graficy" czy "informatycy i programisci" .. Sam papier obecnie nie wystarczy.

Kolejna kwestia - czyli biblioteczki i zawieszanie się tego shitu.

Po co mam się męczyć z nim? a skąd mam pewność że wszystkie biblioteczki są wgrane? a jak mi się znowu zawiesi? Ten program jest niebezpieczny ... Nigdy nie masz pewności że nie stracisz all, więc trzeba co chwile zapisywać swoje dzieło . Tak to jest z darmowymi, niestabilnymi programami.

Dziwne , ze u mnie wystarczyla instalacja GIMPA + pakiet bibliotek GTK+ .

Co do GIMPA i zarabianai na nim .

Licencja GIMPa wymusza na nim by jego źródła były otwarte(wolno dostępne), nie ma jednak żadnego zastrzeżenia, że wyników jego prac nie można sprzedawać i wykorzystywać komercyjnie, wręcz przeciwnie - wiele firm na tym zarabia(Red Hat, Novell i inne)
jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...