Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy wierzysz w Zmartwychwstanie?

Darh

Czy wierzysz w Zmartwychwstanie?  

87 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wierzysz w Zmartwychwstanie?

• Tak
      48
    • Nie
      9
    • Jestem niewierz?cy
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Powstał temat o wierze w Boga.

Chciałbym się dowiedzieć czy wierzycie w Zmartwychwstanie.

Zmartwychwstanie (łac. resurrectio od gr. anastasis) – inaczej powstanie z martwych, ponowne ożywienie.

Koncepcja będąca jedną z ważniejszych prawd wiary w zaratusztrianizmie, judaizmie, chrześcijaństwie i islamie, zgodnie z którą – w eschatologii tych systemów wyznaniowych – wszyscy zmarli zostaną wskrzeszeni przez Boga w czasach ostatecznych. Elementy wiary w zmartwychwstanie występują również w hinduizmie i wielu religiach animistycznych.

Tak o zmartwychwstaniu mówi wikipedia. Co Wy na to?

Osobiście wierzę w Boga, jednak nie wierzę w Zmartwychwstanie. Gdy człowiek umiera, nie widzimy aby cokolwiek ,,ulatniało'' się z niego. Według mnie gdy człowiek umiera, to kończy się na tym jego byt.

Pozdrawiam

PS: Proszę o odpowiedzi z uzasadnieniem :)

PS2: Zaznaczajcie odpowiedzi w ankiecie - łatwiej jest się skapnąć :P

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Odpowiedź "C".

A dlatego, że jak kiedyś pisałem nie wierze w rzeczy których nie widziałem.

Jak zobaczysz czy żyjesz po śmierci daj znać ;) .

@Top

Wierzę, że po śmierci coś jest, a jeśli coś jest to istnieje świadomość człowieka w tym czymś.

Opublikowano

Ehh nie chce sie z wami sprzeczac ale:

Gdy przestaje pracowac serce i umieramy to i mozg przestaje pracowac.W czlowieku nie ma duszy tylko jest mozg ktory kazdemu z nas przepisuje inny charakter,inne mysli.

Jestem ateista,troche wiem o tych rzeczach i nie wierze by bylo cos po smierci.Zmartwychstanie?akurat :)

PS:pytanie do niewierzacych.Czy wy wierzycie ze boga nie ma,czy wiecie?

sstwc.jpg

Opublikowano

Jak mnie potrąci samochód i umrę to dostanę respawna? Jak ktoś zna kogoś takiego to dajcie znać. Odpowiedź "c".

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Jestem niewierzącym, nie wierzę w takie historię wyssane z palca. Jeżeli miałbym w takie cudo uwierzyć muszę to zobaczyć, chyba jak każdy ateista.

@iRokushou dokładnie.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Nie wierzycie ok . Ale no według mnie ludzie dawniej nie byli tak "mądrzy" żeby sobie coś takiego wymyślić :P

Ja wierzę ponieważ pochodzę z Katolickiej rodziny no i jest wiele dowodów że Bóg istnieje a jeśli Bóg istnieje to w zmartwychwstanie też wierzę :rolleyes:

Opublikowano

Nie. Nie wierzę w takie bajki. Osama mówi dobrze.

Ludzie bajki piszą i tyle.

wieze

Wy ciągle o tych wieżach. Najs...

g0Tef.jpg

Opublikowano

Raczej my ludzie nie zmartwychwstaniemy. Nauka kościoła głosi, że po śmierci są trzy miejsca :

1. Czyścieć

2. Piekło

3. Niebo

Gdzie się ludzie dostają? nie wiem, ale na pewno nie powrócimy do tego świata w którym żyliśmy.

ExGlobal Moderator | exModerator  | ExMentor | Goldmember

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

Odpowiedź C

Jeżeli coś nie ma racjonalnego wytłumaczenia, dla mnie nie istnieje.

Widzę - jest, nie widzę, nikt nie widział - nie istnieje.

userbarwb.png

Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

Nie bój się wystąpić przed szereg, potem może być już za późno.

Gość MaxAnnihilator
Opublikowano

@Meth0d mocne slowa , noi sama prawda.

@TOP ja jestem ...... sam nie wiem.

Kosciul mowi swe.

Nauka mowi swoje.

Ja juz sam nie wiem.

Ja tam 50%/50%.

Ale zobaczymy jak bd lezal ;D

Opublikowano

Taaa... Każdy z Was tu wybiera C, a jak macie na lekcji religii czy w podobnych sytuacjach coś powiedzieć, że kochacie boga to kłamiecie jak leci. Ogólnie mówię otwarcie, że nie wierze w takie gówna itp. Mogę Wam zaraz napisać, że np. jebłem z 12 piętra na beton, wstałem i żyje, i oczywiście nikt w to nie uwierzy- tak samo jest z bogiem(chyba, że ktoś napisze że bóg nas uratował). Ja nie wierze w coś czego nie widziałem i wierzyć nie będę. Za dwa lata ''mam mieć'' bierzmowanie, w którym uczestniczyć nie będę, bo mam to w dupie i nikt mnie do tego nie zmusi ;]

Cytat pewnego mądrego ateisty :) :

''Dajcie mi chociaż jeden realny powód na istnienie Boga, ale do kościoła chodzić i tak nie będę'' !!!!!!!!!

@up. Pyknij się w głowę. Zjawy i duchy to w metinie masz.

Opublikowano

Tak samo mówię tak, wierzę w to i wierzyć będę, a wszystkiego dowiem się lub się nie dowiem po śmierci. :rolleyes:

Opublikowano

Koledzy wyżej - zmartwychwstał tylko Chrystus. My ludzie nie zmartwychwstaniemy, nasza dusza pójdzie albo do nieba albo do piekła. Tutaj raczej nie wrócisz w swoim ciele.

ExGlobal Moderator | exModerator  | ExMentor | Goldmember

Powoli wracam do życia.

Student prawa  ^^

Opublikowano

Taaa... Każdy z Was tu wybiera C, a jak macie na lekcji religii czy w podobnych sytuacjach coś powiedzieć, że kochacie boga to kłamiecie jak leci. Ogólnie mówię otwarcie, że nie wierze w takie gówna itp. Mogę Wam zaraz napisać, że np. jebłem z 12 piętra na beton, wstałem i żyje, i oczywiście nikt w to nie uwierzy- tak samo jest z bogiem(chyba, że ktoś napisze że bóg nas uratował). Ja nie wierze w coś czego nie widziałem i wierzyć nie będę. Za dwa lata ''mam mieć'' bierzmowanie, w którym uczestniczyć nie będę, bo mam to w dupie i nikt mnie do tego nie zmusi ;]

Cytat pewnego mądrego ateisty :) :

''Dajcie mi chociaż jeden realny powód na istnienie Boga, ale do kościoła chodzić i tak nie będę'' !!!!!!!!!

@up. Pyknij się w głowę. Zjawy i duchy to w metinie masz.

może mi powiesz, że Duchów nie ma?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...